Πολιτιστικό Ημερολόγιο | Νοέμβριος 2021

*|MC:SUBJECT|*
View this email in your browser
Η διαχειριστική ομάδα του Ημερολογίου της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος επιλέγει μεταξύ πολιτιστικών δρώμενων, εικαστικών εκθέσεων, θεατρικών και μουσικών εκδηλώσεων και νέων εκδόσεων, και προτείνει:

[πατήστε τους τίτλους του κάθε άρθρου για να μεταφερθείτε στην εκάστοτε ιστοσελίδα]
ΦΕΣΤΙΒΑΛ / ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
62ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
4 Νοε 2021 - 14 Νοε 2021
Διάφοροι Χώροι
 
Το 62o Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης πραγματοποιείται από τις 4 έως τις 14 Νοεμβρίου 2021. Το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης επιστρέφει στον φυσικό του χώρο, στις κινηματογραφικές αίθουσες, οι οποίες θα λειτουργήσουν ως αμιγείς χώροι, ενώ  παράλληλα ένα κομμάτι του θα διεξαχθεί και διαδικτυακά.
Thessaloniki Photobiennale 2021
01 Οκτ. 2021 - 20 Φεβ. 2022
Διάφοροι χώροι
 
Σε λίγες ημέρες, η 24η διοργάνωση της Thessaloniki PhotoBiennale θα ανοίξει την αυλαία της ώστε να υποδεχτεί το κοινό από την 1η Οκτωβρίου 2021 έως τις 20 Φεβρουαρίου 2022, με ένα πρόγραμμα 19 εκθέσεων φωτογραφίας, με τη συμμετοχή 94 καλλιτεχνών από 18 χώρες. Το πρόγραμμα του φεστιβάλ συμπληρώνουν εκθέσεις ιστορικές και σύγχρονες, ομαδικές και ατομικές, πρωτοεμφανιζόμενων όσο και καταξιωμένων φωτογράφων. Παρουσιάζεται, ακόμη, η σημαντική εξέλιξη του σύγχρονου εγχώριου photobook, η ελληνική περιφέρεια μέσα από τα μάτια του φακού, ενώ οργανώνονται αρκετές παράλληλες εκδηλώσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα και ξεναγήσεις, εργαστήρια και διαλέξεις, δράσεις και συνέργειες με άλλα φεστιβάλ και πολιτιστικούς φορείς και οργανισμούς της πόλης και της χώρας.
5η Art Thessaloniki International Contemporary Art Fair
25 Νοε 2021 - 28 Νοε 2021
Δ.Ε.Θ.- HELEXPO

Η Art Thessaloniki International Contemporary Art Fair έχει προγραμματιστεί για να πραγματοποιηθεί στις 25-28 Νοεμβρίου 2021 στα περίπτερα 10-9-8 της ΔΕΘ Helexpo. Η 5η Art-Thessaloniki Fair, εκτός από την συμμετοχή αιθουσών τέχνης από Ελλάδα και εξωτερικό, πλαισιώνεται από 10 παράλληλα Projects.  Η 5η Art Thessaloniki International Contemporary Art Fair έχει το σύνθημα: Ενημέρωση - Διακίνηση - Διασκέδαση - Ασφάλεια. Συνδιοργανώνεται από την ΔΕΘ-HELEPXO και τον Παντελή Τσάτση (Art Director).
18η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης
25 Νοε 2021 - 28 Νοε 2021
Δ.Ε.Θ.- HELEXPO
 
Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου επιστρέφει στην πόλη της και η Θεσσαλονίκη γίνεται ξανά Διεθνής Πρωτεύουσα του Βιβλίου. Tο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού ετοιμάζει ήδη την 18η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ) που θα πραγματοποιηθεί από τις 25 έως τις 28 Νοεμβρίου 2021 στο Διεθνές Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ-HELEXPO). Τιμώμενη στη 18η ΔΕΒΘ θα είναι η Γερμανόφωνη λογοτεχνία. Κεντρικό θέμα της 18ης ΔΕΒΘ είναι οι "Διαρκείς επαναστάσεις του βιβλίου".
Χάρτης των Γεύσεων 2021
27 Νοε 2021 - 28 Νοε 2021
Συνδριακό Κέντρο Ι. Βελλίδης

Ο Χάρτης των Γεύσεων, η σημαντικότερη οινική εκδήλωση στη Βόρεια Ελλάδα, θα επανέλθει τον Νοέμβριο του 2021. Σε ένα περισσότερο ασφαλές και σταθερό υγειονομικό περιβάλλον θα είναι έτοιμος να προσφέρει κορυφαία οινική εμπειρία σε εκθέτες και επισκέπτες, με στόχο την όσο το δυνατόν καλύτερη επικοινωνία του κρασιού.
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
Ο σπουδαίος ζωγράφος, χαράκτης και σχεδιαστής του 19ου αιώνα Νικόλαος Γύζης αποτελεί ένα σημαντικό κεφάλαιο της ελληνικής τέχνης τόσο για την Ελλάδα όσο και για την ιστορία της τέχνης. Ο κορυφαίος καλλιτέχνης άφησε πίσω του μια πλούσια κληρονομιά, μέρος της οποίας βρήκε στέγη στο διατηρητέο κτίριο της Casa Bianca, ως μόνιμη συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης Θεσσαλονίκης η οποία έχει στη συλλογή της, 627 έργα του. Φέτος, με αφορμή τη συμπλήρωση των 120 χρόνων από το θάνατο του μεγάλου δημιουργού, μία μεγάλη επετειακή έκθεση διοργανώνεται στη Δημοτική Πινακοθήκη, με έργα του από διάφορες περιοχές της χώρας μας, από φορείς και ιδιωτικές συλλογές.
Έκθεση "Καζιμίρ Μαλέβιτς από το Ίδρυμα Χαρτζίεφ"
22 Οκτ 2021 - 16 Ιαν 2022
MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη
 
Τα 23 έργα του Καζιμίρ Μαλέβιτς που παρουσιάζονται στην έκθεση προέρχονται από το Ίδρυμα Χαρτζίεφ (Khardzhiev Foundation) υπό την διαχείριση του Μουσείου Στέντελικ (Stedelijk Museum) στο Άμστερνταμ. Πρόκειται για εξαιρετικής σημασίας και σπανιότητας έργα, τα οποία συνομιλούν με την τρέχουσα έκθεση στο MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη "Ιβάν Κλιούν. Υπερβατικά Τοπία, Ιπτάμενα Γλυπτά, Φωτεινές Σφαίρες", καθώς ο Κλιούν ήταν στενός φίλος του Μαλέβιτς και ο ένας επηρέασε τον άλλον.
Θεόδωρος Παπαγιάννης έκθεση "Γλυπτική"
22 Σεπτεμβρίου 2021 - 21 Νοεμβρίου 2021
Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού και το Σωματείο των Φίλων μας προσκαλούν στα εγκαίνια της έκθεσης έργων του γλύπτη ομ. καθηγητή της Α.Σ.Κ.Τ. κ. Θόδωρου Παπαγιάννη. Η έκθεση με τίτλο "Γλυπτική" διοργανώνεται σε συνεργασία και με τη χορηγία του Σωματείου των Φίλων του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού και τα εγκαίνιά της θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2021 στις 20.00 στο κεντρικό αίθριο του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού, ενώ η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο κεντρικό αίθριο και στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων "Ευτυχία Κουρκουτίδου-Νικολαΐδου".
 

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο συμμετέχει στη Thessaloniki Photobiennale 2021 με μια έκθεση ψηφιοποιημένου αρχειακού φωτογραφικού υλικού. Η έκθεση "Κατάχωση και προστασία των αρχαίων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο" περιλαμβάνει φωτογραφίες από το πλούσιο Φωτογραφικό Αρχείο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου με όψεις από το έργο της διαφύλαξης των αρχαιοτήτων των Συλλογών του στις παραμονές της Κατοχής της Αθήνας, κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Στο πλαίσιο της Thessaloniki Photobiennale 2021.
ΜΟΥΣΙΚΗ
Λαϊκή ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης "Αν θυμηθείς τ' όνειρο μου"
έως 13 Νοεμβρίου 2021
Regency Casino Thessaloniki - Θέατρο Βεργίνα
 
Η Λαϊκή Ορχήστρα "Μίκης Θεοδωράκης" έρχεται στη Θεσσαλονίκη στο Vergina Theatro για λίγες μόνο εμφανίσεις από την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα αφιερωμένο στα πιο αγαπημένα και γνωστά λαϊκά αλλά και λυρικά τραγούδια του συνθέτη.  Ερμηνεύουν ο Βασίλης Λέκκας, ο Παναγιώτης Καραδημήτρης και η Σαββέρια Μαργιολά, οι οποίοι θα μας παρασύρουν σε ένα ξεχωριστό μουσικό ταξίδι για 4 μοναδικές παραστάσεις.
Βραδιά τραγουδιού - Accademia Teatro alla Scala
13 Νοεμβρίου 2021
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
 
Η Ακαδημία τελειοποίησης (Accademia di perfezionamento) για λυρικούς τραγουδιστές αποτελεί μια από τις εκπαιδευτικές προτάσεις αιχμής της Accademia Teatro alla Scala. Η σοπράνο Νοέμι Μουσκέτι, ο τενόρος Πάολο Αντόνιο Νέβι και ο βαρύτονος Paul Grant ερμηνεύουν άριες από όπερες των Cimarosa, Rossini, Donizetti, Verdi, Puccini, Gounod και Bizet.
 WOLFGANG AMADEUS MOZART:  DON GIOVANNI
από 27 Νοεμβρίου 2021
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
 
Στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου «RENOVATION» του προγράμματος Interreg «Ελλάδα-Βουλγαρία 2014-2020» και σε συνεργασία με τους Δήμους Λαγκαδά και Hadjidimovo, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης παρουσιάζει για πρώτη φορά την αριστουργηματική όπερα Ντον Τζοβάννι του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ.  Πρόκειται για ένα από τα σπουδαιότερα δημιουργήματα του δυτικού πολιτισμού, το οποίο είναι εμπνευσμένο από τον θρύλο του γνωστού καρδιοκατακτητή Don Juan με την είσοδο να είναι δωρεάν για το κοινό.
ΘΕΑΤΡΟ
«Ο Πουπουλένιος» του Μάρτιν Μακ Ντόνα
12 Νοε έως 14 Νοε 2021
Φουαγιέ Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών

Γραμμένος το 2003 απ’ το «ατίθασο παιδί» του βρετανικού θεάτρου, «ο Πουπουλένιος», είναι μια καθηλωτική μαύρη κωμωδία. Σε ένα απροσδιόριστο ολοκληρωτικό κράτος, ένας συγγραφέας κι ο νοητικά στερημένος αδερφός του, ανακρίνονται από δύο αστυνομικούς, καθώς οι σκοτεινές ιστορίες που γράφει ο πρώτος, παρουσιάζουν ομοιότητες με μια σειρά φόνων παιδιών. Το έργο που έχει μεταφραστεί σε πάνω από δέκα γλώσσες, κέρδισε το βραβείο Olivier το 2004, ως το καλύτερο θεατρικό έργο της χρονιάς, το βραβείο Drama Desk Award, απέσπασε το βραβείο Κριτικών Θεάτρου της Νέας Υόρκης και βραβεία Tony.
"Τέταρτη Διάσταση" του Γιάννη Ρίτσου
29 Οκτ έως 30 Δεκ 2021
Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών
 
Εκεί όπου όλα μετουσιώνονται, όλα μεταμορφώνονται, όλα είναι πιθανά, όλα συνδέονται και γίνονται αληθινά… Εκεί θα "ταξιδέψει" το κοινό η παράσταση "Τέταρτη Διάσταση", του Γιάννη Ρίτσου σε σκηνοθεσία Πολυξένης Σπυροπούλου, που μετά τις επιτυχημένες διαδικτυακές της προβολές, έρχεται να συναντήσει το κοινό δια ζώσης.
«Το Παλτό» του Νικολάι Γκογκόλ
έως 14 Νοεμβρίου 2021
Θέατρο Σοφούλη
 
Η θεατρική παράσταση «Το Παλτό» επιστρέφει στο Θέατρο Σοφούλη για 3η χρονιά, για να μας ταξιδέψει στην παγωμένη Ρωσία του 19ου αιώνα. Η σκηνοθεσία είναι του Αντώνη Καραγιάννη και η μετάφραση – διασκευή του κειμένου έγινε από τη Δέσποινα Καλαϊτζίδου. «Το Παλτό» του Νικολάι Γκόγκολ, ένα από τα αριστουργήματα του ρωσικού ρεαλισμού, επηρέασε παλιούς και νέους συγγραφείς όπως ο Ντοστογιέφσκι και ο Ναμπόκοφ. Με το καυστικό χιούμορ του αφηγητή, τους γλαφυρούς χαρακτήρες, τη σκοτεινή και παγωμένη ατμόσφαιρα της Αγίας Πετρούπολης, το «Παλτό» προσφέρεται για μια μοναδική σκηνική αναπαράσταση.
"Το Καθαρό Σπίτι" της Sarah Ruhl
έως 28 Νοεμβρίου 2021
Θέατρο "Τ" (Ταφ)
 
Στο Καθαρό Σπίτι, τέσσερις γυναίκες και ένας άνδρας προσπαθούν να βάλουν σε τάξη τις μπερδεμένες ζωές και τις σχέσεις τους, ανακαλύπτοντας, μέσα από εκπλήξεις και ανατροπές, ότι η ομορφιά κρύβεται στις μεγαλύτερες αναποδιές της ζωής. Το έργο της Sarah Ruhl είναι μία ανατρεπτική κωμωδία που εστιάζει στις περίπλοκες σχέσεις των γυναικών, στους ρόλους τους αλλά και τα στερεότυπα που τις περιβάλλουν, και μιλά για την αγάπη, την αλλαγή και τη λύτρωση, θυμίζοντάς μας ότι το αληθινό νόημα της ζωής μας βρίσκεται στους άλλους.
"Βαβυλωνία" του Δημητρίου Κ. Βυζάντιου
29 Οκτωβρίου έως 30 Δεκεμβρίου 2021
Μονή Λαζαριστών - Σκηνή Σωκράτης Καραντινός
 
Σε μια Ελλάδα ανομοιογένειας που πασχίζει να αναστηθεί σε κράτος, κουβαλώντας κατάλοιπα του οθωμανικού ζυγού, αρχαιοελληνικές περγαμηνές, ιταλικές επιδράσεις αλλά και τις ιδιαίτερες κουλτούρες που ανέπτυξε ο κόσμος της σε απομονωμένες περιοχές, όπου η αμάθεια, η γραφειοκρατία της διοίκησης, ο λογιοτατισμός και η έλλειψη συνοχής την ταλανίζουν, οι Έλληνες θα βρουν μετά από ανατροπές και παρεξηγήσεις που το "γλωσσικό ζήτημα" δημιουργεί, τον δρόμο της Εθνικής Ταυτότητας.
ΒΙΒΛΙΟ
Το σύγγραμμα παρουσιάζει την αρχιτεκτονική και πολεοδομική διαδρομή του εμβληματικού άξονα της Αριστοτέλους, που συνιστά το χαρακτηριστικότερο αστικό τοπίο της ανοικοδομημένης Θεσσαλονίκης μετά την πυρκαγιά του 1917. Συνδυάζοντας την ιστορική και την κοινωνική έρευνα, το έργο περιλαμβάνει την παρουσίαση του εμβληματικού άξονα της πλατείας Αριστοτέλους και επιχειρεί την κριτική αποτίμηση του εκλεκτικού τοπικισμού της «νεοβυζαντινής» αρχιτεκτονικής της πόλης.
Η συμφωνία των ονείρων
Νίκος Θέμελης
Εκδόσεις Μεταίχμιο
 

Διαδρομές ζωής στη Μεταπολεμική Ελλάδα για την αναζήτηση της λύτρωσης, της δικαίωσης και της δικαιοσύνης μέχρι τα άκρα των αντοχών της κοινωνίας. Τέσσερις εκδοχές ονείρων σε αντίστοιχες ιστορίες στη ζωή μιας οικογένειας που όσο κι αν με το πέρασμα του χρόνου ματώνει και αποσαθρώνεται κάποιοι κερδίζουν τη δυνατότητα μιας ελπίδας.
ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
Φοίβος Δεληβοριάς "Πες μου το όνομά σου"
13 Νοε 2021 - 14 Νοε 2021
Αριστοτέλειον
 
Λοιπόν, ο Φοίβος, η Νεφέλη Φασούλη μαζί με τον πολυοργανίστα Γιώργο Κατσάνο, αλλά κυρίως τα τραγούδια τους τα παιδικά και οι παράξενες ιστορίες τους, ξεκινούν ένα ταξίδι γνωριμίας με τους μικρούς και μεγάλους φίλους τους, παρουσιάζοντας το βιβλίο – cd με τίτλο Πες μου το όνομά σου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μικρή Άρκτος.
Space to Ground 2021
έως 15 Νοεμβρίου 2021
Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
 
Από τις 5 έως τις 15 Νοεμβρίου το Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης γίνεται η μεγαλύτερη βιόσφαιρα φιλοξενώντας το διαδραστικό εργαστήριο κλειστών οικοσυστημάτων της Globus Hellas test by Nasa, αποκλειστικού εκπροσώπου της εταιρίας T.A.O.S που έχει αναλάβει επίσημα την έρευνα και κατασκευή κλειστών οικοσυστημάτων από πειράματα της Nasa όσον αφορά τη βιολογία του Διαστήματος.
Το Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με αφορμή τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης και σε συνεργασία με Δήμους της Θεσσαλονίκης παρουσιάζουν τον "Επετειακό Καραγκιόζη- 200 Χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση". Από το Θέατρο σκιών του Χρήστου Στανίση.
Facebook
Website
Copyright © 2021 Cultural Society All rights reserved.

info@peebe.gr

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

‘Εκθεση & Βραβεία MATAROA | Εικαστικές Τέχνες

Η Πολιτιστική Εταιρεία και η 7η Art Thessaloniki – International Contemporary Art Fair, με στόχο την καλλιτεχνική προώθηση νέων δημιουργών και την ανάδειξή τους στο καλλιτεχνικό δυναμικό της χώρας, διοργανώνουν την τρίτη θεματική έκθεση και αντίστοιχο βραβείο νέων καλλιτεχνών με τίτλο ‘MATAROA’.

Παρουσίαση του λευκώματος «Αιώνια Θεσσαλονίκη»

Η Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος και ο Εκδοτικός Οίκος University Studio Press σας προσκαλούν στην εκδήλωση του φωτογραφικού λευκώματος με τίτλο Αιώνια Θεσσαλονίκη / Eternal Thessaloniki.

“Το σκοτεινό νήμα της βίας”

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο που προβλήθηκε στο πλαίσιο της εκδήλωσης “Το σκοτεινό νήμα της βίας”, μια διοργάνωση της Πολιτιστικής Εταιρείας.