ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΠΟΣΙΟ
12ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
12ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Συζητώντας για τις δυνατότητες, τις προκλήσεις και την ηθική στη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στην καθημερινότητά μας
Η συζήτηση που ξεκίνησε στο πλαίσιο του περσινού Διεθνούς Συμποσίου Θεσσαλονίκης, για την Τεχνητή Νοημοσύνη και την υιοθέτησή της σε ολοένα και περισσότερους τομείς της καθημερινής ζωής, συνεχίστηκε φέτος σε μια ιδιαίτερα πετυχημένη διοργάνωση της Πολιτιστικής Εταιρείας και του Δικτύου Ναυαρίνο, σε συνεργασία με το Konrad Adenauer Stiftung, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου στο Ολύμπιον.
Θέτοντας το πλαίσιο της συζήτηση, ο Σταύρος Ανδρεάδης άνοιξε τις εργασίες του Συμποσίου με ένα απόσπασμα από το βιβλίο «Το επερχόμενο κύμα» του Mustafa Suleyman, αναγνωρίζοντας πως η ανθρωπότητα βρίσκεται μπροστά στη γιγάντωση ενός επερχόμενου τεχνολογικού κύματος, το οποίο περιλαμβάνει τόσο την προηγμένη τεχνητή νοημοσύνη όσο και τη βιοτεχνολογία. «Ποτέ άλλοτε δεν έχουμε σταθεί μάρτυρες τεχνολογιών με τέτοιες μεταμορφωτικές προοπτικές, ικανές να αναδιαμορφώσουν τον κόσμο μας με τρόπους οι οποίοι προκαλούν θαυμασμό και ταυτόχρονα δέος», τόνισε.
Στη διάρκεια του πρώτου πάνελ παρουσιάστηκε μία σειρά εφαρμοσμένων παραδειγμάτων χρήσης της Τεχνητής Νοημοσύνης από τον κόσμο σήμερα: Ο Ανδρέας Σταυρόπουλος, εταίρος στη Threshold Ventures και μέλος της Εθνικής Επιτροπής υπό τον Πρωθυπουργό για την Τεχνητή Νοημοσύνη, αναφέρθηκε στους τρόπους με τους οποίους οι αλγόριθμοι αξιοποιούνται πλέον στον κλάδο των χρηματοοικονομικών και στην Τεχνητή Νοημοσύνη ως ένα νέο πεδίο ανταγωνισμού, αναφέροντας επίσης πως «υπάρχουν ηθικά διλήμματα όχι μόνο για τη χρήση ΑΙ αλλά και για τη μη χρήση» όταν αυτή μπορεί να συμβάλει σημαντικά σε ένα ασφαλέστερο αποτέλεσμα, οπως στο παράδειγμα της οδήγησης. Η Ηρώ Αρμένη, Επίκουρη Καθηγήτρια Πολιτικών και Περιβαλλοντικών Μηχανικών στο Stanford University, ανέφερε τους τρόπους με τους οποίους η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να αξιοποιηθεί στις κατασκευές για τον περιορισμό της σπατάλης υλικών και τον σχεδιασμό ενεργειακά ουδέτερων κτιρίων.
Ο Διονύσης Μπόχτης, Διευθυντής του Ινστιτούτου Βιο-οικονομίας και Αγρο-τεχνολογίας, του Εθνικού Κέντρου Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης, παρουσίασε εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης στην γεωργία, όπως τη χρήση αλγορίθμων για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή φυτοφαρμάκων αλλά και τη δυνατότητα βελτιστοποίησης των καλλιεργειών μέσω της επεξεργασίας δεκάδων δεδομένων (καιρός, γεωγραφία, ανάλυση εδάφους και νερού κ.λπ.) από συστήματα τεχνητής νοημοσύνης. Δεν παρέλειψε επίσης να επισημάνει την ανάγκη διαρκούς εκπαίδευσης του υπάρχοντος εργατικού δυναμικού προκειμένου η χρήση των νέων τεχνολογιών να είναι αξιοποιήσιμη από όσους το δυνατόν περισσότερους επαγγελματίες. Ο Eric Sutherland, Senior Health Economist στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, μίλησε για τους τρόπους με τους οποίους η Τεχνητή Νοημοσύνη ήδη έχει αντίκτυπο στην υγεία, βοηθώντας στην πρόβλεψη ασθενειών, αναλύοντας εξετάσεις, ή δημιουργώντας σημειώσεις ιατρικών συναντήσεων.
Τέλος, ο Γιώργος Βέρδη, Policy Fellow στο European Council on Foreign Relations, μίλησε για το ρυθμιστικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης γύρω από τις διάφορες εφαρμογές που συζητήθηκαν, θέτοντας το θέμα της ηθικής χρήσης και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Το δεύτερο πάνελ, που σκοπό είχε την κατανόηση των προεκτάσεων της Τεχνητής Νοημοσύνης στο μέλλον, άνοιξε ο Μιχάλης Μπλέτσας, Διοικητής της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας, τονίζοντας πως η ΤΝ σήμερα “χακάρει” ανθρώπους και όχι υποδομές και μίλησε για την ανάγκη εκπαίδευσης του κοινού ώστε να αναγνωρίζει AI-generated περιεχόμενο και να είναι σε καλύτερη θέση να αντιλαμβάνεται απόπειρες παραπληροφόρησης. Η Sofia Romansky, στρατηγική αναλύτρια του Κέντρου Στρατηγικού Μελετών της Χάγης, ανέλυσε τις τρέχουσες εξελίξεις στις πολεμικές εφαρμογές της ΤΝ, αναφέροντας παραδείγματα από τους πολέμους σε Ουκρανία και Ισραήλ, και μίλησε για το πώς προβλέπει να ενταχθεί η ΤΝ στο διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες. Ο Μάριος Δαφνομήλης, Σύμβουλος στην Ειδική Γραμματεία Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού, παρουσίασε κομμάτια της νέας Εθνικής Στρατηγικής για την Ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης υπογραμμίζοντας ότι η χώρα μας οφείλει να φροντίσει για την παροχή ελληνικού περιεχομένου στους αλγορίθμους προκειμένου να βελτιωθεί η αποδοτικότητα των νέων τεχνολογιών στην ελληνική γλώσσα. Τέλος, ο Γιώργος Βέρδη, σκιαγράφησε το διεθνές τοπίο, επισημαίνοντας πως «η Ευρώπη λόγω του ρυθμιστικού πλαισίου που προσπαθεί να διαμορφώσει για την ηθική χρήση του ΑΙ, αλλά και της πολυφωνίας 27 χωρών, μένει πίσω σε σχέση με την Αμερική και την Κίνα».
Αναμέσα στις ενδιαφέρουσες διαπιστώσεις των ομιλητών κατά τη διάρκεια της συζήτησης αλλά και των στοχευμένων ερωτήσεων και επισημάνσεων του κοινού, ανάμεσα σε αυτούς πολλοί νέοι φοιτητες/μαθητές, υπήρξε η αναφορά στο γεγονός οτι οι άνθρωποι έχουν εξοικειωθεί με την μερική αντικατάσταση της ανθρώπινης χειρωνακτικής εργασίας από μηχανές, αλλά τώρα βρισκόμαστε μπροστά στην πρόκληση της μερικής αντικατάστασης της ανθρώπινης σκέψης. Στο πλαίσιο αυτό επισημάνθηκε η εξαιρετικά μεγάλη σημασία της κριτικής σκέψης στην εκπαίδευση ώστε η ΤΝ να ενισχύει την κριτική σκέψη του ανθρώπου και να μην την υποκαθιστά, ενώ τονίστηκε οτι το συναίσθημα αποτελεί τη σημαντική ειδοποιό παράμετρο που δεν μπορεί ακόμα να υποκατασταθεί από την τεχνολογία της ΤΝ! Σημαντική υπήρξε η τοποθέτηση του Δημήτρη Καιρίδη, Καθηγητή Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημιου, Βουλευτή Βορείου Τομέα Αθηνών και Ιδρυτή του Δικτύου Ναυαρίνο, ότι «η δημοκρατία δεν είναι φτιαγμένη ούτε έχει προσαρμοστεί στον αλγόριθμο του διαδικτύου, με αποτέλεσμα να τη διαβρώνει εκ των έσω και να την πλήττει, εγκλωβίζοντας εμάς τους ανθρώπους στις φοβίες και τις προκαταλήψεις που έχουμε».
Με την παραδοχή ότι το αντικείμενο της Τεχνητής Νοημοσύνης αποτελεί ένα ανεξάντλητο θέμα συζήτησης και προβληματισμού, το οποίο θα απασχολήσει την ανθρωπότητα και τα επόμενα χρόνια, η διοργάνωση του Διεθνούς Συμποσίου Θεσσαλονίκης ανανέωσε τη συνάντηση για την επόμενη χρονιά, μια περίοδο που με ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα παρακολουθούμε όλοι τις εξελίξεις και τις εφαρμογές αυτής της τεχνολογίας στην καθημερινή μας ζωή.
Η εκδήλωση βιντεοσκοπήθηκε και θα είναι σύντομα διαθέσιμη στην ιστοσελίδα:
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ/ΠΑΝΕΛ
Πρακτικές εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης στο σήμερα
- Eric Sutherland | Senior Health Economist, Organisation for Economic Co-operation and Development
- Ανδρέας Σταυρόπουλος | Partner, Threshold Venture Capital
- Ηρώ Αρμένη | Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Πολιτικών και Περιβαλλοντικών Μηχανικών του Stanford University
- Διονύσης Μπόχτης | Διευθυντής Ινστιτούτου Βιο-Οικονομίας και Αγρο-Τεχνολογίας, Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ)
Συντονίστρια: Kristin Fabbe | Καθηγήτρια Συγκριτικής Πολιτικής, Τμήμα Διακρατικής Διακυβέρνησης, Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Φλωρεντίας
Κατανοώντας την Τεχνητή Νοημοσύνη και τις προεκτάσεις της για το μέλλον
- Μιχάλης Μπλέτσας | Διοικητής, Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας
- Γιώργος Βέρδη | Policy Fellow, Πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Δύναμης, European Council on Foreign Relations
- Μάριος Δαφνομήλης | Σύμβουλος, Ειδική Γραμματεία Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού Προεδρίας της Κυβέρνησης
- Sofia Romansky | Στρατηγική αναλύτρια, Κέντρο Στρατηγικού Μελετών, Χάγη και Συντονίστρια Παγκόσμιας Επιτροπής για την Υπεύθυνη ΤΝ στον Στρατιωτικό Τομέα
Συντονιστής: Δημήτρης Καιρίδης | Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Βουλευτής Βορείου Τομέα Αθηνών
10:30-11:00 Χαιρετισμοί
11:00-12:30 1ο Πάνελ: Πρακτικές εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης σήμερα
12:30-13:00 Διάλλειμα
13:00-14:30 2ο Πάνελ: Κατανοώντας την Τεχνητή Νοημοσύνη και τις προεκτάσεις της για το μέλλον
14:30-14:45 Συμπεράσματα
Η συμμετοχή στο Συμπόσιο είναι δωρεάν με προαιρετικη εγγραφή ΕΔΩ
Η γλώσσα εργασίας είναι τα αγγλικά με ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά.
Μετά το πέρας του Συμποσίου, θα δοθούν πιστοποιητικά παρακολούθησης.
Για περισσότερες πληροφορίες:
- επικοινωνήστε με την Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος
ώρες γραφείου: ΔΕ-ΠΑ, 10.00-15.00 | T. 2310 551 754 | E. info@peebe.gr - επικοινωνήστε με το Δίκτυο Ναυαρίνο | Ε. info@navarinonetwork.org
- επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα του Συμποσίου – thessalonikisymposium.org
ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ
ΜΕ ΤΗ ΧΟΡΗΓΙΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ
ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ