Πολιτιστικό Ημερολόγιο | Οκτώβριος 2022

*|MC:SUBJECT|*
View this email in your browser
Η διαχειριστική ομάδα του Ημερολογίου της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος επιλέγει μεταξύ πολιτιστικών δρώμενων, εικαστικών εκθέσεων, θεατρικών και μουσικών εκδηλώσεων και νέων εκδόσεων, και προτείνει:

[πατήστε τους τίτλους του κάθε άρθρου για να μεταφερθείτε στην εκάστοτε ιστοσελίδα]
ΦΕΣΤΙΒΑΛ / EKΔΗΛΩΣΕΙΣ
57α Δημήτρια
01 Οκτ - 20 Οκτ 2022
Διάφοροι Χώροι

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ των Δημητρίων, που ξεκινάει την 1η Οκτωβρίου και ολοκληρώνεται στις 20 Οκτωβρίου, θα βρεθούν στη Θεσσαλονίκη, μεταξύ άλλων, ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης Thomas Ostermeier, ο πολύ σημαντικός και φημισμένος νέος συγγραφέας Édouard Louis στην αυτοβιογραφική σκηνική του κατάθεση με την παράσταση «Qui a tué mon père», ενώ ξεχωριστή στιγμή θα αποτελέσει η παρουσίαση του «Tempest Project», της τελευταίας παράστασής του, κατά τα λεγόμενα, «μεγαλύτερου σκηνοθέτη που έχει δει ποτέ ο κόσμος», Peter Brook, ο οποίος έφυγε από τη ζωή πρόσφατα, τον Ιούλιο του 2022.

Μια μεγάλη γκάμα καλλιτεχνών και κοινωνικών ομάδων από Ελλάδα και Αμερική, Ρωσία, Κορέα, Γερμανία, Ουκρανία, Μεξικό συμμετέχουν σε αυτές τις πολύ συμμετοχικές Συναντήσεις, στο πανέμορφο Βυζαντινό Λουτρό της Άνω Πόλης, αλλά και σε διάφορα σημεία της πόλης! Ένα πάντρεμα των digital τεχνολογιών με την ιστορία – Video artists, Augmented reality artists, performers, μουσικοί, ιστορικοί, εικαστικοί, πολιτιστικοί, τουριστικοί & κοινωνικοί οργανισμοί  της Θεσσαλονίκης, θα συν δημιουργήσουν μια πολυδιάστατη καλλιτεχνική παραγωγή και σύμπραξη!

Τη Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου 2022, στις 19:00, φιλοξενούμε τον Ομότιμο Καθηγητή Γεωπολιτικής στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης (Paris 1) Γιώργο Πρεβελάκη και τον Ομότιμο Καθηγητή Ανωτέρας Γεωδαισίας και Χαρτογραφίας ΑΠΘ Ευάγγελο Λιβιεριάτο σε μία συζήτηση για τη Γεωπολιτική και τη δύναμη των χαρτών, με αφορμή το νέο βιβλίο του Ε. Λιβιεράτου «Γεωχωρικά Διακυβεύματα, 1821 και μετά. Μία απόκλιση».
Στο πλαίσιο της διάλεξης, το Μουσείο Οίνου θα είναι επισκέψιμο 18:00-19:00.   
Είσοδος Ελεύθερη.

ΕΚΘΕΣΕΙΣ

Το Τελλόγλειο Ίδρυμα ολοκληρώνει τον κύκλο των εορτασμών των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση με την έκθεση «Θησαυροί Φιλελληνικής Ζωγραφικής» από τη Συλλογή του Ιδρύματος Αντώνιος Ε. Κομνηνός. Τα έργα που θα παρουσιαστούν προέρχονται από τη Συλλογή του Ιδρύματος Αντώνιος Ε. Κομνηνός και είναι πίνακες ζωγραφικής φιλοτεχνημένοι από Ευρωπαίους ζωγράφους που συνδέθηκαν με το Φιλελληνικό κίνημα. Πρόκειται για μια μοναδική συλλογή αφενός διότι στους δημιουργούς συγκαταλέγονται επιφανείς Ευρωπαίοι ζωγράφοι. Αφετέρου, διότι οι παραστάσεις αγγίζουν όλες τις πτυχές του Φιλελληνισμού, την αρχαιολατρεία των καλλιεργημένων Ευρωπαίων, τη συμπαράσταση του Χριστιανικού κόσμου, τη συμπάθεια των απανταχού φιλελευθέρων.

H έκθεση, καρπός συνεργασίας του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης με την Αντιδημαρχία Διαδημοτικής Συνεργασίας και Απόδημου Ελληνισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης, παρουσιάζει για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό ένα σπάνιο χειρόγραφο του 12ου αιώνα, που φυλάσσεται στη Μαρκιανή Βιβλιοθήκη της Βενετίας, τον Marcianus Graecus 460. Το χειρόγραφο διασώζει το μνημειώδες έργο του λόγιου αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης Ευσταθίου Παρεκβολαὶ εἰς τὴν Ὁμήρου Ὀδύσσειαν και αποτελεί ένα εκτενέστατο και πλούσιο υπόμνημα σχολίων πάνω στην Οδύσσεια.

Έκθεση «Λάβαρα, πολύτιμες συνομιλίες»
έως 13 Οκτωβρίου 2022
Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

Η έκθεση με τίτλο «Λάβαρα, πολύτιμες συνομιλίες» της εικαστικού κ. Μαρίας Κομπατσιάρη αναφέρεται σε  μια ενότητα έργων που δημιουργήθηκαν από χρυσοποίκιλτες κορδέλες, βελούδο, χρυσοκέντητες λεπτομέρειες και πετράδια. Αποτελεί μια συνομιλία σύγχρονων έργων με αντικείμενα της μόνιμης έκθεσης του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού και παρουσιάζεται στην αίθουσα 10 «Το Βυζάντιο μετά το Βυζάντιο» του μουσείου.

Ομαδική έκθεση «Οι μνήμες μας ενώνουν»
06 Οκτ - 21 Οκτ 2022
Πολυχώρος Τεχνών - Πύλη Α'

Η έκθεση «Οι Μνήμες μας Ενώνουν» και το ομώνυμο συμπόσιο τελούν υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμαριάς και εντάσσονται στο πρόγραμμα “ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ 1922-2022 Μια θάλασσα μνήμες… και γινήκαμε όλοι ένα”, που διοργανώνει ο Δήμος Καλαμαριάς, τιμώντας τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Η περιοχή της Καλαμαριάς είναι η κύρια περιοχή αποβίβασης των προσφύγων εκείνης της περιόδου στην Ελλάδα και λαμπρό παράδειγμα ότι όπου κυριαρχεί η ειρήνη και η αδελφοσύνη των λαών ευδοκιμεί ο πολιτισμός και η πρόοδος.

ΘΕΑΤΡΟ
«Η Μηχανή του Τούρινγκ»
 05 Οκτ - 09 Οκτ 2022
Θέατρο Αριστοτέλειον

Ο Άλαν Τούρινγκ είναι ο άνθρωπος που έσπασε τον κωδικό των ναζί και άλλαξε την πορεία του δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου, συμβάλλοντας καθοριστικά στην λήξη του το 1945.Ο Τούρινγκ είναι μόνος του πια. Όλα όσα βλέπουμε συμβαίνουν στο μυαλό του. Είναι κομμάτια της μνήμης του. Είναι η ύστατη προσπάθεια μιας ιδιοφυούς προσωπικότητας να επικοινωνήσει με όλους αυτούς που δεν τον κατάλαβαν τότε και όλους εμάς που προσπαθούμε να τον κατανοήσουμε τώρα, λίγο πριν το αινιγματικό τέλος που ο ίδιος θα δώσει στην ζωή του. Τον πρωταγωνιστή ενσαρκώνει ο Ορφέας Αυγουστίδης ενώ η παράσταση είναι βασισμένη στο έργο του Benoit Soles, σε Σκηνοθεσία – Διασκευή του Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου.

«Χαλεπάς»
 06 & 07 Οκτωβρίου 2022
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Ο Γιανούλης Χαλεπάς, η ασκητική μορφή της ελληνικής γλυπτικής που κάποιοι αποκάλεσαν «Ροντέν της Ελλάδας» και κάποιοι άλλοι «άγιο, τρελό και καταραμένο καλλιτέχνη», συναντά το σκηνοθετικό βλέμμα της Αργυρώς Χιώτη και τη γραφή του The Boy. Μια σύγχρονη μουσική τραγωδία που μας οδηγεί στον δρόμο του γλύπτη, ανάμεσα στη σιωπή και το παράλογο, στην αδράνεια και τη δημιουργία. Οι ζωές και οι θάνατοι του Γιανούλη Χαλεπά σε ένα ονειρικό αφήγημα.

«Πεθαίνω σαν χώρα»
 03 - 11 Οκτ 2022
Metropolitan Urban Theater

Το έργο «Πεθαίνω σαν χώρα», γραμμένο το 1978 από τον Δημήτρη Δημητριάδη, μας κάνει μάρτυρες μιας χώρας που καταρρέει, σε έναν χρόνο όπου καμιά γυναίκα δεν φέρνει πια παιδί στον κόσμο. Μετά από χίλια χρόνια πολέμου και ενώ ο εχθρικός στρατός πρόκειται να περάσει από ώρα σε ώρα τα σύνορα, βλέπουμε το έθνος να διαλύεται, εξουθενωμένο από την ίδια του την ιστορία και ανίκανο πια να αντισταθεί. Τις στιγμές εκείνες επαληθεύονται οι πιο δυσοίωνες προβλέψεις και περνάμε σε έναν νέο ιστορικό κύκλο, όπου η ανελέητη φαντασία επανέρχεται θριαμβευτικά και δίνει χώρο σε κοσμοϊστορικές ανακατατάξεις.

«Η Δημοκρατία του Μπακλαβά»
 16 Οκτωβρίου 2022
Βασιλικό Θέατρο

Ένα μεικτό ελληνοτουρκικό ζευγάρι, η Σοφία και ο Φατίχ, δύο νέοι άνθρωποι που γνωρίστηκαν και ερωτεύτηκαν ως φοιτητές σε μια ουδέτερη χώρα της Δύσης,  ιδρύουν μια επιχείρηση, ένα μπακλαβατζίδικο, στην ιστορική πόλη του Μεσολογγίου. Όταν όμως βρεθούν αντιμέτωποι με την παραδοσιακή εχθρότητα ανάμεσα στις δύο χώρες, αποφασίζουν να ανακηρύξουν την επιχείρηση τους σε ανεξάρτητο κράτος. Ένα ρομαντικό εγχείρημα, καταδικασμένο εξαρχής να αποτύχει.

ΜΟΥΣΙΚΗ
ROYAL PHILHARMONIC ORCHESTRA με τους
VASILY PETRENKO & SERGEJ KRYLOV

 13 Οκτωβρίου 2022
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Η ιστορική και διάσημη στην υφήλιο Βασιλική Φιλαρμονική Ορχήστρα του Λονδίνου (Royal Philharmonic Orchestra) επιστρέφει μετά από χρόνια στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης για να παρουσιάσει κορυφαία έργα κλασικού ρεπερτορίου, αναδεικνύοντας το ύφος και τις μουσικές τους απαιτήσεις. Ερμηνεύοντας στους σημαντικότερους μουσικούς χώρους της υφηλίου, η Royal Philharmonic Orchestra έχει αποκτήσει παγκόσμια φήμη από την Άπω Ανατολή έως τη Βόρεια και Νότια Αμερική. Το θρυλικό σύνολο θα διευθύνει ο διακεκριμένος μαέστρος Vasily Petrenko, ο οποίος συγκαταλέγεται στους κορυφαίους της γενιάς του, ενώ την ορχήστρα συνοδεύει ο διάσημος βιολονίστας Sergej Krylov που έχει επίσης καθιερωθεί ως ένας από τους πιο ταλαντούχους της εποχής του.

John Malkovich "The Music Critic" 
 08 Οκτωβρίου 2022
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Ο John Malkovich με το σαρκαστικά απολαυστικό πρότζεκτ «The Music Critic», μια παράσταση σε σύλληψη και δημιουργία του διάσημου βιολιστή, συνθέτη, παραγωγού και ηθοποιού Aleksey Igudesman, ο οποίος συμμετέχει στην παράσταση μαζί με τον εξαιρετικό πιανίστα Hyung-ki Joo.

MARIO BIONDI
 11 Οκτωβρίου 2022
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Η μοναδική φωνή αλλά και οι ερμηνείες του, μιλούν από μόνα τους και είναι αρκετά για να καταλάβει κανείς πως ο Mario Biondi δικαίως κατέχει μια θέση στο πάνθεον των μεγάλων καλλιτεχνών της jazz, της soul, της funk, της pop... της μουσικής γενικότερα! Ο Mario Biondi υπόσχεται να μας ταξιδέψει στην ζηλευτή εποχή των μεγάλων music halls, σε μια μοναδική βραδιά γεμάτη soul ιστορίες, πάθος, πλούσιες ενορχηστρώσεις και τη βαθιά αισθαντική και ερωτική χροιά της φωνής του, που πάντα μας μαγνητίζει!

Συμφωνία του Ρήνου
 14 Οκτωβρίου 2022
Αίθουσα Τελετών Α.Π.Θ.

Η Ζωή Ζενιώδη διευθύνει τη Κ.Ο.Θ. σε ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα που ξεκινά με την ατμοσφαιρική ουβερτούρα ‘Οι Ναϊάδες’ του Μπένετ και ολοκληρώνεται με τη λαμπερή ‘Συμφωνία του Ρήνου’, ίσως το πλέον αισιόδοξο έργο του Σούμαν, που εμπνεύστηκε από τις παραδόσεις που συνδέονταν με τον μεγάλο αυτό ποταμό, ο οποίος έμελλε να παίξει τόσο δραματικό ρόλο στη ζωή του αργότερα.

Balkan Fest
 21 Οκτωβρίου 2022
WE, Πολυχώρος Πολιτισμού & Αθλητισμού

Το Βαλκανικό Φεστιβάλ ανανεώνει το ραντεβού του και παρουσιάζει μια ακόμη γιορτή για την αλληλεγγύη και τον πολιτισμό, μέσα από την ανάδειξη της ποικιλομορφίας, της διαφορετικότητας, αλλά και των κοινών στοιχείων, χαρακτηριστικών των ανθρώπων και των χωρών των Βαλκανίων. Το Φεστιβάλ που αγαπήθηκε από το κοινό της πόλης υπόσχεται μια ξεχωριστή βραδιά γεμάτη αρώματα, γεύσεις, εικόνες και μουσικές βαλκανικές. Οι επισκέπτες του Πολυχώρου WE θα έχουν την ευκαιρία να «ταξιδέψουν» στις πόλεις της Βαλκανικής χερσονήσου, να γευτούν νοστιμιές της Βαλκανικής κουζίνας και να διασκεδάσουν με μουσικές και ήχους βαλκανικούς!

ΒΙΒΛΙΟ
Ένα βιβλίο για τον στιχουργικό κόσμο του Θανάση Παπακωνσταντίνου, που έχει αγαπηθεί πολύ χάρη στα τραγούδια του. Στα δύο μέρη αυτού του σχεδιάσματος ποιητικής βιογραφίας –«Με τη δική του περπατησιά» και «Θεματική και καταβολές»– εξετάζεται, μεταξύ άλλων, η κοινωνική διάσταση των στίχων του Παπακωνσταντίνου, που με ποικίλους τρόπους αποτυπώνουν την ένταση της υπαρξιακής αγωνίας, καθώς και η σχέση τους με το δημοτικό τραγούδι και τη νεότερη ποίηση. 

"Μετά τα πρώτα αυτά σχέδια, δεν σταµάτησα να δηµιουργώ, σχεδόν σε καθηµερινή βάση, νέα σχέδια με αναφορά στη γειτονιά που μεγάλωσα, τη Νεάπολη της Θεσσαλονίκης. Δεν µ’ ενδιέφερε να κάνω έναν ιστορικό, ανθρωπολογικό «οδικό» χάρτη της Νεάπολης. Υπάρχουν σίγουρα πολλές Νεαπολίτισσες και πολλοί Νεαπολίτες µεγαλύτερης ηλικίας, που ξέρουν και θυµούνται πολλά περισσότερα από µένα. Ήθελα, όµως, να είναι κάτι πιο προσωπικό, έστω κι αν αυτό µοιάζει πιο περιορισµένης κλίµακας."

ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
Ανακαλύπτω την τέχνη – Ανακυκλώνω την τεχνολογία –
ΝΕΟ εκπαιδευτικό πρόγραμμα

02 Οκτ - 16 Οκτ 2022
ΝΟΗΣΙΣ - Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα βοηθάει τα παιδιά να εκτιμήσουν την εικαστική καλλιτεχνία με διαφορετικούς τρόπους και σε πολλαπλά επίπεδα. Τα παροτρύνει να γνωρίσουν διάφορα καλλιτεχνικά ρεύματα (Ρεαλισμός, Υπερρεαλισμός, Κυβισμός, Εξπρεσιονισμός, Φωβισμός κτλ) και να συσχετίσουν τη σύγχρονη τεχνολογία αιχμής με την αντίστοιχη τεχνολογία των δεκαετιών του ’80 και ’90.

4ο KIDOT Festival - Παιδικό και Εφηβικό Φεστιβάλ
08 & 09 Οκτωβρίου 2022
ΔΕΘ @ Ηelexpo

Ύστερα από δύο χρόνια, το KIDOT Festival επιστρέφει ανανεωμένο, μεγαλύτερο, παιχνιδιάρικο και πιο ανατρεπτικό από ποτέ! Αυτή τη χρονιά, στον υπαίθριο χώρο της ΔΕΘ Helexpo (Θεσσαλονίκη), το Σαββατοκύριακο 8 και 9 Οκτωβρίου 2022 θα δημιουργηθεί ένα εντυπωσιακό υπαίθριο χωριό για όλα τα παιδιά και τις οικογένειες τους! Σε αυτή τη μεγάλη οικογενειακή γιορτή θα υπάρχουν all day events, market, workshops, side events, lounge areas, playgrounds food & drinks corners, αλλά και πολλές θεαμα…τικές εκπλήξεις!

Το Δάσος της Μελωδίας
16 & 20 Οκτωβρίου 2022
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Μία παράσταση με ήχους, εικόνες, χρώματα και γνωστή μουσική αγαπημένων κλασικών συνθετών, βασισμένη στο παραμύθι ‘Το Δάσος της Μελωδίας’ της Αγγελικής Κωστάκη, που επιχειρεί να ενεργοποιήσει τις αισθήσεις των μικρών παιδιών μέσα από τη μαγεία της μουσικής και του θεάτρου.

Facebook
Website
Copyright © 2022 Cultural Society All rights reserved.

info@peebe.gr

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe.

‘Εκθεση & Βραβεία MATAROA | Εικαστικές Τέχνες

Η Πολιτιστική Εταιρεία και η 7η Art Thessaloniki – International Contemporary Art Fair, με στόχο την καλλιτεχνική προώθηση νέων δημιουργών και την ανάδειξή τους στο καλλιτεχνικό δυναμικό της χώρας, διοργανώνουν την τρίτη θεματική έκθεση και αντίστοιχο βραβείο νέων καλλιτεχνών με τίτλο ‘MATAROA’.

Παρουσίαση του λευκώματος «Αιώνια Θεσσαλονίκη»

Η Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος και ο Εκδοτικός Οίκος University Studio Press σας προσκαλούν στην εκδήλωση του φωτογραφικού λευκώματος με τίτλο Αιώνια Θεσσαλονίκη / Eternal Thessaloniki.

“Το σκοτεινό νήμα της βίας”

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο που προβλήθηκε στο πλαίσιο της εκδήλωσης “Το σκοτεινό νήμα της βίας”, μια διοργάνωση της Πολιτιστικής Εταιρείας.