Πολιτιστικό Ημερολόγιο | Ιούνιος 2022

*|MC:SUBJECT|*
View this email in your browser
Η διαχειριστική ομάδα του Ημερολογίου της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος επιλέγει μεταξύ πολιτιστικών δρώμενων, εικαστικών εκθέσεων, θεατρικών και μουσικών εκδηλώσεων και νέων εκδόσεων, και προτείνει:

[πατήστε τους τίτλους του κάθε άρθρου για να μεταφερθείτε στην εκάστοτε ιστοσελίδα]
ΦΕΣΤΙΒΑΛ
Φεστιβάλ Επταπυργίου
17 Ιουν - 19 Ιουλ 2022
Θέατρο Επταπυργίου - (Γεντί Κουλέ)
 
Στην εσωτερική αυλή του Επταπυργίου θα τοποθετηθούν και πάλι αριθμημένες κερκίδες, σκηνή,  ηχoφωτιστική κάλυψη για ένα σχεδόν μήνα εκδηλώσεων, χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα και  διαφυλάττοντας την μοναδική αισθητική αυτού του μνημείου. Την παραγωγή-διοργάνωση των εκδηλώσεων υπογράφει το Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων πόλης Θεσσαλονίκης και με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Το Φεστιβάλ Επταπυργίου τελεί υπό την αιγίδα της UNESCO.
3o Φεστιβάλ Καλοκαιριού
05 Ιουν - 08 Σεπτ 2022
Διάφοροι χώροι
 
Με σημείο αναφοράς το Θέατρο Κήπου και στόχο να αναδείξει και να φιλοξενήσει η πόλη όσο το δυνατόν περισσοτέρους καλλιτέχνες και δημιουργούς, το φετινό Φεστιβάλ προσφέρει 29 παραγωγές μουσικής και θεάτρου. Το πρόγραμμα συνδυάζει το κλασικό με το σύγχρονο, τη νοσταλγία με τη δυναμική και την ενέργεια των νεανικών σχημάτων.
Φεστιβάλ της Μονής Λαζαριστών
01 Ιουν - 16 Σεπτ 2022
Μονή Λαζαριστών
 
Στην εικοσάχρονη και πλέον πορεία του το Φεστιβάλ αξιοποίησε τους υπαίθριους χώρους και κυρίως την μεγάλη αυλή του συγκροτήματος που μετατρέπει κάθε καλοκαίρι σε ένα χώρο διεξαγωγής συναυλιών και παραστάσεων μοναδικού στην πόλη. Έναν δημοφιλή χώρο. Ανοιχτού και ικανού να υιοθετεί χωρίς ενδοιασμούς τη ζωντανή καλλιτεχνική παραγωγή. Φιλοξενώντας όλα τα είδη και τις τάσεις, συνομιλώντας με όλες τις γενιές και τα ρεύματα, ισότιμα και δημιουργικά: από την τοπική σκηνή, σε επίπεδο γειτονιάς μέχρι τα μεγάλα γεγονότα με διάσημους καλλιτέχνες η Μονή Λαζαριστών αποτελεί εδώ και χρόνια σίγουρο προορισμό να απολαύσει κάποιος ένα σημαντικό γεγονός που θα θυμάται.
 41ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης 
24 Ιουν - 10 Iουλ 2022
Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης
 
Το 41ο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης μας υποδέχεται στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης από την Παρασκευή 24 Ιουνίου έως και την Κυριακή 10 Ιουλίου 2022, από τις 19:00 έως τις 23:00 κάθε βράδυ. Η φετινή διοργάνωση είναι αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή και όπως αναφέρει ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βορείου Ελλάδος: “Οι εκδότες έχουμε χρέος να φέρουμε ξανά τις μνήμες της περιόδου εκείνης που σημάδεψαν τον ελληνισμό. Το βιβλίο θα είναι το μέσο που θα μας φέρει κοντά μέσα από τις σελίδες του.”
8ο Φεστιβάλ Δάσους
από 01 Iουν 2022
Θεάτρου Δάσους
 
Tο 8ο Φεστιβάλ Δάσους, το κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός της Θεσσαλονίκης ανοίγει αυλαία στον χώρο του Θεάτρου Δάσους, την Τετάρτη 1 Ιουνίου 2022, με κορυφαίες θεατρικές παραγωγές και αγαπημένα ονόματα της Ελληνικής και διεθνούς μουσικής σκηνής. Το Θέατρο Δάσους και το Θέατρο Γης είναι οι χώροι που θα φιλοξενούν, όπως κάθε χρόνο όλους τους αγαπημένους μας δημιουργούς και τα μεγάλα ονόματα που συμμετέχουν στο 8ο Φεστιβάλ Δάσους 2022.
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
"Έκθεση "Οργανική Τέχνη. H Πρωτοπορία στο Πέτρογκραντ"
από 05 Ιουνίου 2022
Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης - Συλλογή Κωστάκη 
 
Η έκθεση "Οργανική Τέχνη. H Πρωτοπορία στο Πέτρογκραντ" επικεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό στα μαθήματα που δίδαξε στο Πέτρογκραντ/Λένινγκραντ τη δεκαετία του 1920 ο ζωγράφος και μουσικός Μιχαήλ Ματιούσιν, ενώ γίνεται επίσης αναφορά για τη σχέση της τέχνης με την κίνηση στη ζωγράφο και χορεύτρια Νατάλια Ένμαν, μαθήτρια της Ισιδώρας Ντάνκαν και μέλος του χορευτικού και μουσικού συγκροτήματος "Γκεπταχόρ", η οποία συνέδεσε το έργο της με τις διδασκαλίες της Οργανικής Τέχνης. Παράλληλα, παρουσιάζεται, μεταξύ άλλων, το έργο πέντε σημαντικών αλλά όχι ιδιαίτερα γνωστών και μελετημένων γυναικών καλλιτεχνών της ρωσικής πρωτοπορίας από τις δεκαετίες 1900-1930: Ελένα Γκουρό, Ξένια Έντερ, Μαρία Έντερ, Λιουντμίλα Ιβάνοβα, Νατάλια Ένμαν.  
Έκθεση φωτογραφίας "Press_photostories 2022"
έως 17 Ιουνίου 2022 
Λιμάνι Θεσσαλονίκης - Αποθήκη Δ 
 
Το Μορφωτικό Ίδρυμα της Ένωσης Συντακτών Μακεδονίας-Θράκης ανακοινώνει τα βραβεία της πέμπτης Διαγωνιστικής Έκθεσης Φωτορεπορτάζ στην Ελλάδα, με τίτλο #PRESS_photostories. Τα δεδομένα του διαγωνισμού: Σαράντα έξι φωτορεπόρτερ και δημοσιογράφοι υπέβαλαν στον διαγωνισμό που προκήρυξε το Μορφωτικό Ίδρυμα της Ένωσης Συντακτών Μακεδονίας-Θράκης περισσότερες από 334 φωτογραφίες με πεδίο αναφοράς ολόκληρη την Ελλάδα, ενταγμένες στις θεματικές κατηγορίες: 1. Πολιτική, 2. Κοινωνία, 3. Πολιτισμός (τέχνες, επιστήμες, τεχνολογία), 4. Αθλητισμός, 5. Κλιματική Κρίση και 6.Φωτογραφίες με χρήση Drone.
Η έκθεση "Μνημονικοί Τόποι. Από τον Πόντο και τη Μικρά Ασία στη Μακεδονία" με εικαστικά έργα, φωτογραφικό και αρχειακό υλικό από τη συλλογή του Ομότιμου Καθηγητή Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, κ. Κωνσταντίνου Φωτιάδη και άλλων δημιουργών εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και της Νεότερης Ιστορίας της Μακεδονίας για τα εκατό χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και την προβολή της ιστορίας και του πολιτισμού του Πόντου και της Μικράς Ασίας. 
«Δέκα Εκπαιδευτικά Τετράδια – Άγιος Γεώργιος Πέγειας»
27 Μαΐ - 15 Ιουν 2022 
Τελλόγειο Ίδρυμα Τεχνών
 
Τα Δέκα Εκπαιδευτικά Τετράδια αποτελούν ένα πρωτότυπο, συστηματικό και ολοκληρωμένο πρόγραμμα με αρχαιολογικό, εκπαιδευτικό και αισθητικό χαρακτήρα, που σκοπό έχει να βοηθήσει τους εκπαιδευτικούς στην προετοιμασία και πραγματοποίηση επισκέψεων μαθητών Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου στον αρχαιολογικό χώρο του Αγίου Γεωργίου (δυτικό ακρωτήριο της Κύπρου Δρέπανον). Το πρόγραμμα λειτουργεί και ως υπόδειγμα για επισκέψεις σε οποιονδήποτε αρχαιολογικό χώρο και δεν απευθύνεται αποκλειστικά σε εκπαιδευτικούς. Τα Δέκα Εκπαιδευτικά Τετράδια παρουσιάζονται σε έκθεση στο Τελλόγλειο Ίδρυμα λόγω του πηγαίου και αυθόρμητου κινήτρου των συντακτών τους, του πολύεδρου περιεχομένου και της καλλιτεχνικής σύνθεσής τους.
Ομαδική Έκθεση Σύγχρονης Τέχνης
«Αριθμός Φορτηγού Μητρώου»

14 Ιουν - 25 Ιουν 2022 
Πολυχώρος «Ορατός»
 
Η έκθεση «Αριθμός Φορτηγού Μητρώου» προσεγγίζει εικαστικά τις περιπέτειες του κοινωνικού και οικονομικού υποκειμένου του 21ου αιώνα. Οι καλλιτέχνες της έκθεσης προσεγγίζουν τα διαφορετικά συστήματα εξουσίας και επιχειρούν την αποδόμησή τους, εκτείνοντας το εύρος των αναζητήσεών τους από τον ρόλο του καλλιτέχνη στη σημερινή εποχή μέχρι το άτομο ως γρανάζι του καταναλωτικού συστήματος και παθητικού δέκτη εθνικιστικών ζυμώσεων και προπαγάνδας». Στην έκθεση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Βασίλης Αλεξάνδρου, Φανή Αράπη, Νίκος Κρυωνίδης, Ιωάννης Μονογυιός, Γιώργος Παναγιωτάκης, Χάρης Χιλίτσης.
ΜΟΥΣΙΚΗ
Φεστιβάλ “Odessa Classics” 
09 Ιουν - 13 Iουν 2022
Αίθουσα «Φίλων της Μουσικής» (Μ1) του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, Αίθουσα Δοκιμών «Σόλων Μιχαηλίδης» της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης (Λεωφ. Νίκης 73), Ροτόντα
 
Η Θεσσαλονίκη γίνεται εφέτος οικοδέσποινα ενός από τα σημαντικότερα φεστιβάλ στον χώρο της κλασικής μουσικής με ευρωπαϊκό προσανατολισμό και παγκόσμια εμβέλεια, του διεθνούς φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής «Odessa Classics», που διεξάγεται παραδοσιακά στην Οδησσό της Ουκρανίας. Μάλιστα, το φεστιβάλ «Odessa Classics» 2022 παρουσιάζει για πρώτη φορά στην πόλη τρεις κορυφαίους καλλιτέχνες μέσα από πέντε συναυλίες, από τις 9 έως τις 13 Ιουνίου.
Boston Philharmonic Youth Orchestra & Benjamin Zander
17 Ιουνίου 2022
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
 
Η Φιλαρμονική Ορχήστρα Νέων της Βοστώνης, μια από τις επιδραστικότερες ορχήστρες νέων παγκοσμίως, με πρωτοποριακό εκπαιδευτικό και πολυσυζητημένο καλλιτεχνικό έργο, γιορτάζει δέκα χρόνια από την ίδρυσή της ως τμήμα της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Βοστώνης. Με αφορμή αυτή την επέτειο περιοδεύει και στην Ελλάδα. Υπό τον Καλλιτεχνικό τους Διευθυντή Benjamin Zander, μια θρυλική μορφή στη μουσική ζωή των ΗΠΑ, οι πιο υποσχόμενοι νέοι μουσικοί της Αμερικής, ερμηνεύουν ένα πρόγραμμα με ιδιαίτερα αγαπητά έργα των Σοστακόβιτς, Τσαϊκόφσκι και Μάλερ. Σολίστες ο βιολοντσελίστας – φαινόμενο Zlatomir Fung, που σε ηλικία 19 ετών έγινε ο νεότερος νικητής του Διεθνούς Διαγωνισμού Τσαϊκόφσκι στο τσέλο και η Sofia Fomina, μια από τις ταχύτατα ανερχόμενες σοπράνο της εποχής μας.
Συναυλία για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής
21 Ιουνίου 2022
Βασιλικό Θέατρο
 
Στο πλαίσιο των εορτασμών της Ευρωπαϊκής Ημέρας Μουσικής, η ΚΟΘ προσφέρει την ευκαιρία στο φιλόμουσο κοινό της πόλης να απολαύσει το πρόγραμμα με το οποίο θα εμφανιστεί λίγες μέρες αργότερα στο Ηρώδειο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου.
Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής
21 Ιουνίου 2022
Αίθριο Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης
 
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής και παρουσιάζει, σε συνεργασία με το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης (ΤΜΕΤ) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, συναυλία εγχόρδων.
Parov Stelar
17 Ιουνίου 2022
Fix Factory Open Air 
 
O Marcus Fuereder, γνωστός σε όλους μας ως Parov Stelar, θεωρείται ο "εφευρέτης" του Electro Swing. Το κοινό τον πρωτογνώρισε από τις επιτυχίες που ηχογράφησε, κατακτώντας με εντυπωσιακό τρόπο το ραδιοφωνικό airplay. Όμως, η μεγάλη του δύναμη παραμένει η σκηνική του παρουσία, παρέα με την πολυμελή μπάντα του. Πλέον, μετράει περισσότερα από 1.000 shows, με απανωτά sold-out σε εμβληματικούς χώρους όπως το Play Station Theater στη Νέα Υόρκη, το Alexandra Palace στο Λονδίνο και το Zenith στο Παρίσι, αλλά και σε πολλά σπουδαία φεστιβάλ, όπως τα Coachella, Glastonbury, Sziget, Lollapalooza, Pukkelpop, μεταξύ άλλων.
ΘΕΑΤΡΟ
"Φιλοκτήτης" του Σοφοκλή
19 Ιουν - 20 Ιουν  2022
Θέατρο Δάσους
 
Γεμάτο συμβολισμούς και μια μεταφυσική φόρτιση, ο "Φιλοκτήτης" είναι από τα τελευταία και πιο πολυεπίπεδα έργα του Σοφοκλή. Εξερευνά με τρόπο εντυπωσιακό τα ηθικά όρια στην επιδίωξη του οφέλους, της αριστείας και της δόξας. Σε ένα βαθύτερο επίπεδο, αγγίζει το ζήτημα της υποχρέωσης του ανθρώπου απέναντι σε μια θεϊκή βούληση και στην ίδια του τη μοίρα, ενώ μελετά διεξοδικά τον σωματικό και συναισθηματικό πόνο και την συσχέτισή τους με το μυαλό και το πνεύμα.
"Ματωμένα Χώματα" της Διδώς Σωτηρίου
09 Ιουν 2022
Θέατρο Δάσους
 
Η ζωή του Μικρασιάτη Μανώλη Αξιώτη, που αφηγείται τις δοκιμασίες του στα Ματωμένα Χώματα, μεταφέρεται στην κεντρική σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά. Με έντονο το στοιχείο της μνήμης, και μέσα από μία έντονη αλληλουχία αφηγήσεων και σκηνών, ο θεατής παρακολουθεί τη ζωή του ήρωα από την ήρεμη αγροτική ζωή στο χωριό Κιρκιντζέ, στα απάνθρωπα τάγματα εργασίας Αμελέ Ταμπουρού, το σκληρό μέτωπο του Αφιόν Καραχισάρ και το προσφυγικό ταξίδι στην Ελλάδα. «Θηρίο είν’ ο άνθρωπος», μονολογεί ο ήρωας, για να περιγράψει όχι μόνο το πόσα μπορεί να αντέξει, αλλά και το πόσα φριχτά μπορεί να πράξει.
"Μόλλυ Σουήνυ" του Μπράιν Φρίελ
08 - 09 Ιουν 2022
Θέατρο Αυλαία
 
Στο Ντόνενγκαλ της Ιρλανδίας, όπως στην ιστορία του θαύματος της Σιλωάμ, μια γυναίκα σχεδόν τυφλή από τη γέννησή της "αναβλέπει", μετά από μια "θαυματουργική" χειρουργική επέμβαση, που αποφασίζεται και σχεδιάζεται από άλλους, για "χάρη" της. Αυτός είναι ο πρώτος καμβάς. Όμως το έργο, που θα μπορούσε να έχει τον υπότιτλο "περί τυφλότητας", επιχειρεί να δραπετεύσει από την απατηλή κυριαρχία των αισθήσεων και να μιλήσει πέρα από την επάρκεια ή τη χρηστικότητα των ματιών.
ΒΙΒΛΙΟ
Το χρονικό μιας εκούσιας απαγωγής 
Επιμέλεια – Εισαγωγή – Σχόλια: Μαρία Πλαστήρα-Βαλκάνου
University Studio Press
 
Στη Θεσσαλονίκη του 1914, στην Casa Bianca, το αρχοντικό του Εβραίου Dino Fernandez Diaz, ένας απαγορευμένος έρωτας συγκλονίζει την οικογένεια και την τοπική κοινωνία. Η μία από τις κόρες του, η Aline, ερωτεύεται παράφορα έναν χριστιανό, τον Σπύρο Αλιμπέρτη, και με τη συναίνεσή της τον ακολουθεί στην Αθήνα, όπου παντρεύονται, αψηφώντας το εμπόδιο της διαφορετικής θρησκείας.
Μην Αφήνετε μια Κρίση να Πάει Χαμένη
Mariana Mazzucato
Εκδόσεις Επίκεντρο
 
...Καθώς γράφω αυτές τις γραμμές, στις αρχές Μαρτίου του 2022, η κρίση του κορονοϊού του 2020 και του 2021 φαίνεται ξαφνικά να επισκιάζεται από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο Covid-19 έχει απομακρυνθεί από το προσκήνιο των μέσων ενημέρωσης, έχει ξεχαστεί ταχύτερα ακόμη και από ό,τι εισήλθε στη ζωή μας πριν από δύο χρόνια. Και όμως, η πανδημία εξακολουθεί να υπάρχει, καθώς η παραλλαγή Omicron σαρώνει διαδοχικές χώρες, προκαλώντας χάος, ενώ αναμφίβολα έρχονται και άλλες παραλλαγές...
ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
«Μικροί Μουσειόφιλοι εν δράσει!»
24 Μαΐ - 19 Ιουν 2022 
Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα 
 
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα με πολλή χαρά διοργανώνει τα διά ζώσης βιωματικά εργαστήρια του καλοκαιριού, για παιδιά 5-12 ετών, στους χώρους του Μουσείου και στη γειτονική αυλή του 43ου Δημοτικού Σχολείου. Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα μνημεία που βρίσκονται στη γειτονιά του Μουσείου και να κατανοήσουν την αξία της Δημόσιας Τέχνης μέσα από ευχάριστες και πρωτότυπες δράσεις που περιλαμβάνουν παρατήρηση, ζωγραφική, φωτογράφηση και ηχογραφήσεις, συλλογή φυσικού υλικού αλλά και κινητικά και θεατρικά παιχνίδια. Στόχος μας είναι να δημιουργηθεί μία σταθερή παρέα μικρών μουσειόφιλων, που θα αφήσει πρωτότυπο έργο και το δικό της καλλιτεχνικό αποτύπωμα στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης. 
Στα παιδιά που αγαπούν τις καλλιτεχνικές δραστηριότητες και την έκφραση μέσα από την τέχνη είναι αφιερωμένο το ολοήμερο πρόγραμμα της θερινής απασχόλησης στο Art Factory. Η ζωγραφική ,το θεατρικό παιχνίδι, η γλυπτική και οι κατασκευές είναι οι δραστηριότητες που θα απασχολήσουν δημιουργικά τους μικρούς καλλιτέχνες.
#summertime
Πρόγραμμα θερινής απασχόλησης παιδιών 4-12 ετών

20 Iουν – 24 Ιουν & 27 Ιουν – 01 Ιουλ
Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ.
 
Το Τελλόγλειο Ίδρυμα και φέτος προσκαλεί τους εξερευνητές του καλοκαιριού, σε ένα ακόμα πρόγραμμα θερινής απασχόλησης. Στόχος του προγράμματος είναι να πειραματιστούν τα παιδιά με διάφορα υλικά και τεχνικές γλυπτικής και κατασκευών και να γνωρίσουν μεγάλους γλύπτες, με αφορμή την έκθεση-αφιέρωμα στον Γιανούλη Χαλεπά.
Facebook
Website
Copyright © 2022 Cultural Society All rights reserved.

info@peebe.gr

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe.

Ολοκληρώθηκε το 10ο Διεθνές Συμπόσιο Θεσσαλονίκης

Ένας ετήσιος θεσμός που συμβάλει στον προβληματισμό για το μέλλον της ευρύτερης περιοχής σε θέματα γεωπολιτικά, οικονομικά, και δημοσίου ενδιαφέροντος.

10ο Διεθνές Συμπόσιο Θεσσαλονίκης

Ένας ετήσιος θεσμός που συμβάλει στον προβληματισμό για το μέλλον της ευρύτερης περιοχής σε θέματα γεωπολιτικά, οικονομικά, και δημοσίου ενδιαφέροντος.

“Το σκοτεινό νήμα της βίας”

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο που προβλήθηκε στο πλαίσιο της εκδήλωσης “Το σκοτεινό νήμα της βίας”, μια διοργάνωση της Πολιτιστικής Εταιρείας.