Πολιτιστικό Ημερολόγιο | Σεπτέμβριος 2021

*|MC:SUBJECT|*
View this email in your browser
Η διαχειριστική ομάδα του Ημερολογίου της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος επιλέγει μεταξύ πολιτιστικών δρώμενων, εικαστικών εκθέσεων, θεατρικών και μουσικών εκδηλώσεων και νέων εκδόσεων, και προτείνει:

[πατήστε τους τίτλους του κάθε άρθρου για να μεταφερθείτε στην εκάστοτε ιστοσελίδα]
ΦΕΣΤΙΒΑΛ / ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2021
15 Ιουλ 2021 - 15 Σεπτ 2021
Διάφοροι Χώροι
 
Ο θεσμός του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού "Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός" καλεί για δεύτερη χρονιά το κοινό σε μία γιορτή της Τέχνης, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Οι φετινές 140 εκδηλώσεις και δρώμενα ξεδιπλώνουν για δύο μήνες, από τις 15 Ιουλίου έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2021, έναν πολύχρωμο ιστό σε ναούς, κάστρα, μνημεία, ιερά νησιά, αρχαίες πόλεις, γεφύρια και μουσεία.
7ο Φεστιβάλ Δάσους & 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Δάσους
15 Ιουν - 29 Σεπτ 2021
Διάφοροι χώροι - Online
 
Οι καλλιτέχνες θα «συναντηθούν» και πάλι με τους θεατές και όλοι μαζί – τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα προστασίας - ετοιμαζόμαστε να χαρούμε ένα πολιτιστικό καλοκαίρι γεμάτο παλμό και συγκίνηση. Ραντεβού στο Θέατρο Δάσους και στο Θέατρο Γης με ένα πρόγραμμα εκδηλώσεων που θα μας «ταξιδέψει» και φέτος, προσφέροντάς μοναδικές θεατρικές και μουσικές βραδιές. 
Το «Διεθνές Φεστιβάλ Δάσους ΚΘΒΕ», αναπόσπαστο τμήμα του «Φεστιβάλ Δάσους», αποτελεί μια σημαντική διοργάνωση για το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και για τα πολιτιστικά δρώμενα της Θεσσαλονίκης. Εν μέσω των πρωτόγνωρων συνθηκών της πανδημίας του Covid_19, το ΚΘΒΕ προχωρεί στη διαδικτυακή μεταφορά όλης της διοργάνωσης, που θα απαρτίζεται από θεατρικές παραστάσεις, αφιερώματα, διαδικτυακές συζητήσεις και online εργαστήρια, καθώς και μια σημαντική συμμετοχική δράση στον δημόσιο χώρο.
Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών 2021
2-28 Σεπτεμβρίου 2021
Μονή Λαζαριστών
 
Το Φεστιβάλ της Μονής Λαζαριστών διοργανώνεται κάθε καλοκαίρι στον εμβληματικό χώρο της Μονής Λαζαριστών και αποτελεί ένα μοναδικό από κάθε άποψη γεγονός: καλλιτεχνικό, επιμορφωτικό και ψυχαγωγικό.
Μουσικό Φεστιβάλ "Παρά Θιν΄ Αλός" 2021
22 Αυγ - 9 Σεπτ 2021
Κυβερνείο (Παλατάκι)- Πλαζ Αρετσούς, Καλαμαριά
 
Ένα μουσικό φεστιβάλ, που συμπληρώνει 31 χρόνια ως ορόσημο πολιτισμού και έχει καθιερωθεί στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης, σηματοδοτώντας το τέλος του καλοκαιριού και το καλωσόρισμα της βραδινής φθινοπωρινής δροσιάς. Οι επιλεγμένες μουσικές εκδηλώσεις οι οποίες χαρακτηρίζονται από την ποιότητα της καλλιτεχνικής δουλειάς των δημιουργών τους και περιλαμβάνονται στο φετινό πρόγραμμα του κορυφαίου πολιτιστικού θεσμού του Δήμου Καλαμαριάς «Παρά θίν’ αλός» θα είναι συνολικά 8, ενώ θα συμμετάσχουν χορωδίες, φιλαρμονικές και τοπικά θεατρικά εργαστήρια. Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
Έκθεση "Ιβάν Κλιούν
Υπερβατικά τοπία. Ιπτάμενα γλυπτά. Φωτεινές σφαίρες."

2 Ιουl - 19 Σεπτ 2021
MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη

Υπερβατικά τοπία, ιπτάμενα γλυπτά, φωτεινές σφαίρες, σχήματα, φόρμες, σχέδια, μελέτες χρωμάτων με αποκορύφωμα ένα εκτυφλωτικό κόκκινο φως, αλλά και παραστατικές και ταυτόχρονα συμβολικές μορφές, συνθέτουν τη μεγάλη, πρώτη διεθνή έκθεση με αντικείμενο το έργο και τη ζωή του Ιβάν Κλιούν (Ιβάν Βασίλιεβιτς Κλιούν, γεννημένος Κλιουνκόφ, Μπολσίε Γκόρκι, 1873 - Μόσχα, 1943).

Ο Ιβάν Κλιούν εκπροσωπείται στη συλλογή Κωστάκη με 383 έργα τέχνης (πίνακες και σχέδια) και ένα μοναδικό αρχειακό υλικό (γράμματα, χειρόγραφα, λιθογραφικές εκτυπώσεις, διδακτικό υλικό κ.λπ.). Η έκθεση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Heritage Art Foundation στη Μόσχα, του Συλλόγου Υποστηρικτών του Μουσείου και του The Malevich Society, καταγράφει την καλλιτεχνική ζωή αυτού του σημαντικού Ρώσου ζωγράφου, γλύπτη, συγγραφέα και δασκάλου.
ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ’21-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
έως 12 Σεπτεμβρίου 2021
Τελλόγλειο Ίδρυμα
 
Η έκθεση αποτελεί συνεργασία του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου με το Τελλόγλειο Ίδρυμα και τη Βιβλιοθήκη – Κέντρο Πληροφόρησης Α.Π.Θ και φιλοξενείται στον 1ο όροφο. Ακολουθώντας τη δομή και το σκεπτικό της κεντρικής έκθεσης του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου στην Αθήνα, ρίχνει φως στην ιστορική διαδρομή από την προεπαναστατική περίοδο έως τη δημιουργία του Ελληνικού κράτους, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην περιοχή της Μακεδονίας. 
Μαρία Ζερβός έκθεση "The Camp"
έως  26 Σεπτεμβρίου 2021
Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης
 
Η Μαρία Ζερβός εργάζεται συστηματικά εδώ και χρόνια με άξονα τις φιλοσοφικές και υπαρξιακές διαστάσεις του περπατήματος. Στο καινούργιο έργο της με τίτλο "The Camp" που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του MOMus, η περιπατητική ως επιλογή ζωής συνδέεται με την ανάκληση της μνήμης και τη διαμόρφωση της ταυτότητας. Η έκθεση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ και εντάσσεται στο πρόγραμμα παράλληλων δράσεων του 23ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. 
Νέοι Καλλιτέχνες
15 Ιουλ 2021 - 17 Ιουλ 2022
Γκαλερί "Λόλα Νικολάου"
 
Ομαδική έκθεση νέων καλλιτεχνών από την γκαλερί Λόλα Νικολάου. Συμμετέχοντες: Νίκος Καζόγλου, Γιώργος Μιχαλόπουλος, Δημήτρης Παλάντζας, Ρεβέκκα Πρωτοπαπά, Κωνσταντίνος Τσακίρης.
Σκοπός της γκαλερί είναι να προβάλει τη σύγχρονη τέχνη στη Θεσσαλονίκη και να εξοικειώσει το φιλότεχνο κοινό με κάθε μορφή της.
ΘΕΑΤΡΟ
«Ελένη» του Ευριπίδη
7 Ιουλ 2021 - 18 Σεπτ 2021
Θέατρο Δάσους
 
Ταξίδι και φυγή, ένα αέναο ερωτηματικό, ένα αίνιγμα άλυτο ακόμη και για την Σφίγγα, μεταξύ αίσθησης και παραίσθησης και ατέλειωτων μαχών σώμα με σώμα στην οριογραμμή ενός και μόνο βλέμματος… Της δισυπόστατης πολυθρύλητης Ελένης, συμβόλου πάθους και πόθου, των αφορμών για την αιτία, των διαδράσεων ανάμεσα σε είναι και σε φαίνεσθαι, της πολύχρονης κατακραυγής, της καιροφύλακτης αξιοπρέπειας, της σθεναρής αντίστασης σε κελεύσματα απατηλής ευκολίας, της αναζήτησης ομιχλοσκόνιστου μισεμού και κραταιάς παλινόστησης.
Σε μετάφραση Παντελή Μπουκάλα και σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου
"Κυρά της Ρω" / "Μαζί τους, κοντά τους"
13 Σεπτεμβρίου 2021
Θέατρο Αμαλία
 
Η παράσταση βασίζεται στην ομώνυμη νουβέλα του βραβευμένου Γιάννη Σκαραγκά, και είναι εμπνευσμένη από τη ζωή της Δέσποινας Αχλαδιώτη, της ελληνίδας χήρας που έγινε γνωστή ως Κυρά της Ρω από το όνομα του μικρού νησιού, στο οποίο έζησε μόνη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι τα βαθιά γεράματά της. Μετά την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο, η Δέσποινα Αχλαδιώτη έγινε μια ηρωική φυσιογνωμία.
Στα πλαίσια της αναγκαίας κινητοποίησης για τους πυρόπληκτους, σε συνεννόηση με τους συντελεστές της παράστασης "Κυρά της Ρω", θα θα ανέβει στις 13 Σεπτεμβρίου η προαναφερόμενη παράσταση με δωρεάν είσοδο! Αντί αντιτίμου θα μπορεί κάθε θεατής να φέρει τρόφιμα, ρουχισμό, ξηρά τροφή για κατοικίδια και φαρμακευτικό υλικό το οποίο και θα αποστείλουμε συγκεκριμένα σε έναν πολιτιστικό σύλλογο ή φορέα από τα καμένα χωριά της Β. Εύβοιας.
Η ιστορία που έπλασε ο Ευγένιος Ο Νηλ διαδραματίζεται σε μια εξοχική κατοικία στο Κονέκτικατ της Νέας Υόρκης, τον Αύγουστο του 1912 και το παρέδωσε στο κοινό το 1941, ξεδιπλώνοντας την ιστορία της Ιρλανδικής οικογένειας Τάϊρον.
Το έργο είναι μία παραγωγή του ΚΘΒΕ, σε σκηνοθεσία Θανάση Σαράντου με τη συμμετοχή μίας εξαιρετικής ομάδας ηθοποιών στην ερμηνεία των χαρακτήρων.
 
ΜΟΥΣΙΚΗ
Θοδωρής Βουτσικάκης "Όμορφη Ζωή"
9 Σεπτεμβρίου 2021
Κυβερνείο (Παλατάκι),  Καλαμαριά
 
Σημείο εκκίνησης για τον νέο κύκλο συναυλιών του Θοδωρή Βουτσικάκη, σε καλλιτεχνική επιμέλεια της στιχουργού Λίνας Νικολακοπούλου, αποτελεί ο δίσκος τους με τον βραβευμένο Ιταλό συνθέτη Nicola Piovani με τίτλο "Όμορφη Ζωή", που γνώρισε μεγάλη εμπορική επιτυχία μέσα στο 2020 και κατέκτησε τις καρδιές των ακροατών.
The Prefabricated Quartet live στο Μέγαρο
17 Σεπτεμβρίου 2021
Πλατεία Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης
 
"Το μουσικό σύνολο The Prefabricated Quartet παρουσιάζει ένα πρόγραμμα με μουσική και τραγούδια από τη δισκογραφία του (Side the Sail, Τρεις Στιγμές), καθώς και ακυκλοφόρητα τραγούδια από το επόμενό του studio album που έχει ήδη ξεκινήσει να ηχογραφεί.
The Prefabricated Quartet: Μιχάλης Σιώνας - Φωνή, ηλεκτρικό Μπάσο, Χρήστος Γούσιος - Ηλεκτρική κιθάρα, Θοδωρής Παπαδημητρίου - Τσέλο, πιάνο, Αλέξανδρος Σπανίδης - Τύμπανα "
ΒΙΒΛΙΟ
Μαρία Κάλλας: Γράμματα και αναμνήσεις
Κάλλας, Μαρία
Εκδόσεις Πατάκη

Χάρη σε αυτό το βιβλίο που περιλαμβάνει επιστολές της μεγάλης υψιφώνου, καθώς και τις δύο απόπειρές της να γράψει τα απομνημονεύματά της (το 1957 και το 1977), η ευχή της Μαρίας Κάλλας γίνεται επιτέλους πραγματικότητα. Από τα δύσκολα παιδικά της χρόνια στη Νέα Υόρκη έως τα χρόνια του πολέμου και της Κατοχής στην Αθήνα, από τα δειλά πρώτα της βήματα στον κόσμο της όπερας έως την παγκόσμια αναγνώριση.
Μάνη
Patrick Leigh Fermor
Εκδόσεις Μεταίχμιο
 
Ένα οδοιπορικό του Πάτρικ Λη Φέρμορ, του σημαντικότερου σύγχρονου ταξιδιωτικού συγγραφέα, στη Μάνη των περασμένων χρόνων. Ο Patrick Leigh Fermor (Πάτρικ Λη Φέρμορ, 1915-2011), ο μεγαλύτερος ταξιδιωτικός συγγραφέας της εποχής μας, ήταν αγγλικής και ιρλανδικής καταγωγής. Ύστερα από περιπετειώδη σχολικά χρόνια και το ταξίδι του πεζή στην Κωνσταντινούπολη, έζησε και ταξίδεψε στα Βαλκάνια και στο Ελληνικό Αρχιπέλαγος. 
ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
4ο Olympic Day Run Greece
26 Σεπτεμβρίου 2021
Λεωφόρος Μεγάλου Αλεξάνδρου
 
Το Ολυμπιακό Μουσείο προσκαλεί μικρούς και μεγάλους να συμμετάσχουνε στον επετειακό εορτασμό της Διεθνούς Ολυμπιακής Ημέρας, λαμβάνοντας μέρος στο 4ο Olympic Day Run Greece (Thessaloniki City Marathon, 10K, 5K & 2K) παρέα με Ολυμπιονίκες, Παραολυμπιονίκες. Αφετηρία & τερματισμός: Επί της Λεωφόρου Μεγάλου Αλεξάνδρου (στο ύψος του γλυπτού ''Ομπρέλες")
"Έλμερ ο παρδαλός ελέφαντας"
11 Σεπτεμβρίου 2021
Ανοικτό Θέατρο Συκεών "Μάνος Κατράκης"
 
Η επίσημη θεατρική διασκευή του Έλμερ του Παρδαλού Ελέφαντα είναι εμπνευσμένη από τα παιδικά βιβλία του Ντέιβιντ Μακ Κι, σε έκδοση της Andersen Press (από το 1989) και περιέχει όλα τα εκπαιδευτικά νοήματα σύμφωνα με τις αξίες που εκπροσωπεί ο Έλμερ. Η παράσταση είναι η Ελληνική προσέγγιση των χαρακτήρων των βιβλίων με πρωτότυπο σενάριο, στίχους, μουσική, σκηνικά, τρισδιάστατες κούκλες και κοστούμια.
Facebook
Website
Copyright © 2021 Cultural Society All rights reserved.

info@peebe.gr

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

‘Εκθεση & Βραβεία MATAROA | Εικαστικές Τέχνες

Η Πολιτιστική Εταιρεία και η 7η Art Thessaloniki – International Contemporary Art Fair, με στόχο την καλλιτεχνική προώθηση νέων δημιουργών και την ανάδειξή τους στο καλλιτεχνικό δυναμικό της χώρας, διοργανώνουν την τρίτη θεματική έκθεση και αντίστοιχο βραβείο νέων καλλιτεχνών με τίτλο ‘MATAROA’.

Παρουσίαση του λευκώματος «Αιώνια Θεσσαλονίκη»

Η Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος και ο Εκδοτικός Οίκος University Studio Press σας προσκαλούν στην εκδήλωση του φωτογραφικού λευκώματος με τίτλο Αιώνια Θεσσαλονίκη / Eternal Thessaloniki.

“Το σκοτεινό νήμα της βίας”

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο που προβλήθηκε στο πλαίσιο της εκδήλωσης “Το σκοτεινό νήμα της βίας”, μια διοργάνωση της Πολιτιστικής Εταιρείας.