Πολιτιστικό Ημερολόγιο | Mάρτιος 2023

*|MC:SUBJECT|*
View this email in your browser
Η διαχειριστική ομάδα του Ημερολογίου της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος επιλέγει μεταξύ πολιτιστικών δρώμενων, εικαστικών εκθέσεων, θεατρικών και μουσικών εκδηλώσεων και νέων εκδόσεων, και προτείνει:

[πατήστε τους τίτλους του κάθε άρθρου για να μεταφερθείτε στην εκάστοτε ιστοσελίδα]
ΕΚΘΕΣΕΙΣ KAI ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Στο σινεμά, στις τέχνες, η καρδιά είναι ένα διαχρονικό σύμβολο, μια υπενθύμιση της ανθρώπινης κατάστασης, είτε αγαλλιάζει, είτε ραγίζει. Οι δυο φράσεις που αναγράφονται στις αφίσες του φετινού 25ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης εκφράζουν με τον καλύτερο τρόπο την αποστολή και τη δύναμη του ντοκιμαντέρ – αυτού του κινηματογραφικού είδους το οποίο τα τελευταία είκοσι χρόνια αναδεικνύεται σε σχεδόν αυτούσια τέχνη. Δείτε το πρόγραμμα των Φυσικών προβολών εδώ και το πρόγραμμα των On Line προβολών εδώ.

Η 8η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης στρέφει το ενδιαφέρον στους όρους «γη» και «κουλτούρα» και συναρτά την καλλιέργεια της γης με την κουλτούρα ως ένα σύνολο πόρων, κειμένων και πρακτικών που διατίθενται στον άνθρωπο για να κατανοήσει τον κόσμο και να δράσει μέσα σε αυτόν. Μέσα απο τα έργα 28 καλλιτεχνών/καλλιτέχνιδων, η έκθεση διερευνά ζητήματα μνήμης, ιστορίας και διαχείρισης τόσο του φυσικού όσο και του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος μέσα στις συνθήκες κλιματικής, οικονομικής και προσφυγικής κρίσης.

«Ιωάννα-Giovanna-Jeanne Spiteris/Σπητέρη»
 10 Μαρτίου 2023 - 4 Ιουνίου 2023
Τελλόγλειο Ίδρυμα

Το εξαιρετικά σημαντικό σε ποσότητα και σημασία για τη σύγχρονη γλυπτική έργο της Ιωάννας Σπητέρη (1920-2000) παρουσιάζεται στο Τελλόγλειο Ίδρυμα, με περισσότερα απο 180 εκθέματα. Η έκθεση περιλαμβάνει γλυπτά σε χαλκό, μάρμαρο, ξύλο, κατασκευές, σχέδια, χαρακτικά, μακέτες, χαρτοκοπτικές, παιχνίδια χώρου, γεωμετρίας, πολλαπλών λύσεων και μεταλλαγών που αποκαλύπτουν μια προικισμένη, ανήσυχη γυναίκα, προοδευτική για την εποχή της, με έντονη συναίσθηση του προορισμού της τέχνης, της έντιμης προσφοράς σε κάθε επίπεδο, που σε προσκαλεί σε διαρκή διάλογο με το έργο της. Ο τίτλος της έκθεσης προκύπτει από τον τρόπο που υπέγραφε η καλλιτέχνης τα έργα της και αντανακλά τις τρεις γλώσσες, τις τρεις χώρες, εντέλει τις τρείς πόλεις της μονιμότερης διαμονής της, Αθήνα-Βενετία-Παρίσι, όπου δημιούργησε το σύνολο σχεδόν του έργου της.

1ο Φεστιβάλ Θεάτρου Σκιών Βόρειας Ελλάδας
11 & 12 Μαρτίου 2023 
Κινηματοθέατρο Αθήναιον

Με πρωταρχικό σημείο αναφοράς τον λόγο, ο γνωστός Καραγκιόζης διαμορφώνεται από μια πληθώρα συστατικών στοιχείων, όπως την ερμηνευτική ευελιξία, τον δραματουργικό πλουραλισμό, τον καλλιτεχνικό διάκοσμο. Η υποβλητική ατμόσφαιρα της σκιάς έρχεται σε παράλληλη πορεία με τη δισδιάστατη αισθητική, καλλιεργώντας έναν πρωτόγνωρο δυναμισμό. 

Από την αρχαιότητα και το βυζάντιο μέχρι την επανάσταση του 1821 και τη σύγχρονη εποχή, ο ξυπόλητος ήρωας πάντα βαδίζει πλάι σε μεγάλες μορφές της ιστορίας και του μύθου, ξετυλίγοντας έναν μοναδικό δραματουργικό πλουραλισμό. Τις παραστάσεις θα προλογίσει ο καραγκιοζοπαίχτης, εικαστικός και ερευνητής Γιάννης Χατζής, ο οποίος έχει προσφέρει πολλά με την ενεργή δράση και το έργο του. 

ΘΕΑΤΡΟ
«Το Θείο Τραγί»
10, 11 & 12 Μαρτίου | Θέατρο Αμαλία
20-21 Μαρτίου & 3-4 Απριλίου | Eightball Club

Μετά από ατελείωτες περιπλανήσεις, ο περιθωριακός Γιάννης επιστρέφει στα πάτρια εδάφη αναζητώντας την αγάπη της νιότης του που, παντρεμένη πια με έναν πλούσιο αστό, έχει δημιουργήσει μια ζωή που υπακούει στα «πρέπει» της κοινωνίας. Ισορροπώντας ανάμεσα στο Καλό και το Κακό, ο αντιήρωας και εχθρός του καθωσπρεπισμού και της υποκρισίας Γιάννης, θέλει να εκδικηθεί για τον πληγωμένο του έρωτα και να προκαλέσει συγκρούσεις, ταρακουνώντας συθέμελα τις κοινωνικές συμβάσεις και τις καθιερωμένες αξίες.
 

Θεατρικός Μονόλογος: «Κοιμώμενος Χαλεπάς»
29 Μαρτίου - 1 Απριλίου 2023
Θέατρο Σοφούλη

"…τι αξίζει άραγε περισσότερο, να είσαι τρελός και ευφυής η φυσιολογικός και απλά… άνθρωπος;"  Μέσα σε ένα αφαιρετικό σκηνικό και 80 λεπτά παράστασης παρουσιάζεται ο Γιαννούλης Χαλεπάς, σε απόδοση του Γιώργου Κοντοπόδη. Ο μονόλογος πραγματεύεται τη ζωή του Έλληνα καλλιτέχνη, ξεκινώντας ενώ είναι εσώκλειστος στο ψυχιατρείο στην Κέρκυρα. Μέσα από τα διαρκή ταξίδια του μυαλού του, διαφαίνεται όλη του η ζωή, η Τήνος, η αυταρχική μητέρα και ο τυπικός πατέρας, τα αδέλφια… ο μεγάλος έρωτας της ζωής του. Ο μονόλογος δεν αποτελεί μια αποτύπωση ζωής – βιογραφία, αλλά μια βαθιά ανάλυση της ψυχοσύνθεσης του ευφυούς αυτού καλλιτέχνη ή ίσως… και της ψυχοσύνθεσης κάθε ευφυούς καλλιτέχνη.

«Ντίνος Χριστιανόπουλος – Το Ταγκαλάκι»
6 -14 Μαρτίου 2023
Θέατρο Αμαλία

Ντίνος Χριστιανόπουλος, ο μεγάλος ποιητής και ο άνθρωπος των αντιφάσεων.

Το έργο αποτελεί θεατροποίηση μίας συνέντευξης επικών διαστάσεων που είχε παραχωρήσει ο Ντίνος Χριστιανόπουλος στον Αντώνη Μποσκοΐτη το 2013 και που είχε κάνει μεγάλη αίσθηση κατά την πρώτη δημοσίευση της, την επόμενη μέρα του θανάτου του ποιητή. Τον Ντίνο Χριστιανόπουλο υποδύεται ο Χάρης Φλέουρας, ενώ μαζί του επί σκηνής ο Αντώνης Μποσκοΐτης ως ο interviewer του ποιητή.

«Εχθροί, Μια Ερωτική Ιστορία»
10 - 19 Μαρτίου 2023
Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
 
Ο νομπελίστας συγγραφέας, Ισαάκ Μπάσεβις Σίνγκερ, έγραψε το μυθιστόρημα Εχθροί, μια ερωτική ιστορία το 1966 στα Γίντις. Μέσα από τον σκοτεινό κόσμο των ηρώων του αναδύονται ο ερωτισμός, το μαύρο χιούμορ και η βαθιά υπαρξιακή ειρωνεία, έτσι όπως το γέλιο συνοδεύει τη δυστυχία, όταν η συνείδηση παύει να επαναπαύεται σε καθησυχαστικές αφηγήσεις. Στη θεατρική διασκευή του μυθιστορήματος από τον Roy Chen, ο χαρακτήρας του Χέρμαν καλείται να επιβιώσει και να ισορροπήσει μεταξύ ενοχής και απόλαυσης, μη μπορώντας να πάρει μια απόφαση για τη ζωή του.
ΜΟΥΣΙΚΗ
Giovanni Bottesini: Συναυλία με Κοντραμπάσο 
10 Μαρτίου 2023 
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Ο ερμηνευτής του κοντραμπάσου, συνθέτης και μαέστρος Giovanni Bottesini ενσαρκώνει το πρότυπο του ρομαντικού δεξιοτέχνη καλλιτέχνη του 19ου αιώνα ο οποίος, ενάντια σε όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει και οπλισμένος με την ευστροφία του και την ερμηνευτική του δεινότητα, καταφέρνει το ακατόρθωτο. Ανήγαγε το βαρύ, δυσκίνητο κοντραμπάσο σε ένα δημοφιλές σολιστικό όργανο με αυτόνομη εκφραστικότητα και το δικό του ρεπερτόριο. Μια συναυλία-περιπλάνηση στον κόσμο του καλλιτέχνη και του κοντραμπάσου περιμένει τους λάτρεις του ρομαντισμού και όχι μόνο.

Γιάννης Διονυσίου Live
17 Μαρτίου 2023
Principal Club Theater (Mylos)

O Γιάννης Διονυσίου έχει αναδειχθεί ως ένας από τους πιο ταλαντούχους και ελπιδοφόρους ερμηνευτές της γενιάς του και έχει ξεχωρίσει για το σπάνιο ταλέντο του, διαβαίνοντας με άνεση το μεγάλο φάσμα του ελληνικού τραγουδιού και ξεχωρίζοντας τόσο για το αναγνωρίσιμο χρώμα και τη μεγάλη έκταση της φωνής του, όσο και για την ερμηνευτική του δύναμη. Η μουσική παράσταση θα περιλαμβάνει τραγούδια από τον πρόσφατο, πρώτο ολοκληρωμένο προσωπικό του δίσκο και από συμμετοχές του σε άλλες πρωτότυπες συλλογές, αλλά και κλασικά λαϊκά και ρεμπέτικα τραγούδια, που τον έχουν καθιερώσει ως πρεσβευτή αυτής της μεγάλης μουσικής παράδοσης.

O Avi Avital με την Κ.Ο.Θ.
18 Μαρτίου 2023 | 21:00
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
 
Ο Avi Avital είναι ο σπουδαιότερος βιρτουόζος μαντολίνου στον κόσμο που με τη δεξιοτεχνία του έχει καθιερώσει εκ νέου το μαντολίνο ως σολιστικό όργανο. Ο πρώτος υποψήφιος για Γκράμι μαντολινίστας ερμηνεύει, σε αυτή την πρώτη του εμφάνιση στη Θεσσαλονίκη, το πρώτο κοντσέρτο για πληκτροφόρο όργανο που έγραψε ο Μπαχ, σε μεταγραφή για το δημοφιλές και ευέλικτο αυτό όργανο. Το πρόγραμμα ξεκινά με τη μελαγχολική ορχηστρική σουίτα του Ραβέλ ‘Ο Τάφος του Κουπερέν’ που αφιέρωσε ο Ραβέλ στους φίλους που έχασε κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Πολέμου. Στο δεύτερο μέρος η Κ.Ο.Θ., υπό τη μουσική διεύθυνση του Φιλίπ Φορζέ, ερμηνεύει την περίφημη ‘Σκωτική Συμφωνία’ του Μέντελσον, με τις χαρακτηριστικές μελωδικές γραμμές που παραπέμπουν στα άγρια και ρομαντικά τοπία της Σκωτίας.
Γιάννης Κότσιρας "Κατάστρωμα Α"
17-18 Μαρτίου 2023
Θέατρο Αριστοτέλειον

Μέσα από την ιστορία ενός άντρα και μιας γυναίκας που γνωρίζονται τυχαία στο κατάστρωμα ενός πλοίου της γραμμής, ξεδιπλώνεται η μουσική πορεία του Γιάννη Κότσιρα, με τραγούδια από το προσωπικό του ρεπερτόριο καθώς και τραγούδια από τη σπουδαία κληρονομιά των μεγάλων μας δημιουργών. Οι ηθοποιοί Γιώργος Γάλλος και Νάνσυ Μπούκλη καθώς και οι μουσικοί του δημοφιλούς καλλιτέχνη θα συντροφεύσουν τους θεατές σε ένα νοσταλγικό μουσικό ταξίδι.

“Μια ιστορία για την ελπίδα, πως στο τέλος κάθε ταξιδιού υπάρχει πάντα κάποιο λιμάνι να μας περιμένει.”

ΕΚΔΗΛΩΣΗ
Στρογγυλή Τράπεζα | "Ανταλλαγή των πληθυσμών"
23 Μαρτίου 2023 | 18.00
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Στο πλαίσιο της έκθεσης «Ξεριζωμοί 1922-2022. Μαρτυρίες μέσα από την Τέχνη», και με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από τη συνομολόγηση της Συμβάσης της Λωζάνης, το Τελλόγλειο Ίδρυμα και το Κέντρο Ποντιακών Ερευνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης οργανώνουν στρογγυλή τράπεζα με θέμα την ‘Ανταλλαγή των Πληθυσμών’. Με συντονιστή τον καθηγητή Τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας Α.Π.Θ. Ιάκωβο Μιχαηλίδη,  οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν μια εκ βαθέων εξέταση του ζητήματος απο ειδικούς και επιστημόνες ενώ μετέπειτα θα δοθεί χώρος και για συζήτηση με το κοινό.

ΒΙΒΛΙΟ
Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης:
Παρουσίαση του Βιβλίου “The Work of Magic Art”

12 Μαρτίου 2023 | 11.30
Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Οι Ιncantadas ή Μαγεμένες ή αλλιώς Είδωλα, τα γλυπτά μιας ρωμαϊκής κιονοστοιχίας της Θεσσαλονίκης, που το 1864 αποσπάστηκαν από τον Γάλλο παλαιογράφο Εμάνουελ Μίλερ και κατέληξαν στο Λούβρο, αποτελούν μια γοητευτική ιστορία με την οποία έχουν συνδεθεί ποικίλες αφηγήσεις για την πόλη. Ο χαρακτήρας του τόμου παλινδρομεί στον χώρο και τον χρόνο, κάνοντας ποικίλες διαθεματικές αναζητήσεις σχετικά με τις Incantadas.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης έχει αναλάβει η δημοσιογράφος Εύη Καρκίτη ενώ για τον τόμο θα μιλήσουν οι: Ευρυδίκη Κεφαλίδου, αναπληρώτρια καθηγήτρια κλασικής αρχαιολογίας στο Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τάσος Παπαδόπουλος, αρχαιολόγος & ξεναγός, και Θεόδωρος Παπακώστας (“Archaeostoryteller”), αρχαιολόγος & συγγραφέας.

ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
Εργαστήρια "Peiramatistas"
5 - 19 Μαρτίου 2023
Noesis

Τα εργαστήρια των Peiramatistas περιλαμβάνουν απλά πειράματα με καθημερινά υλικά, έξυπνα παιχνίδια και κατασκευές. Η διαδικασία του εργαστηρίου είναι συμμετοχική, συνεργατική και έντονα βιωματική και αφορά σε επιστήμες STEAM (Science, Technology, Engineering, Art, Mathematics), συνδυάζοντας πειράματα, κατασκευές, παιχνίδια. Οι φετινές θεματικές ενότητες είναι: "Από τη Γη στη Σελήνη", "Φως και σκιά" και "Ενέργειες και φυσικές δυνάμεις" και απευθύνονται σε ηλικίες νηπίων εώς και Β΄ Δημοτικού.

Θεατρική Παράσταση "Ο Σιμιγδαλένιος"
5 - 26 Μαρτίου 2023
Θέατρο Αμαλία

«Ο Σιμιγδαλένιος» του Αλέξανδρου Αδαμόπουλου, ένα λαϊκό παραμύθι για την αγάπη και την αφοσίωση, γίνεται θεατρική παράσταση με την σκηνοθετική ματιά του Ανδρέα Παράσχου. Μία πριγκιποπούλα φτιάχνει το ταίρι της από σιμιγδάλι για να έχει σύζυγο όπως αυτή τον θέλει. Όμως ο Σιμιγδαλένιος γίνεται ξακουστός και μία άλλη πριγκιποπούλα αποφασίζει να της τον κλέψει. Τότε ξεκινά η μεγάλη περιπέτεια για την αναζήτηση του αγαπημένου Σιμιγδαλένιου. Πόσο μακριά φτάνει κανείς για την αγάπη;

Θεατρική Παράσταση " Ο Τρελαντώνης"
Της Πηνελόπης Δέλτα

18 - 19 Μαρτίου 2023
Metropolitan The Urban Theater

Με μουσική, τραγούδια και χορό, ο Τρελαντώνης, που δεν είναι άλλος από τον γνωστό Αντώνη Μπενάκη, παρέα με τις αδερφές του Αλεξάνδρα και Πουλουδιά -χαϊδευτικό της Πηνελόπης Δέλτα- και τον μικρό αδερφό του Αλέξανδρο, αναστατώνει την όμορφη γειτονιά της Καστέλας όπου τα περίτεχνα σπίτια του αρχιτέκτονα Τσίλερ ενώνουν τη μεγαλοπρέπεια τους με την ταπεινή ομορφιά του γιασεμιού και της γαζίας.Σε μια άλλη εποχή, με άλλες συνήθειες μα με την ίδια πάντα ζωντάνια στο παιχνίδι των παιδιών.

Το έργο διασκεύασε η Αλεξάνδρα Γιαννοπούλου, σκηνοθετεί η Ανδρονίκη Μαλακόζη και παρουσιάζει η Παιδική Σκηνή Θεσσαλονίκης. 

Facebook
Website
Copyright © 2022 Cultural Society All rights reserved.

info@peebe.gr

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe.

‘Εκθεση & Βραβεία MATAROA | Εικαστικές Τέχνες

Η Πολιτιστική Εταιρεία και η 7η Art Thessaloniki – International Contemporary Art Fair, με στόχο την καλλιτεχνική προώθηση νέων δημιουργών και την ανάδειξή τους στο καλλιτεχνικό δυναμικό της χώρας, διοργανώνουν την τρίτη θεματική έκθεση και αντίστοιχο βραβείο νέων καλλιτεχνών με τίτλο ‘MATAROA’.

Παρουσίαση του λευκώματος «Αιώνια Θεσσαλονίκη»

Η Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος και ο Εκδοτικός Οίκος University Studio Press σας προσκαλούν στην εκδήλωση του φωτογραφικού λευκώματος με τίτλο Αιώνια Θεσσαλονίκη / Eternal Thessaloniki.

“Το σκοτεινό νήμα της βίας”

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο που προβλήθηκε στο πλαίσιο της εκδήλωσης “Το σκοτεινό νήμα της βίας”, μια διοργάνωση της Πολιτιστικής Εταιρείας.