Πολιτιστικό Ημερολόγιο | Ιούνιος 2023

*|MC:SUBJECT|*
View this email in your browser
Η διαχειριστική ομάδα του Ημερολογίου της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος επιλέγει μεταξύ πολιτιστικών δρώμενων, εικαστικών εκθέσεων, θεατρικών και μουσικών εκδηλώσεων και νέων εκδόσεων, και προτείνει:

[πατήστε τους τίτλους του κάθε άρθρου για να μεταφερθείτε στην εκάστοτε ιστοσελίδα]
ΦΕΣΤΙΒΑΛ
3ο Thessaloniki Design Week 2023
06 Ιουνίου - 11 Ιουνίου 2023
Λιμάνι Θεσσαλονίκης
 
Το πρώτο και μοναδικό Design Week στην Ελλάδα επιστρέφει στις αρχές του καλοκαιριού στη Θεσσαλονίκη με κεντρική του θεματική τις ποικίλες εκφάνσεις του design που υπηρετούν τη γαστρονομία. Πρόκειται για μια μεγάλη γιορτή, στην οποία η δημιουργικότητα, με μία πληθώρα μορφών, συναντά την παράδοση, το παρόν και το μέλλον του φαγητού, της μαγειρικής, της εστίασης και, γενικότερα, ολόκληρου του κύκλου ζωής της τροφής. Δείτε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων ΕΔΩ.
5ο Διεθνές Φεστιβάλ Δάσους
Έως 15 Ιουνίου 2023
Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος

Τη φετινή χρονιά θα φιλοξενηθούν στην πόλη παραγωγές από Αγγλία, Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Ελβετία, Ιταλία σε ένα ποικίλο πρόγραμμα παραστάσεων με παράλληλες δράσεις, συζητήσεις και εργαστήρια από θεωρητικούς και καλλιτέχνες της διεθνούς σκηνής. Θέματα όπως η σχέση πραγματικότητας και τεχνολογίας, η ιστορική πραγματικότητα και η έννοια της προόδου, προβληματικές που αφορούν το φύλο, ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις ανθρώπινες σχέσεις, τη συμμετοχικότητα αλλά και τη μοναξιά, όπως επίσης και πολιτικοί προβληματισμοί γύρω από την αναγκαιότητα ενεργούς συμμετοχής και δημοκρατικής πρακτικής, φαίνεται να απασχολούν τους καλλιτέχνες στο έργο τους.

 

5ο Φεστιβάλ Επταπυργίου 2023
 Φρούριο του Επταπυργίου
Από 21 Ιουνίου 2023
 
Το Φεστιβάλ Επταπυργίου στη Θεσσαλονίκη διενεργείται για 5η χρονιά στον εσωτερικό χώρο του εμβληματικού μνημείου, από την Τετάρτη 21 Ιουνίου έως την Τετάρτη 19 Ιουλίου 2023, με 12 παραστάσεις, 6 παραγωγές και τη συμμετοχή 250 καλλιτεχνών. Φέτος ο καλλιτεχνικός προγραμματισμός εστιάζει στο άνοιγμα προς τα παιδιά και στους νέους, τα οποία προσκαλούνται - μέσα από δύο παραγωγές, - να γνωρίσουν το μνημείο του Επταπυργίου και να δημιουργήσουν μνήμες στην γοητευτική αυλή του. Την παραγωγή-διοργάνωση των εκδηλώσεων υπογράφει το Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων πόλης Θεσσαλονίκης και με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Το Φεστιβάλ Επταπυργίου τελεί υπό την αιγίδα της UNESCO.
Σινεμά με Θέα
 Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
Από 27 Ιουνίου 2023
 

Για όγδοη συνεχή χρονιά στήνεται από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης το θερινό σινεμά στο πιο όμορφο σημείο της πόλης, την οροφή του κτιρίου Μ2 του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, με υπέροχη θέα στο Θερμαϊκό Κόλπο. Το «Σινεμά με Θέα» που ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2015 και έγινε στέκι για τους σινεφίλ της πόλης, είναι μια δροσερή και οικονομική πρόταση εξόδου για όσους θα βρίσκονται το καλοκαίρι στη Θεσσαλονίκη, από τις 27 Ιουνίου έως τις 14 Σεπτεμβρίου. Φέτος το πρόγραμμα περιλαμβάνει συνολικά εννέα ταινίες, δείτε ΕΔΩ περισσότερες λεπτομέρειες.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Το λεύκωμα περιέχει κείμενα πολιτικών, πανεπιστημιακών, επιχειρηματιών, αθλητών, θεσμικών φορέων της Θεσσαλονίκης, επιστημόνων που μοιράζονται συγκινητικές αναμνήσεις αλλά και αυθεντικές μαρτυρίες, οι οποίες σκιαγραφούν με χιούμορ και με έναν μοναδικό τρόπο «την εποχή που άφησε εποχή» και χαράκτηκε τόσο στο μυαλό όσο και στην ψυχή πολλών Θεσσαλονικέων. Την εκδήλωση συντονίζει ο δημοσιογράφος Σταύρος Τζίμας, ενώ συμμετέχουν με αλφαβητική σειρά οι ομιλητές: Ευάγγελος Βενιζέλος, πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Α.Π.Θ, Αναστάσιος Κωτσιόπουλος, ομότιμος καθηγητής Αρχιτεκτονικής Α.Π.Θ, αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, Άγγελος Ρέντουλας, αρχισυντάκτης του περιοδικού «Γαστρονόμος» και των γαστρονομικών Εκδόσεων της Καθημερινής και Μαίρη Χατζάκου, Πρόεδρος της ΜΕΒΓΑΛ Α.Ε.

Με σύνθημα «Ένα Μουσείο για όλους» και με στόχο την παροχή ίσης πρόσβασης στη μουσειακή εμπειρία, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης συμμετέχει στο έργο SignGuide, που έχει ως αντικείμενο την ανάπτυξη ενός πρότυπου αυτοματοποιημένου και διαδραστικού συστήματος ξενάγησης στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα. Οι θεματικές της ημερίδας αφορούν σε ζητήματα προσβασιμότητας, εκπαιδευτικές δράσεις και ξεναγήσεις σε μουσεία και χώρους πολιτισμού για άτομα με προβλήματα ακοής, καθώς και τη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών για την επαύξηση της μουσειακής εμπειρίας τους. Η ημερίδα θα είναι διαθέσιμη και διαδικτυακά, με ταυτόχρονη μετάφραση στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα.

True Lies & Shhhhh… // 
02 & 03 Ιουνίου 2023
Pikap

Το Video Art Μηδέν παρουσιάζει ένα διήμερο προβολών σε συνεργασία με το Pikap
στη Θεσσαλονίκη, προβάλλοντας 2 ενότητες βιντεοτέχνης: “True lies” σε επιμέλεια του Νίκου Ποδιά την Παρασκευή 2 Ιουνίου και “Shhhhh… #1” σε επιμέλεια της Μάρθας Ζούπα το Σάββατο 3 Ιουνίου 2023.  Οι ενότητες περιλαμβάνουν έργα καλλιτεχνών από 15 χώρες, τα οποία έχουν επιλεγεί από την πρόσφατη διεθνή ανοικτή πρόσκληση συμμετοχής του Video Art Μηδέν. Δείτε περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα ΕΔΩ.

Ξεναγήσεις Κοινού
«Ξεριζωμοί, 1922-2022. Μαρτυρίες μέσα από την Τέχνη»
«Ιωάννα-Giovanna-Jeanne Spiteris/Σπητέρη»

Έως 18 Ιουνίου 2023
Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ

Το Τελλόγλειο Ίδρυμα Α.Π.Θ. συνεχίζει τις ξεναγήσεις στις περιοδικές εκθέσεις που φιλοξενεί, δίνοντας τη δυνατότητα στο κοινό να περιηγηθεί στην έκθεση: «Ξεριζωμοί, 1922-2022. Μαρτυρίες μέσα από την Τέχνη» και στην Έκθεση: «Ιωάννα-Giovanna-Jeanne Spiteris/Σπητέρη». Παράλληλα παρουσιάζονται 80 περίπου εξαιρετικά ενδιαφέροντα σκίτσα του ζωγράφου Χρήστου Αλαβέρα, τα οποία φιλοτέχνησε στον χώρο της έκθεσης κατά τη διάρκεια των επισκέψεών του, αντλώντας έμπνευση από τα έργα του μεγάλου γλύπτη και το κοινό.

ΕΚΘΕΣΕΙΣ
[ΚΟΡΠΟΥΣ, ΧΧΙΙΙ] Μία Έκθεση για τα Σώματα
01 Ιουνίου – 20 Ιουλίου 2023
Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Μέσα σε 23 χρόνια 1.203 αρχαιολογικά σώματα ταξινομήθηκαν στις 2.534 σελίδες μίας τετράτομης επιστημονικής δημοσίευσης. 100 από αυτά τα φωτογραφημένα λίθινα σώματα των τεσσάρων Καταλόγων Γλυπτών του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης (ΚΓΑΜΘ) επαναφωτογραφήθηκαν την περίοδο 2021−2022 στοιχειοθετώντας ένα νέο corpus, ένα νέο σώμα, με τίτλο [ΚΟΡΠΟΥΣ, ΧΧΙ−ΧΧΙΙ] από τον Φώτη Υφαντίδη, το οποίο εκδόθηκε από το Εργαστήριο Μουσειολογίας −Museolab− του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας & Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Η φωτογραφική επαναδιαπραγμάτευσή τους σχολιάζει τα όρια της έντυπης και ψηφιακής υλικότητας, καθώς και την πρακτική της αρχαιολογικής συνάθροισης και ταξινόμησης, με στόχο τη δημιουργία νέων υφών που προκύπτουν από τα διδιάστατα, ψευδο−τριδιάστατα ή έντονα ψηφιακά αλλοιωμένα επαναφωτογραφημένα σώματα. Στην έκθεση [ΚΟΡΠΟΥΣ, ΧΧΙΙΙ] αυτά τα επαναφωτογραφημένα σώματα επιστρέφουν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης με τη μορφή μίας νέας υλικότητας.

«50+1 ιστορίες από τη συλλογή Κωστάκη»
08 Ιουνίου – 12 Νοεμβρίου 2023
MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη
Μονή Λαζαριστών, Θεσσαλονίκη

Τι θα μπορούσε να συνδέει τη Ρόζα Λούξεμπουργκ, τον Τζάκσον Πόλοκ, τον Βασίλι Καντίνσκι, τον Λεβ Τρότσκι, τον Όσκαρ Γουάιλντ και την Γιόκο Όνο με εικαστικούς στη Ρωσία των αρχών του 20ού αιώνα, όπως ο Καζιμίρ Μαλέβιτς, η Λιουμπόβ Ποπόβα, ο Σολομών Νικρίτιν και ο Βλαντιμίρ Τάτλιν; Πώς μια έκθεση τέχνης που πραγματοποιήθηκε πριν από 100 χρόνια προκάλεσε έντονη αψιμαχία μεταξύ των καλλιτεχνών που συμμετείχαν σε αυτή, και πώς μια σπάνια έκδοση τυπώθηκε σε ταπετσαρία τοίχου; Πώς κατέληξε ένα έργο τέχνης να περνάει… από ακτινογραφία σε ένα δημόσιο νοσοκομείο;
Οι απαντήσεις σε αυτά και σε ακόμη περισσότερα ερωτήματα βρίσκονται στις 50 συν 1 ιστορίες που αναπτύσσονται στην ομότιτλη έκθεση - Περισσότερα από 100 έργα και αρχειακό υλικό από τη συλλογή Κωστάκη του Μουσείου αποτελούν τη βάση για τις αφηγήσεις και τις διαδρομές που προτείνονται στους επισκέπτες και συγχρόνως λειτουργούν παράλληλα και συμπληρωματικά με τις ιστορίες που τα συνοδεύουν.

«Η Εξέχουσα Κατεύθυνση των Σκέψεων»
Ilya και Emilia Kabakov
Έως 22 Ιουνίου 2023
MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών

Η έκθεση με τίτλο «Η Εξέχουσα Κατεύθυνση των Σκέψεων / The Eminent Direction of Thoughts» αναπτύσσεται γύρω από την ομότιτλη εγκατάσταση -ένα δωμάτιο που θυμίζει κελί είτε φυλακής είτε μοναχού, όπου ο άνθρωπος περνά τον χρόνο του στοχαζόμενος πάνω στη ζωή, τον θάνατο, τη θρησκεία- η οποία, σύμφωνα με τους καλλιτέχνες, στάθηκε η αρχική έμπνευση για το Πλοίο της Ανεκτικότητας. Παράλληλα, η έκθεση φιλοξενεί μια ειδική παρουσίαση του The Golden Easel, ενός διεθνούς διαγωνισμού παιδικής τέχνης, που αποτελεί πρωτοβουλία της Παιδικής Πινακοθήκης του Λβιβ. Με διοργανωτές τους Olga Mykhailiuk και Sergii Grichanok, ο διαγωνισμός διεξάγεται εδώ και είκοσι χρόνια, ενθαρρύνοντας μικρούς μαθητές να εξερευνήσουν και να καλλιεργήσουν τις καλλιτεχνικές τους δεξιότητες. Τα σχέδια που υποβλήθηκαν στον διαγωνισμό παρουσιάζονται σε μια εγκατάσταση, την οποία σχεδίασε η Emilia Kabakov.

Απόστολος Λάβδας: «Μνήμες Χρώματα»
Έως 06 Ιουνίου 2023
Γκαλερί Κapopoulos Fine Arts

Τα χρώματα στις πιο έντονες εκφάνσεις τους είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής στα έργα που παρουσιάζει ο Απόστολος Λάβδας στην νέα ατομική του έκθεση, με τον εύγλωττο τίτλο «Μνήμες Χρώματα»Ο ζωγράφος ανασκάπτει τις μνήμες του, αντλεί χρώματα και τα κάνει πρώτη ύλη των έργων του. Μοιάζει να κάνει τα σχέδιά του, μόνο και μόνο για να κλείσει μέσα τους τα χρώματα που εκρήγνυνται στον εγκέφαλό του. Τα μπαλόνια του και οι πεταλούδες που ζωγραφίζει γίνονται δυναμικοί φορείς του χρώματος, σε μοναδικούς συνδυασμούς. Τα ποδήλατά του, που προσφέρουν αιτία απόδρασης σε έναν άλλο κόσμο, ονειρικό, ουτοπικό, συνυπάρχουν και περιμένουν τον άνθρωπο, που ενώ λείπει είναι απίστευτα παρών.

Νίκη Βαρελίδου | Ευάγγελος Τάσιος
Έκθεση Χαρακτικής
Έως 7 Ιουνίου 2023
Gallerie Mikrou

Η Gallerie Mikrou παρουσιάζει για πρώτη φορά την έκθεση χαρακτικής δύο νέων καλλιτεχνών, της Νίκης Βαρελίδου και του Ευάγγελου Τάσιου. Η έκθεση πραγματεύεται από την μια τις χαμένες πόλεις και τους ανθρώπους μέσα σε αυτές που ψάχνουν να χωρέσουν σε οικεία περιβάλλοντα και από την άλλη τον αγροτικό τρόπο ζωής και την πάλη των ανθρώπων στην ύπαιθρο. Μια σειρά έργων χαρακτικής με οδηγό τους το μαύρο, το κόκκινο, το μπλε αλλά και το λευκό μελάνι, εστιάζουν στο καθημερινό και το οικείο. Σε αυτό το ήρεμο περιβάλλον το παράδοξο κάνει την εμφάνιση του και έρχεται να συνυπάρξει με την πραγματικότητα που μας περιβάλλει. 

ΘΕΑΤΡΟ
«Ευριπίδου Άλκηστη»
'Εως 6 Ιουνίου 2023 | 21:15
Θέατρο Σοφούλη

Ο Άδμητος, βασιλιάς των Φερών, έχει καταδικαστεί από τους Θεούς να πεθάνει, γιατί δεν θυσίασε στην Άρτεμι στο γάμο του με την Άλκηστη. Ο Απόλλων όμως, του αφήνει μια προοπτική. Μπορεί να ζήσει, αν δεχτεί ένας στενός συγγενής του να πεθάνει στη θέση του. Οι γονείς του αρνούνται, όμως όταν ο Άδμητος ζητά τη θυσία από τη γυναίκα του, εκείνη δέχεται και χάνει τη ζωή της. Οι άνθρωποι της πόλης θα έρθουν για τις τελετές της ταφής. Θα μιλήσει κανείς για αδικία; Το ακατάτακτο έργο του Ευριπίδη, ιδωμένο είτε ως τραγωδία είτε ως σατιρικό δράμα, περιγράφει το αδιέξοδο της πατροπαράδοτης ανδρικής συμπεριφοράς, τις περιορισμένες επιλογές της γυναίκας και την αντίδραση (ή αδράνεια) του περίγυρου. Μια ιστορία κρυμμένης έμφυλης καταπίεσης - όπου τίποτα δεν είναι όπως λέγεται - αλλά και μια ωδή στα πένθιμα έθιμα, τελετές και ενδυμασίες, σε δεκαπεντασύλλαβο ανομοιοκατάληκτο στίχο.
 

«Ο μύθος του λευκού φιδιού • REMIX»
2 Ιουνίου 2023
Θέατρο Φαργκάνη
Το ψιλόβροχο του βουνού Qingcheng, ο ζεστός άνεμος δίπλα στη δυτική λίμνη... Μέσα στο γραφικό τοπίο, τα ζευγάρια ερωτεύονται. Ο σανσκριτικός ήχος του ναού Jinshan, το μεγαλείο της παγόδας Lei feng, Κάτω από τα δεσμά της κοινωνίας, ο άνθρωπος και το τέρας χωρίζονται για πάντα. Ένα λευκό φίδι σε ένα μπαστούνι, που ταξιδεύει χιλιάδες μίλια για αυτό, ο θεός της ιατρικής είναι πάντα ελεήμων, κανείς δεν ξέρει ότι η μοίρα της μετενσάρκωσης είναι σωστή ή λάθος.. Το κινεζικό σκηνικό δράμα «Ο ΜΥΘΟΣ ΤΟΥ ΛΕΥΚΟΥ ΦΙΔΙΟΥ•REMIX» σε παραγωγή της ΣΙΝΟ-ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ ΤΕΧΝΗΣ θα ξεκινήσει και πάλι ελληνική περιοδεία, με πρωτότυπα έργα και οι κλασικούς πίνακες της δυναστείας των Σονγκ στην Κίνα πριν από περισσότερα από χίλια χρόνια να έχουν ενσωματωθεί στη δραματική παράσταση. 

*το έργο είναι εξοπλισμένο με ελληνικούς υπότιτλους
«801,5 m»
Έως 4 Ιουνίου 2023
Θέατρο Αυλαία

Η υπόθεση του Βαγγέλη Γιακουμάκη αποτελεί τη βάση της παράστασης θεάτρου ντοκουμέντο “801,5 m”. Ήταν Φεβρουάριος του 2015 στα Ιωάννινα όταν ο νεαρός φοιτητής έφυγε από τη ζωή. Δεν γνωρίζουμε τι μπορεί να σκεφτόταν, τι να ήθελε να πει παρά μόνο ερμηνείες είμαστε ικανοί να κάνουμε. Η υπόθεση του Βαγγέλη Γιακουμάκη αποτελεί την αφορμή να ακούσουμε αυτούς που δεν τους δόθηκε ποτέ η ευκαιρία να μιλήσουν. 

*το κείμενο της παράστασης είναι αποτέλεσμα συλλογικής δημιουργίας και είναι προϊόν μυθοπλασίας σε συνδυασμό με πραγματικά γεγονότα

«40 + Βγαίνω...Περιοδεία»
14 Ιουνίου 2023
Μονή Λαζαριστών

Ένα μεγάλο γενέθλιο πάρτυ που ο Θανάσης Αλευράς σχεδίαζε να το κάνει όταν έκλεινε τα 40 του χρόνια, αλλά, λόγω του ιού, κάθε χρόνο αναβαλλόταν. Η παράσταση είναι ένα αυτοβιογραφικό ταξίδι μέσα από προσωπικές ιστορίες που είναι συγχρόνως και ένα αφιέρωμα στην ξακουστή γενιά του '80. Σε αυτή τη γιορτή θα είναι μαζί του η Ιdra Kayne και ο Jerome Kaluta, τα αδέλφια του όπως τα λέει, οι οποίοι με τις υπέροχες φωνές τους θα μας ταξιδέψουν μουσικά σε τέσσερεις δεκαετίες. Μία ξεχωριστή, πολύπλευρη και ευφορική μουσικοθεατρική παράσταση, με το ταλέντο του Θανάση Αλευρά και των συνεργατών του, για πρώτη φορά σε καλοκαιρινή περιοδεία.

«Ημερολόγιον Ντελίβερι»
01 & 09,10,11 Ιουνίου 2023
Αlte Fablon | Πολυχώρος Τέχνης

''Ξεκινάς τη δουλειά σου όπως κάθε μέρα και, πάνω κάτω,
είσαι προετοιμασμένος για το τι θα αντιμετωπίσεις.
Ή τουλάχιστον, έτσι νομίζεις.
Γιατί ο άνθρωπος δεν παύει να σε εκπλήσσει.''

Έπειτα από 35 χρόνια δημοσιογραφίας, ο Σάκης Αποστολάκης χάνει τη δουλειά του όταν κλείνει η εφημερίδα “Ελευθεροτυπία”. Η ανεργία σε συνδυασμό με την έκπτωση της ποιοτικής δημοσιογραφίας τον οδηγούν να στραφεί στο επάγγελμα του διανομέα. Συνδυάζοντας το ρεπορτάζ με τη νέα επαγγελματική του ταυτότητα, αρχίζει να δημοσιεύει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το “Ημερολόγιον ντελίβερι”, ένα χιουμοριστικό και πρωτότυπο ρεπορτάζ που αποτελεί καταγραφή και σχολιασμό των κωμικοτραγικών επεισοδίων που αντιμετωπίζει στην εργασία του. Mία παράσταση – εμπειρία που, με κύριο όπλο της το χιούμορ, στοχεύει να δώσει ορατότητα στο επάγγελμα των διανομέων και να φωτίσει τις εργασιακές συνθήκες και διεκδικήσεις τους για ασφαλή και αξιοπρεπή εργασία, αναδεικνύοντας παράλληλα τις μικρές ιστορίες των ανθρώπων, που ενώ φτάνουν μέχρι το κατώφλι του σπιτιού μας, αντιμετωπίζονται σαν να είναι αόρατοι.

ΜΟΥΣΙΚΗ
Καλοκαίρι στο Μέγαρο
Από 07 Ιουνίου 2023
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
 
Για άλλη μια χρονιά, ο αγαπημένος θεσμός «Καλοκαίρι στο Μέγαρο» επιστρέφει δυναμικά τον Ιούνιο, υποσχόμενος να προσφέρει στο κοινό καλλιτεχνικές συγκινήσεις μέσα από παραγωγές υψηλού επιπέδου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει πολλές αφορμές να επισκεφτούμε το Μέγαρο, όπως  η Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής που θα γεμίσει την πλατεία με ακούσματα ροκ και ηλεκτρονικής μουσικής, φλαμένγκο και συμφωνική μουσική ενώ οι συγγραφείς του κόσμου ταξιδεύουν στο Μέγαρο και το καλοκαίρι. Ο Λεονάρδο Παδούρα, πεζογράφος και δοκιμιογράφος, που θεωρείται σήμερα ο σημαντικότερος συγγραφέας της Κούβας και συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων στη Λατινική Αμερική θα είναι ο επόμενος καλεσμένος του νέου αυτού κύκλου. Φυσικά ούτε και φέτος λείπει το Σινεμά με Θέα που σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, θα προσφέρει αγαπημένες ταινίες από την καλύτερη θέα της πόλης. Η καλοκαιρινή μας συνάντηση ξεκινά στις 7 Ιουνίου συνδυάζοντας την κλασική μουσική με ethnic και jazz επιρροές και θα μας κρατήσει συντροφιά μέχρι το τέλος Ιουλίου.
«Πουλάκια είναι και λαλούν»
08 Ιουνίου 2023
Μονή Λαζαριστών Θεσσαλονίκης
 
Η Τάνια Τσανακλίδου και ο Φώτης Σιώτας συναντώνται ξανά επί σκηνής σε ένα πρόγραμμα που έφτιαξαν με κέφι και αγάπη. Τραγούδια του Μούτση, του Σιδηρόπουλου και του Πουλικάκου, του Κηλαηδόνη, του Πανούση και του Λογό, του Μαχαιρίτσα και του Μπουλά, αλλά και του Σαββόπουλου, του Σπανού, του Κραουνάκη, του Μιχάλη Δέλτα, του Θανάση Παπακωνσταντίνου, του Νικόλα Άσιμου ανάμεσα σε άλλα. Δίπλα στα δικά τους τραγούδια που μπλέκονται ωραία και κάνουν την αφήγηση συναρπαστική. Όπως λένε η Τάνια και ο Φώτης «αυτή η παράσταση έχει πολλή ενέργεια αλλά και κάποια ξέφωτα πιο συγκινησιακά». Απροσδόκητες αλλαγές, διάθεση αυτοσαρκασμού, σατυρικό σχολιασμό της κατάστασης που βιώνουμε όλοι και όλες και μια αίσθηση χαρμολύπης, όπως συμβαίνει στο τσίρκο.
«ΕΞΩ ΚΑΡΔΙΑ»
15 Ιουνίου 2023
Θέατρο Δάσους 
 
Μία διαφορετική μουσική συνάντηση μας υπόσχεται γι αυτό το καλοκαίρι η Άλκηστις Πρωτοψάλτη, μία συνάντηση «Εξω καρδιά!». Η αγαπημένη ερμηνεύτρια θα  φέρει το παρελθόν και το παρόν σε μία μουσική ισορροπία προκειμένου να ικανοποιήσει το κοινό της, που αποδεδειγμένα πλέον ανήκει σε τρεις διαφορετικές γενιές. Μαζί της οι μουσικοί: Θωμάς Κοντογεώργης (πιάνο), Πέτρος Βαρθακούρης (μπάσο), Κώστα Καρακατσάνης (βιολί), κιθαρα, (φυσαρμόνικα), Ανδρέας Λάσος  (κιθάρες), Κώστας Μυλωνάς (drums).
Master Class: Johannes Schlaefli
Τάξη Διεύθυνσης Ορχήστρας Πανεπιστημίου Τεχνών Ζυρίχης
16 Ιουνίου 2023 | 21:00
Αίθουσα Κ.Ο.Θ. 'Σόλων Μιχαηλίδης'
 
Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης συνεχίζει τη συνεργασία της με την τάξη διεύθυνσης ορχήστρας του Johannes Schlaefli του Πανεπιστημίου Τεχνών Ζυρίχης. Ο διάσημος μαέστρος και καθηγητής μας συστήνει νέους ταλαντούχους μαέστρους απ’ όλο τον κόσμο, που διευθύνουν την Κ.Ο.Θ. σε γνωστά συμφωνικά έργα, χαρίζοντας στο κοινό μία όμορφη μουσική βραδιά με πολλή και καλή μουσική.
ΒΙΒΛΙΑ
Περί της εαυτού ψυχής

Ζουργός Ισίδωρος
Εκδόσεις Πατάκη

 
Στα πρώτα χρόνια της βασιλείας του Μανουήλ Α' Κομνηνού, σε μια ερημική ακτή της Προποντίδας, ο Σταυράκιος Κλαδάς αναθυμάται τη μακρόχρονη ζωή του. Νοτάριος και αντιγραφέας ο ίδιος όλα του τα χρόνια, έχοντας μεταγράψει εκατοντάδες συγγράμματα αγίων και ελλόγιμων ανδρών, αποφασίζει, ελεύθερος πια, να συντάξει τη δική του χρονογραφία. Η γραφίδα του αφηγείται τη ζωή του, μια ιστορία εφηβικής μοναξιάς και χειρογράφων, μια περιδίνηση σε διανοητικά διλήμματα, διωγμούς, έρωτες και αγωνίες στην αυγή της δυναστείας των Κομνηνών στα τέλη του 11ου αιώνα. Η ζωή των απλών ανθρώπων κατά τη βασιλεία των Ρωμαίων, ο πολιτισμός του λόγου και της εικόνας, μα πάνω απ' όλα η αφή της μνήμης. Όλη η αγωνία του ανθρώπου σε ένα βιβλίο, που δεν αφηγείται μόνο την αναζήτηση της ουράνιας βασιλείας, αλλά μνημονεύει και την επίγεια ζωή και τη χοϊκή ψυχή.
Σινέ Θεσσαλονίκη
Ιστορίες από την πόλη και τον κινηματογράφο

Αγγ. Μυλωνάκη, Γ. Γκροσδάνης
University Studio Press

 
Είναι δύσκολο να περιγράψει κανείς την ξεχωριστή σχέση μιας πόλης με τις εικόνες της. Ιδιαίτερα όταν πρόκειται για τη Θεσσαλονίκη, μια πόλη αθεράπευτα κινηματογραφική και γοητευτικά κινηματογραφημένη, που αγάπησε από πολύ νωρίς τον φακό και παραδόθηκε στη σαγήνη του. Στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες προβολές το 1897, εδώ δραστηριοποιήθηκαν οι πρώτοι Έλληνες κινηματογραφιστές στις αρχές του 20ού αιώνα, ενώ η πόλη έδωσε συχνά έμπνευση σε αρκετές ελληνικές και ξένες ταινίες που γυρίστηκαν ή αναφέρθηκαν σε αυτήν. Στη σινέ Θεσσαλονίκη λοιπόν είναι αφιερωμένο το βιβλίο, όπου γίνεται προσπάθεια να συγκεντρωθούν, για πρώτη φορά, σε μια έκδοση ιστορίες από τη Θεσσαλονίκη των σινεφίλ, των θερινών σινεμά, των κινηματογραφικών περιοδικών, του Φεστιβάλ Κινηματογράφου...
ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
Εργαστήρια "Kinder-TΕCH"
Έως 12 Ιουνίου
Goethe-Institut Thessaloniki
 
Το Goethe-Institut Thessaloniki αναλαμβάνει δράση μαζί με την ομάδα KIDOT και προσκαλούν τα παιδιά στο "Kinder-TΕCH", μία ειδική ενότητα της καθιερωμένης σειράς παιδικών εκδηλώσεων "Kinder–thek", αφιερωμένη στη δημιουργική εμπλοκή των παιδιών με την τεχνολογία και την καινοτομία. Στο εργαστήριο αυτό τα παιδιά θα γνωρίσουν τις δυνατότητες και τις εφαρμογές της εικονικής πραγματικότητας, θα προγραμματίσουν και θα δοκιμάσουν σε VR γυαλιά μια εφαρμογή-παιχνίδι γνώσεων. Στη συνέχεια θα σχεδιάσουν μια δική τους VR εφαρμογή, μέσω της οποίας παιδιά από όλο τον κόσμο θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν την βιβλιοθήκη του Goethe-Institut στη Θεσσαλονίκη και να εξερευνήσουν μέσα από ένα παιχνίδι την ασφάλεια στο διαδίκτυο.

Το πρόγραμμα Explora είναι ο ιδανικός συνδυασμός ψυχαγωγίας και δημιουργικής απασχόλησης. Τα παιδιά γνωρίζουν τον κόσμο της επιστήμης και της τεχνολογίας μέσα από το παιχνίδι και τη διασκέδαση, μαθαίνοντας ταυτόχρονα τη σημασία της συνεργασίας και της ομαδικότητας. Δραστηριότητες STEM, δημιουργική ρομποτική και κατασκευές, θέματα ανακύκλωσης, προβολές στο Πλανητάριο και το Κοσμοθέατρο και ομαδικά παιχνίδια κάνουν κάθε μέρα μοναδική ενώ η δραστηριότητες προσαρμόζονται στο ηλικιακό όριο των παιδιών. Δείτε αναλυτική περιγραφή του προγράμματος ΕΔΩ.

Καλοκαιρινή Απασχόληση στη ΧΑΝΘ
Από 19 Ιουνίου
Χ.Α.Ν.Θ.
 
Αθλητισμός, Παιχνίδια στην πισίνα, Workshops Ρομποτικής, Μουσική, Χορός, Ζωγραφική, Σκάκι, Θέατρο και πολλά άλλα.. Η Χ.Α.Ν.Θ. με συνεπή πορεία στη βιωματική εκπαίδευση και τη δημιουργική απασχόληση παιδιών και εφήβων συνεχίζει να υλοποιεί προγράμματα με αποκλειστικό στόχο τη μάθηση και την προσωπική εξέλιξη μέσα από το παιχνίδι και τη διασκέδαση. Από τη Δευτέρα 19 Ιουνίου και για όλο το καλοκαίρι, για παιδιά από 4 έως 17 ετών. Δείτε αναλυτικότερα ΕΔΩ τις 
Ολοήμερο Θερινό Καλλιτεχνικό Εργαστήρι για παιδιά
Από 26 Ιουνίου 2023
Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος

Το ΚΘΒΕ, πιστό στο ραντεβού του με τους μικρούς φίλους του θέατρου, ξεκινάει και φέτος την αγαπημένη πια καλοκαιρινή δραστηριότητα των παιδιών που δεν είναι άλλη από το Ολοήμερο Θερινό Καλλιτεχνικό Εργαστήριο. Αυτό το καλοκαίρι, οι μικροί συμμετέχοντες των καλλιτεχνικών εργαστηρίων θα επινοούν κάθε εβδομάδα τη δική τους παράσταση βασισμένοι σε τεχνικές θεάτρου που θα ανακαλύπτουν. Στόχος των εκπαιδευτικών προγραμμάτων είναι να μυήσουν τα παιδιά στη μαγεία του θεάτρου και μέσα από τα εργαλεία της θεατρικής έκφρασης και από το παιχνίδι να γνωρίσουν την ιστορία και τα διαφορετικά είδη θεάτρου, να εξερευνήσουν τη δημιουργικότητα και τη φαντασία τους, να ανακαλύψουν νέες δεξιότητες και να διευρύνουν τη σκέψη για τον ρόλο τους και τον ρόλο των άλλων στην κοινωνία. 

Facebook
Website
Copyright © 2023
Cultural Society
All rights reserved.


info@peebe.gr

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe.

‘Εκθεση & Βραβεία MATAROA | Εικαστικές Τέχνες

Η Πολιτιστική Εταιρεία και η 7η Art Thessaloniki – International Contemporary Art Fair, με στόχο την καλλιτεχνική προώθηση νέων δημιουργών και την ανάδειξή τους στο καλλιτεχνικό δυναμικό της χώρας, διοργανώνουν την τρίτη θεματική έκθεση και αντίστοιχο βραβείο νέων καλλιτεχνών με τίτλο ‘MATAROA’.

Παρουσίαση του λευκώματος «Αιώνια Θεσσαλονίκη»

Η Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος και ο Εκδοτικός Οίκος University Studio Press σας προσκαλούν στην εκδήλωση του φωτογραφικού λευκώματος με τίτλο Αιώνια Θεσσαλονίκη / Eternal Thessaloniki.

“Το σκοτεινό νήμα της βίας”

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο που προβλήθηκε στο πλαίσιο της εκδήλωσης “Το σκοτεινό νήμα της βίας”, μια διοργάνωση της Πολιτιστικής Εταιρείας.