fbpx

logo

ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΑ

“Η Βίλα Καπαντζή και οι εκδρομείς του Εξήντα“

Το παλιό αρχοντικό και λαμπρό διατηρητέο κτίριο στην περιοχή της Ανάληψης, που στεγάζει σήμερα το Πολιτιστικό Κέντρο του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τράπεζας, φιλοξένησε κατά καιρούς προσωπικότητες και σχολεία.  Είναι από τα λίγα σωζόμενα οικοδομήματα του τέλους του 19ου αιώνα στην περίφημη Συνοικία των Εξοχών.

Χτίστηκε την τελευταία δεκαετία του 19ου αιώνα και ήταν ιδιοκτησία, θερινή έπαυλη του εμπόρου Μεχμέτ Καπαντζή, που διατέλεσε πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης. Μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών, η βίλα περιήλθε ως ανταλλάξιμο ακίνητο στην Εθνική Τράπεζα και δόθηκε κατά καιρούς για διάφορες χρήσεις, ως την υποδειγματική αναστήλωσή του στη δεκαετία του 1980 και τη μετατροπή του σε πολιτιστικό κέντρο.

Η Βίλα Καπαντζή, όπως έμεινε στην ιστορία της πόλης, συνδέθηκε και ταυτίστηκε κυρίως με το Ε’ Γυμνάσιο Αρρένων Θεσσαλονίκης, του οποίου υπήρξε φιλόξενη στέγη για πάνω από δυο δεκαετίες -με «διάλειμμα» τη γερμανική κατοχή-  από το 1938 ως 1962 που μεταφέρθηκε στο νέο διδακτήριο, στην οδό Κριεζώτου και Ανθέων.

Το ντοκιμαντέρ καταγράφει τους κυριότερους σταθμούς της ιστορίας του κτιρίου που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα νεότερα μνημεία της Θεσσαλονίκης, αλλά και διασώζει μοναδικές στιγμές από τη μαθητική ζωή αλλά και από τα reunion, πολλές  δεκαετίες  αργότερα, μιας σημαντικής τάξης. Είναι οι απόφοιτοι του 1962,  των οποίων ο συμμαθητής Διονύσης Σαββόπουλος υπήρξε ο βάρδος της νεολαίας εκείνης της εποχής, μέσα από το υπέροχο τραγούδι του “Εμείς του Εξήντα οι εκδρομείς”.
Σκηνοθεσία: Γιάννης Σανιώτης
Σενάριο/Αφήγηση: Κώστας Δ. Μπλιάτκας

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΩΝ ΠΟΛΙΣ

Ιστορία, Γράμματα, Τέχνες, Ιδέες. Η «συνείδηση της πόλης»

MATAROA PROJECT

πλατφόρμα για τους καλλιτέχνες και τον σύγχρονο πολιτισμό στην Ελλάδα

ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

πρωτοβουλίες για τη δημόσια και πολιτιστική ζωή της Θεσσαλονίκης