Πολιτιστικό Ημερολόγιο | Ιανουάριος 2021

*|MC:SUBJECT|*
View this email in your browser
Καθώς συνεχίζουμε και αυτό το διάστημα να #ΜένουμεΣπίτι, η διαχειριστική ομάδα του Πολιτιστικού Ημερολογίου, επιλέγει και σας προτείνει ψηφιακές πολιτιστικές επιλογές, πολιτιστικές προτάσεις που διατίθενται online, προσαρμόζοντας την προσπάθεια προαγωγής του πολιτισμού και των τεχνών στις παρούσες συνθήκες.

[πατήστε τους τίτλους του κάθε άρθρου για να μεταφερθείτε στην εκάστοτε ιστοσελίδα]
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
Μία ψηφιακή έκθεση σε τρεις ενότητες, βασισμένη στα έργα των μόνιμων συλλογών της Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου, του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και του MOMus - Mητροπολιτικού Οργανισμού Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του Δικτύου Μουσείων Σύγχρονου Πολιτισμού του ΥΠΠΟΑ.
Η περιοδική έκθεση εντάσσεται στο πρόγραμμα εορτασμού του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Είκοσι έξι επιλεγμένες αρχαιότητες (22 μαρμάρινα γλυπτά και ανάγλυφα, 2 πήλινα αγγεία, 2 χάλκινα ειδώλια) από τις συλλογές του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου παρουσιάζονται σε έναν εκλεκτικό «διάλογο» με είκοσι έξι νεότερα έργα του 18ου και 19ου αιώνα.
Η έκθεση εστιάζει στη σχέση του ελληνικού λαού με τις αρχαιότητες, όπως αυτή διαμορφώθηκε από τον προχωρημένο 18ο αιώνα και εξής, με αποκορύφωμα την επαναστατική δεκαετία του 1820-30, φτάνοντας μέχρι την ίδρυση του ελληνικού κράτους και τα μέσα περίπου του 19ου αιώνα.
Ο P.H. Emerson (1856-1936) ήταν ένας Άγγλος καινοτόμος φωτογράφος, καταξιωμένος για την αποτύπωση της ζωής και των τοπίων των αγροτικών κοινοτήτων της Ανατολικής Αγγλίας. Η υποστήριξη του για μια “αληθινή” φωτογράφηση ως μια μορφή τέχνης, τον έκανε να βρεθεί σε μία τιμητική αλλά και αμφιλεγόμενη θέση επιρροής ανάμεσα στη σύγχρονη φωτογραφική σκηνή. Η έκθεση εστιάζει στη συλλογή φωτογραφιών του από το βιβλίο Life and Landscape.
O Πάνος Τσαγκάρης, ένας από τους Έλληνες καλλιτέχνες της νεότερης γενιάς, που ξεδιπλώνει το ταλέντο του στο διεθνές εικαστικό στερέωμα, παρουσιάζει την ατομική του έκθεση «Forever Now» στο Τελλόγλειο Ίδρυμα. Στην έκθεση κάνουν την εμφάνιση τους για πρώτη φορά για πρώτη φορά στο κοινό καινούργια έργα του καλλιτέχνη, που στη συντριπτική τους πλειονότητα φιλοτεχνήθηκαν ειδικά για την έκθεση του Τελλογλείου. Η ζωγραφική του ως καρπός αναζητήσεων και υπαρξιακών προβληματισμών, για τη ζωή, το θείο, τον άνθρωπο, το πεπρωμένο, γεφυρώνει το θεωρητικό κενό ανάμεσα στις σύγχρονες εικαστικές κατακτήσεις και τις καλά ριζωμένες υπερβατικές δοξασίες.
ΜΟΥΣΙΚΗ
ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΙ, ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΟΙ
13 & 20 Ιανουαρίου
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
 
Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης διοργανώνει δύο διαδικτυακές συναυλίες με τον τίτλο «Είμαστε Δημιουργικοί, Είμαστε Προσεκτικοί». Θα φιλοξενήσει τη «MOYSA», τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, και τους εκφραστές της ελληνικής λάτιν και λάτιν τζαζ σκηνής, «Aroma Caribe».
Συναυλία-Αφιέρωμα σε δημιουργούς της Θεσσαλονίκης
10 Ιανουαρίου
Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Οι εορταστικές εκδηλώσεις του Κέντρου Πολιτισμού ΠΚΜ κορυφώνονται με ένα αφιέρωμα σε δημιουργούς της Θεσσαλονίκης: συνθέτες, στιχουργούς, ποιητές. Μια συναυλία που ταξιδέψει μέσα από νότες, πάρτες και στίχους στην μουσική ιστορία της σύγχρονης Θεσσαλονίκης. Ένα οδοιπορικό μέσα από το έργο δημιουργών που σημάδεψαν γενιές με τα τραγούδια τους και τα ποιήματα τους.
Θα γίνουν αναφορές στο έργο του Γιώργου Καζαντζή, του Τσιτσάνη, του Κουγιουμτζή, του Παπάζογλου, του Ζερβουδάκη, του Ζήκα, του Χριστιανόπουλο, του Γράψα κ.α.
«Όμορφη Πόλη» του Μίκη Θεοδωράκη
9 & 10 Ιανουαρίου

Ηρώδειο
 
Η «Όμορφη Πόλη» του Μίκη Θεοδωράκη σε απόδοση-σκηνοθεσία Γιώργου Βάλαρη, είναι μία ωδή στο μεγάλο συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, στην οποία παρουσιάζεται ένα μοντέρνο εικαστικό-οπτικοακουστικό θέαμα, με σύγχρονη χορογραφία και video art. Θα προβληθεί διαδικτυακά σε online streaming – worldwide από το Ηρώδειο μέσω της πλατφόρμας του VIVA.GR.
 
Φιλελληνική Μουσική: Το πιάνο και η Επανάσταση
29 Ιανουαρίου 
Ίδρυμα Θεοχαράκη
 
Η μοναδικότητα του φαινομένου, που ιστορικά ονομάζουμε «Φιλελληνικό Κίνημα» έγκειται στη μεγάλη εξάπλωσή του σε όλα τα κοινωνικά στρώματα, καθώς και στην παντοειδή καλλιτεχνική του έκφραση, μέσα από τις εικαστικές παραστατικές τέχνες, τη μουσική, τη λογοτεχνία, αλλά και τον χώρο του δημοφιλούς και χρηστικού αντικειμένου τέχνης. Στον τομέα της μουσικής πολλοί συνθέτες, διάσημοι και άσημοι, είτε εμπνευσμένοι από Φιλελληνικά ποιήματα, είτε προσαρμόζοντας άλλα, υπηρέτησαν με τη μούσα τους το Φιλελληνικό Κίνημα. Η θεματολογία περιλαμβάνει συχνές αναφορές και συγκρίσεις με την αρχαία ελληνική δόξα, καθώς και την ηρωική αντίσταση των αγωνιζόμενων Ελλήνων, ανδρών, γυναικών και παιδιών ενάντια στον βάρβαρο τύραννο. Στο πιάνο θα βρίσκεται ο Άρης Γραικούσης.
Θοδωρής Βουτσικάκης
31 Ιανουάριου
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
 
Ο Θοδωρής Βουτσικάκης έρχεται στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ ερμηνεύοντας τραγούδια από την προσωπική του διαδρομή στο ελληνικό τραγούδι και στο μουσικό θέατρο, αλλά και αγαπημένες μελωδίες από το παγκόσμιο μουσικό στερέωμα. Μαζί του ο Αντώνης Σουσάμογλου στο βιολί και ο  Γρηγόρης Σημαδόπουλος στο πιάνο.
ΘΕΑΤΡΟ
Ομήρου Οδύσσεια του Δημήτρη Μαρωνίτη
08-29 Ιανουαρίου
Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος
 
Τριάντα οκτώ ηθοποιοί του ΚΘΒΕ, εν μέσω καραντίνας, ένωσαν τις δυνάμεις τους κι έντυσαν με τις φωνές τους, υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση της Έφης Δρόσου, το μνημειώδες έργο της Οδύσσειας, όπως το απέδωσε με την μετάφραση του ο διακεκριμένος φιλόλογος, ο πανεπιστημιακός δάσκαλος και μεταφραστής αρχαίων συγγραφέων, ο κριτικός λογοτεχνίας, ο συγγραφέας και τέως καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ Δημήτρης Μαρωνίτης. Είκοσι τέσσερις ραψωδίες, 12.110 στίχοι, 10 χρόνων γεγονότα σε 41 ημέρες, αποτυπώθηκαν σε ένα έργο 23ων ωρών (η κάθε Ραψωδία έχει διάρκεια περί τα 45 λεπτά της ώρας). Οι ραψωδίες είναι διαθέσιμες στο soundcloud του ΚΘΒΕ.
Μήδεια Ευριπίδη
10 Ιανουαρίου
Εθνικό Θέατρο
 
Πλασμένη από έρωτα και εκδίκηση, η Μήδεια, μία από τις πιο τραγικές ηρωίδες του Ευριπίδη, αποτρέπει κάθε απλή ανάγνωση, καθώς υλοποιεί το αδιανόητο: την παιδοκτονία. Πρόσωπο πολυδιάστατο, αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στα μητρικά της αισθήματα και την επιθυμία της για εκδίκηση. Σε ξένο τόπο, προδομένη και αντιμέτωπη με απροσδόκητες διαψεύσεις, η πριγκίπισσα – μάγισσα,  σκοτώνει ό,τι πολυτιμότερο έχει, και γίνεται η ίδια η κυριότερη  μέτοχος του πόνου που επιφέρει η φρικιαστική πράξη της.

Τα Radio Plays του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου ολοκληρώνονται με το πέμπτο και τελευταίο ραδιοφωνικό έργο. Πρόκειται για Το Μέλλον της ελληνικής αστυνομικής λογοτεχνίας, το διήγημα του Νεοκλή Γαλανόπουλου, που σκηνοθετεί ο Αργύρης Ξάφης. Οι ηθοποιοί Κωνσταντίνος Ασπιώτης, Αντώνης Γκρίτσης, Χρήστος Κοντογιώργης, Δέσποινα Κούρτη, Κώστας Μπερικόπουλος, Δημήτρης Παπανικολάου και Νίκος Χατζόπουλος ζωντανεύουν με τις φωνές τους τους ήρωες του διηγήματος, ενώ όπως και η πρωτότυπη jazz μουσική χρωματίζει καθοριστικά την ατμόσφαιρα.
 
ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ
Kids love cinema
09 & 10 - 23 & 24 Ιανουαρίου
Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
 

Οι διαδικτυακές προβολές του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για τα μικρά παιδιά αλλά και τα μεγάλα παιδιά περιλαμβάνουν δύο ταινίες για τον Ιανουάριο. Την ταινία κινουμένων σχεδίων «Πελέ», με ήρωα μια αξιολάτρευτη γάτα, και το ντοκιμαντέρ «Τα παιδιά της χώρας του χιονιού», που διηγείται την ιστορία των παιδιών γεννημένων στα απομακρυσμένα χωριά των Ιμαλαΐων στο Νεπάλ.

Λέσχη Ανάγνωσης: Εφηβικό Βιβλίο | Το αγόρι στο θεωρείο
31 Ιανουαρίου
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
 
Η δεύτερη συνάντηση της Λέσχης Ανάγνωσης για εφήβους έρχεται με συντονίστρια τη συγγραφέα Στέλλα Κάσδαγλη. 30 μέλη από 12 έως 16 ετών, δίνουν διαδικτυακό ραντεβού για το «Το Αγόρι στο θεωρείο» της Αγγελικής Δαρλάση. Το βιβλίο έχει τιμηθεί με το Βραβείο Εφηβικού - Νεανικού Βιβλίου από τον Κύκλο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και αποτελεί την ιδανική αφορμή για «βουτιά» σε δύσκολα θέματα όπως η απώλεια, ο πόνος, η προσφυγιά, αλλά και η παρηγορητική δύναμη της φαντασίας, της συμπόνιας και της ανθρωπιάς. 
Ιστορίες από Τέχνη | Εικαστικό διαδικτυακό εργαστήρι για παιδιά 6-11 ετών 
09-30 Ιανουαρίου
Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης
 
Ένα ταξίδι στην Τέχνη με αφορμή το έργο σπουδαίων καλλιτεχνών, όπως ο Salvador Dali, o Ted Harrison, ο Paul Klee και ο Pablo Picasso Σε κάθε μία από τις τέσσερις διαδικτυακές συνάντησεις θα ανακαλυφθούν διαφορετικά έργα, τεχνικές και τρόπους έκφρασης. Στόχος είναι η εξοικείωση των παιδιών με έννοιες και μορφικά στοιχεία που χρησιμοποιούνται στις εικαστικές τέχνες ώστε να μπορούν να τα ερμηνεύσουν και αργότερα να τα χρησιμοποιήσουν. Τέλος, τα παιδιά θα δημιουργούν τα δικά τους έργα χρησιμοποιώντας χρώματα, πολλή φαντασία αλλά και τεχνικές των μεγάλων ζωγράφων!
ΒΙΒΛΙΟ
Η ποίηση της ελληνικής επανάστασης 1821

Κώστας Σταμάτης
Εκδόσεις Μεταίχμιο
 
Οι µεταπολεµικές γενιές των ποιητών µας, Πρώτη και Δεύτερη, γονιµοποιηµένες από τον υπερρεαλισµό και τις άλλες καλλιτεχνικές πρωτοπορίες, θα δώσουν νέα φτερά για τα ουσιώδη αναθυµητικά της Επανάστασης, ενώ οι νεωτερικοί δηµιουργοί των µοντέρνων µεταπολιτευτικών ηµερών µας συµπληρώνουν µέχρι σήµερα µε νέα έργα το µέγα δοξαστικό του Εικοσιένα.
Δύο βήματα μπρος, ένα πίσω


 Νίκος Κ. Αλιβιζάτος
Εκδόσεις Μεταίχμιο
 
Οκτώ δεκαετίες με πετάγματα και εκτροχιασμούς, όλες ιδωμένες μέσα από ισάριθμες εικόνες που ο συγγραφέας ανακαλεί περισσότερο ως κεντρίσματα, παρά ως μαρτυρίες.
visit our website
Our Facebook
Website
Copyright 2015 | All Rights Reserved

Contact Us:
Τ 2310 551 754
E pr@peebe.gr


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.
 

MATAROA | Πρόσκληση Ενδιαφέροντος | Street Contest

H Πολιτιστική Εταιρεία προτείνει μια σειρά ουσιαστικών και δημιουργικών παρεμβάσεων στον δημόσιο χώρο της Νέας Παραλίας

‘Εκθεση & Βραβεία MATAROA | Εικαστικές Τέχνες

Η Πολιτιστική Εταιρεία και η 7η Art Thessaloniki – International Contemporary Art Fair, με στόχο την καλλιτεχνική προώθηση νέων δημιουργών και την ανάδειξή τους στο καλλιτεχνικό δυναμικό της χώρας, διοργανώνουν την τρίτη θεματική έκθεση και αντίστοιχο βραβείο νέων καλλιτεχνών με τίτλο ‘MATAROA’.

“Το σκοτεινό νήμα της βίας”

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο που προβλήθηκε στο πλαίσιο της εκδήλωσης “Το σκοτεινό νήμα της βίας”, μια διοργάνωση της Πολιτιστικής Εταιρείας.