Πολιτιστικό Ημερολόγιο | Σεπτέμβριος 2022

*|MC:SUBJECT|*
View this email in your browser
Η διαχειριστική ομάδα του Ημερολογίου της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος επιλέγει μεταξύ πολιτιστικών δρώμενων, εικαστικών εκθέσεων, θεατρικών και μουσικών εκδηλώσεων και νέων εκδόσεων, και προτείνει:

[πατήστε τους τίτλους του κάθε άρθρου για να μεταφερθείτε στην εκάστοτε ιστοσελίδα]
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
«Θεσσαλονίκη η πόλη που υποδεχόταν»
18 Σεπτεμβρίου 2022
Κελλάριος Όρμος

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης και η Parallaxi παρουσιάζουν, στο πλαίσιο του αστικού project «Η Θεσσαλονίκη Αλλιώς», το πολυθέαμα «Θεσσαλονίκη η πόλη που υποδεχόταν». Εκατό χρόνια από την άφιξη των προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής.

Βραδιές Πολιτισμού στη Βίλα Αλλατίνη
05 Σεπτ - 09 Σεπτ 2022
Βίλα Αλλατίνη
 
Το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, για τρίτη χρονιά, αναδεικνύει τους κήπους της Βίλας Αλλατίνη σε ένα ιδιαίτερο χώρο πολιτισμού, μέσα στην πόλη (Βασιλίσσης Όλγας 198). Σκοπός των εκδηλώσεων είναι να δημιουργηθεί ένας πυρήνας πολιτισμού μέσα στον αστικό ιστό της πόλης και να ψυχαγωγηθεί το κοινό. Ένα μοναδικό πενταήμερο με 4 συναυλίες και μια μουσικό - θεατρική παράσταση.
Φθινοπωρινή Πανσέληνος στο Κτήμα Γεροβασιλείου
10 Σεπτεμβρίου 2022
Κτήμα Γεροβασιλείου
 
Το Κτήμα Γεροβασιλείου αποχαιρετά το καλοκαίρι και καλωσορίζει τη νέα αμπελοοινική χρονιά με μία προβολή του ντοκιμαντέρ «Αρκαδία 1900, Καμπανία της Ανατολής» του Κώστα Σπυρόπουλου, το Σάββατο, 10 Σεπτεμβρίου 2022, στις 20:30, στον κήπο του Κτήματος.
ΕΚΘΕΣΕΙΣ

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, η Ροτόντα θα φιλοξενήσει την έκθεση, που διοργανώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, «Θεσσαλονίκη 1922: Μνημεία και Πρόσφυγες» από τις 9 Σεπτεμβρίου έως το τέλος Δεκεμβρίου 2022.

Έκθεση «Ο Φρεντ Μπουασονά και η Μεσόγειος.
Μια φωτογραφική Οδύσσεια»

από 08 Σεπτεμβρίου 2022
MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης

Μια φωτογραφική λήψη του πελάγους μεταξύ Σικελίας και Τυνησίας και οι ασημί του αντανακλάσεις το μακρινό 1912 από τον Ελβετό φωτογράφο Φρεντ Μπουασονά (1858-1946), καθώς και το φωτογραφικό αυτοπορτρέτο του το 1900 υποδέχονται τους επισκέπτες της έκθεσης με τίτλο «Ο Φρεντ Μπουασονά και η Μεσόγειος. Μια φωτογραφική Οδύσσεια» που θα παρουσιαστεί στο MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, από τις 8 Σεπτεμβρίου 2022 έως τις 8 Ιανουαρίου 2023.

Έκθεση «Ταξίδι στη σημειόσφαιρα του Juri Lotman»
έως 18 Σεπτεμβρίου 2022
MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης

Τον Φεβρουάριο του 2022 έκλεισαν 100 χρόνια από τη γέννηση του Εσθονορώσου σημειολόγου Juri Lotman (Αγία Πετρούπολη, Ρωσία, 1922 - Τάρτου, Εσθονία, 2022). Για τον εορτασμό της συγκεκριμένης επετείου, η έκθεση με τίτλο «Ταξίδι στη σημειόσφαιρα του Juri Lotman» ταξιδεύει από το Estonian National Museum, όπου και πρωτοπαρουσιάστηκε την περασμένη άνοιξη, και φιλοξενείται στο MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης από τις 30 Αυγούστου έως τις 18 Σεπτεμβρίου 2022, στη Θεσσαλονίκη.

Έκθεση «Εκφάνσεις ύφανσης μέσα από έργα
των συλλογών του MOMus»

08 Σεπτ - 30 Οκτ 2022
MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών

Σε συνέχεια της διερεύνησης του πολυδιάστατου ρόλου του υφάσματος και των τεχνικών ύφανσης στη σύγχρονη εικαστική δημιουργία και σε ευθεία γραμμή με την πρόσφατη πρακτική του MOMus να παρουσιάσει αποκτήματα των συλλογών του σε θεματικές εκθέσεις, το MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών παρουσιάζει διοργανώνει την έκθεση με τίτλο «Εκφάνσεις ύφανσης μέσα από έργα των συλλογών του MOMus», από τις 08 Σεπτεμβρίου έως τις 30 Οκτωβρίου 2022.

ΘΕΑΤΡΟ
«Αντιγόνη» του Σοφοκλή
06 Σεπτεμβρίου 2022
Θέατρο Δάσους

Tην επόμενη του Εμφυλίου στη Θήβα, οι χθεσινοί προστάτες της πόλης γιορτάζουν τη νίκη τους, προσπαθώντας να σβήσουν από τη μνήμη τους τις μέρες της ανασφάλειας και της δυστυχίας. Ο νέος ηγεμόνας, ο Κρέοντας, συμμετέχει στη γιορτή με στόχο να εδραιώσει την εξουσία του, εκφοβίζοντας τους συμπολίτες του με απειλές. ''Γιορτάζει'' και η νεαρή Αντιγόνη· μια γιορτή ανυπακοής, που την φωτίζει ο ενθουσιασμός της αντίστασης στον πολιτικό πραγματισμό της τυραννίας. 

«Ισλαχανέ»
06 Σεπτεμβρίου 2022
Πολυχώρος Πολιτισμού Ισλαχανέ –
πρώην Σχολή Τεχνών & Επαγγελμάτων Χαμιδιέ

Το Θέατρο Σημείο, με νοηματικό ιστό τη μοναδική διαδρομή του Ισλαχανέ στην ιστορία του ελληνικού κράτους και της Θεσσαλονίκης, προτείνει μια διπλή προσέγγιση έχοντας σαν κέντρο πάντα το 1922. Στον πυρήνα του βρίσκονται δέκα θεατρικά ταχυδράματα με θέμα το Ισλαχανέ, από πολύ σημαντικούς συγγραφείς και ερμηνευτές, ηθοποιούς, περφόρμερ, ανάπηρους χορευτές, χορευτές, λυρικούς τραγουδιστές, τα οποία διατρέχουν την ιστορία εφαπτόμενων θρησκειών, ανθρώπων, συνειδήσεων, οικογενειών, ορφανών, μουσουλμάνων, χριστιανών, σιδηρουργών, τεχνουργών, ανθρώπων του μόχθου κ.ά.

«Αίας» του Σοφοκλή 
12 Σεπτεμβρίου 2022
Θέατρο Δάσους

Το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει στην Επίδαυρο τον εμβληματικό Αίαντα του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Αργύρη Ξάφη, σε μια παράσταση που αναδεικνύει τη μετωπική σύγκρουση δύο αντίθετων κόσμων. Ο Αίας, ένας από τους γοητευτικότερους τραγικούς ήρωες πεθαίνει και μαζί του πεθαίνει μια ολόκληρη εποχή για την ανθρωπότητα. Ο Σοφοκλής καταγράφει στον Αίαντα μια οριακή στιγμή στην ανθρώπινη ιστορία. Τη στιγμή κατά την οποία ένας νέος κόσμος αναδύεται κι ένας παλιός κατακρημνίζεται, συμπαρασύροντας με θόρυβο τους παλιούς ήρωες και τα ιδανικά τους στην άβυσσο.

Ερωτευμένα Άλογα
14 Σεπτ - 18 Σεπτ 2022
Μονή Λαζαριστών

Τα Ερωτευμένα Άλογα από την ομάδα «Εν Δυνάμει» σε σκηνοθεσία Ελένης Ευθυμίου, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Ελένης Δημοπούλου, που αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή το ΚΘΒΕ πιστό στην κοινωνική του πολιτική, καλπάζουν ξανά στην Θεσσαλονίκη.

«Ιστορίες να σκεφτείς» του Χόρχε Μπουκάι
από 23 Σεπτεμβρίου 2022
Θέατρο Μetropolitan

Το εμβληματικό κείμενο και παγκόσμιο best seller του Χόρχε Μπουκάι. Στην παράσταση το κοινό συμμετέχει σε μια εκρηκτική συνάντηση μιας παρατεταμένης συνεδρίας. Στη σκηνή εξελίσσεται μια ιδιότυπη συνεδρία, όπου οι ρόλοι εναλλάσσονται διαρκώς και σύντομα όλοι γίνονται ταξιδιώτες, μα και κομμάτι ενός ονείρου. Ο ψυχοθεραπευτής, ονομάζει τις συνεδρίες ταξίδια και καλεί όλους τους παρευρισκόμενους στο ταξίδι της αναζήτησης της αλήθειας.

ΜΟΥΣΙΚΗ
Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και το Κέντρο Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης τιμούν την επέτειο μνήμης των 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή με έργα έντονων συμβολισμών, Ελλήνων και ξένων συνθετών, σε μία ανοιχτή συναυλία στην καρδιά της πόλης, την Πλατεία Αριστοτέλους. Την Κ.Ο.Θ. διευθύνει η Ζωή Τσόκανου.
Αφιέρωμα στον Ennio Morricone με τους Ensemble Le Muse
12 Σεπτεμβρίου 2022
Μονή Λαζαριστών
 
Οι πασίγνωστες μελωδίες του μεγάλου Ιταλού Μαέστρου Ennio Morricone για ταινίες όπως  “Σινεμά ο Παράδεισος”, “Η Αποστολή”, “Για μια χούφτα δολάρια”, “Ο καλός, ο κακός και ο άσχημος”, “Κάποτε στη Δύση”, “Σάκκο και Βαντζέτι”, “Κάποτε στην Αμερική” και πολλών ακόμα, πρωταγωνιστούν στην μουσική παράσταση του γυναικείου σχήματος Ensemble Le Muse από την Ιταλία που έρχεται στη Θεσσαλονίκη για μια εμφάνιση στα πλαίσια του Φεστιβάλ της Μονής Λαζαριστών. Ταυτόχρονα με την ερμηνεία τους, θα προβάλλονται σε οθόνη πάνω στη σκηνή τα αντίστοιχα κινηματογραφικά αποσπάσματα, δημιουργώντας μια ανεπανάληπτη μουσικό-κινηματογραφική εμπειρία.
 
ΓΚΑΛΑ ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΑΣ
16 Σεπτεμβρίου 2022
Mέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Διοργάνωση: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης - Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης. Βρείτε το πρόγραμμα εδώ.

 

''THE THREAD'' - ΤΟ ΝΗΜΑ
21 & 22 Σεπτεμβρίου 2022
Mέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
 
Η τελευταία δουλειά του Βαγγέλη Παπαθανασίου, το The Thread, θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη, την Τετάρτη 21 και την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου. Μια μοναδική ευκαιρία για το κοινό της Βόρειας Ελλάδας να αποδώσει ένα φόρο τιμής στον μεγάλο Έλληνα συνθέτη και στην τελευταία του δημιουργία, το THE THREAD - TO NHMA. H μεγαλειώδης αυτή χορευτική παράσταση βασίζεται στον διάλογο του παρελθόντος με το παρόν. Από τη μία οι παραδοσιακοί ελληνικοί χοροί και από την άλλη ο σύγχρονος χορός. Δύο κόσμοι φαινομενικά αντίθετοι και ξένοι. 
ΒΙΒΛΙΟ

Τα χαμένα παιδιά της Θεσσαλονίκης
Στέλλα Σαλέμ
Εκδόσεις Επίκεντρο

Με­τά από οκτώ ετών έρευ­να στο Λη­ξι­αρ­χείο του Δή­μου Θεσ­σα­λο­νί­κης και τη δι­α­σταύ­ρω­ση των στοι­χεί­ων που αντλή­σα­με με τα δι­ά­φο­ρα αρ­χεία, κα­τα­φέ­ρα­με να βρού­με τα ονό­μα­τα των εβραι­ό­που­λων που γεν­νή­θη­καν στην Θεσ­σα­λο­νί­κη κα­τά τα έτη 1925-1943. Δι­α­πι­στώ­σα­με ότι πε­ρί­που 500 παι­διά σχο­λι­κής ηλι­κί­ας σώ­θη­καν, ενώ πε­ρισ­σό­τε­ρα από 10.000 εκτο­πί­στη­καν κα­τά την δι­άρ­κεια της να­ζι­στι­κής κα­το­χής από τη Θεσ­σα­λο­νί­κη στο Άου­σβιτς και θα­να­τώ­θη­καν βά­ναυ­σα. Ο απο­λο­γι­σμός είναι τρα­γι­κό­τε­ρος στα παι­διά της προ­σχο­λι­κής ηλι­κί­ας που γεν­νή­θη­καν με­τα­ξύ των ετών 1937-1943, πε­ρί­που 100 σώ­θη­καν ενώ πε­ρισ­σό­τε­ρα από 4.500 εκτο­πί­στη­καν στο Άου­σβιτς και θα­να­τώ­θη­καν.

Λυκοχαβια
Κώστας Μπαρμπάτσης
Εκδόσεις Κέδρος

Έξι ιστορίες για την απώλεια. Την απώλεια των συναισθημάτων, της λογικής, της ίδιας της ζωής. Κυρίαρχο σκηνικό η Αιτωλοακαρνανία και η Ήπειρος κατά τη διάρκεια του πολέμου, της Κατοχής, του Εμφυλίου, της μετανάστευσης. Άνθρωποι εύθραυστοι που, αδυνατώντας να αντιμετωπίσουν τη σκληρότητα που τους περιβάλλει, βλέπουν ως μόνη διέξοδο τη φυγή.

ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

Παρακολουθώντας την τρισδιάστατη ταινία «Δεινόσαυροι: οι γίγαντες της Παταγονίας», που προβάλλεται στην γιγαντοοθόνη του Κοσμοθεάτρου, θα μπορέσετε να βρεθείτε στον ίδιο χώρο με αυτά τα εκπληκτικά πλάσματα. Ακολουθώντας τον Δόκτωρα Rodolfo Coria, έναν διεθνούς φήμης Αργεντινό παλαιοντολόγο, επισκεπτόμαστε τοποθεσίες όπου έχουν γίνει σημαντικές ανακαλύψεις και ταξιδεύουμε πίσω στο χρόνο για να δούμε αυτά τα φανταστικά τέρατα να ζωντανεύουν. Στην Παταγονία βρέθηκε το μεγαλύτερο ζώο που έχει περπατήσει ποτέ πάνω στη Γη: ο γιγαντιαίος φυτοφάγος Αργεντινόσαυρος, και ο αντίπαλός του ο Γιγαντόσαυρος, ένα δίποδο σαρκοβόρο, που θα μπορούσε εύκολα να μονομαχήσει με τον διάσημο T-Rex.

Περιβαλλοντικό Προϊστορικό Πάρκο Δεινοσαύρων
07 Σεπτ - 25 Σεπτ 2022
Πάρκο Δεινοσαύρων - Ωραιόκαστρο

Οι γιγάντιοι Δεινόσαυροι, τα προϊστορικά Θηλαστικά, τα ζώα της εποχής των παγετώνων και το Σπήλαιο ταξιδεύουν τους επισκέπτες εκατομμύρια χρόνια πρινΣε μια έκταση 10 στρεμμάτων με βοτανικό κήπο δημιουργήθηκε το Περιβαλλοντικό Προϊστορικό Πάρκο η μεγαλύτερη έκθεση με Δεινόσαυρους (100 εκθέματα) και Θηλαστικά (100 εκθέματα) στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. Ο επισκέπτης μαθαίνει για την ιστορία της γης και τα ζώα που εμφανίστηκαν σε αυτήν σε διαφορετικές περιόδους από την απαρχή της… έως σήμερα.

ΛΑΧΑΝΑ ΚΑΙ ΧΑΧΑΝΑ -Ο Καλός μου Εαυτός
24 & 25 Σεπτεμβρίου 2022
Κινηματοθέατρο ΚΟΛΟΣΣΑΙΟΝ

Η παιδική σκηνή του Χρήστου Τριπόδη και η εταιρεία ΜΕΘΕΞΙΣ παρουσιάζουν το νέο μιούζικαλ του Τάσου Ιωαννίδη, ΛΑΧΑΝΑ ΚΑΙ ΧΑΧΑΝΑ «Ο Καλός μου Εαυτός». Το σύγχρονο αυτό έργο πλαισιώνουν ένα λαμπερό καστ ηθοποιών, ζωντανή ορχήστρα επί σκηνής, εντυπωσιακές βιντεοπροβολές, ευφάνταστα σκηνικά και πολύχρωμα κουστούμια,  δημιουργώντας μία θεαματική θεατρική εμπειρία για γονείς και παιδιά. Εκκινώντας από τα ανοικτά θέατρα της Αττικής, η παράσταση  θα πραγματοποιήσει ένα  μουσικό καλοκαιρινό ταξίδι, σε όλες της γωνιές της Ελλάδας. Ένα ταξίδι γεμάτο αγαπημένα τραγούδια από τα Λάχανα και Χάχανα, αλλά και ολοκαίνουργια τραγούδια-δώρα χαράς και ευεξίας.

Facebook
Website
Copyright © 2022 Cultural Society All rights reserved.

info@peebe.gr

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe.

‘Εκθεση & Βραβεία MATAROA | Εικαστικές Τέχνες

Η Πολιτιστική Εταιρεία και η 7η Art Thessaloniki – International Contemporary Art Fair, με στόχο την καλλιτεχνική προώθηση νέων δημιουργών και την ανάδειξή τους στο καλλιτεχνικό δυναμικό της χώρας, διοργανώνουν την τρίτη θεματική έκθεση και αντίστοιχο βραβείο νέων καλλιτεχνών με τίτλο ‘MATAROA’.

Παρουσίαση του λευκώματος «Αιώνια Θεσσαλονίκη»

Η Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος και ο Εκδοτικός Οίκος University Studio Press σας προσκαλούν στην εκδήλωση του φωτογραφικού λευκώματος με τίτλο Αιώνια Θεσσαλονίκη / Eternal Thessaloniki.

“Το σκοτεινό νήμα της βίας”

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο που προβλήθηκε στο πλαίσιο της εκδήλωσης “Το σκοτεινό νήμα της βίας”, μια διοργάνωση της Πολιτιστικής Εταιρείας.