Πολιτιστικό Ημερολόγιο | Οκτώβριος 2021

*|MC:SUBJECT|*
View this email in your browser
Η φωτογραφία είναι του Γιάννη Τριανταφυλλόπουλου @giannis.triantafyllopoulos
Η διαχειριστική ομάδα του Ημερολογίου της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος επιλέγει μεταξύ πολιτιστικών δρώμενων, εικαστικών εκθέσεων, θεατρικών και μουσικών εκδηλώσεων και νέων εκδόσεων, και προτείνει:

[πατήστε τους τίτλους του κάθε άρθρου για να μεταφερθείτε στην εκάστοτε ιστοσελίδα]
ΦΕΣΤΙΒΑΛ / ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
56α Δημήτρια
01 Οκτ 2021 - 20 Οκτ 2021
Διάφοροι Χώροι
 
Τo Φεστιβάλ των Δημητρίων επιστρέφει δυναμικά με το πρόγραμμα της 56ης διοργάνωσης, ύστερα από μία χρονιά που σημαδεύτηκε από τον εγκλεισμό, την απομόνωση και την απώλεια. Για είκοσι ημέρες διαφορετικά είδη τέχνης μπλέκονται μεταξύ τους δημιουργικά στους χώρους του φεστιβάλ. Περισσότεροι από 150 καλλιτέχνες, ανάμεσά τους βραβευμένοι σκηνοθέτες, χορογράφοι, μουσικοί και εικαστικοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό συνομιλούν και συναναστρέφονται  με το κοινό, που θέλει να γνωρίσει το έργο τους, να ονειρευτεί, να ξανανιώσει το άρωμα της σκηνής και να γευτεί την ζωντανή δημιουργική πνοή που στερήθηκε τόσον καιρό.
Thessaloniki Photobiennale 2021
01 Οκτ. 2021 - 20 Φεβ. 2022
Διάφοροι χώροι
 
Σε λίγες ημέρες, η 24η διοργάνωση της Thessaloniki PhotoBiennale θα ανοίξει την αυλαία της ώστε να υποδεχτεί το κοινό από την 1η Οκτωβρίου 2021 έως τις 20 Φεβρουαρίου 2022, με ένα πρόγραμμα 19 εκθέσεων φωτογραφίας, με τη συμμετοχή 94 καλλιτεχνών από 18 χώρες. Το πρόγραμμα του φεστιβάλ συμπληρώνουν εκθέσεις ιστορικές και σύγχρονες, ομαδικές και ατομικές, πρωτοεμφανιζόμενων όσο και καταξιωμένων φωτογράφων. Παρουσιάζεται, ακόμη, η σημαντική εξέλιξη του σύγχρονου εγχώριου photobook, η ελληνική περιφέρεια μέσα από τα μάτια του φακού, ενώ οργανώνονται αρκετές παράλληλες εκδηλώσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα και ξεναγήσεις, εργαστήρια και διαλέξεις, δράσεις και συνέργειες με άλλα φεστιβάλ και πολιτιστικούς φορείς και οργανισμούς της πόλης και της χώρας.
2ο Thessaloniki Design Week
13 Οκτ. - 14 Οκτ. 2021
Διάφοροι Χώροι

το 2ο Thessaloniki Design Week διοργανώνεται το 2021 με κεντρικό άξονα της θεματικής του την ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ. Το 2ο ThessDW θα αποτελέσει μια πλατφόρμα  δικτύωσης, εξωστρέφειας και προβολής , πρωτοποριακών ιδεών και έργων, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μέσα από ένα πρόγραμμα εκδηλώσεων, δράσεων, συμμετοχών φορέων, δημιουργών και διαγωνισμών.
TISFF -Thessaloniki International
Short Film Festival 2021

04 Οκτ. - 20 Οκτ. 2021
Λιμάνι Προβλήτα 1
 
Το TiSFF, το διεθνές ραντεβού δημιουργών ταινιών μικρού μήκους επιστρέφει, για 15η χρονιά στη Θεσσαλονίκη. Το TiSSF (www.tisff.eu) δημιουργήθηκε και διοργανώνεται από τον Γιάννη Ζαχόπουλο και είναι ένα διεθνές φεστιβάλ που στόχο έχει την προβολή και προώθηση πρωτοποριακών ιδεών και τάσεων, όπως αυτές αποτυπώνονται στις δουλειές νέων δημιουργών του κινηματογράφου, οι οποίοι σε μικρής διάρκειας ταινίες, συμπυκνώνουν και καταγράφουν την πορεία του πλανήτη σε επίπεδο κοινωνικό, πολιτικό, ερωτικό, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διαπροσωπικών σχέσεων.
Thessaloniki Street Food Festival 2021
07 Οκτ. - 10 Οκτ. 2021
ΔΕΘ - HELEXPO

Η δημιουργική ομάδα του SoulFood Thessaloniki επιστρέφει για τέταρτη χρονιά με το Thessaloniki Street Food Festival 2021. Τη μεγαλύτερη γιορτή Street Food στη Θεσσαλονίκη. Φέτος για πρώτη φορά το Thessaloniki Street Food Festival 2021 μεγαλώνει και μετατρέπει τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, σε τόπο συνάντησης όλων των foodies της χώρας και του εξωτερικού. Σπάνιες συνταγές, επίσημες πρώτες εμφανίσεις αλλά και κλασικές αγαπημένες streetfoodιές, θα γεμίσουν με αρώματα όλη την πόλη.
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
Μια μεγάλη έκθεση για τον εορτασμό των διακοσίων χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Στην έκθεση συνεργάζονται μουσεία από τη Γαλλία, Ιταλία, ΗΠΑ και Ελλάδα: το μουσείο του Λούβρου, το Musée de l’ Armée, η Fondation Dosne-Thiers στο Παρίσι, το Μουσείο Τέχνης στο Toledo, Ohio, το Museo Civico Sartorio της Τεργέστης, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο Αθηνών, η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη, το Μουσείο Μπενάκη, η Κεντρική Βιβλιοθήκη του Α.Π.Θ. (Συλλογή Ιωάννη Τρικόγλου), σημαντικοί συλλέκτες εντός και εκτός Ελλάδος, καθώς και η École Française d’ Athènes και το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης. Θέμα της έκθεσης είναι ο ρόλος των συμβόλων στην πολιτική και τέχνη, η επίδραση της αρχαιότητας στην εικόνα της Ελληνικής επανάστασης και στο Φιλελληνικό κίνημα: οι μορφές του Ναπολέοντα και του Μπότσαρη διασταυρώνονται με αυτές του Λεωνίδα και του Μ. Αλεξάνδρου.
Ο σπουδαίος ζωγράφος, χαράκτης και σχεδιαστής του 19ου αιώνα Νικόλαος Γύζης αποτελεί ένα σημαντικό κεφάλαιο της ελληνικής τέχνης τόσο για την Ελλάδα όσο και για την ιστορία της τέχνης. Ο κορυφαίος καλλιτέχνης άφησε πίσω του μια πλούσια κληρονομιά, μέρος της οποίας βρήκε στέγη στο διατηρητέο κτίριο της Casa Bianca, ως μόνιμη συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης Θεσσαλονίκης η οποία έχει στη συλλογή της, 627 έργα του. Φέτος, με αφορμή τη συμπλήρωση των 120 χρόνων από το θάνατο του μεγάλου δημιουργού, μία μεγάλη επετειακή έκθεση διοργανώνεται στη Δημοτική Πινακοθήκη, με έργα του από διάφορες περιοχές της χώρας μας, από φορείς και ιδιωτικές συλλογές.
Θεόδωρος Παπαγιάννης έκθεση "Γλυπτική"
22 Σεπτεμβρίου 2021 - 21 Νοεμβρίου 2021
Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού και το Σωματείο των Φίλων μας προσκαλούν στα εγκαίνια της έκθεσης έργων του γλύπτη ομ. καθηγητή της Α.Σ.Κ.Τ. κ. Θόδωρου Παπαγιάννη. Η έκθεση με τίτλο "Γλυπτική" διοργανώνεται σε συνεργασία και με τη χορηγία του Σωματείου των Φίλων του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού και τα εγκαίνιά της θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2021 στις 20.00 στο κεντρικό αίθριο του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού, ενώ η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο κεντρικό αίθριο και στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων "Ευτυχία Κουρκουτίδου-Νικολαΐδου".
 
Μανώλης Χάρος ατομική έκθεση
7 Οκτ 2021 - 6 Νοε 2021
Γκαλερί Λόλα Νικολάου
 
O Μανώλης Χάρος παρουσιάζει τα νέα του έργα στην γκαλερί Λόλα Νικολάου από τις 7 Οκτωβρίου. Χαράκτης βραβευμένος, με έργα του σε μεγάλες δημόσιες συλλογές, Βιβλιοθήκες και Μουσεία κυρίως στη Γαλλία και ΗΠΑ, ο Μανώλης Χάρος πάντα δημιουργούσε έργο τόσο ζωγραφικό όσο και χαρακτικό. Τώρα, στην γκαλερί Λόλα Νικολάου παρουσιάζει μια σειρά από μεγάλου μεγέθους έργα, μια σειρά μικρότερα και ένα γλυπτό, με κοινό τους χαρακτηριστικό την χρήση χαρακτικής και ζωγραφικής μαζί, έργα που υπηρετούν το εικαστικό όνειρο του καλλιτέχνη εξερευνώντας τα απώτατα όρια των μέσων.
ΜΟΥΣΙΚΗ | ΧΟΡΟΣ
AKRAM KHAN COMPANY: OUTWITTING THE DEVIL
05 Οκτωβρίου 2021
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
 
Bραβείο Οlivier 2019/ Aνάθεση Avignon Festival 2019. Edinburgh International Festival, Sadler's Wells London.  Έχοντας τιμηθεί με τη διάκριση του χορογράφου/καλλιτέχνη της χρονιάς 2020 για την προσφορά του στις τέχνες και την προώθηση του διαπολιτισμικού διαλόγου στον χορό, ο Αkram Khan παρουσιάζει την Akram Khan Company στην πολυσυζητημένη και εμβληματική παραγωγή Outwitting the Devil.  Ένα έργο βασισμένο σε διαφορετικές ιστορίες του δυτικού πολιτισμού και της μονοθεϊστικής παράδοσης.
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
 
Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης κάνει μία ιστορική αναδρομή στα 200 χρόνια έντεχνης ελληνικής μουσικής, στο πλαίσιο των 56ων Δημητρίων. Υπό τη μουσική διεύθυνση του Βύρωνα Φιδετζή παρουσιάζονται έργα διαφόρων περιόδων των τελευταίων δύο αιώνων με σημαντικούς σταθμούς στην εξέλιξη της ελληνικής μουσικής, ορισμένα εξ αυτών μάλιστα σε πρώτη εκτέλεση στη Θεσσαλονίκη.
Gadjo Dilo
16 Οκτωβρίου 2021
Principal Club Theater
 
Το Σάββατο 16 Οκτωβρίου στις 21.00 το βράδυ, οι Gadjo Dilo στην σκηνή του Principal Club Theater στην Θεσσαλονίκη με gypsy jazz και swing ήχους με χρώματα ελληνικής μουσικής, σε ένα ξεσηκωτικό show! O ήχος τους, ο "Manouche De Grec" όπως τον αποκαλούν και οι ίδιοι, είναι ένα πάντρεμα της μουσικής παράδοσης της gypsy jazz με τα χρώματα της ελληνικής μουσικής.
"Κλυταιμνήστρα, μουσική δωμάτιου για ένα όργανο"
22 Οκτ 2021 - 24 Οκτ 2021
Θέατρο Αμαλία
 
Η ιστορία του ανθρώπου ως αέναη αφήγηση πολέμου, ως σπαρακτικό πορτρέτο του κόσμου μας, με όχημα τα χορικά του Αγαμέμνονα και τους μονολόγους της Κλυταιμνήστρας. Μοναδική ερμηνεύτρια, στο κέντρο της σκηνής, η Σοφία Χιλλ, σε διάλογο με το νέο μουσικό έργο του Γιώργου Κουμεντάκη. Μινιμαλιστική προσέγγιση, τραγικός λόγος και οι ήχοι του γουλί ταμπούρ, σε ερμηνεία του Ευγένιου Βούλγαρη, και του πιάνου, σε ερμηνεία του σκηνοθέτη Κωνσταντίνου Χατζή, παντρεύονται με τις καθηλωτικές φωτογραφίες του πολυβραβευμένου ακτιβιστή φωτογράφου Σεμπαστιάο Σαλγκάδο. Μια παραγωγή του Φεστιβάλ Αθηνών.
Andonis Foniadakis Dance Company "Salema Revisited"
23 Οκτ 2021 - 24 Οκτ 2021
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
 
Με τη νέα του δημιουργία "Salema Revisited", ο διεθνής Έλληνας χορογράφος Αντώνης Φωνιαδάκης ουσιαστικά θέλει να τιμήσει την μουσική και τους χορούς της Κρήτης, που είναι και ο τόπος καταγωγής του. Καθώς οι κρητικοί χοροί αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνικής ζωής του νησιού και υπάρχουν πολλές παραλλαγές από τόπο σε τόπο αλλά και από άνθρωπο σε άνθρωπο, ο Φωνιαδάκης αισθάνεται την ανάγκη να παρουσιάσει τη δική του οπτική γωνία για το πώς η παράδοση μπορεί να υπάρχει και να συνομιλεί με άλλες μορφές έκφρασης, όπως ο σύγχρονος χορός, χωρίς να απειλείται ή να προσβάλλεται, αλλά να εμπλουτίζεται και να προωθείται σε ένα ευρύτερο κοινό με σεβασμό και εκτίμηση.
ΘΕΑΤΡΟ
Οι “33 Παραλλαγές” του Moises Kaufman
9 & 10 Οκτωβρίου 2021
Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
 
Η εξαιρετική Κατερίνα Διδασκάλου ερμηνεύει την Αμερικανίδα μουσικολόγο, που μελετά το έργο του Μπετόβεν. Το πολυβραβευμένο θεατρικό έργο “33 Παραλλαγές” (2007) του Moises Kaufman παρουσιάζει δύο ιστορίες με διαφορά διακοσίων ετών. Η εμμονή, οι ανθρώπινες σχέσεις, η αρρώστια, ο θάνατος, η μουσική, η συγκίνηση, αλλά και το χιούμορ συνυπάρχουν σε μια διήγηση κινηματογραφικού χαρακτήρα. Ο συγγραφέας παρουσιάζει δύο παράλληλες ιστορίες με διαφορά διακοσίων ετών: Ο Beethoven παλεύει με την κώφωση και τη μεγαλοφυΐα του. Μια αμερικανίδα μουσικολόγος που πάσχει από τη νόσο του Hawking ερευνά το μυστικό που κρύβουν οι «Παραλλαγές Diabelli».
"Κυρά της Ρω"
25 Οκτ 2021 - 26 Οκτ 2021
Θέατρο Αμαλία
 
Η παράσταση βασίζεται στην ομώνυμη νουβέλα του βραβευμένου Γιάννη Σκαραγκά, και είναι εμπνευσμένη από τη ζωή της Δέσποινας Αχλαδιώτη, της ελληνίδας χήρας που έγινε γνωστή ως Κυρά της Ρω από το όνομα του μικρού νησιού, στο οποίο έζησε μόνη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι τα βαθιά γεράματά της. Μετά την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο, η Δέσποινα Αχλαδιώτη έγινε μια ηρωική φυσιογνωμία.
Στα πλαίσια της αναγκαίας κινητοποίησης για τους πυρόπληκτους, σε συνεννόηση με τους συντελεστές της παράστασης "Κυρά της Ρω", θα θα ανέβει στις 13 Σεπτεμβρίου η προαναφερόμενη παράσταση με δωρεάν είσοδο! Αντί αντιτίμου θα μπορεί κάθε θεατής να φέρει τρόφιμα, ρουχισμό, ξηρά τροφή για κατοικίδια και φαρμακευτικό υλικό το οποίο και θα αποστείλουμε συγκεκριμένα σε έναν πολιτιστικό σύλλογο ή φορέα από τα καμένα χωριά της Β. Εύβοιας.
«Το Παλτό» του Νικολάι Γκογκόλ
έως Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2021
Θέατρο Σοφούλη
 
Η θεατρική παράσταση «Το Παλτό» επιστρέφει στο Θέατρο Σοφούλη για 3η χρονιά, για να μας ταξιδέψει στην παγωμένη Ρωσία του 19ου αιώνα. Η σκηνοθεσία είναι του Αντώνη Καραγιάννη και η μετάφραση – διασκευή του κειμένου έγινε από τη Δέσποινα Καλαϊτζίδου. «Το Παλτό» του Νικολάι Γκόγκολ, ένα από τα αριστουργήματα του ρωσικού ρεαλισμού, επηρέασε παλιούς και νέους συγγραφείς όπως ο Ντοστογιέφσκι και ο Ναμπόκοφ. Με το καυστικό χιούμορ του αφηγητή, τους γλαφυρούς χαρακτήρες, τη σκοτεινή και παγωμένη ατμόσφαιρα της Αγίας Πετρούπολης, το «Παλτό» προσφέρεται για μια μοναδική σκηνική αναπαράσταση.
ΒΙΒΛΙΟ
Η διαδρομή του Ιωάννη Καποδίστρια προς τη δόξα και  τον θάνατο – από τη γέννησή του στα ενετοκρατούμενα  Επτάνησα ως το τραγικό του τέλος στο Ναύπλιο. Η ιστορία  του πρώτου Έλληνα κυβερνήτη, ενός μοναχικού ήρωα, που χάρισε χωρίς δεύτερη σκέψη τον εαυτό του στην Ελλάδα και στέγνωσε ακόμα και την καρδιά του για να ζήσει  η πατρίδα του. Το πικρό ποτήρι το ήπιε συνειδητά μέχρι  τέλους μόνος του, αφήνοντας «ορφανή» τη μοναδική  γυναίκα που αγάπησε, τη Ρωξάνδρα Στούρτζα.
Η τριλογία του Λεβάντε
Olivia Manning
Εκδόσεις Μεταίχμιο
 
Ο Γκάι και η Χάριετ Πρινγκλ, ένα νεαρό ζευγάρι Βρετανών, εγκαταλείπουν την Αθήνα τον Απρίλιο του 1941 για να γλιτώσουν από τη γερμανική εισβολή. Φτάνουν στην Αίγυπτο, καθώς οι δυνάμεις του Ρόμελ αργά αλλά σταθερά διασχίζουν τη Σαχάρα και προσεγγίζουν το Κάιρο. Οι Πρινγκλ βρίσκονται για άλλη μια φορά ενώπιον του πολέμου, ενώ την ίδια στιγμή έχουν και τις δικές τους προσωπικές μάχες να δώσουν, στον μονίμως περίπλοκο γάμο τους. Στους δρόμους, ο λαός βρίσκεται μπροστά στο ενδεχόμενο ενός νέου κατακτητή, και οι Ευρωπαίοι πρόσφυγες και οι εύποροι Αγγλοαιγύπτιοι ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν την πόλη.
ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
 
Μια θεατρική διασκευή από την ομάδα "Ascendentem".  Ένα παραμύθι για μικρούς και μεγάλους γίνεται θεατρική παράσταση από τη νεοσύστατη ομάδα "Ascendentem" σε σκηνοθεσία Ηλιάνας Τσακιρίδου και διασκευή Αναστασίας Αντωνιάδου. Επιπλέον, η παράσταση στοχεύει στη συγκέντρωση χρημάτων, μέρος των οποίων θα δοθεί ως δωρεά στα Παιδικά Χωριά SOS Βορείου Ελλάδος.
«Ο Τρελαντώνης» της Πηνελόπης Δέλτα
3 Οκτ 2021 - 28 Νοε 2021

Metropolitan: The Urban Theater
 
Με τον "Τρελαντώνη" της Πηνελόπης Δέλτα σε παραγωγή της Παιδικής Σκηνής Θεσσαλονίκης θα ανοίξει την Κυριακή 3 Οκτωβρίου τις πύλες του ένα νέο θέατρο στην πόλη μας, το Metropolitan: The Urban Theater. Ο "Τρελαντώνης" της Πηνελόπης Δέλτα σε θεατρική διασκευή της Αλεξάνδρας Γιαννοπούλου και σκηνοθεσία της Ανδρονίκης Μαλακόζη, έρχεται να διασκεδάσει, να θυμίσει αλλά και να διδάξει μέσα από τις καλοκαιρινές διακοπές μιας παρέας παιδιών
Facebook
Website
Copyright © 2021 Cultural Society All rights reserved.

info@peebe.gr

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

‘Εκθεση & Βραβεία MATAROA | Εικαστικές Τέχνες

Η Πολιτιστική Εταιρεία και η 7η Art Thessaloniki – International Contemporary Art Fair, με στόχο την καλλιτεχνική προώθηση νέων δημιουργών και την ανάδειξή τους στο καλλιτεχνικό δυναμικό της χώρας, διοργανώνουν την τρίτη θεματική έκθεση και αντίστοιχο βραβείο νέων καλλιτεχνών με τίτλο ‘MATAROA’.

Παρουσίαση του λευκώματος «Αιώνια Θεσσαλονίκη»

Η Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος και ο Εκδοτικός Οίκος University Studio Press σας προσκαλούν στην εκδήλωση του φωτογραφικού λευκώματος με τίτλο Αιώνια Θεσσαλονίκη / Eternal Thessaloniki.

“Το σκοτεινό νήμα της βίας”

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο που προβλήθηκε στο πλαίσιο της εκδήλωσης “Το σκοτεινό νήμα της βίας”, μια διοργάνωση της Πολιτιστικής Εταιρείας.