Πολιτιστικό Ημερολόγιο | Ιανουάριος 2023

*|MC:SUBJECT|*
View this email in your browser
Η διαχειριστική ομάδα του Ημερολογίου της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος επιλέγει μεταξύ πολιτιστικών δρώμενων, εικαστικών εκθέσεων, θεατρικών και μουσικών εκδηλώσεων και νέων εκδόσεων, και προτείνει:

[πατήστε τους τίτλους του κάθε άρθρου για να μεταφερθείτε στην εκάστοτε ιστοσελίδα]
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
ΚΙΒΩΤΟΣ: ΜΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ
έως 26 Μαρτίου 2023
ΜΟΜus - Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Στόχος της έκθεσης είναι να παρουσιάσει τους εικαστικούς οραματισμούς, τις αναζητήσεις και τους ευρηματικούς τρόπους προσέγγισης στις πρόσφατες διαμορφούμενες συνθήκες, καθώς η παρακμή της μέλισσας, η αποψίλωση των δασών, η ατμοσφαιρική ρύπανση, η υπερθέρμανση, η ερημοποίηση, η επισιτιστική κρίση, η υπερβολική εκμετάλλευση των υδάτινων πόρων, ο καταναλωτισμός και η κλιματική αλλαγή αντιμάχονται τη δυναμική του περιβάλλοντος να εμπνέει, να προστατεύει, να αναπνέει, να θεραπεύει, να αναγεννηθεί. Πρόκειται για μια ομαδική έκθεση σύγχρονης τέχνης που συγκεντρώνει 40 Έλληνες και ξένους δημιουργούς με περισσότερα από 75 έργα τέχνης ζωγραφικής, γλυπτικής, και νέων μέσων πού προέρχονται από τις συλλογές του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και του MOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.

ΙΧΝΗΛΑΤΕΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ
έως 21 Μαϊου 2023
MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη

«Ιχνηλάτες της Φύσης» γίνονται οι εικαστικοί Αλεξάνδρα Μαράτη – Άννα Βαδάκογλου, Αικατερίνη Γεγησιάν και Kiril Prashkov με την ομότιτλη έκθεση αφυπνίζοντας τις αισθήσεις μέσα από «βιοδυναμικούς κήπους», προβάλλοντας με εικαστικό τρόπο τους βιολογικούς κύκλους της γης και εν τέλει της ζωής μας, αλλοιώνοντας γνωστά εικαστικά έργα και δίνοντάς τους μια απροσδόκητη χειρωνακτικότητα. 

«Τα έργα ηχούν σαν μουσική» είναι ο τίτλος της μεγάλης έκθεσης γλυπτικής και ζωγραφικής του Γιώργου Ζογγολόπουλου που θα φιλοξενηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης από τη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2022 έως την Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023. Η έκθεση είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του Ο.Μ.Μ.Θ. με το Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου και την Art Thessaloniki.

Έκθεση: Άρις Γεωργίου | punctuscontrapunctum
έως 14 Ιανουαρίου 2023
Lola Nikolaou Art Gallery

H έκθεση punctuscontrapunctum του Άρι Γεωργίου, προβάλλει έργα προερχόμενα από τρεις ενότητες των τελευταίων χρόνων. Πρόκειται για μια τριλογία τριών δωδεκαμελών ενοτήτων, “St Dominic’s Preview”, “Tronches” και “Szczot B.D.”, όπου, με εικονογραφική / σχεδιαστική γραφή και με χειρονομίες αυτοσχεδιασμών, στιγμάτων και ιχνών, φθόγγων και σιωπών, οργανώνονται ποικίλα εικαστικά δοκίμια, αφαιρετικά και αφηρημένα, αποδίδοντας με σαφήνεια ένα διαχρονικό πλαίσιο στοχασμού.

Έκθεση φωτογραφίας Νίκου Κουκή: 
Remastered / Επαναπροσέγγιση
έως 22 Ιανουαρίου 2023
Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης (Casa Bianca)

Μία μεγάλη έκθεση με αναδρομικό χαρακτήρα και με στόχο να ταξιδέψει τον επισκέπτη στη Θεσσαλονίκη του φωτογράφου, από τα νεανικά του χρόνια έως και το σήμερα, με κυρίαρχο στοιχείο την ανθρώπινη παρουσία ή και απουσία.

ΘΕΑΤΡΟ
Η Αυλή των Θαυμάτων
19 Iαν - 26 Ιαν 2023
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Η Αυλή των θαυμάτων του Ιάκωβου Καμπανέλλη είναι ένας ύμνος στην αέναη προσπάθεια του Έλληνα να ξεπεράσει τα στενά γεωγραφικά πλαίσια, να αποτινάξει τη διαρκή φτώχεια, να αντιμετωπίσει την έλλειψη σταθερότητας και να ριζώσει σε ένα τόπο όπου μπορεί να ευημερήσει. Τη σκηνοθεσία της παράστασης υπογράφει ο βραβευμένος με βραβείο «Κάρολος Κουν» Χρήστος Σουγάρης ενώ ο διεθνώς καταξιωμένος σολίστ και συνθέτης Στέφανος Κορκολής συνεργάζεται για την μουσική εκδοχή του πιο εμβληματικού έργου του νεοελληνικού θεάτρου σε μορφή μιούζικαλ.

Η πινακοθήκη των ηλιθίων 
04 Ιαν - 15 Ιαν 2023
Θέατρο Μονής Λαζαριστών

Το πείραμα του Ιωσία Τέριγκτων, ενός εκκεντρικού μεγαλοαστού που θέλει να αποδείξει πως «η ηλιθιότητα είναι σφηνωμένη ακόμα και στα πιο έξυπνα κεφάλια», γίνεται η αφορμή ενός μεγάλου έρωτα. Η Αλίντα, η φλογερή και ρομαντική Ισπανίδα και ο Αντρέας, ο εύθυμος και ανέμελος φοιτητής, ο γοητευτικός Παριζιάνος, είναι οι κληρονόμοι ενός μακρινού θείου που δεν γνώριζαν καν την ύπαρξή του. Στο ταξίδι τους για την αποδοχή της μεγάλης κληρονομιάς, συναντιούνται και ερωτεύονται. Ωστόσο, ο νεκρός θείος φαίνεται πως έχει διαφορετικά σχέδια για αυτούς τους δύο. Θα καταφέρει να αποδείξει ότι το συμφέρον είναι η μοναδική κινητήρια δύναμη των ανθρώπων; Και αν «η  ανθρώπινη ηλιθιότης έχει τέτοιον όγκο που μόλις και μετά βίας χωράει μέσα στο άπειρο», τι ρόλο παίζει ο έρωτας και τα συναισθήματα σε όλο αυτό; Και πόση αλήθεια μπορεί να χωρέσει στις καρδιές των δύο «ηλίθιων» νέων;

Έντα Γκάμπλερ του Henrik Ibsen
έως 29 Ιανουαρίου 2023
Θέατρο Τ

Το Θέατρο Τ παρουσιάζει το εμβληματικό έργο του Henrik Ibsen «Έντα Γκάμπλερ», σε απόδοση και σκηνοθεσία Γλυκερίας Καλαϊτζή. Συνομιλώντας με το σήμερα, η παράσταση εστιάζει στην ανεκπλήρωτη επιθυμία της πιο αινιγματικής ηρωίδας της παγκόσμιας δραματουργίας να αυτοπροσδιοριστεί μέσα σε μια πατριαρχική κοινωνία.

Περιοδεύων Θίασος
27 Ιαν - 29 Ιαν 2023
Θέατρο Αμαλία

Σμύρνη, Σεπτέμβρης του 1922. Ένας Αμερικανός πολίτης ναυλώνει το πλοίο Mimosa που θα μεταφέρει δύο χιλιάδες Έλληνες της Μικράς Ασίας στον Πειραιά. Έχοντας μόλις γλιτώσει από τις φλόγες στην προκυμαία, τρεις θεατρίνοι, πάνω σε ένα κατάστρωμα κρατούν συντροφιά στο πλήθος μέχρι να φτάσει απέναντι. Η ταχυδακτυλουργός Νινέτ ειδικεύεται στις εξαφανίσεις πλήθους και στις γενοκτονίες.Ο Κωσταντίνος είναι ένας πίθηκος/γελωτοποιός με το όνομα του Βασιλιά που χορεύει μπαλέτο και τραγουδά άριες. Ο νοσταλγικός Ακροβάτης θυμάται την εταίρα μάνα του και τον Τούρκο πατέρα του. Φιγούρες ενός κοσμοπολιτισμού που δεν υπάρχει πια, ήρωες της εποχής που αγωνίστηκαν για το αβέβαιο αύριο της ενσωμάτωσης. Μια παράσταση που ταξιδεύει στο χρόνο, διατρέχοντας τα πολιτικά αδιέξοδα που καταβροχθίζουν τη χώρα μας, αγγίζοντας άλλοτε βλάσφημα και άλλοτε ιλαρά τα αποτρόπαια του κόσμου που συνεχίζουν να κυριαρχούν.

ΜΟΥΣΙΚΗ
Σταμάτης Σπανουδάκης: για τη Σμύρνη
10 & 11 Ιανουαρίου 2023
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

«Μετά από πολλές, ξεπερασμένες πια, δυσκολίες, θα βρεθώ στη Θεσσαλονίκη για να παίξω στο αγαπημένο μου κοινό ό,τι έπαιξα και τον Οκτώβριο στο Ηρώδειο. Δυο συναυλίες για όλους τους Μακεδόνες!» Ο Σταμάτης Σπανουδάκης, έχοντας δίπλα του τους επί σειρά ετών συνεργάτες του, θα παρουσιάσει επιλεγμένα αποσπάσματα από το σύνολο του πλούσιου έργου του, με κεντρικό άξονα τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή.

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης συμμετέχουν στις εκδηλώσεις μνήμης της ‘Εθνικής Ημέρας Μνήμης του Ολοκαυτώματος’, που διοργανώνει η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης.
Πρόγραμμα: Τζβι Αβνί (1927): Prayer (”Tefillah”) για έγχορδα
Λέοναρντ Μπερνστάιν (1918-1990): Nocturne (‘’Halil’’), για ορχήστρα δωματίου και σόλο φλάουτο
Γιοχάνες Μπραμς (1833-1897): Συμφωνία αρ.3 σε φα μείζονα, έργο 90

Γιάννης Χαρούλης
27 Ιαν - 04 Φεβ 2023
Block 33

Ο Γιάννης Χαρούλης παίρνει το δρόμο για το βορρά, πάντα μαζί με τη μοναδικά δεμένη μπάντα του και έρχεται για τέσσερις βραδιές με ένα πρόγραμμα που ισορροπεί ανάμεσα στην παράδοση, στη ροκιά και την έμπνευση της στιγμής. Παρουσιάζοντας παλιά και νέα τραγούδια από τον νέο του δίσκο «Κολιμπρι», μας θυμίζει πως όσες δυσκολίες και αν βιώνουμε όταν «μοιραζόμαστε», «εκφραζόμαστε» και «επικοινωνούμε» η δύναμή μας πολλαπλασιάζεται.

Συναυλία Μουσικής Δωματίου
28 Ιανουαρίου 2023
Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης παρουσιάζει το Τρίο eriλis, ένα νεοϊδρυθέν σύνολο μουσικής δωματίου, το Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2023 στο Φουαγιέ για μία συναυλία με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Το eriλis Trio αποτελείται από τις τρεις ανερχόμενες μουσικούς Μαρία Σκανδαλίδου – σοπράνο, Ευγενία Φέιζο – βιολί και Βασιλική Αποστολοπούλου – πιάνο και έχει ως σκοπό την εξερεύνηση του ρεπερτορίου από την μπαρόκ εποχή μέχρι σήμερα και την ανάδειξη του ιδιαίτερου ηχοχρώματος αυτού του σπάνιου συνδυασμού οργάνων.

Dilek Koc "Sevdalim aman"
06 Ιανουαρίου 2023
Μικρή Σκηνή

Η Dilek Koç και το σχήμα της, Δημήτρης Παναγούλιας -κρουστά, Σάκης Ξενούδης - κανονάκι, τραγούδι, Άκης Παπαεμμανουήλ - βιολί, Μανώλης Αρχοντούλης - λαούτο, μας ταξιδεύουν στα μουσικά Αρώματα της Ανατολής, στα Σοκάκια της Κωνσταντινούπολης, στα Καφέ Αμάν της Σμύρνης, στα Λιμάνια του Αιγαίου, στους Οντάδες της Καππαδοκίας, στους Ρυθμούς των Βαλκανίων, παρουσιάζοντας ένα μουσικό πρόγραμμα που έχει να κάνει με την κοινή μουσική παράδοση και με τα κοινά διαχρονικά, λαϊκά και έντεχνα τραγούδια των δύο λαών.
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Agora Modiano Events
έως 07 Ιανουαρίου 2023
Αγορά Μοδιάνο
 
Αγορά Μοδιάνο και γιορτές. Ένας συνδυασμός που από τα πρώτα κιόλας χρόνια λειτουργίας της έδινε το δικό του, ξεχωριστό χρώμα στη Θεσσαλονίκη. Η λάμψη της παράδοσης και το vibe του σήμερα, βρίσκουν φιλόξενη στέγη στους χώρους της Αγοράς: εκδηλώσεις, happenings και wow factor πάρτι για μικρούς και μεγάλους, όπου μουσική, γεύση, θέατρο, παραμύθι, Ιστορία, συνθέτουν μια αξέχαστη εορταστική φαντασμαγορία από την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου έως και τις 7 Ιανουαρίου. Ο ιδανικός προορισμός και αυτές τις ημέρες χαράς και αγάπης, σας υποδέχεται όπως πρέπει!
 
ΧΟΡΟΣ
ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΒΑΓΟΝΙ
14 Ιανουαρίου 2023
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Η χοροθεατρική παράσταση θεσμός Το Τελευταίο Βαγόνι, αφορά πραγματικά ιστορικά γεγονότα τα οποία εκτυλίχθηκαν στην πόλη μας και θα μας ταξιδέψει για πέμπτη χρονιά, το Σάββατο 14 Ιανουαρίου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Μπροστά στα μάτια των θεατών θα ζωντανέψουν εικόνες και μνήμες της πόλης μας. Σκοπός της παράστασης είναι η βιωματική προσέγγιση των γεγονότων αφενός από τους συντελεστές που είναι πάνω από 300 παιδιά-χορευτές (από σχολές χορού της περιφέρειας και της Θεσσαλονίκης) και αφετέρου από τους θεατές που θα δουν να ζωντανεύουν κομμάτια της ιστορίας, πολλά από τα οποία έχουν μείνει κρυμμένα εδώ και δεκαετίες.

ΒΙΒΛΙΟ
Μακρινές Γειτονιές
Γιώργος Τούλας
Εκδόσεις Πόλις
 
Υπάρχουν άνθρωποι αόρατοι. Η ζωή τους δεν απασχολεί κανέναν. Ούτε καν όσους ζουν γύρω τους. Έρχονται και απέρχονται, σε και από αυτό τον κόσμο, χωρίς να κάνουν με κρότο αντιληπτή την παρουσία τους. Οι ιστορίες τους είναι ήσσονος σημασίας για τους πολλούς. Οι διαδρομές τους συγκεκριμένες, τα λόγια τους μετρημένα, το αποτύπωμά τους αχνό. Με την αγοραία έννοια του όρου. Αυτές οι ιστορίες αφορούν τέτοιους ανθρώπους. Πάντα με γοήτευε να παρατηρώ την αθόρυβη ζωή τους. Να φωτίζω κρυφά με έναν φακό τις πατημασιές τους.

 

Το βιβλίο διερευνά καταρχάς τα αρχεία ενός σχολείου της Θεσσαλονίκης και αφορά την περίοδο του μεσοπολέμου. Τότε κατέφθασαν στο Ρεζί Βαρδάρ και την Ξηροκρήνη οι πρόσφυγες, προσδίδοντας νέα ταυτότητα στον χαρακτήρα της περιοχής που κυρίως κατοικούνταν από Εβραίους. Η μελέτη –προϊόν μεταδιδακτορικής έρευνας– επικεντρώθηκε αρχικά στα γενικότερα χωροταξικά και κοινωνικοπολιτικά χαρακτηριστικά της περιοχής, από τις αρχές της δεκαετίας του 1920 έως τα τέλη της δεκαετίας του 1930. Παράλληλα, καλύπτει αρκετά ερευνητικά κενά, διευρύνοντας τις θεματικές που παραμένουν, ακόμη και σήμερα, συσκοτισμένες και εν πολλοίς ξεχασμένες, προσεγγίζοντας τα γεγονότα και μέσα από την οπτική της μικροϊστορίας. 

ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
Η ΦΡΙΚΑΝΤΕΛΑ του Ευγένιου Τριβιζά στο Christmas Theater
04 Ιαν - 08 Ιαν 2023
Christmas Theater Θεσσαλονίκης

Μια μουσική υπερπαραγωγή του αγαπητού παραμυθιού με συναρπαστικές μουσικές συνθέσεις του Άλκη Mπαλτά και σκηνοθεσία του Φωκά Ευαγγελινού. Στο ρόλο της Φρικαντέλας η Ειρήνη Καράγιαννη. Συμπρωταγωνιστούν κορυφαίοι ερμηνευτές του λυρικού́ θεάτρου, απολαυστικά́ μπαλέτα, πολυμελής  χορωδία και η ζωντανή́ κλασική́ συμφωνική́ ορχήστρα «ATHENS ACADEMICA». Μια πολύχρωμη πανδαισία εκπλήξεων και εκρήξεων που θα μαγέψει και θα συναρπάσει μικρούς και μεγάλους!

Θησέας και Αριάδνη
έως 29 Ιανουαρίου 2023
Θέατρο Αριστοτέλειον

Ο «Θησέας και η Αριάδνη», είναι μια παράσταση που συνδυάζει το υπερθέαμα με το διδακτικό χαρακτήρα των αρχαιοελληνικών μύθων. Η παράσταση αφηγείται την ιστορία του μυθικού ήρωα Θησέα, γιου του βασιλιά Αιγέα και ιδρυτή της Αθήνας. Ο Θησέας, μετά από άθλους που κόβουν την ανάσα, ταξιδεύει στην Κρήτη και, με τη βοήθεια των Θεών και της όμορφης Αριάδνης, κατατροπώνει τον Μινώταυρο. Η πλοκή καθηλώνει: στην περιπέτεια συμμετέχει όλη η ελληνική μυθολογία – ήρωες, θνητοί, υπέροχα αλλά και φοβερά υπερφυσικά όντα και ασφαλώς οι Ολύμπιοι Θεοί.

Πρόκειται για μια εντυπωσιακή έκθεση που αφορά την ιστορία των αρχαίων ελληνικών μαθηματικών, η οποία επιχειρεί να προβάλει μία από τις πιο ενδιαφέρουσες πτυχές του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού και να αναδείξει μέσω του παιδαγωγικού, διαδραστικού και ψυχαγωγικού της χαρακτήρα πως τα μαθηματικά μπορούν να είναι ενδιαφέροντα, ευχάριστα και κατανοητά.

Facebook
Website
Copyright © 2022 Cultural Society All rights reserved.

info@peebe.gr

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe.

Επεμβάσεις για βελτίωση της εικόνας του δημόσιου χώρου

Συνεχίζοντας τις πρωτοβουλίες της για την αναβάθμιση της εικόνας του αστικού χώρου της Θεσσαλονίκης, η Πολιτιστική Εταιρεία θα παρέμβει τις επόμενες ημέρες προς καθαρισμό του δημόσιου χώρου.

Βραβεία MATAROA | Έκθεση & Βραβεία | Design

Η Πολιτιστική Εταιρεία στο πλαίσιο του καινοτόμου project MATAROA, διευρύνει τους θεματικούς και την υποστήριξη νέων δημιουργών, και θεσμοθετεί σε συνεργασία με το Thessaloniki Design Week (ThessDW2023) νέα βραβεία για το design.

“Το σκοτεινό νήμα της βίας”

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο που προβλήθηκε στο πλαίσιο της εκδήλωσης “Το σκοτεινό νήμα της βίας”, μια διοργάνωση της Πολιτιστικής Εταιρείας.