fbpx

logo

ΣΥΜΠΟΣΙΟ

ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΠΟΣΙΟ

9ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Ο Kόσμος το 2021: Προκλήσεις μιας αβέβαιης εποχής

30 ΝΟΕ-21 ΔΕΚ 2020


Διαδικτυακά σε 4 Συνεδρίες

30 Νοεμβρίου | 7 Δεκεμβρίου | 14 Δεκεμβρίου | 21 Δεκεμβρίου

Η Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος, σε συνεργασία με το Δίκτυο Ναυαρίνο και το Ίδρυμα Konrad Adenauer, διοργανώνουν το 9ο Διεθνές Συμπόσιο Θεσσαλονίκης με θέμα: Ο κόσμος το 2021: Προκλήσεις μιας αβέβαιης εποχής.

Οι συνθήκες της πανδημίας, των εθνικών και διεθνών εξελίξεων, αλλά και της ανατροπής της καθημερινότητάς μας, αναδεικνύουν ακόμα περισσότερο την ανάγκη προβληματισμού και αναστοχασμού γύρω από καίρια θέματα που ορίζουν μια αβέβαιη και μεταβατική εποχή για τη διαμόρφωση μιας νέας πραγματικότητας. Κορυφαίες προσωπικότητες από την Αμερική, την Αγγλία, τις Βρυξέλλες, την Κωνσταντινούπολη και την Αθήνα, συμμετέχουν στο φετινό Συμπόσιο, μια διοργάνωση που προσαρμόζεται στην τρέχουσα συγκυρία και θα διεξαχθεί διαδικτυακά με τέσσερις συζητήσεις σε βάθος τεσσάρων εβδομάδων.


Η πανδημία του Covid-19 και τί σημαίνει για τον κόσμο;
Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020 ⃒ 20:30-21:45

Δυο κορυφαίοι διεθνολόγοι, από το Χάρβαρντ και την Οξφόρδη, συζητούν με τον Δημήτρη Καιρίδη για τις πολιτικές επιπτώσεις της πανδημίας τόσο στο εσωτερικό των κρατών όσο και διεθνώς. Από την ήττα του Τραμπ, στο μέλλον του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, στην άνοδο της Κίνας και τον εντεινόμενο σινο-αμερικανικό ανταγωνισμό, το διεθνές σύστημα βρίσκεται σε μια κρίσιμη μετάβαση σε αναζήτηση μιας νέας ισορροπίας.


Καλυψώ Νικολαΐδη
– Καθηγήτρια Διεθνών Σχέσεων & Διευθύντρια του Center for International Studies, University of Oxford

Stephen M. Walt – Robert and Renee Belfer Professor of International Affairs, Harvard Kennedy School



Παγκόσμια ύφεση και Ελληνική Οικονομία
Δευτέρα 07 Δεκεμβρίου 2020 ⃒ 20:30-21:45

Στην δεύτερη θεματική διαδικτυακή συζήτηση δύο κορυφαίοι οικονομολόγοι, από την Ελλάδα και τις Βρυξέλλες, συζητούν για τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, τη δημοσιονομική επιβάρυνση αλλά και τις αναπτυξιακές προοπτικές την επόμενη μέρα για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Ο Νίκος Βέττας συμπροήδρευσε της επιτροπής Πισσαρίδη ενώ ο Daniel Gros, ως διευθυντής του CEPS, διαθέτει την ευρυγώνια πανευρωπαϊκή ματιά για μια ανάλυση του τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα και τι η Ευρώπη μετά την πανδημία.

Νίκος Βέττας – Καθηγητής Οικονομικών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ

Daniel Gros – Διευθυντής του Centre for European Policy Studies, Βρυξέλλες



Τουρκία: Προς τα που πάει;

Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020 ⃒ 20:30-21:45

Τι κάνει και τι επιδιώκει η Τουρκία; Πόσο πρόβλημα για τη Δύση, την Ευρώπη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή είναι; Ποιός ο ρόλος των ΗΠΑ, της Ρωσίας, των αραβικών καθεστώτων και των υπόλοιπων περιφερειακών παικτών στην περιοχή; Πού οφείλεται η “στρατικοποίηση” της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής και ποιές οι επιλογές της Άγκυρας; Πως συνδέονται η εξωτερική πολιτική με τις εσωτερικές πολιτικές συγκρούσεις στην Τουρκία; Υπάρχει και ποια είναι η εναλλακτική στην ηγεμονία του Ταγίπ Ερντογάν; Πως πρέπει να απαντήσει η Ελλάδα στην τουρκική πίεση και επιθετικότητα;

Αυτά είναι μερικά από τα πολλά και αλληλοσυνδεόμενα ερωτήματα που θα απαντήσουν δυο σημαντικοί αναλυτές της σύγχρονης Τουρκίας, ο ένας από την ίδια την Τουρκία και άλλος από τις ΗΠΑ, στην 3η συζήτηση του 9ου Διεθνούς Συμποσίου της Θεσσαλονίκης με συντονιστή τον Δημήτρη Καιρίδη.

David L. Phillips – Διευθυντής του Peacebuilding and Rights Program, Institute for the Study of Human Rights, Columbia University

Soli Özel – Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Kadir Has University της Κωνσταντινούπολης and αρθρογράφος στην ημερήσια εφημερίδα Habertürk



Τεχνητή Νοημοσύνη και η 4η Βιομηχανική Επανάσταση

Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2020 ⃒ 20:30-21:45

Δυο διακεκριμένοι Έλληνες επιστήμονες του εξωτερικού, ο Μιχάλης Μπλέτσας και ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, συζητούν με τον Δημήτρη Καιρίδη για τις τεχνολογικές εξελίξεις, την τεχνητή νοημοσύνη και την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση, στην 4η και τελευταία συνάντηση του 9ου Διεθνούς Συμποσίου της Θεσσαλονίκης, οι εργασίες του οποίου ολοκληρώνονται τη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2020.
Πως θα είναι τεχνολογικά ο κόσμος σε 10, 20 και 30 χρόνια από σήμερα, τι είναι η τεχνητή νοημοσύνη και τι σημαίνει για τη ζωή των ανθρώπων, ποιές οι ευκαιρίες και ποιοί οι κίνδυνοι από τις ραγδαίες αλλαγές και πως πρέπει η Ελλάδα να δράσει για να εκμεταλευτεί τις πρώτες και να αποφύγει τους δεύτερους; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που θα απασχολήσουν τη διαδικτυακή συνάντηση που προβλέπεται συναρπαστική.


Μιχάλης Μπλέτσας
– Διευθυντής Πληροφορικής, Massachusetts Institute of Technology Media Lab

Κωνσταντίνος Δασκαλάκης – Καθηγητής στο Τμήμα Ηλ. Μηχανικών και Επιστήμης Υπολογιστών του ΜΙΤ και ερευνητής στο MIT Institute for Foundations of Data Science



Εξαιτίας του COVID19, το φετινό Συμπόσιο θα διεξαχθεί διαδικτυακά.
Η συμμετοχή στο Συμπόσιο είναι δωρεάν και μπορείτε να παρακολουθήσετε τις συζητήσεις σε έναν από τους παρακάτω συνδέσμους:

*Η γλώσσα εργασίας του Συμποσίου θα είναι τα αγγλικά με ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά για όσους χρήστες το επιθυμούν.

ΣΥΜΠΟΣΙΟ

Ολοκληρώθηκε το 11ο Διεθνές Συμπόσιο Θεσσαλονίκης

Ένας ετήσιος θεσμός που συμβάλει στον προβληματισμό για το μέλλον της ευρύτερης περιοχής σε θέματα γεωπολιτικά, οικονομικά, και δημοσίου ενδιαφέροντος.

11ο Διεθνές Συμπόσιο Θεσσαλονίκης

Ένας ετήσιος θεσμός που συμβάλει στον προβληματισμό για το μέλλον της ευρύτερης περιοχής σε θέματα γεωπολιτικά, οικονομικά, και δημοσίου ενδιαφέροντος.

Ολοκληρώθηκε το 10ο Διεθνές Συμπόσιο Θεσσαλονίκης

Ένας ετήσιος θεσμός που συμβάλει στον προβληματισμό για το μέλλον της ευρύτερης περιοχής σε θέματα γεωπολιτικά, οικονομικά, και δημοσίου ενδιαφέροντος.