fbpx

logo

NOTEBOOK

Η σκευωρία του φωτογράφου

ΟΣΑ ΔΕΝ ΛΕΕΙ Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ | του Ευάγγελου Χεκίμογλου | τεύχος 74 του ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚέΩΝ ΠόΛΙΣ

Η φωτογραφία αυτή αφορά φανατικούς Θεσσαλονικείς, διότι έχει μια περίεργη ιδιότητα: αναδεικνύει δρόμους ήσσονος σημασίας (με τα σημερινά μέτρα), αλλά και δρόμους που έχουν καταργηθεί, είτε σε ένα τμήμα τους είτε και συνολικά. Κανέναν άλλον. Σαν να ήθελε ο φωτογράφος να ξεγελάσει τον μελλοντικό θεατή αφού, χωρίς τη ΧΑΝΘ και το Ινταντιγιέ (Παλαιά Φιλοσοφική), δεν νομίζω ότι ο σύγχρονος κάτοικος θα αναγνώριζε την πόλη του.

Η λήψη έγινε μετά το 1934 (η ΧΑΝΘ είναι ολοκληρωμένη), αλλά πριν το 1939, διότι δεν έχει εκκαθαριστεί ο χώρος όπου επρόκειτο να μεταστεγαστεί το 1940 η ΔΕΘ από το Πεδίο του Άρεως. Μάλλον το 1938, που έχουμε και άλλες αεροφωτογραφίες.

Την εικόνα διασχίζει από αριστερά προς τα δεξιά η Εθνικής Αμύνης, η οποία φτάνει ως το Άσυλο του Παιδιού και το Ινταντιγιέ. Ο δρόμος που βρίσκεται μπροστά μας και φτάνει μέχρι την Εθνικής Αμύνης είναι η Δεσπερέ (τμήμα της διασώζεται μεταξύ πλατείας ΧΑΝΘ και Σβώλου). Πριν φτάσει στην Εθνικής Αμύνης, η Δεσπερέ συναντά τη (μικρή ακόμη) Αγγελάκη. Στα δεξιά μας βρίσκεται η (καταργηθείσα) αρχή της Λεωφόρου Στρατού και ακόμη πιο δεξιά μας ένα τμήμα της Αγίας Φωτεινής (170 παραπήγματα, που κατεδαφίστηκαν για να οικοδομηθούν το 1940 τα βασικά περίπτερα της ΔΕΘ). Ακόμη πιο δεξιά, μπροστά στο Άσυλο του Παιδιού, η αρχή της (καταργηθείσας) οδού Νοσοκομείων. Στο αριστερό τμήμα της φωτογραφίας δεσπόζει η οδός Κισσάβου (μετέπειτα Πολωνίας, Πρίγκηπος Νικολάου και Σβώλου), που καταλήγει και αυτή στην Εθνικής Αμύνης.

Η φωτογραφία προέρχεται από το Κέντρο Ιστορίας και δημοσιεύτηκε στο τεύχος 10 (νέα περίοδος), σ. 7 της ΘΠ.

Με πολλή και ωραία τζαζ στη Σάνη

του Γιώργου Χαρωνίτη | Τεύχος 80 του ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚέΩΝ ΠόΛΙΣ

Πού να ’ναι ο μανάβης;

του Γιώργου Σκαμπαρδώνη | τεύχος 68 του ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚέΩΝ ΠόΛΙΣ

Πρωτοχρονιά

του Νίκου Δαββέτα | Από το αρχείο του περιοδικού ΕΝΤΕΥΚΤΗΡΙΟ


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΩΝ ΠΟΛΙΣ

Ιστορία, Γράμματα, Τέχνες, Ιδέες. Η «συνείδηση της πόλης»


MATAROA PROJECT

πλατφόρμα για τους καλλιτέχνες και τον σύγχρονο πολιτισμό στην Ελλάδα


ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

πρωτοβουλίες για τη δημόσια και πολιτιστική ζωή της Θεσσαλονίκης