Πολιτιστικό Ημερολόγιο | Σεπτέμβριος 2023

*|MC:SUBJECT|*
View this email in your browser
Η διαχειριστική ομάδα του Ημερολογίου της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος επιλέγει μεταξύ πολιτιστικών δρώμενων, εικαστικών εκθέσεων, θεατρικών και μουσικών εκδηλώσεων και νέων εκδόσεων, και προτείνει:

[πατήστε τους τίτλους του κάθε άρθρου για να μεταφερθείτε στην εκάστοτε ιστοσελίδα]
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
50+1 Ιστορίες από τη συλλογή Κωστάκη
Έως 26 Νοεμβρίου 2023
MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη

Τι θα μπορούσε να συνδέει τη Ρόζα Λούξεμπουργκ, τον Τζάκσον Πόλοκ, τον Βασίλι Καντίνσκι, τον Λεβ Τρότσκι, τον Όσκαρ Γουάιλντ και την Γιόκο Όνο με εικαστικούς στη Ρωσία των αρχών του 20ού αιώνα, όπως ο Καζιμίρ Μαλέβιτς, η Λιουμπόβ Ποπόβα, ο Σολομών Νικρίτιν και ο Βλαντιμίρ Τάτλιν; Οι απαντήσεις σε αυτά και σε ακόμη περισσότερα ερωτήματα βρίσκονται στις 50 συν 1 ιστορίες που αναπτύσσονται στην ομότιτλη έκθεση. Περισσότερα από 100 έργα και αρχειακό υλικό από τη συλλογή Κωστάκη του Μουσείου αποτελούν τη βάση για τις αφηγήσεις και τις διαδρομές που προτείνονται στους επισκέπτες και συγχρόνως λειτουργούν παράλληλα και συμπληρωματικά με τις ιστορίες που τα συνοδεύουν.

Νέα αποκτήματα / Νέες προσεγγίσεις:
Ταφικό ανάγλυφο μονομάχου

Έως 30 Νοεμβρίου 2023
Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Στο πλαίσιο του εκθεσιακού θεσμού με τίτλο «Νέα αποκτήματα / Νέες προσεγγίσεις», μία περίοπτη προθήκη στον χώρο υποδοχής του μουσείου καλωσορίζει τους επισκέπτες, συστήνοντάς τους μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες, νέες και παλιές, αρχαιότητές του. Αντικείμενα που είτε αποκτήθηκαν πρόσφατα και για πρώτη φορά παρουσιάζονται στο επιστημονικό και ευρύ κοινό είτε ανασύρθηκαν από τα ράφια των αποθηκών για να εκτεθούν υπό το πρίσμα μιας νέας προσέγγισης, όπως μετά από μία διαδικασία αποκατάστασης, μία νέα ερμηνεία ή νέα επιστημονικά δεδομένα.

Φοίνιξ-Αγών
Έως 13 Σεπτεμβρίου 2023
Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

«Φοίνιξ – Αγών» είναι ο τίτλος της έκθεσης που παρουσιάζεται στην πτέρυγα περιοδικών εκθέσεων «Κυριάκος Κρόκος» του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού (ΜΒΠ) και αποτελεί τη συμβολή του Νομισματικού Μουσείου της Αθήνας, σε συνεργασία με το ΜΒΠ, στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων. Στην ενότητα «Φοίνιξ» νομίσματα, μετάλλια, δύο μοναδικές, παγκοσμίως, μήτρες και σφραγίδες του Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια με τον αναγεννώμενο φοίνικα συνομιλούν με τις δημιουργίες «Αναγέννηση» της γλύπτριας Αφροδίτης Λίτη από μεταλλικά στοιχεία και γυάλινες ψηφίδες και «Φοίνιξ» του εικαστικού Γιώργου Μπαρδάκα από ανακυκλωμένα υλικά, αποδεικνύοντας πώς από τα «σκουπίδια» μπορεί να αναγεννηθεί ένα γλυπτό. Στην ενότητα «Αγών» μετάλλια, αριστεία και μοναδικές, παγκοσμίως, μήτρες του βασιλιά Όθωνα Α’ με αγωνιστές και αγωνίστριες του 1821 συνομιλούν με ζωγραφικά έργα του εικαστικού Νίκου Τσιαπάρα εμπνευσμένα από αυτά, αναδεικνύοντας με τον καλύτερο τρόπο τον αειφόρο αγώνα για ανεξαρτησία και ελευθερία ατόμων και λαών.

Against Happycracy
Φίλιππος Τσιτσόπουλος 
Έως 28 Σεπτεμβρίου 2023
Λόλα Νικολάου Gallery

Η έκθεση αποτελείται από σχέδια, μια installation, μια performance και μια video installation σε τρεις οθόνες όπου προβάλλονται τα βίντεο που γύρισε ο καλλιτέχνης κατά τη διάρκεια της καραντίνας στον κήπο του στο Λονδίνο, με φύλλα και σαλιγκάρια, όπου τρείς διαφορετικοί Άμλετ, του Σαίξπηρ, του Μάρκ Τουέιν και του Χάινερ Μίλερ, αλληλοδιαπλέκονται, και βρίσκουν τη σύνδεση τους με τον Μάκμπεθ και το Brexit, αλληγορία που ο καλλιτέχνης χρησιμοποιεί για να τονιστεί η δυστοπική εποχή των ερειπίων που διανύουμε. Στην  performance τη μέρα των εγκαινίων, ο καλλιτέχνης θα συνομιλήσει live με τα βίντεο  σαν να πρόκειται για ένα μονόλογο διάλεξη πάνω στο θέατρο, τη φιλοσοφία και τη θνησιμότητα φορώντας και αλλάζοντας στο πρόσωπό του μάσκες από ζωντανά υλικά που θα οδηγήσουν σε σκηνικό παραλήρημα . 

Τέχνη χωρίς σύνορα | Τιμή σε τρεις Δασκάλους
Γιανναδάκης-Σαχίνης-Τσακίρης
Έως τις 21 Σεπτεμβρίου 2023
Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ

Το Τελλόγλειο Ίδρυμα, η Κοσμητεία της Σχολής Καλών Τεχνών ΑΠΘ και ο Σύλλογος Φίλων του Τελλογλείου Ιδρύματος ΑΠΘ, διοργανώνουν τιμητική έκθεση με εκδηλώσεις στους τρεις Δασκάλους του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών ΑΠΘ, Ομότιμους Καθηγητές Μανόλη Γιανναδάκη, Ξενή Σαχίνη και Γιώργο Τσακίρη. Για πρώτη φορά συνυπάρχουν και οι τρεις, σε μια μοναδική έκθεση με περίπου εβδομήντα (70) έργα, αντιπροσωπευτικά σχεδόν ολόκληρου του έργου τους.

ΘΕΑΤΡΟ
Αινιγματικές Παραλλαγές
Από τις 29 Σεπτεμβρίου
Θέατρο Αριστοτέλειον

Ο Αμπέλ Ζνόρκο (Γιάννης Μπέζος) είναι ένας συγγραφέας, βραβευμένος με Νόμπελ που ζει μόνος, αποτραβηγμένος στο Ροσβανοϋ, ένα μικρό νησί στη Θάλασσα της Νορβηγίας, αποφεύγοντας τα πάντα και ειδικά τους ανθρώπους. Έχοντας πρόσφατα εκδώσει το 21ο του βιβλίο που έχει γίνει τεράστια επιτυχία, δέχεται να δώσει συνέντευξη σε έναν δημοσιογράφο που τον πολιορκεί καιρό τον Έρικ Λάρσεν (Πυγμαλίων Δαδακαρίδης)
Άραγε πόσο τυχαία επέλεξε ο Αμπέλ Ζνόρκο τον συγκεκριμένο δημοσιογράφο και πόσο τυχαία επέλεξε ο Έρικ Λάρσεν τον συγκεκριμένο συγγραφέα;
Τι συνδέει τους δυο άντρες και ποια μονοπάτια θα αναγκαστούν να περάσουν και να ξεπεράσουν, όσο οι ανατροπές διαδέχονται η μια την άλλη σε μια ιστορία που η θέση της γάτας και του ποντικού αλλάζει συνεχώς.

Τα «Βατράχια»
του Αριστοφάνη
11 & 12 Σεπτεμβρίου 2023
Θέατρο Δάσους
 
Η Αθήνα διανύει μια βαθιά πολιτική και πνευματική κρίση, κρίση θεσμών και αξιών. Στην άνυδρη και δυσοίωνη πραγματικότητα της πόλης, ο Διόνυσος, πατέρας κι εμπνευστής του θεάτρου, ξεκινά το ταξίδι στον Κάτω Κόσμο για να φέρει πίσω τον σπόρο της αναγέννησης, την ποίηση, ώστε να σώσει τον κόσμο που καταρρέει.
Γνωστοί για τις ατμοσφαιρικές, σχεδόν ονειρικές τους παραστάσεις, η Έφη Μπίρμπα και ο Άρης Σερβετάλης, παρουσιάζουν τη νέα τους παράσταση: «Βατράχια» του Αριστοφάνη. Μια σύγχρονη διασκευή της αγαπημένης αριστοφανικής κωμωδίας, η οποία πραγματεύεται την αξία της ποίησης και της τέχνης στην κοινωνία μας.
170 Τετραγωνικά
22 - 24 Σεπτεμβρίου
Ράδιο Σίτυ

Τα «170 τετραγωνικά (MOONWALK)», με άξονα το εδώ και το τώρα της Ελλάδας, ξεδιπλώνει μια ιστορία με πολύ αγωνία, χιούμορ και σκληρό ρεαλισμό, που συνδυάζει έντονες κωμικές και δραματικές στιγμές. Σε μια μικρή επαρχιακή πόλη της Ελλάδας, ο θάνατος του πατέρα, ξαναφέρνει κάτω από την ίδια στέγη δύο αδερφές που έμεναν μακριά. Σκληρές αντιθέσεις και διαφωνίες, δημιουργούν μια έκρυθμη κατάσταση ανάμεσα στη μικρή εγκυμονούσα αδερφή, τον σύντροφό της και τη μεγάλη αδερφή, η οποία επιστρέφει στο σπίτι μετά από πολυετή απουσία με σκοπό να το πουλήσει.Πόσα νομίζεις ότι ξέρεις για τους πιο κοντινούς σου ανθρώπους; Ποιος θα μείνει όρθιος στο τέλος; Μια τραγωδία «για όλη την οικογένεια», με πρόσωπα της διπλανής μας πόρτας και καταστάσεις ακραίες και συνάμα αναγνωρίσιμες. 

30 Σεπτεμβρίου | 20:30
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλόνικης

Η άγνωστη ιστορία της αδελφής του Αμαντέους Μότσαρτ. Μια γυναίκα που δεν της επέτρεψαν να πραγματοποιήσει το όνειρό της. Ένα παιδί-θαύμα που έμεινε στην αφάνεια. Η Πέμη Ζούνη και η Βάνα Πεφάνη συναντιούνται ξανά. Αφορμή η Νάνερλ Μότσαρτ. Μια μουσικό-θεατρική σκηνική περιπέτεια, που μιλά για ακυρωμένες επιθυμίες, αδελφικές σχέσεις, το «ταλέντο» και την καλλιτεχνική υπεροψία, τον έρωτα και τη μοναξιά. Μια βαθιά ανθρώπινη ιστορία, γνωστή σε ελάχιστους, που αφορά όλους τους ανθρώπους, από την εφηβεία έως την τρίτη ηλικία.

 Απο τις 29 Σεπτεμβρίου
Θέατρο Μονής Λαζαριστών
Σκηνή «Σωκράτης Καραντινός»

Τι είναι ο έρωτας; Πώς τον βιώνουμε; Έχουμε όλοι πρόσβαση σε αυτόν; Τρίτο μέρος της τριλογίας Το Άλλο το Κανονικό, η οποία προέκυψε από την ανάγκη των νέων καλλιτεχνών, με και χωρίς αναπηρία, της ομάδας «Εν Δυνάμει» να μοιραστούν ανοιχτά προσωπικές ιστορίες και να ερευνήσουν οικουμενικές πτυχές της ανθρώπινης ιδιαιτερότητας. Η παράσταση Ερωτευμένα Άλογα, σε σκηνοθεσία Ελένης Ευθυμίου, είναι μια παράσταση για τον έρωτα, αυτή την «αναπηρία» που εξουσιάζει, τορπιλίζει, δυναμιτίζει, τρελαίνει, φλέγει. Μια παράσταση-ύμνος στην πηγαία ζωτικότητα, στη γενετήσια ορμή, σε όλες τις αισθήσεις που έχουν περιχαρακωθεί από μια αυστηρά ορθολογιστική αντίληψη της ζωής. 

ΦΕΣΤΙΒΑΛ 
 Stereoma
Φεστιβάλ Ηλεκτροακουστικής Μουσικής και Οπτικοακουστικών Τεχνών

'Εως 15 Οκτωβρίου 2023
MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών (Αποθήκη Β1, Προβλήτα Α’, λιμάνι Θεσσαλονίκης)

Το Φεστιβάλ διερευνά τις νέες ιδέες σύγχρονων πειραματικών προσεγγίσεων του ήχου και επιδιώκει την εξοικείωση σε θέματα της σύγχρονης ηχητικής έκφρασης και εμπειρίας. Συγκεντρώνει έργα και συνθέσεις καλλιτεχνών και καλλιτέχνιδων που εξερευνούν και αναδεικνύουν τις πολιτισμικές, κοινωνικές, πολιτικές και ποιητικές πτυχές της ακουστικής εμπειρίας, ενώ ταυτόχρονα χρησιμοποιούν τον ήχο ως καλλιτεχνική πρακτική, δημιουργώντας νέες μουσικές δομές και ήχους που δεν έχουν ακουστεί και εμπειρίες που δεν έχουν βιωθεί.

Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών
'Εως 30 Σεπτεμβρίου 2023
Μονή Λαζαριστών

Το Φεστιβάλ της Μονής Λαζαριστών συνεχίζεται και τον Σεπτέμβριο στον εμβληματικό χώρο της Μονής Λαζαριστών και αποτελεί ένα μοναδικό από κάθε άποψη γεγονός: καλλιτεχνικό, επιμορφωτικό και ψυχαγωγικό γεμάτο θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, συναυλίες, Show, εκδηλώσεις, παιδικές παραστάσεις και stand up comedy. 

Kapani Project
30 Σεπτεμβρίου & 1 Οκτωβρίου 2023
Αγορά Καπάνι

Kapani Project 2023, το διήμερο μουσικό -και όχι μόνο- φεστιβάλ που διεξάγεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης μέσα στην αγορά Καπάνι και μεταξύ των στενών Σπανδώνη και Βλάλης, μας υποδέχεται και φέτος στην 6η διοργάνωσή του, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό,dj sets, performances, street food και παράλληλες δραστηριότητες. Το Kapani Project  είναι το φεστιβάλ που έρχεται κάθε χρόνο, για να αναδείξει το κέντρο της Θεσσαλονίκης, σε κομβικό σημείο πολιτισμού με καινοτόμες δράσεις και προτάσεις ψυχαγωγίας, χαρίζοντας έτσι μια νέα ταυτότητα στην ιστορική αγορά στο κέντρο της πόλης.

Θέρμης Δρώμενα
Έως 29 Σεμπτεμβρίου 2023
Διάφοροι Χώροι | Δήμος Θέρμης

50 ημέρες πολιτισμού, ψυχαγωγίας και διασκέδασης με τα Θέρμης Δρώμενα 2023, μας υπόσχονται για μία ακόμη χρονιά οι διοργανωτές, με περισσότερες από 65 εκδηλώσεις στο Φράγμα Θέρμης και σε όλους τους οικισμούς του δήμου. Τα «Θέρμης Δρώμενα» είναι ένας καθιερωμένος και αγαπημένος πολιτιστικός θεσμός που ξεκινά τον Αύγουστο και ολοκληρώνεται τον Σεπτέμβριο του 2023 και διοργανώνεται από τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Πολιτισμού, Περιβάλλοντος και Αθλητισμού Θέρμης (Δ.Ε.Π.Π.Α.Θ.) , υπό την αιγίδα του Δήμου Θέρμης, με τη βοήθεια των Πολιτιστικών και Αθλητικών Συλλόγων

Σεπτέμβριος όπως… Πολιτισμός 2023
Δήμος Παύλου Μελά
Έως 20 Σεπτεμβρίου 2023

Η Διεύθυνση Πολιτισμού του Δήμου Παύλου Μελά και το Τμήμα Πολιτισμού παρουσιάζουν το Πρόγραμμα των Εκδηλώσεων «Σεπτέμβριος όπως… Πολιτισμός 2023», που θα δώσουν ‘’Ζωή στη γειτονιά και ομορφιά στην πόλη’’, στο τέλος του φετινού καλοκαιριού.Ο Δήμαρχος Παύλου Μελά, Δημήτρης Δεμουρτζίδης και ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Παντελής Νιγδέλης καλούν κατοίκους και επισκέπτες του Δήμου Παύλου Μελά, σε 24 δρώμενα, συναυλίες, μουσικές και θεατρικές παραστάσεις, αφιερώματα, παραστάσεις Καραγκιόζη που θα διοργανωθούν με ελεύθερη είσοδο, στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου, σε Ανοιχτά Θέατρα, σε πλατείες, πάρκα και γειτονιές των Δημοτικών Ενοτήτων Σταυρούπολης, Πολίχνης, Ευκαρπίας.

"Ρίζες" Festival
28 Σεπτεμβρίου 2023
Μονή Λαζαριστών 

Οι ΡΙΖΕΣ είναι μια ον-λάιν κοινότητα που δημιουργήθηκε με στόχο τη διατήρηση της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς μέσα από τις αναμνήσεις. Ένα πανηγύρι,ένα γλέντι, μια γιορτή, ένα φεστιβάλ σαν αυτά που είχαμε και στο χωριό μας.Το Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών 2023 υποδέχεται τις Ρίζες, για ένα πανηγύρι, το Ρίζες Φεστ, που θα ολοκληρώσει τη φετινή πανηγυριώτικη σεζόν, την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2023

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
87η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης
9-17 Σεπτεμβρίου 2023
Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης

Με Τιμώμενη Χώρα τη Βουλγαρία θα πραγματοποιηθεί από τις 9-17 Σεπτεμβρίου η 87η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης. Η Βουλγαρία συμμετέχει στη ΔΕΘ από την πρώτη διοργάνωση της το 1926 και από τότε η γειτονική χώρα έχει αδιάλειπτη παρουσία σε πολλές γενικές και κλαδικές εκθέσεις της ΔΕΘ-HELEXPO. Στην έκθεση θα παρουσιαστούν όλες οι νέες προκλήσεις στην τεχνολογία, καινοτομία, προστασία του περιβάλλοντος, ενέργεια, εκπαίδευση, start-ups και ηλεκτρονική διακυβέρνηση ενώ παράλληλα θα φιλοξενήθουν και πλήθος ψυχαγωγικών εκδηλώσεων για όλες τις ηλικίες.

AKRAM KHAN COMPANY: Jungle Book reimagined
13-14 Σεπτεμβρίου 2023
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης παρουσιάζει την παράσταση χορού Jungle Book Reimagined που ετοίμασε ο εμβληματικός Άκραμ Καν, ο οποίος χορογραφεί την κραυγή μιας αγανακτισμένης φύσης και ενός πλανήτη που πνέει τα λοίσθια.Για δύο παραστάσεις τον Σεπτέμβριο, ο εμβληματικός χορογράφος θα μας “ξαναδιαβάσει” το Βιβλίο της Ζούγκλας του Ράντγιαρντ Κίπλινγκ, στην Αίθουσα Φίλων Μουσικής Μ1. Η παράσταση είναι κατάλληλη για παιδιά ηλικίας από 10 ετών.

ΜΟΥΣΙΚΗ
CLAIR DE LUNE
25 Σεπτεμβρίου 2023 | 20:00
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης 
 
Το Σωματείο Φίλων του Ιστορικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τον τενόρο και διδάσκοντα του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Δημοσθένη Φιστουρή και τη σοπράνο Αλκήστιδα Τόγια, παρουσιάζουν μία μουσική αφήγηση με romances και chansons από το γαλλικό, ισπανικό και ιταλικό ρεπερτόριο, ντουέτα και άριες από τα πιο γνωστά και αγαπημένα μιούζικαλ, αφιερωμένα στον έρωτα και την Πανσέληνο! Συνθέτες από την εποχή του ρομαντισμού, του ιμπρεσιονισμού, της προγραμματικής μουσικής και του 20ού αιώνα θα αποτελέσουν τις αναφορές του αφηγήματος μέσα από την ερμηνεία των δύο λυρικών τραγουδιστών.
Gala όπερας Μαρία Κάλλας
16 Σεπτεμβρίου 2023
Αίθουσα Φίλων της Μουσικής - Ο.Μ.Μ.Θ.
 
Η Κ.Ο.Θ., ο Ο.Μ.Μ.Θ. και το Κ.Θ.Β.Ε. τιμούν μαζί τα 100 χρόνια από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας, με ένα πλούσιο γκαλά όπερας, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων γνωστές άριες που ερμήνευσε με το μοναδικό της τρόπο η απόλυτη πριμαντόνα του 20ου αιώνα, αλλά και ταυτίστηκε μαζί τους. Τρεις διακεκριμένες Ελληνίδες υψίφωνοι και ο εξαίρετος Έλληνας μαέστρος με μεγάλη καριέρα στο εξωτερικό Γιάννης Πουσπουρίκας, παρουσιάζουν ένα πλούσιο γκαλά όπερας με μερικές από τις πιο γνωστές άριες του ρεπερτορίου.
Ano Polis Wolrd Music Festival
12-14 Σεπτεμβρίου 2023
Ανώ Πόλη (Διάφορα Σημεία)

Το Anopolis World Music Festival επιστρέφει για τρίτη συνεχή χρονιά, από την Τρίτη 12 έως την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2023. Θα παρουσιάσουν πρωτότυπες συνθέσεις και διασκευές παραδοσιακών συνθέσεων, μέσα από πειραματισμό, αυτοσχεδιασμό, διαφορετικές γλώσσες και στυλ. Μέσω της ανάδειξης αυτών των νέων, σύγχρονων δημιουργικών προσεγγίσεων, και σε συνδυασμό με τον εξωστρεφή, ανοιχτό για όλους/ες, χαρακτήρα του φεστιβάλ, που προτάσσει τη μουσική επιτέλεση και ακρόαση στο δημόσιο χώρο, γενικότερος σκοπός είναι η άμεση αλληλεπίδραση των μουσικών με το κοινό, η καλλιέργεια της μουσικότητας των επισκεπτών/τριών, καθώς και η επαφή των νέων με την τέχνη της μουσικής, σε ένα οικείο, φιλικό περιβάλλον, όπως αυτό της γειτονιάς.

ΒΙΒΛΙΟ

ΤΑ ΕΓΓΟΝΙΑ ΤΟΥ ΟΜΗΡΟΥ
Πετροπούλου Χριστίνα
ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ

Πε­ρι­φρο­νη­μέ­νη για χρό­νια από την ηγε­μο­νι­κή κουλ­τού­ρα, άγνω­στη ακό­μη και στον κο­ντι­νό πε­ρί­γυ­ρο, σή­με­ρα η ελ­λη­νι­κή γλώσ­σα της Κα­λα­βρί­ας, γκρέ­κο/γκρε­κά­νι­κα, ανε­ξαρ­τή­τως του εάν ομι­λεί­ται και σε ποιο βαθ­μό, με ανα­κτη­μέ­νο το γλωσ­σι­κό κύ­ρος και το κοι­νω­νι­κό της γό­η­τρο, έχει επα­νέλ­θει δυ­να­μι­κά στο προ­σκή­νιο της κοι­νω­νι­κής, πο­λι­τι­κής και οικο­νο­μι­κής ζω­ής της Κα­λα­βρί­ας. Ακό­μη και οι εξαί­σιοι Πο­λε­μι­στές του Ρι­ά­τσε σε αυτήν τη γλώσ­σα μας προ­σκα­λού­σαν την προ­η­γού­με­νη χρο­νιά (2022) να γι­ορ­τά­σου­με την 50ή επέ­τειο από την ανα­κά­λυ­ψή τους.
Ο ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΣΤΙΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ
Ιωάννης Κ. Χασιώτης
University Studio Press

H παρουσία των Ελλήνων στις υπερπόντιες κτήσεις της Ισπανίας αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο της πρώιμης νεοελληνικής ιστορίας. Το βιβλίο αυτό, στηριζόμενο σε εξαντλητική χρήση δημοσιευμένων αλλά και ανέκδοτων πηγών, επιχειρεί να καταγράψει τους ανύμνητους Οδυσσείς, που τόλμησαν να διαπεραιωθούν ήδη από την αυγή των νεότερων χρόνων στις μακρινές και άγνωστες ακόμα εκείνες χώρες, και να δείξει την αξιοσημείωτη δραστηριότητά τους σε βασικούς τομείς (στρατιωτικούς, οικονομικούς, κοινωνικούς κ.ά.) της κοινωνίας των νέων τους πατρίδων. 
ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
Η Βασίλισσα των πάντων – Βρεφικό θέατρο
23-23 Σεπτεμβρίου 2023
Θέατρο Σοφούλη

Η μαγική και πολύχρωμη βρεφική θεατρική παράσταση «Η Βασίλισσα των πάντων», από τους δημιουργούς του «Θα Βγω απ’το Αυγό» και «Μουσικές Εποχές» με την σκηνοθεσία του Λάμπρου Φισφή σας περιμένει για 4 μοναδικές παραστάσεις στο θέατρο Σοφούλη. Το έργο απευθύνεται σε βρέφη από 10 μηνών, παιδιά ως 3 ετών και τους γονείς τους. Η παράσταση με όχημα τη φαντασία, ταξιδεύει μωρά, παιδιά και γονείς σε έναν κόσμο όπου όλα είναι πιθανά. Μέσα σε 40 λεπτά ξεδιπλώνονται μπροστά στα μάτια των θεατών μέρη μαγικά με εξωτικά πουλιά, πολύχρωμα ψάρια, άγριες ζούγκλες, ορμητικά ποτάμια, θορυβώδεις πόλεις, έναστρους ουρανούς και πλούσια παλάτια!

Facebook
Website
Copyright © 2023
Cultural Society
All rights reserved.


info@peebe.gr

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe.

‘Εκθεση & Βραβεία MATAROA | Εικαστικές Τέχνες

Η Πολιτιστική Εταιρεία και η 7η Art Thessaloniki – International Contemporary Art Fair, με στόχο την καλλιτεχνική προώθηση νέων δημιουργών και την ανάδειξή τους στο καλλιτεχνικό δυναμικό της χώρας, διοργανώνουν την τρίτη θεματική έκθεση και αντίστοιχο βραβείο νέων καλλιτεχνών με τίτλο ‘MATAROA’.

Παρουσίαση του λευκώματος «Αιώνια Θεσσαλονίκη»

Η Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος και ο Εκδοτικός Οίκος University Studio Press σας προσκαλούν στην εκδήλωση του φωτογραφικού λευκώματος με τίτλο Αιώνια Θεσσαλονίκη / Eternal Thessaloniki.

“Το σκοτεινό νήμα της βίας”

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο που προβλήθηκε στο πλαίσιο της εκδήλωσης “Το σκοτεινό νήμα της βίας”, μια διοργάνωση της Πολιτιστικής Εταιρείας.