Πολιτιστικό Ημερολόγιο | Δεκέμβριος 2022

*|MC:SUBJECT|*
View this email in your browser
*Photo credits: Δόμνα Παππά
Η διαχειριστική ομάδα του Ημερολογίου της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος επιλέγει μεταξύ πολιτιστικών δρώμενων, εικαστικών εκθέσεων, θεατρικών και μουσικών εκδηλώσεων και νέων εκδόσεων, και προτείνει:

[πατήστε τους τίτλους του κάθε άρθρου για να μεταφερθείτε στην εκάστοτε ιστοσελίδα]
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
8η ΜΠΙΕΝΑΛΕ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
από 10 Δεκεμβρίου 2022
Διάφοροι χώροι

Η Γεωκουλτούρα είναι ο γενικός θεματικός προσανατολισμός που θα διατρέχει όλο το πρόγραμμα της 8ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, που ως έννοια συναρτά την καλλιέργεια της γης με την κουλτούρα ως ένα σύνολο πόρων, κειμένων και πρακτικών που διατίθενται στον άνθρωπο για να κατανοήσει τον κόσμο και να δράσει μέσα σε αυτόν. Η διοργάνωση πρόκειται να πραγματοποιηθεί από τις 10 Δεκεμβρίου 2022 έως τις 21 Μαΐου 2023 σε μουσεία και άλλους χώρους της πόλης, υπό τη Διεύθυνση της Θούλης Μισιρλόγλου.

Ξεριζωμοί, 1922-2022. Μαρτυρίες μέσα από την Τέχνη
16 Δεκ 2022 - 2 Απρ 2023
Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ.

Στην έκθεση του Τελλογλείου «Ξεριζωμοί, 1922-2022. Μαρτυρίες μέσα από την Τέχνη», η οποία τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, και θα εγκαινιαστεί την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου στις 19:00, το θέμα προσεγγίζεται σε δύο ενότητες μέσα από εικαστικά κυρίως τεκμήρια. Η πρώτη ενότητα σχετίζεται με την περίοδο της μικρασιατικής καταστροφής, η δεύτερη μεταφέρει το θέμα του Ξεριζωμού έξω από τα στενά τοπικά όρια της Μ. Ασίας και Ελλάδας σε πιο κοντινούς χρόνους, στο σήμερα.

Στην ίδια πόλη: Χριστιανοί και Εβραίοι στη Θεσσαλονίκη
03 Δεκ 2022 - 15 Απρ 2023
Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, και το Αρχείο Γεωργίου Κωνσταντινίδη συνδιοργανώνουν σειρά εκθέσεων με τίτλο «Στην ίδια πόλη: Χριστιανοί και εβραίοι στη Θεσσαλονίκη», με στόχο την ανάδειξη της ατμόσφαιρας της Θεσσαλονίκης στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ού αιώνα μέσα από αδημοσίευτα ιστορικά τεκμήρια. Ο τρίτος κύκλος που συνδιοργανώνεται με το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, έχει θέμα το εμπόριο και την επιχειρηματικότητα στη Θεσσαλονίκη.

«Ανοιγάρ’μνήμης» 100 κειμήλια αφηγούνται
έως 25 Ιαν 2023
Πολυχώρος Πολιτισμού Ισλαχανέ

Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή διοργανώνεται στον Πολυχώρο Πολιτισμού Ισλαχανέ η επετειακή έκθεση που θα διαρκέσει έως τις 25 Ιανουαρίου 2023. Εκατό κειμήλια αφηγούνται τον πολιτισμό των κατόχων τους. Εκατό επιλεγμένα κειμήλια από τη συλλογή του Κώστα Αλεξανδρίδη, μια συλλογή 46 ετών! Εκατό υλικά τεκμήρια μνήμης – πριν το 1922 – δίνουν απαντήσεις για τον αστικό και αγροτικό βίο της ευρύτερης περιοχής της Τραπεζούντας.

Ομαδική έκθεση γλυπτικής - χαρακτικής
16 Δεκ 2022 - 2 Απρ 2023
Γκαλερί ARTFORUM

H γκαλερί ARTFORUM (Τσιμισκή 113), εγκαινιάζει την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου ομαδική έκθεση γλυπτικής – χαρακτικής.
Συμμετέχουν: Chryssa (1933-2013), Gaitis (1923-1984), Komianou Aria (1938-2015), Lekakis Michalis (1907-1987), Theodoros (1931-2018), Zongolopoulos (1903-2004)

ΘΕΑΤΡΟ
Το όνειρο ενός γελοίου
από 17 Δεκεμβρίου 2022
Θέατρο Αριστοτέλειον

Άραγε, τι είναι όνειρο και τι πραγματικότητα, τι είναι ορατό και τι αόρατο;
«Το όνειρο ενός γελοίου» του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι, η γεμάτη πνευματική ενέργεια και συμβολισμούς παράσταση των Έφη Μπίρμπα και Άρη Σερβετάλη, που ενθουσίασε χιλιάδες θεατές αυτό το καλοκαίρι σε όλη την Ελλάδα, συνεχίζει την πορεία της στην Αθήνα και έρχεται στην Θεσσαλονίκη, στο Θέατρο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΝ από 17 Δεκεμβρίου για λίγες παραστάσεις.

Όποιος θέλει να χωρίσει να σηκώσει το χέρι του
από 17 Δεκεμβρίου 2022
Βασιλικό Θέατρο

«Όποιος θέλει να χωρίσει να σηκώσει το χέρι του», το πρώτο θεατρικό έργο του Γιώργου Καπουτζίδη, το οποίο απέσπασε διθυραμβικές κριτικές και κέρδισε την αγάπη του κόσμου από το αρχικό του ανέβασμα, τώρα παρουσιάζεται από το ΚΘΒΕ σε μια ανανεωμένη εκδοχή, συνεχίζοντας την πετυχημένη του πορεία. Μια κωμωδία για τις ανθρώπινες σχέσεις που αναδεικνύει μοναδικά τους προβληματισμούς και τα κοινωνικά ζητήματα, που ο Γιώργος Καπουτζίδης ξέρει να θίγει τόσο εύστοχα.

Τα τρελά βατράχια
από 01 Δεκεμβρίου 2022
Εταιρία Μακεδονικών Σπουδών

Μια ταλαντούχα, νέα δημιουργός, η Mélody Mourey, με sold οut παραστάσεις έργων της στο Παρίσι και με υποψηφιότητες και διακρίσεις στα Βραβεία Molière, θα σκηνοθετήσει για το ΚΘΒΕ το έργο της με τον ελληνικό τίτλο "Τα Τρελά Βατράχια". Τρελά βατράχια ή ένα απίστευτο τέχνασμα για να ξεφύγoυν από τους Ναζί. Στην Πολωνία αναπτύχθηκε το εμβόλιο κατά του τύφου, και στην Πολωνία του 1940 ένας γιατρός και ο καλύτερός του φίλος επινόησαν ένα έξυπνο σχέδιο γύρω από αυτό το εμβόλιο για να αποτρέψουν την απέλαση των κατοίκων ενός χωριού από το ναζιστικό καθεστώς.

Destiny
05 και 06 Δεκεμβρίου 2022
Metropolitan Urban Theater

Ένα έργο σε τρείς πράξεις. Πράξεις και όχι λόγια, γιατί μόνο με τα λόγια δεν πας μπροστά. Ένα έργο που αντιμετωπίζει με χιούμορ και ευαισθησία τις ανθρώπινες σχέσεις, την σχέση μας με τον εαυτό μας, τις ανασφάλειες και την ανάγκη για αποδοχή. Ζωντανή, πρωτότυπη μουσική επί σκηνής, εξαιρετικές ερμηνείες και κακοεκτελεσμένες χορογραφίες, γιατί δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα.

ΜΟΥΣΙΚΗ
“A Christmas Festival”
23 Δεκεμβρίου 2022
Αθλητικό Κέντρο Χ.Α.Ν.Θ.

Η καθιερωμένη Χριστουγεννιάτικη Συναυλία της Κ.Ο.Θ. για την ενίσχυση του κοινωνικού έργου της Χ.Α.Ν.Θ., έρχεται και φέτος στις 23 Δεκεμβρίου 2022 και ώρα 20:30 μ.μ. στο Αθλητικό Κέντρο Χ.Α.Ν.Θ. Μίμης Τσικίνας. Η φετινή παράσταση με τίτλο “A Christmas Festival”, περιλαμβάνει γνωστές χριστουγεννιάτικες μελωδίες από όλο τον κόσμο, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Ανδρέα Τσελίκα.

Ο Κωστής Μαραβέγιας με τη Συμφωνική Ορχήστρα
του Δήμου Θεσσαλονίκης

14 Δεκεμβρίου 2022
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Η Διεύθυνση Πολιτισμού Τουρισμού Δήμου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, παρουσιάζει για μια και μοναδική εμφάνιση τον Κωστή Μαραβέγια σε μια σύμπραξη με τη Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης. Την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2022 και ώρα 21.00, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, ο Κωστής Μαραβέγιας και η Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης με την μπαγκέτα του μαέστρου Αναστάσιου Συμεωνίδη, παρουσιάζουν μια εορταστική συναυλία και καλούν το κοινό της πόλης, να σμίξουν, να γίνουν όλοι μια μεγάλη παρέα, να νιώσουν, να θυμηθούν, να γελάσουν, να συγκινηθούν και πάνω από όλα να φύγουν στο τέλος της βραδιάς πιο χαρούμενοι και με θετική διάθεση.

Stand-up symphony
03 Δεκεμβρίου 2022
Αίθουσα Τελετών Α.Π.Θ.

Το αγαπημένο Stand-up Symphony με τον γνωστό κωμικό Δημήτρη Δημόπουλο επανέρχεται δριμύτερο με συναυλίες για Γυμνάσια και Λύκεια, αλλά και μία συναυλία για όλη την οικογένεια.
Μια βραδιά που η μουσική συναντά την κωμωδία όπως ποτέ άλλοτε!

THE ITALIAN TENORS SING WITH MOYSA
30 Δεκεμβρίου 2022
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Το απόλυτο ιταλικό Bel Canto με τους The Italian Tenors. Ζήστε ένα γιορτινό ταξίδι στην Ιταλία μέσα από τα τραγούδια της, ερμηνευμένα από τρεις τενόρους του σήμερα, που έρχονται να μας υπενθυμίσουν να ζούμε τη ζωή όπως έρχεται! Viva la vita! Ζήτω η ζωή!
Oι τρεις Ιταλοί Τενόροι θα παρουσιάσουν ένα εορταστικό πρόγραμμα γεμάτο ιταλική μουσική, γνωστές άριες και Χριστουγεννιάτικα τραγούδια!

DakhaBrakha
08 Δεκεμβρίου 2022
Principal Club Theater

Οι Ουκρανοί DakhaBrakha, το περίφημο πολυφωνικό κουαρτέτο της world music από το Κίεβο, επιστρέφουν στη σκηνή με μια μεγάλη ευρωπαϊκή περιοδεία σε μια καίρια όχι μόνο για την πατρίδα τους Ουκρανία αλλά και για όλο τον κόσμο στιγμή! Γνωστό για τα εκπληκτικά σόου του, το κουαρτέτο θα επισκεφθεί πολλές χώρες για να συναντήσει τους θαυμαστές του, ανάμεσά τους και την Ελλάδα σε δυο σταθμούς: στην Αθήνα θα βρεθεί στις 7 Δεκεμβρίου στο Ωδείο Αθηνών και στη Θεσσαλονίκη στις 8 Δεκεμβρίου στο Principal Club Theater.

JANOSKA STYLE GOES SYMPHONIC: THE CHRISTMAS PROGRAM
16 Δεκεμβρίου 2022
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Το σχήμα Janoska Ensemble μεταφέρει στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης το μουσικό πάθος που το διακρίνει και παρουσιάζει στο κοινό ένα ξεχωριστό στυλ καλλιτεχνικής δημιουργίας, συνδυάζοντας την αρμονία με την εκφραστικότητα. Οι τέσσερις καλλιτέχνες (Ondrej, František και Roman Janoska και Julius Darvas) θα μας ταξιδέψουν σε έναν κόσμο έμπνευσης γεμάτο ήχους από την jazz και την latin μέχρι την ποπ μουσική, στη διάρκεια του οποίου οι νότες μετατρέπονται νοητά σε εικόνες. Άλλωστε, όπως λένε οι ίδιοι, οι συνθέσεις τους δεν είναι μόνο ήχος, αλλά ζώσα μουσική καθώς οι θεατές την ακούν και τη… βιώνουν.

ΧΟΡΟΣ
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΠΟΥΛΙΝΑΣ: BRIGHT FUTURE
09 και 10 Δεκεμβρίου 2022
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Το Bright Future είναι μία παράσταση σύγχρονου χορού που προέκυψε από την έρευνα του χορογράφου και ερμηνευτή Ευάγγελου Πουλίνα και των χορευτών, με άξονα τον χρόνο και τις προσδοκίες. Πιο συγκεκριμένα αφορά στην ενασχόλησή μας με το μέλλον και κατά πόσο αυτή η ενασχόληση επηρεάζει το παρόν. Ποιά είναι η ανάγκη που μας οδηγεί στο να σχεδιάζουμε και να προσπαθούμε να ελέγξουμε το μέλλον μας; Πώς μπορούμε να συμβιβαστούμε με το άγνωστο και να απολαύσουμε το απρόσμενο; Πρόκειται για μια δημιουργία με τρεις χορευτές από́ την Ελλάδα και τη Γερμανία, οι οποίοι θα κληθούν να αναζητήσουν την απόλυτη τελειότητα, να βιώσουν τα όρια της δίκης τους σωματικότητας, εξερευνώντας το ιδεώδες σε διαφορετικές καταστάσεις. Θα περιπλανηθούν σε καταστάσεις επιτυχίας, μεγαλείου, αλλά και απογοήτευσης, όπως και σύγκρουσης με τον εαυτό τους και τους γύρω τους.

ΒΙΒΛΙΟ
Η συνείδηση του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Κώστας Μπλιάτκας
Εκδόσεις Επίκεντρο
 
Το βιβλίο αυτό, με τις προσεγμένες, πρωτότυπες και αποκαλυπτικές συνεντεύξεις αξέχαστων πανεπιστημιακών δασκάλων (Εμμανουήλ Κριαράς, Δημήτρης Μαρωνίτης, Ιωάννης Μανωλεδάκης, Νικόλαος Μουτσόπουλος, Χρίστος Τσολάκης) και με το αφιέρωμα στον Αριστόβουλο Μάνεση αποτελεί σημαντική συμβολή σε ό,τι αφορά το ιστορικό υπόβαθρο του ΑΠΘ. Αγγίζει τον πολιτικό λόγο και τα καθημερινά όνειρα εμβληματικών δασκάλων.
Τι απομένει απ' τη φωτιά
Θωμάς Ψύρρας
Εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

Η εξιστόρηση της ζωής ενός Αρμένιου γεννημένου στην Ελλάδα που υπέστη διωγμούς, εξορία, φυλακή, προσφυγιά και μετανάστευση και γίνεται η φωνή όλων των ανώνυμων θυμάτων της Ιστορίας.

ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΤΖΗΠΙΕΡΗΣ: Ο ΤΕΜΠΕΛΗΣ ΔΡΑΚΟΣ
από 20 Δεκ έως 22 Δεκ 2022
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Η σειρά παιδικών τραγουδιών Ο Τεμπέλης Δράκος σας προσκαλεί στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης σε ένα μουσικό ταξίδι στον χρόνο και τον κόσμο, με «οδηγούς» αγαπημένους ερμηνευτές που κατέχουν ξεχωριστή θέση στην καρδιά του κοινού για το ταλέντο και τη λάμψη της φωνής τους.

Παρέα με τον Μπετόβεν
11 Δεκεμβρίου 2022
Αίθουσα Συναυλιών Κ.Ο.Θ. ‘Σόλων Μιχαηλίδης’

Ο Λούι, ένα παιδί διαφορετικό από τα άλλα, βρίσκει διέξοδο στον μαγικό κόσμο της μουσικής. Εκεί, όμως, αρχίζει η πραγματική περιπέτεια! Με πρωταγωνιστή την μουσική, ένας αφηγητής και μία κούκλα ξεναγούν τα παιδιά ηλικίας 4-11 στο μαγικό κόσμο του μεγάλου συνθέτη.

FIESTA ESCENICA: Η ΣΤΑΧΤΟΠΟΥΤΑ
10 & 11 Δεκεμβρίου 2022
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Ένα φαντασμαγορικό show από τους Fiesta Escenica από την Ισπανία, μια μοναδική παράσταση που κατατάσσεται ανάμεσα στις παραγωγές της Walt Disney ή του Cirque de Soleil, όπου η μαγεία του τσίρκου συνυπάρχει με χορό, θέατρο, παντομίμα, ειδικά εφέ, με 15 καλλιτέχνες επί σκηνής, με πολύ εντυπωσιακά και πλούσια κοστούμια και μια μαγευτική σκηνογραφία. Οι Fiesta Escenica θα μας παρασύρουν σε ένα ονειρικό κόσμο μέσα στη Σταχτοπούτα, το αγαπημένο παραμύθι των παιδικών μας χρόνων! Τα πλούσια σκηνικά, οι υποβλητικοί φωτισμοί, τα λαμπερά κοστούμια συνθέτουν μια εντυπωσιακή παραγωγή, ένα αληθινό χριστουγεννιάτικο θέαμα που θα γοητεύσει μικρούς και μεγάλους.

Facebook
Website
Copyright © 2022 Cultural Society All rights reserved.

info@peebe.gr

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe.

‘Εκθεση & Βραβεία MATAROA | Εικαστικές Τέχνες

Η Πολιτιστική Εταιρεία και η 7η Art Thessaloniki – International Contemporary Art Fair, με στόχο την καλλιτεχνική προώθηση νέων δημιουργών και την ανάδειξή τους στο καλλιτεχνικό δυναμικό της χώρας, διοργανώνουν την τρίτη θεματική έκθεση και αντίστοιχο βραβείο νέων καλλιτεχνών με τίτλο ‘MATAROA’.

Παρουσίαση του λευκώματος «Αιώνια Θεσσαλονίκη»

Η Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος και ο Εκδοτικός Οίκος University Studio Press σας προσκαλούν στην εκδήλωση του φωτογραφικού λευκώματος με τίτλο Αιώνια Θεσσαλονίκη / Eternal Thessaloniki.

“Το σκοτεινό νήμα της βίας”

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο που προβλήθηκε στο πλαίσιο της εκδήλωσης “Το σκοτεινό νήμα της βίας”, μια διοργάνωση της Πολιτιστικής Εταιρείας.