Πολιτιστικό Ημερολόγιο | Ιούλιος 2022

*|MC:SUBJECT|*
View this email in your browser
Η διαχειριστική ομάδα του Ημερολογίου της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος επιλέγει μεταξύ πολιτιστικών δρώμενων, εικαστικών εκθέσεων, θεατρικών και μουσικών εκδηλώσεων και νέων εκδόσεων, και προτείνει:

[πατήστε τους τίτλους του κάθε άρθρου για να μεταφερθείτε στην εκάστοτε ιστοσελίδα]
ΦΕΣΤΙΒΑΛ
Φεστιβάλ της Μονής Λαζαριστών
01 Ιουν - 16 Σεπτ 2022
Μονή Λαζαριστών
 
Στην εικοσάχρονη και πλέον πορεία του το Φεστιβάλ αξιοποίησε τους υπαίθριους χώρους και κυρίως την μεγάλη αυλή του συγκροτήματος που μετατρέπει κάθε καλοκαίρι σε ένα χώρο διεξαγωγής συναυλιών και παραστάσεων μοναδικού στην πόλη. Έναν δημοφιλή χώρο. Ανοιχτού και ικανού να υιοθετεί χωρίς ενδοιασμούς τη ζωντανή καλλιτεχνική παραγωγή. Φιλοξενώντας όλα τα είδη και τις τάσεις, συνομιλώντας με όλες τις γενιές και τα ρεύματα, ισότιμα και δημιουργικά: από την τοπική σκηνή, σε επίπεδο γειτονιάς μέχρι τα μεγάλα γεγονότα με διάσημους καλλιτέχνες η Μονή Λαζαριστών αποτελεί εδώ και χρόνια σίγουρο προορισμό να απολαύσει κάποιος ένα σημαντικό γεγονός που θα θυμάται.
World Music Festival - Στα λιμάνια της Μεσογείου 
7 Ιουλ - 8 Ιουλ 2022
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
 
Τα λιμάνια της Μεσογείου αποτελούν εμβληματικά τοπόσημα της παγκόσμιας γεωγραφίας. Εκεί γεννήθηκαν και άνθισαν αρχαίοι πολιτισμοί, τα τρία μεγάλα θρησκεύματα και τα ιδεώδη του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού, εκεί η μουσική βρήκε ιδεατές εστίες έμπνευσης και δράσης ιδιοφυών καλλιτεχνών με αποτέλεσμα τη φανέρωση νέων δρόμων μουσικής έκφρασης. Το  φεστιβάλ του Μεγάρου Μουσικής παρουσιάζει εξέχοντες μουσικούς από τη Βηρυτό, την Κωνσταντινούπολη, τη Μασσαλία και τη Θεσσαλονίκη προσκαλώντας το κοινό σε ένα γοητευτικό μουσικό ταξίδι.
Sani Festival 2022
09 Ιουλ- 20 Αυγ 2022
Λόφος Σάνη Sani Resort, Κασσάνδρα, Χαλκιδική
 
30 Χρόνια Sani Festival: Μια ιστορία αγάπης για τη μουσική και την τέχνη, που χάραξε πορεία καινοτομίας, ποιότητας και υψηλής αισθητικής. Μια διαδρομή διεθνούς αναγνώρισης και εμβέλειας, που συνέδεσε τη γωνία αυτή του χάρτη της Ελλάδας με την παγκόσμια μουσική σκηνή. Ένα φεστιβάλ που φέτος θα φιλοξενήσει στο επίκεντρο της γιορτής του το μεγαλύτερο μουσικό γεγονός της χώρας, την επετειακή συναυλία του πιο αγαπητού τενόρου του κόσμου, του Andrea Bocelli.
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
"Η Tέχνη ως μέσο επικοινωνίας στην Επίλυση Συγκρούσεων - Art Communicating Conflict Resolution"
29 Iουν - 31 Ιουλ 2022 
Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης- Casa Bianca
 
Σε μία ταραγμένη περίοδο που ο πόλεμος μαίνεται, οι κοινωνικές ανισότητες βαθαίνουν και η ανθρωπότητα μάχεται τις προκλήσεις της πανδημίας, η ιστορική πόλη της Θεσσαλονίκης στη Βόρεια Ελλάδα θα φιλοξενήσει μια έκθεση ορόσημο με παράλληλο συνέδριο, με θέμα: "Art Communicating Conflict Resolution", από τις 29 Ιουνίου έως τις 31 Ιουλίου 2022, φιλοξενώντας τη δουλειά 39 διεθνούς φήμης καλλιτεχνών και τις εισηγήσεις 12 σημαντικών ομιλητών από όλο τον κόσμο που φιλοδοξούν να αναλύσουν διεξοδικά το θέμα προτείνοντας ουσιαστικές λύσεις μέσω της επικοινωνίας όλων των μορφών Τέχνης.
Εικαστική έκθεση "Σύγχρονοι εικαστικοί δημιουργοί"
 23 Ιουνίου - 9 Ιουλίου 2022 
Myrό Gallery- Νικηφόρου Φωκά 8
 
Ο Εικαστικός Επιμελητής Πάρης Καπράλος σε συνεργασία με τον οίκο δημοπρασιών Myrό Antiques House εγκαινιάζουν μία σειρά διοργανώσεων στη Θεσσαλονίκη υπό τον διακριτικό τίτλο "Σύγχρονοι εικαστικοί δημιουργοί". Πρόκειται για εικαστικές εκθέσεις που θα λαμβάνουν χώρα 4 φορές ετησίως και θα προτείνουν στο φιλότεχνο κοινό της Θεσσαλονίκης νέους, ανερχόμενους αλλά και επενδυτικά ενδιαφέροντες εικαστικούς καλλιτέχνες μέσω φυσικών εκθέσεων στη Myrό Gallery και, παράλληλα, μέσω διαδικτυακής έκθεσης σε όλη την Ελλάδα.
Ομαδική εικαστική έκθεση "Affordable Art"
21 Ιουνίου- 22 Iουλίου 2022
Γκαλερί Λόλα Νικολάου
 
Μια υπέροχη έκθεση με τίτλο «Affordable Art-έκπτωση στην τιμή…πάντα με ποιότητα!» ξεκινάει την λειτουργία της στην Gallery της Lola Nikolaou. Μια πληθώρα σημαντικών καλλιτεχνών ενώνουν την οπτική τους και τις δημιουργίες τους παρουσιάζοντας ένα αισθητικά άρτιο αποτέλεσμα που εντυπωσιάζει.
ERGON CULTURE - «2291»
20 Ιουλ- 15 Σεπ 2022 
Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
 
Το «2291» της ERGON-CULTURE είναι ένα διατομεακό project του Bill Balaskas (Διευθυντής Έρευνας και Αναπληρωτής Καθηγητής, Σχολή Καλών Τεχνών, Kingston University, London) το οποίο επιχειρεί μία ποιητική ανάγνωση της επετείου της Μικρασιατικής Καταστροφής. Κεντρικός άξονας είναι μία νέα εγκατάσταση neon μεγάλων διαστάσεων, που αποτελείται από τις φράσεις THERE IS NO SEA WITHOUT A LAND («Δεν υπάρχει θάλασσα χωρίς στεριά») και THERE IS NO LAND WITHOUT A SEA («Δεν υπάρχει στεριά χωρίς θάλασσα»). 
Γιώργος Κόρδης - «Ανέστιοι Προσφεύγοντες»
12 Ιουλ- 31 Αυγ 2022 
Βυζαντινό Μουσείο Πολιτισμού
 
Πρόκειται για μια εικαστική σύνθεση-εγκατάσταση μνημειακών διαστάσεων που προσεγγίζει το θέμα της ανεστιότητας-προσφυγιάς ως κοινωνικό-ιστορικό φαινόμενο ανιχνεύοντας τις υπαρξιακές,  ψυχολογικές και ανθρωπιστικές διαστάσεις του. Η εγκατάσταση αποτελείται από 8 (oκτώ) επιμέρους αυτοτελή έργα, τα οποία συν- ενώνονται σε ένα ενιαίο έργο που δείχνει την πορεία ανθρώπων που βιαίως απώλεσαν την εστία τους και πορεύονται υπό το κράτος του φόβου προς αναζήτηση νέας φιλόξενης γης για να στεγάσουν τη ζωή τους και  τα όνειρά τους. Πρόκειται για μια εξ ολοκλήρου ψηφιακή δημιουργία η οποία θα παρουσιαστεί τυπωμένη από το εργαστήριο Colour Consulting Group της Θεσσαλονίκης και τους αδελφούς Γράνη με τη μέθοδο Giclee σε fine art canvas Hahnemühle στο περιστύλιο του αιθρίου του μουσείου. 
ΜΟΥΣΙΚΗ
H Κ.Ο.Θ. με τον Ramon Vargas 
10 Ιουλίου 2022
Θέατρο Επταπυργίου - (Γεντί Κουλέ)
 
Το Φεστιβάλ Επταπυργίου φιλοξενεί φέτος τον μεγάλο Μεξικανό τενόρο Ramon Vargas, σε ένα Gala όπερας με την Κρατική ορχήστρα Θεσσαλονίκης, όπου θα ακουστούν μερικές από τις γνωστότερες άριες για τενόρο, του λυρικού ρεπερτορίου. Ένας από τους πιο καταξιωμένους λυρικούς τραγουδιστές του αιώνα μας, που από το ντεμπούτο του το 1992 στην Μετροπόλιταν όπερα, μέχρι σήμερα, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες στο χώρο του bel canto.
Jazz στην Πλατεία: Χρίστος Παπαγεωργίου & Αναστάσιος Παππάς
21 Ιουλίου 2022
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης- Πλατεία
 
Δύο ξεχωριστές πιανιστικές προσωπικότητες συναντιούνται με αφορμή την αγάπη τους για τη μουσική πολλών διαφορετικών στιλ, σε ένα crossover πρόγραμμα με έργα και διασκευές των Keith Jarrett, Richard Rodney Bennett, Χρίστου Παπαγεωργίου, Claude Bolling και Αναστάσιου Πάππα, που συνδυάζει το έντεχνο κλασικό ύφος με τον αυτοσχεδιασμό και με τα πλέον δημοφιλή μουσικά είδη όπως τζαζ, μιούζικαλ, ροκ, ποπ, και όχι μόνο.
Les Negresses Vertes και Πυξ Λαξ 
19 Ιουλίου 2022
Μονή Λαζαριστών
 
Οι Les Negresses Vertes μαζί με τους Mano Negra (Manu Chao) είναι διαβόητοι γιατί είναι οι πρώτοι που έπαιξαν alternative punk rock στη μητρική τους γλώσσα. Διαδηλώνουν το γαλλικό, μεσογειακό τους ταπεραμέντο σε κάθε τους στιγμή. Τίποτα λιγότερο! Μαζί τους οι Πυξ Λαξ που αναλαμβάνουν να ανοίξουν την συναυλία με ανανεωμένη setlist σε σχέση με τις πρόσφατες συναυλίες τους αλλά και ανάλογη ενορχήστρωση, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η συμμετοχή της Δήμητρας Καραμπεροπούλου.
ΘΕΑΤΡΟ
«Το Όνειρο ενός Γελοίου», μια ιδιότυπη ιλαροτραγωδία, ένα φανταστικό αφήγημα - αριστούργημα του Ρώσου δασκάλου της ανθρώπινης ψυχολογίας, μας ξεναγεί στην ιστορία της ανθρωπότητας, από την προπτωτική κατάσταση της αθωότητας στον απόλυτο εξευτελισμό της ανθρώπινης φύσης. Ο γελοίος άνθρωπος μας κάνει μετόχους της ιστορίας και πρόσωπα του διηγήματος, γινόμαστε θεατές και χαρακτήρες του έργου ταυτόχρονα.
"Μήδεια" του Ευριπίδη
14 Ιουλ 2022
Ανοιχτό Θέατρο Συκεών
 
Ο Αιμίλιος Χειλάκης και ο Μανώλης Δούνιας σκηνοθετούν ένα από τα πιο σπαρακτικά έργα του παγκόσμιου θεάτρου. Η "Μήδεια" του Ευριπίδη, όπως την διασκεύασαν και την φαντάστηκαν οι δύο σκηνοθέτες, ακολουθεί το πρότυπο της αρχαίας τραγωδίας που θέλει τρεις υποκριτές να υποδύονται όλα τα πρόσωπα του δράματος. Το εμβληματικό έργο της αρχαίας ελληνικής γραμματείας παρουσιάζεται σε καινούργια μετάφραση του Γιώργου Μπλάνα και πρωτότυπη ζωντανή μουσική του Δημήτρη Καμαρωτού. Τα σκηνικά και τα κοστούμια υπογράφει η Εύα Νάθενα, την κίνηση επιμελείται η Πατρίσια Απέργη και τους φωτισμούς ο Νίκος Βλασόπουλος.
"Γυάλινος Κόσμος" του Τενεσί Ουίλιαμς
21 Ιουλ- 23 Ιουλ 2022
Θέατρο Κήπου
Ο Γυάλινος Κόσμος -ίσως το αντιπροσωπευτικότερο έργο του συγγραφέα που με τη δραματουργία του σημάδεψε τη μεταπολεμική Αμερική-, γράφτηκε το 1944. Πρόκειται για έργο ποιητικής πνοής και βαθιάς ανθρώπινης ευαισθησίας, όπου ο κόσμος της σκληρής πραγματικότητας συμπλέκεται με την εύθραυστη ομορφιά της φαντασίας και του ονείρου. Το έργο είναι μια ανάμνηση.
"Θεσμοφοριάζουσες" του Αριστοφάνη
25- 27 Ιουλ 2022
Θλεατρο Δάσους
 
 Ένα από τα τρία έργα γυναικών του ποιητή, μαζί με τις Εκκλησιάζουσες και τη Λυσιστράτη. Μία προσπάθεια του Αριστοφάνη να παρωδήσει τον μεγάλο Ευριπίδη, με βάση την συμπεριφορά των Αθηναίων γυναικών στην διάρκεια μιας μεγάλης μυστικιστικής γιορτής αποκλειστικά γυναικείας, τα Θεσμοφόρια. Κατάθεση πολιτική και άκρως κωμική ταυτόχρονα. Ο Αριστοφανικός λόγος, πάντα επίκαιρος και ηθογραφικός, μας θυμίζει ότι, ενώ έχουμε προοδεύσει σε διάφορους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας, ως κοινωνικά και πολιτικά όντα υστερούμε ακόμα και σήμερα και αναγνωρίζουμε τους εαυτούς μας στο σημαντικό κείμενο του.
ΒΙΒΛΙΟ
Σκέπασέ με μονάχα
Σόνια Ζαχαράτου
Εκδόσεις Συρτάρι
 
Δέκα διηγήματα που κρύβουν τη δική τους αλήθεια. Ο επαίτης, ο Αρλεκίνος, η κυρία Ευανθία, η μαμά και η Ντιρλαντά… Πρόσωπα της καθημερινότητας και κάποια της φαντασίας, ασύνδετα μεταξύ τους, μιλώντας τη δική τους γλώσσα, σχεδόν εξομολογητικά, βρήκαν την ίδια στέγη μέσα σε αυτό το βιβλίο. Ένα βιβλίο, το οποίο ρίχνει φως στις λεπτομέρειες, που συχνά ορίζουν την πορεία μας, στις ευαίσθητες χορδές των σχέσεων και των αναπότρεπτων αποτελεσμάτων τους.
Μέρες του '79 στη Θεσσαλονίκη
Δημήτρης Κατσαντώνης
Εκδόσεις Επίκεντρο

Μια πο­ρεία ενη­λι­κί­ω­σης σε μια ανα­στα­τω­μέ­νη, ανι­κα­νο­ποί­η­τη κοι­νω­νία. Σε μια Ελ­λά­δα που ζει στον από­η­χο της Με­τα­πο­λί­τευ­σης, εδώ και μι­σό αιώ­να. Επο­χή κα­τά την οποία η προ­σω­πι­κή πε­ρι­πέ­τεια μύ­η­σης στο «με­γά­λο κό­σμο» σπον­δυ­λώ­νε­ται σε κομ­βι­κά γε­γο­νό­τα στη χώ­ρα και στον κό­σμο. Το Πα­ρόν ως Ιστο­ρία αλ­λά και η Ιστο­ρία ως Πα­ρου­σία στην κα­θη­με­ρι­νή ζωή, στις ατο­μι­κές επι­δι­ώ­ξεις, στις προ­σω­πι­κές αγω­νί­ες, στους πα­ρά­δο­ξους έρω­τες.

ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
"Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες"
22 Ιουλ 2022 
Ανοιχτό Θέατρο Συκεών
 
Η παιδική σκηνή του Γιάννη Παπαθανασίου και η εταιρεία παραγωγής DOMINUS παρουσιάζουν το έργο του Ιούλιου Βέρν που ταξιδεύει πάντα μικρούς και μεγάλους «Ο Γύρος του Κόσμου σε 80 ημέρες» σε πρωτότυπη μουσική και στίχους ΑΛΓΙΜΩΤΡΑ. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους η Ναταλία Δραγούμη και ο Μέμος Μπεγνής, οι οποίοι μετά τη θεατρική παράσταση «Το Όνειρο του Σκιαχτρου» του Ευγένιου Τριβιζά θα δοκιμαστούν σε νεες περιπέτειες.
"Περσέας και Ανδρομέδα" της Κάρμεν Ρουγγέρη
08 Ιουλ 2022 
Δημοτικός κινηματογράφος Δήμου Νεάπολης - Συκεών 
 
Η παιδική σκηνή Κάρμεν Ρουγγέρη ταξιδεύει με την πιο παραμυθένια ιστορία της μυθολογίας μας "Περσέας και Ανδρομέδα". "Ωραία που είναι λίγο – λίγο τα παιδιά να γνωρίζουν την μυθολογία μας μέσα από το θέατρο". Με αυτή τη σκέψη, φέτος η παιδική σκηνή Κάρμεν Ρουγγέρη θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα με την πιο παραμυθένια ιστορία της Μυθολογίας μας.
Το Θέατρο των Σκιών - «Ειρήνη» του Αριστοφάνη
05- 28 Ιουλ 2022 
Βασιλικό Θέατρο
 
Το θέατρο των σκιών επιστρέφει στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, με μια μουσικοθεατρική παράσταση για όλη την οικογένεια. Η Αρχαιολαϊκή κωμωδία "Ειρήνη" του Αριστοφάνη, σε ελεύθερη διασκευή - σκηνοθεσία και μουσική επιμέλεια Χρήστου Στανίση, θα κάνει πρεμιέρα την Τετάρτη 29 Ιουνίου στο Βασιλικό Θέατρο, με φιγούρες, κούκλες, ηθοποιούς και μουσικούς που θα ζωντανέψουν επί σκηνής, ένα απολαυστικό θέαμα φωτός και σκιάς! 
Facebook
Website
Copyright © 2022 Cultural Society All rights reserved.

info@peebe.gr

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe.

‘Εκθεση & Βραβεία MATAROA | Εικαστικές Τέχνες

Η Πολιτιστική Εταιρεία και η 7η Art Thessaloniki – International Contemporary Art Fair, με στόχο την καλλιτεχνική προώθηση νέων δημιουργών και την ανάδειξή τους στο καλλιτεχνικό δυναμικό της χώρας, διοργανώνουν την τρίτη θεματική έκθεση και αντίστοιχο βραβείο νέων καλλιτεχνών με τίτλο ‘MATAROA’.

Παρουσίαση του λευκώματος «Αιώνια Θεσσαλονίκη»

Η Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος και ο Εκδοτικός Οίκος University Studio Press σας προσκαλούν στην εκδήλωση του φωτογραφικού λευκώματος με τίτλο Αιώνια Θεσσαλονίκη / Eternal Thessaloniki.

“Το σκοτεινό νήμα της βίας”

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο που προβλήθηκε στο πλαίσιο της εκδήλωσης “Το σκοτεινό νήμα της βίας”, μια διοργάνωση της Πολιτιστικής Εταιρείας.