fbpx

logo

6ο Διεθνές Συμπόσιο Θεσσαλονίκης

ΣΥΜΠΟΣΙΟ

6ο Διεθνές Συμπόσιο Θεσσαλονίκης

22 ΟΚΤ 2017

Ο Πρόεδρος της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Β. Ελλάδος Σταύρος Ανδρεάδης άνοιξε τις εργασίες του 6ου Διεθνούς Συμποσίου Θεσσαλονίκης.

Στον χαιρετισμό του μεταξύ άλλων τόνισε: ” Το Συμπόσιο Θεσσαλονίκης έχει αγαπηθεί ιδιαίτερα από την κοινωνία της πόλης και κυρίως από τους νέους. Τόσο η προσέλευση, όσο και η ενεργός συμμετοχή πολιτών σε αυτό δείχνουν, πιστεύω, ανάγλυφα το μέγεθος της επιτυχίας του. Και φέτος διεθνείς προσωπικότητες, κορυφαίοι επιστήμονες και αναλυτές συζητούν για κρίσιμα θέματα ενός κόσμου, που κυριολεκτικά βαδίζει σε τεντωμένο σκοινί . Έχουμε λοιπόν μια μοναδική ευκαιρία ενημέρωσης και μια αφορμή προβληματισμού.”

Ένας εμβληματικός θεσμός, το 6ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 22 Οκτωβρίου, στο Ολύμπιον ( ώρες 10:00 – 19:00)

Το Συμπόσιο, θέμα του οποίου ήταν : «Ο κόσμος το 2018: Ανάμεσα στο φως της τεχνολογικής εξέλιξης και στο σκότος των συγκρούσεων», αποτέλεσε για μια ακόμη φορά μια μοναδική συνάντηση με εξέχουσες διεθνείς προσωπικότητες που ήλθαν στην πόλη μας για να συζητήσουν τα κρίσιμα ζητήματα του καιρού μας.

Πέραν των σημαντικών τοποθετήσεων των παρισταμένων, παρέμβαση στις εργασίες του Συμποσίου έκαναν με βίντεο τους η Επίτροπος Εξωτερικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Federica Mogherini , η Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κορίνα Κρέτσου καθώς και ο Έλληνας Επίτροπος Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Η θεματολογία του φετινού Συμποσίου συμπεριελάμβανε την ελληνική κρίση, τις πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη, τις αλλαγές στην Τουρκία, τον ευρωπαϊκό ρόλο της Ρωσίας, τον κίνδυνο της ισλαμικής τρομοκρατίας, την κρίση στη Μέση Ανατολή, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ στη νέα εποχή αλλά και τις μεγάλες αλλαγές που φέρνει η νέα τεχνολογική επανάσταση και τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα για να καλύψει το ψηφιακό χάσμα που τη χωρίζει με τις προηγμένες τεχνολογικά χώρες.

Το Συμπόσιο άνοιξε ο Δημήτρης Καιρίδης, Διευθυντής, Navarino Network, ενώ σύντομο χαιρετισμό απεύθυναν ο Σταύρος Ανδρεάδης, Πρόεδρος Πολιτιστικής Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος και ο Norbert Beckmann-Dierkes, Διευθυντής (εκτελών χρέη) της Αντιπροσωπείας στην Ελλάδα, του Ιδρύματος Konrad-Adenauer.

Δείτε παρακάτω την σειρά των εισηγήσεων:

10:45-11:45 Η Κύπρος και η Ελλάδα: Μετά την κρίση;
Η ζωή πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη συμφωνία διάσωσης:
Μαθήματα από την εμπειρία της Κύπρου
Χάρης Γεωργιάδης, Υπουργός Οικονομικών της Κυπριακής Δημοκρατίας
Έχει η Ελλάδα βγει στο ξέφωτο;
Προοπτικές για μια βιώσιμη οικονομική ανόρθωση
Joan Hoey, Περιφερειακή Διευθύντρια Ευρώπης, The Economist Intelligence Unit
Συντονιστής: Αντώνης Παπαγιαννίδης, Δημοσιογράφος-Δικηγόρος και
Δημήτρης Καιρίδης*

11:45-13:00 Η απειλή του Ισλαμισμού
Το Ισλαμικό κράτος και η παγκόσμια τζιχάντ
Alia Brahimi, Διευθύντρια, Legatus Strategic Intelligence and Advisory
Emma Sky (βίντεο), Μέλος, Jackson Institute for Global Affairs και
Διευθύντρια, Maurice R. Greenberg World Fellows Program, Yale University
Η Δύση και ο υπόλοιπος κόσμος: Από τον αντι-σημιτισμό στην ισλαμοφοβία
James Renton, Καθηγητής Ιστορίας, Edge Hill University
Συντονίστρια: Ινώ Αφεντούλη, Δημοσιογράφος-Περιφερειακή Υπεύθυνη στη Διεύθυνση Δημόσιας Διπλωματίας του Οργανισμού Βορειοατλαντικού Συμφώνου

13:00-14:00 Καινοτομία και ανάπτυξη
Τεχνολογία και καινοτομία: Οι προσεχείς κατακτήσεις
Bhaskar Chakravorti, Αντιπρύτανης και Διευθυντής, Institute for Business in the Global Context, The Fletcher School, Tufts University
Μπορεί η Ελλάδα να καλύψει το ψηφιακό χάσμα;
Ανδρέας Δρυμιώτης, Σύμβουλος επιχειρήσεων και αρθρογράφος στην εφημερίδα «H Καθημερινή»
Συντονιστής: Στάμος Καραμούζης, Κοσμήτορας και Αντιπρόεδρος Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, American College of Thessaloniki

15:00-16:30 Οι νέες προκλήσεις ασφάλειας
Ανταποκρινόμενοι στην πρόκληση:
Ο Οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου στον 21ο αιώνα
Jamie Shea, Αναπληρωτής Βοηθός Γενικός Γραμματέας για τις Αναδυόμενες Προκλήσεις Ασφάλειας, Οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου
Federica Mogherini (βίντεο), Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας-Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Η Ευρω-Ρωσική σχέση: Πόσο απειλητική είναι η Ρωσία;
Laza Kekic, Σύμβουλος, πρώην Περιφερειακός Διευθυντής,
Economist Intelligence Unit
Kristin Fabbe (video message), Επίκουρη Καθηγήτρια, Harvard Business School
Τι συμβαίνει με την Τουρκία;
Wolfango Piccoli, Πρόεδρος, Teneo Intelligence

Συντονίστρια: Joan Hoey

17:00-18:30 Ευρώπη: το τέλος της κρίσης
Brexit no Exit? / Brexit – όχι έξοδος;
Denis MacShane, πρώην βουλευτής και Υπουργός Ευρώπης του Εργατικού Κόμματος της Μεγάλης Βρετανίας
Μετά την κρίση: Η πιθανότητα μιας Ευρώπης κατά το δοκούν
Heribert Dieter, Ερευνητής, German Institute for International and Security Affairs και Επισκέπτης Καθηγητής, Free University of Berlin
Πρωταθλητές και μετεξεταστέοι
Wolfango Piccoli
Περιφερειακά σοκ και η γεωγραφία της δυσφορίας
Philip McCann, Καθηγητής και Πρόεδρος Αστικών και Περιφερειακών Οικονομικών, Sheffield University Management School
Συντονιστής: Πέτρος Γκολίτσης, Λέκτορας στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οικονομικών στο City College, The International Faculty
of the University of Sheffield

* Ο Δημήτρης Καιρίδης υπήρξε ο συντονιστής όλων των συνεδριών.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 6ου ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΥΜΠΟΣΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
“Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟ 2018:

ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟ ΦΩΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΚΟΤΟΣ ΤΩΝ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΝ”

(Θεσσαλονίκη, 22 Οκτωβρίου 2017)
Με το βλέμμα στο 2018 και σε «καυτά» ζητήματα όπως οι πολεμικές συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Ευρώπη, η τρομοκρατία, το προσφυγικό, οι οικονομικές αλλαγές και οι ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις, πραγματοποιήθηκε στις 22 Οκτωβρίου το 6ο Διεθνές Συμπόσιο Θεσσαλονίκης με θέμα «Ο κόσμος το 2018: Ανάμεσα στο φως της τεχνολογικής εξέλιξης και στο σκότος των συγκρούσεων». Στο Συμπόσιο που διοργάνωσε η Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος και το Δίκτυο Ναυαρίνο, στο κατάμεστο από κόσμο κινηματοθέατρο Ολύμπιον στην πλατεία Αριστοτέλους, εξέχουσες προσωπικότητες έριξαν φως μεταξύ άλλων, στην πολιτική ατζέντα του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον Ισλαμισμό, το Brexit, πώς θα είναι τεχνολογικά ο κόσμος το 2050 και προς τα πού θα κινηθεί η οικονομία σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.

Ο Υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Χάρης Γεωργιάδης, χαρακτήρισε «ανίκανες» τις κυβερνήσεις που βάζουν υψηλούς φόρους για να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση στην Ευρωζώνη. «Η αύξηση φόρων κατά τη διάρκεια μιας ύφεσης απλώς επιδεινώνει την κατάσταση» είπε. Οι συνεχώς αυξανόμενες δημόσιες δαπάνες και τα υπερβολικά ελλείμματα δεν οδηγούν σ’ ένα βιώσιμο μονοπάτι για την οικονομική ανάκαμψη και ανάπτυξη αλλά αντίθετα «δημιουργούν ένα δυσβάσταχτο φορτίο για τις παραγωγικές δυνάμεις της κοινωνίας και εν τέλει θέτουν σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή», ενώ σημείωσε πως «ένας ισορροπημένος ισολογισμός δεν σημαίνει λιτότητα, αλλά αποτελεί απλώς εφαρμογή της λογικής». Εξάλλου, «ο λαϊκισμός ποτέ δεν πρόσφερε ανάπτυξη». Σύμφωνα με τον Χάρη Γεωργιάδη η κυπριακή οικονομία βγήκε από την κρίση καθώς η χώρα βγήκε στις διεθνείς αγορές και οι επενδύσεις αυξάνονται μαζί με το ΑΕΠ.

Την πάγια θέση της ότι η Ελλάδα πρέπει να βγει από την Ευρωζώνη επανέλαβε η Joan Hoey, Περιφερειακή Διευθύντρια Ευρώπης του Economist Intelligence Unit. Σύμφωνα με την Joan Hoey, το αφήγημα της ανάπτυξης είναι μάλλον υπερβολικό, «παρόλο που η Ελλάδα επωφελείται από την ανάπτυξη της Ευρωζώνης». Ο τουρισμός ήταν ο κλάδος που έσωσε την οικονομία ενώ πάνε καλά και οι εξαγωγές εμπορευμάτων. Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή της είπε ότι η Ελλάδα «χρειάζεται να υποτιμήσει το νόμισμά της για να γίνει ανταγωνιστική και αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί εντός της Ευρωζώνης».

«Μην ακούτε τι λέει ο Ερντογάν, σκυλί που γαυγίζει δεν δαγκώνει» σημείωσε ο Wolfango Piccoli, πολιτικός αναλυτής και πρόεδρος της Teneo Intelligence, της μεγαλύτερης εταιρίας ανάλυσης πολιτικού ρίσκου διεθνώς, τονίζοντας πως το ετοιμοπόλεμο του τουρκικού στρατού έχει σοβαρά τραυματιστεί από τις πολιτικές διώξεις. Πρόσθεσε ακόμα πως «οι διορισμοί στα ανώτατα κλιμάκια γίνονται με πολιτικά κριτήρια και για όλα αποφασίζει ένας άνθρωπος». «Η Τουρκία κυβερνάται με προεδρικά διατάγματα» σημείωσε, ενώ «ο Ερντογάν έδιωξε όσους ικανούς είχε γύρω του. Σήμερα τον περιτριγυρίζουν δευτεροκλασάτοι κόλακες».

Ο Jamie Shea, αναπληρωτής βοηθός Γενικού Γραμματέα για τις Αναδυόμενες Προκλήσεις Ασφάλειας στο ΝΑΤΟ τόνισε πως η Συμμαχία δεν θέλει να έχει αντιπαλότητα με τη Ρωσία και την αντιμετωπίζει με έναν νέο όρο, ως «frenemy» δηλαδή «φιλεχθρό». Χαρακτήρισε αναγκαία τη συνεργασία του ΝΑΤΟ με την Ευρωπαϊκή Ένωση σε ένα είδος στρατιωτικής Συνθήκης Σένγκεν για να μπορούν οι μονάδες της Συμμαχίας να μετακινούνται εύκολα και γρήγορα.

Η Alia Brahimi, διευθύντρια του Legatus Strategic Intelligence and Advisory, ισχυρίσθηκε ότι ο ISIS ξεπήδησε μέσα από την πολιτική αποτυχία οικοδόμησης ενός Ιράκ για όλους τους Ιρακινούς και τον θυμό των Σουνιτών έναντι μιας κεντρικής κυβέρνησης ελεγχόμενης από τους Σιίτες. Η Emma Sky, πρώτη κυβερνήτης του Κιρκούκ μετά την εισβολή του 2003, δήλωσε πως ήταν λάθος η εισβολή τόσο όσο και η βιαστική έξοδος των ΗΠΑ από το Ιράκ μετά το 2010.

Άλλοι ομιλητές στο Συμπόσιο ήταν: o καθηγητής ιστορίας του Πανεπιστημίου Edge Hill, James Renton, με θέμα «H Δύση και ο υπόλοιπος κόσμος: Από τον αντι-σημιτισμό στην ισλαμοφοβία», ο Bhaskar Chakravorti, αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Tufts, με θέμα «Τεχνολογία και καινοτομία: Οι προσεχείς κατακτήσεις», ο Ανδρέας Δρυμιώτης από την εφημερίδα «Η Καθημερινή» με θέμα «Μπορεί η Ελλάδα να καλύψει το ψηφιακό χάσμα;», ο πολιτικός αναλυτής Laza Kekic με θέμα «Η Ευρω-ρωσική σχέση: Πόσο απειλητική είναι η Ρωσία;», ο πρώην βουλευτής και Υπουργός Ευρώπης του Εργατικού Κόμματος της Μεγάλης Βρετανίας, Denis MacShane, με θέμα «Brexit-όχι έξοδος;», ο καθηγητής Heribert Dieter με θέμα «Μετά την κρίση: Η πιθανότητα μιας Ευρώπης κατά το δοκούν» και τέλος ο Philip McCann, καθηγητής από το Sheffield, με θέμα «Περιφερειακά σοκ και η γεωγραφία της δυσφορίας».

Οι εργασίες του Συμποσίου βιντεοσκοπήθηκαν από το Ίδρυμα Μποδοσάκη και είναι διαθέσιμες στον ακόλουθο σύνδεσμο http://www.blod.gr/lectures/Pages/viewevent.aspx?EventID=749.

Το Διεθνές Συμπόσιο Θεσσαλονίκης ξεκίνησε το 2012 στο πλαίσιο των εορτασμών της εκατονταετηρίδας από την απελευθέρωση της πόλης και έχει εξελιχθεί σε θεσμό, αποτελώντας μια πλατφόρμα διαλόγου για τις κρίσιμες παγκόσμιες εξελίξεις και προκλήσεις της εποχής μας.

Το επόμενο, 7ο Διεθνές Συμπόσιο, θα πραγματοποιηθεί στις 21 Οκτωβρίου 2018.

Ολοκληρώθηκε το 11ο Διεθνές Συμπόσιο Θεσσαλονίκης

Ένας ετήσιος θεσμός που συμβάλει στον προβληματισμό για το μέλλον της ευρύτερης περιοχής σε θέματα γεωπολιτικά, οικονομικά, και δημοσίου ενδιαφέροντος.

Ολοκληρώθηκε το 10ο Διεθνές Συμπόσιο Θεσσαλονίκης

Ένας ετήσιος θεσμός που συμβάλει στον προβληματισμό για το μέλλον της ευρύτερης περιοχής σε θέματα γεωπολιτικά, οικονομικά, και δημοσίου ενδιαφέροντος.

8ο Διεθνές Συμπόσιο Θεσσαλονίκης

Με ιδιαίτερη επιτυχία και πολύ μεγάλη προσέλευση κόσμου πραγματοποιήθηκε το 8ο Διεθνές Συμπόσιο της Θεσσαλονίκης την Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2019 στο Ολύμπιον, μια διοργάνωση της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος, σε συνεργασία με το Δίκτυο Ναυαρίνο και το Ίδρυμα Konrad Adenauer.