Πολιτιστικό Ημερολόγιο | Ιούνιος 2021

*|MC:SUBJECT|*
View this email in your browser
Επιστρέφοντας σε μία πιο οικεία καθημερινότητα, η πόλη αρχίζει να θυμίζει πραγματικό καλοκαίρι, και τα καλλιτεχνικά και πολιτιστικά δρώμενα ανοίγουν για το κοινό. Επαναφέρουμε, λοιπόν, με χαρά το Πολιτιστικό Ημερολόγιο, μέσα από το οποίο η διαχειριστική ομάδα της Πολιτιστικής Εταιρείας επιλέγει και προτείνει εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη για τον μήνα Ιούνιο.

[πατήστε τους τίτλους του κάθε άρθρου για να μεταφερθείτε στην εκάστοτε ιστοσελίδα]
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
2ο Φεστιβάλ Καλοκαιριού 
6 Ιουνίου - 6 Σεπτεμβρίου 2021
Δήμος Θεσσαλονίκης - Διάφοροι Χώροι

Μουσική, θέατρο, αφιερώματα και εκδηλώσεις που καλύπτουν όλες τις προτιμήσεις συνθέτουν το πρόγραμμα του 2ου Φεστιβάλ Καλοκαιριού, με το οποίο γίνεται η επανεκκίνηση του πολιτισμού στον Δήμο Θεσσαλονίκης. Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ, που αρχίζει στις 9 Ιουνίου και ολοκληρώνεται στις 6 Σεπτεμβρίου.
Στο 2ο Φεστιβάλ Καλοκαιριού του Δήμου Θεσσαλονίκης παρουσιάζονται 28 παραγωγές με τη συμμετοχή τριακοσίων και πλέον καλλιτεχνών επί σκηνής
23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης
24 Ιουνίου - 4 Ιουλίου 2021
Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Από τις 24 Ιουνίου έως τις 4 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί το καλοκαιρινό και υβριδικό 23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το οποίο θα γίνει σε φυσικούς χώρους και online! 

Στο καλοκαιρινό 23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης θα δοθούν τα βραβεία του Φεστιβάλ, θα προβληθούν τρία διαγωνιστικά τμήματα, αλλά και ελληνικά ντοκιμαντέρ. Επίσης, η Αγορά του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί από 25 Ιουνίου έως τις 4 Ιουλίου 2021 και προγραμματίζονται δράσεις της και σε εξωτερικούς χώρους.
40ο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης
25 Ιουνίου - 11 Ιουλίου 2021
Σύνδεσμος Εκδοτών Βορείου Ελλάδος
Δήμος Θεσσαλονίκης

Το Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης θα στολίσει και φέτος τη Νέα Παραλία από την Παρασκευή 25 Ιουνίου έως και την Κυριακή 11 Ιουλίου 2021, από τις 19:00 έως τις 23:00 κάθε βράδυ, τηρώντας τους κανόνες ασφάλειας που ορίζονται από τους ειδικούς.

Το φετινό επετειακό Φεστιβάλ θα είναι αφιερωμένο στα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Για 17 ημέρες τα λευκά κιόσκια που τόσο αγαπούν οι βιβλιόφιλοι της πόλης, θα γεμίσουν με χιλιάδες τίτλους βιβλίων στην ίδια θέση που τα βρίσκουμε τα τελευταία χρόνια, στο ύψος του Βασιλικού θεάτρου έως το άγαλμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή, πριν τις Ομπρέλες του Ζογγολόπουλου.

5ο Διαδικτυακό Φεστιβάλ ΕΛΣ «Θυμήσου, σώμα…»
Ιούνιος 2021
Εθνική Λυρική Σκηνή

Δώδεκα νέες πρωτότυπες και ευρηματικές χορογραφίες πάνω σε έργα Ελλήνων συνθετών από το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής φέρνει το 5ο Διαδικτυακό Φεστιβάλ της ΕΛΣ με τίτλο Θυμήσου, σώμα… στην GNO TV. Οι δωρεάν προβολές των βίντεο του Φεστιβάλ, σε καλλιτεχνική διεύθυνση Γιώργου Κουμεντάκη και καλλιτεχνική επιμέλεια Κωνσταντίνου Ρήγου, θα πραγματοποιηθούν από τις 26 Μαΐου έως τις 22 Ιουνίου 2021 και θα παραμείνουν διαθέσιμες για το κοινό για 30 μέρες μετά την πρεμιέρα τους.

Στις δώδεκα μικρού μήκους ιστορίες χορού που θα προβληθούν σε τέσσερα μέρη, οι Χορευτές του Μπαλέτου της ΕΛΣ δραπετεύουν από τη σκηνή του θεάτρου και μεταφέρονται σε απρόβλεπτους χώρους της πόλης: από τον Θόλο και το πάρκινγκ του ΚΠΙΣΝ, τα κατασκευαστικά εργαστήρια της ΕΛΣ και το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά μέχρι το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων στο κέντρο της Αθήνας, σε διαδρόμους ξενοδοχείων, ασανσέρ και ερημικές παραλίες. Κάθε χώρος και μια ξεχωριστή εμπειρία, μια δυνατή ανάμνηση, κάθε σώμα και μια ιστορία, μια άλλη αφήγηση. Ομαδικές συνθέσεις, ντουέτα και σόλο σε ένα ατελείωτο χορευτικό ταξίδι μέσα από μνήμες και αισθήσεις.

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
Σύμβολα της Επανάστασης του 1821
Ιούνιος 2021
Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ.

Η έκθεση «Σύμβολα της Επανάστασης του 1821» φιλοξενείται στον 2ο όροφο του Τελλογλείου Ιδρύματος. Συνιστά συνεργασία της Επιτροπής ΑΠΘ για το 1821 με τη Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης ΑΠΘ και το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών. Παρουσιάζει τεκμήρια από τη Συλλογή Ιωάννη Τρικόγλου, που βρίσκεται στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του ΑΠΘ. Μέσα από 56 έργα (λιθογραφίες, επιζωγραφισμένες λιθογραφίες και χαρακτικά), που βασίζονται σε πίνακες των Karl Krazeisen, Peter von Hess κ.ά., ξεδιπλώνονται πτυχές του Αγώνα, μέσα από τη ματιά καλλιτεχνών, που έζησαν από κοντά τα γεγονότα ή γνώρισαν τους πρωταγωνιστές τους. Η σχεδιαστική δεξιοτεχνία συναντά την ιστορική αφήγηση κι ο θαυμασμός την εξιδανίκευση και τον αφηρωισμό των προσώπων, που ηγήθηκαν της Ελληνικής Επανάστασης.
Ξεναγήσεις στην έκθεση ANTHROPAUSE
Ιούνιος 2021
MOMus- Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης
 
Κενοί δημόσιοι χώροι, ένα έρημο Πάσχα, οι εκτεθειμένοι και ευάλωτοι της κοινωνίας, ιδιωτικές σκηνές ελλείψει κοινωνικών επαφών και συναθροίσεων, το αναστατωμένο αστικό  -και όχι μόνο-  τοπίο που ζήσαμε είναι μόνο μερικά από τα θέματα που εντοπίζει κανείς στο υλικό που κατατέθηκε από τους 372 αποστολείς -καλλιτέχνες, φωτοδημοσιογράφοι, ερασιτέχνες, πολίτες- στο σχετικό κάλεσμα. Το υλικό αξιολογήθηκε από τριμελή επιτροπή και οι λήψεις 101 εξ αυτών συνθέτουν τη νέα έκθεση του MOMus-Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης «Anthropause»
When The Present is History / Όταν το παρόν είναι ιστορία
Ιούνιος 2021
MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
 
Μια διεθνής, ομαδική έκθεση σε επιμέλεια της Δάφνης Βιτάλη, με τη συμμετοχή 17 σύγχρονων εικαστικών και βασικά….συστατικά την Ιστορία και το Παρόν. Η έκθεση διερευνά τους τρόπους με τους οποίους οι καλλιτέχνες ανατρέχουν στην ιστορία, προκειμένου να ασχοληθούν με σύγχρονα κοινωνικοπολιτικά θέματα, μέσα από έργα αρχειακής τεκμηρίωσης που διατρέχουν, όχι μόνο τη μνήμη και το παρελθόν, αλλά και τη σύγχρονη εμπειρία. 

Στην έκθεση συμμετέχουν καλλιτέχνες από διαφορετικές γεωγραφίες που χρησιμοποιούν, οικειοποιούνται και αναδιαμορφώνουν ιστορικό αρχειακό υλικό, όπως φωτογραφίες, κείμενα, αντικείμενα, καθώς και ηχητικά, κινηματογραφικά και τηλεοπτικά αποσπάσματα, προκειμένου να δημιουργήσουν έργα που διαταράσσουν τις καθιερωμένες αφηγήσεις και προτείνουν εναλλακτικές αναγνώσεις και νέες ερμηνείες.
Περιοδική έκθεση:
WAAG. We Are All Greeks! Είμαστε όλοι Έλληνες!

Ιούνιος 2021
Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

Στην έκθεση αυτή, που διοργανώνεται με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, σε επιμέλεια του Francesco Piazza, βασισμένη σε μια ιδέα των Βασίλη Καραμπάτσα και Francesco Piazza, παρουσιάζονται έργα Ελλήνων και Ιταλών εικαστικών.

Η έκθεση αναπτύσσεται μέσα από ένα μονοπάτι επτά σταδίων: Σημαία, Θυσία, Πατρίδα, Φιλελληνισμός, Ήρωες, Πολιτική Δύναμη, Ελευθερία. Θέματα που περιγράφονται ιστορικά με τη συμβολή του επ. καθ. Πολιτικής Ιστορίας στη Σ.Σ.Ε., κ. Νίκου Τόμπρου,  μέσα από συνοπτικά κείμενα, ποιήματα ή τμήματα πολιτικών ομιλιών, αλλά και καλλιτεχνικά μέσα από τα έργα 15 κορυφαίων Ιταλών και Ελλήνων καλλιτεχνών.  
Έκθεση φωτογραφίας "Η Συνοικία των Εξοχών"
Ιούνιος 2021
Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης

Δύο διαδοχικές φωτογραφικές εκθέσεις αφιερωμένες στη "Συνοικία των Εξοχών" παρουσιάζει η Δημοτική Πινακοθήκη (Casa Bianca) στο φουαγιέ του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης και στους χώρους της Casa Bianca.

Ο φακός του Μάριου Δαδούδη αποτυπώνει άγνωστες λεπτομέρειες από τον εσωτερικό χώρο των διατηρητέων κτιρίων της "Συνοικίας των Εξοχών" και παρουσιάζει στο κοινό κρυμμένους θησαυρούς από την εσωτερική τους αρχιτεκτονική, τα ξύλινα δάπεδα, τις περίτεχνες οροφογραφίες, τα κιγκλιδώματα των κλιμακοστασίων τους καθώς και τον πλούτο των ξυλόγλυπτων και γύψινων διακοσμητικών που χαρακτήριζαν την οικονομική και κοινωνική επιφάνεια των ιδιοκτητών τους.
Έκθεση "Κοσμάς Ξενάκης: Χασάπηδες και Κριοφόροι"
Ιούνιος 2021
Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης

Η έκθεση, που εγκαινιάστηκε στις 21 Οκτωβρίου 2020, επαναλειτουργεί από τις 17 Μαϊου 2021 και είναι αφιερωμένη αποκλειστικά στο θέμα των χασάπηδων, όπως το επεξεργάστηκε ο Κοσμάς Ξενάκης σε ολόκληρη την περίοδο από το 1945 έως περίπου το 1960. Σκοπός της παρούσας έκθεσης είναι να διαφανεί η πορεία από την αναπαράσταση στην αφαίρεση, από την «ελληνικότητα» στη σύνδεση με την ευρωπαϊκή πρωτοπορία, με όχημα την εμμονική σχεδόν επιστροφή του Ξενάκη στη μορφή του χασάπη και του ζώου.

Στην έκθεση παρουσιάζονται περισσότεροι από εξήντα πίνακες ζωγραφικής και περίπου ογδόντα σχέδια με θέμα τον χασάπη, από τις πρώτες προσπάθειες του καλλιτέχνη έως και τα σχεδόν αφηρημένα έργα της παρισινής περιόδου.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο διευθυντής του ΜΙΕΤ, Διονύσης Καψάλης.

ΜΟΥΣΙΚΗ
Κύκλος Beethoven: 32 Σονάτες για Πιάνο
21 Ιουνίου 2021
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης 
Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας
 
Στο πλαίσιο του μουσικού αφιερώματος για τα 250 χρόνια από την γέννηση του Ludwig van Beethoven (1770-1827) θα παρουσιαστεί διαδικτυακά το σύνολο των 32 Σονατών για πιάνο από ενεργούς φοιτητές του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Στην παραγωγή διαδικτυακών συναυλιών συμμετέχουν 26 νέοι καλλιτέχνες φοιτητές της Ειδίκευσης πιάνου καθώς και του καλλιτεχνικού αντικειμένου του Τμήματος ΜΕΤ των τάξεων του καθηγητή Ο. Μάτσκε, αναπληρωτή καθηγητή Ι. Πέτριν και των διδασκόντων Ε. Γιαμοπούλου και Χ. Σιδηροπούλου.
"Τραγούδι αρχαία πύλη ελευθερίας"
23 Ιουνίου 2021
Σωματείο Φίλων του Ιστορικού Κέντρου Θεσσαλονίκης
 
Την Τετάρτη 23 Ιουνίου 2021 και ώρα 20:00 η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης φιλοξενεί στο Γαλεριανό Συγκρότημα τη συναυλία "Τραγούδι αρχαία πύλη ελευθερίας". 

Η συναυλία διοργανώνεται από το Σωματείο Φίλων του Ιστορικού Κέντρου Θεσσαλονίκης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής και περιλαμβάνει μελοποιημένη ποίηση βραβευμένων ποιητών, σε σύνθεση της υπεύθυνης μουσικής της Αμφικτιονίας Ελληνισμού Ελευθερίας Μεταξά. 

Ερμηνεύουν η Σοπράνο και Μαέστρος Άλκηστις Τόγια και η Σοπράνο-συνθέτρια Ελευθερία Μεταξά. Στο πιάνο η Ελευθερία Μεταξά.
Συναυλία για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής
21 Ιουνίου 2021
Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης 
Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού 
 
Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης γιορτάζει την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής, με μία ανοιχτή συναυλία στον αύλειο χώρο του Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, υπό τη μουσική διεύθυνση του Κωνσταντίνου-Ρωμανού Παπάζογλου.

Πρόγραμμα:
Γιώργος Αξιώτης (1875-1924): Δειλινό
Pablo de Sarasate (1844-1908): Zigeunerweisen, έργο 20     
Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791): Συμφωνία αρ. 41 σε ντο μείζονα, Κ.551 (του ‘Διός’)
ΒΙΒΛΙΟ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΟΨΕΙΣ ΜΙΑΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ
Δώδεκα αρχαιολογικά κείμενα

 Θεοδοσία Στεφανίδου-Τιβερίου
Εκδόσεις University Studio Press

 
Το βιβλίο αποτελεί, κατά έναν τρόπο, μια μονογραφία για την αρχαιολογία της Θεσσαλονίκης, η οποία έρχεται να καλύψει ένα κενό στον τομέα αυτό. Αποτελείται από δώδεκα κεφάλαια, που φέρνουν τον αναγνώστη σε επαφή με τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους που συνθέτουν το πολεοδομικό συγκρότημα της αρχαίας Θεσσαλονίκης.
Οδοιπορικό Θεσσαλονίκης:
Περπάτημα στην πόλη αλλιώς

Σάκης Σερέφας
Εκδόσεις Μεταίχμιο
 
Ένα λοξό Οδοιπορικό της Θεσσαλονίκης, με διαδρομές και στάσεις στην αφανή ιστορία της πόλης. Ο Σάκης Σερέφας, πάντα με τη λοξή του ματιά, περπατάει στη Θεσσαλονίκη, και σ’ αυτό το βιβλίο, που δεν είναι μια απλή περιγραφή μνημείων και δρόμων και απαντάει σε ερωτήσεις για την πόλη.
ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ
Pastorale για όλη την οικογένεια
14 Ιουνίου 2021
Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης επιστρέφει μπροστά στο κοινό της με μία συναυλία για όλη την οικογένεια, στο Θέατρο Κήπου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Καλοκαιριού του Δήμου Θεσσαλονίκης.
 
Ο άνθρωπος Μπετόβεν, ο συνθέτης, ο δάσκαλος, ο φιλόσοφος, ο μουσικός.... φτάνει σε μας μέσα από τη συνομιλία του Μπετόβεν με τη Φύση, όπως την αποτύπωσε στην περίφημη ‘6η Συμφωνία’ του, την επονομαζόμενη ‘Ποιμενική’, σε μια στιγμή προσφοράς προς την ανθρωπότητα. Μια συνομιλία που παραμένει πάντα ζωντανή, που Κ.Ο.Θ. παρουσιάζει σε μικρούς και μεγάλους καλώντας τα παιδιά να συμμετέχουν!
podcast: Ένα Αλλιώτικο Βιβλιοπωλείο
Ιούνιος 2021
Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος
 
Ένα ραδιοφωνικό παραμύθι 24ων επεισοδίων, με τις προθήκες γεμάτες θησαυρούς απ’ το Α ως το Ω, σε κείμενα Μάρας Τσικάρα και μουσική Ευγένιου Δερμιτάσογλου.

Τίτλοι βιβλίων, ονόματα συγγραφέων, ποιήματα, χώρες, επαγγέλματα, χρώματα, συναισθήματα κι απρόοπτα διασχίζουν όλη την αλφαβήτα και προσκαλούν τους ακροατές, μικρούς και μεγάλους, σε ένα παιχνίδι φαντασίας και λόγου.

visit our website
Our Facebook
Website
Copyright 2015 | All Rights Reserved

Contact Us:
Τ 2310 551 754
E pr@peebe.gr


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.
 

‘Εκθεση & Βραβεία MATAROA | Εικαστικές Τέχνες

Η Πολιτιστική Εταιρεία και η 7η Art Thessaloniki – International Contemporary Art Fair, με στόχο την καλλιτεχνική προώθηση νέων δημιουργών και την ανάδειξή τους στο καλλιτεχνικό δυναμικό της χώρας, διοργανώνουν την τρίτη θεματική έκθεση και αντίστοιχο βραβείο νέων καλλιτεχνών με τίτλο ‘MATAROA’.

Παρουσίαση του λευκώματος «Αιώνια Θεσσαλονίκη»

Η Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος και ο Εκδοτικός Οίκος University Studio Press σας προσκαλούν στην εκδήλωση του φωτογραφικού λευκώματος με τίτλο Αιώνια Θεσσαλονίκη / Eternal Thessaloniki.

“Το σκοτεινό νήμα της βίας”

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο που προβλήθηκε στο πλαίσιο της εκδήλωσης “Το σκοτεινό νήμα της βίας”, μια διοργάνωση της Πολιτιστικής Εταιρείας.