Πολιτιστικό Ημερολόγιο | Δεκέμβριος 2021

*|MC:SUBJECT|*
View this email in your browser
Η διαχειριστική ομάδα του Ημερολογίου της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος επιλέγει μεταξύ πολιτιστικών δρώμενων, εικαστικών εκθέσεων, θεατρικών και μουσικών εκδηλώσεων και νέων εκδόσεων, και προτείνει:

[πατήστε τους τίτλους του κάθε άρθρου για να μεταφερθείτε στην εκάστοτε ιστοσελίδα]
ΦΕΣΤΙΒΑΛ / ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Thessaloniki Photobiennale 2021
01 Οκτ. 2021 - 20 Φεβ. 2022
Διάφοροι χώροι
 
H 24η διοργάνωση της Thessaloniki PhotoBiennale υποδέχεται το κοινό από την 1η Οκτωβρίου 2021 έως τις 20 Φεβρουαρίου 2022, με ένα πρόγραμμα 19 εκθέσεων φωτογραφίας, με τη συμμετοχή 94 καλλιτεχνών από 18 χώρες. Το πρόγραμμα του φεστιβάλ συμπληρώνουν εκθέσεις ιστορικές και σύγχρονες, ομαδικές και ατομικές, πρωτοεμφανιζόμενων όσο και καταξιωμένων φωτογράφων. Παρουσιάζεται, ακόμη, η σημαντική εξέλιξη του σύγχρονου εγχώριου photobook, η ελληνική περιφέρεια μέσα από τα μάτια του φακού, ενώ οργανώνονται αρκετές παράλληλες εκδηλώσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα και ξεναγήσεις, εργαστήρια και διαλέξεις, δράσεις και συνέργειες με άλλα φεστιβάλ και πολιτιστικούς φορείς και οργανισμούς της πόλης και της χώρας.
Φεστιβάλ Νεανικής Σκηνής 
6 Νοε 2021 - 18 Δεκ 2021
Θέατρο Αμαλία

Για όλο το Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2021,ο Μικρός Βορράς σε συνεργασία με το Θέατρο ΑΜΑΛΙΑ διοργανώνουν Φεστιβάλ Νεανικής Σκηνής. Ιλιάδα, Οδύσσεια και Ελένη ζωντανεύουν θεατρικά, υπό την σκηνοθετική ματιά του δοκιμασμένου στο νεανικό-εφηβικό θέατρο, Τάσου Ράτζου.
Τέσσερις νέοι, ταλαντούχοι ηθοποιοί με ελάχιστα σκηνικά μέσα, με μουσική που κάποιες φορές είναι και ζωντανή και μια ευέλικτη, σύγχρονη σκηνοθετική οπτική, στήνουν μια παράσταση που μιλάει άμεσα στους εφήβους και τους επιτρέπει να δουν με άλλη ματιά τη «σχολική» τους ύλη.
Σκοπός του Διεθνούς Φεστιβάλ "Η αντανάκλαση της αναπηρίας στην τέχνη" είναι η ανάδειξη της τέχνης μέσα από την οπτική της αναπηρίας. Η ιδέα ξεκινά από το αναφαίρετο δικαίωμα των ατόμων με αναπηρία να εκφράζονται μέσω της τέχνης είτε ερασιτεχνικά είτε επαγγελματικά. Το φεστιβάλ καλείται να αντανακλά τις ικανότητες των ατόμων με αναπηρία και τις ευκαιρίες, που κάθε κοινωνία οφείλει να παρέχει σε κάθε άτομο, συμβάλλοντας στην πολιτισμική ταυτότητα του ατόμου και της κοινωνίας. Το φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
Έκθεση «Υφάνσεις εκ νέου»
29 Νοε 2021 - 27 Μαρ 2022
MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (εντός ΔΕΘ-HELEXPO)
 

Ένα πολύχρωμο νήμα ξεδιπλώνεται στους χώρους του MOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη, που συνδέει τα εμβληματικά έργα της Οικοτεχνίας, με ορισμένα από τα υφαντά που πρωτοπαρουσιάστηκαν στο Χίλτον το 1965 στην έκθεση «Διακοσμητικά υφαντά τοίχου “tapisseries” σε σχέδια Ελλήνων ζωγράφων». Ένα νήμα που συνεχίζει με τους υφαντικούς πειραματισμούς της Νίκης Καναγκίνη και με επιλεγμένους τάπητες που παρήγαγε η εταιρεία Τάπης τη δεκαετία του ’70 σε σχέδια σημαντικών Ελλήνων καλλιτεχνών για την γκαλερί Νέες Μορφές. Ένα νήμα που μας οδηγεί από τις ταπισερί της Άλεξ Μυλωνά στα μεγάλων διαστάσεων υφαντά του Μιχάλη Κατζουράκη που διακοσμούσαν κρουαζιερόπλοια. Ένα μακροσκελές νήμα που, στην άκρη του, αποτίει φόρο τιμής στο ζεύγος Joice και Sydney Loch, οι οποίοι, φτάνοντας από την Αυστραλία στην Ουρανούπολη Χαλκιδικής, αναβίωσαν την τέχνη της ύφανσης χαλιών, προσφέροντας εργασία στους Μικρασιάτες πρόσφυγες και βοηθώντας έμπρακτα στην οικονομική αναζωογόνηση της τοπικής κοινωνίας.

Η έκθεση είναι εμπνευσμένη από την ποιητική συλλογή του Ντίνου Χριστιανόπουλου, η Εποχή των ισχνών αγελάδων (1950), που διακρίνεται για το προσωπικό ύφος της και για τις δημιουργικές επιρροές από τον Κ. Π. Καβάφη και τον Τ. Σ. Έλιοτ. Μια έκθεση σε συνεργασία του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βορείου Ελλάδας και του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης. 
Τα έργα των καλλιτεχνών που συμμετέχουν στην έκθεση ΚΟΙΤΑ ΜΗΝ ΑΡΡΩΣΤΗΣΕΙΣ! παρέχουν μια αφορμή ώστε να εμπλουτιστεί μια συζήτηση η οποία αφορά στην δυνατότητα έκφρασης των εμπειριών της τελευταίας περιόδου, ενώ προσπαθούν να συμβάλλουν στην κατανόηση ορισμένων πλευρών της εμπειρίας του εγκλεισμού, που δεν θίγονται συχνά στον δημόσιο διάλογο.
ΜΟΥΣΙΚΗ
Όταν τα Μάτια Παίζουν Μουσική
1 Δεκεμβρίου 2021
Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης
 
Η Αλεξάνδρα Κερλίδου, είναι η μουσικός που κατάφερε να γκρεμίσει τα εμπόδια της αναπηρίας που της στερούν κάθε δυνατότητα κίνησης και ομιλίας και να κάνει το όνειρο της πραγματικότητα παίζοντας μουσική με την κίνηση μόνο των ματιών της. Την Τετάρτη 01 Δεκεμβρίου στις 20.00, ενώνει την καλλιτεχνική της δύναμη με αυτή της σπουδαίας ερμηνεύτριας Νατάσσας Μποφίλιου, για μία μοναδική εκδήλωση στην οποία ο Δήμος Κορδελιού Ευόσμου τιμά την Παγκόσμια Ημέρα ατόμων με αναπηρία, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα για την ισότιμη ένταξή τους στην κοινωνία.
SWINGING CHRISTMAS
10 Δεκεμβρίου 2021
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
 
 
Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης μπαίνουν σε εορταστικούς ρυθμούς και η μαγεία των Χριστουγέννων πλημμυρίζει τους χώρους του χαρίζοντας στο κοινό όμορφες στιγμές μουσικής πανδαισίας, ήχων και δημιουργικότητας. Τέσσερις εξαιρετικοί σολίστ και η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης υπό τη μουσική διεύθυνση του Μιχάλη Οικονόμου, θα μας μεταφέρουν στο πνεύμα των Άγιων Ημερών μέσω μια μοναδικής μουσικής βραδιάς όπου θα κυριαρχεί η γιορτινή ατμόσφαιρα.

 

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
 
Ο Διονύσης Σαββόπουλος μας προσφέρει μια μοναδική παράσταση για την πορεία και την εξέλιξη του ελληνικού τραγουδιού στο διάβα των 200 χρόνων από την Εθνική παλιγγενεσία. Το ΜΜΘ τιμά τα 200 χρόνια ελληνικού τραγουδιού στο κλείσιμο του επετειακού έτους,  με τον μεγάλο δημιουργό να μεταφέρει στη σκηνή του ΜΜΘ κάτι απ΄ τα ιστορικά πλέον podcasts που μας χάρισε στην διάρκεια της χρονιάς. Πρόκειται για μια αφήγηση που στρέφει το βλέμμα πάνω στην τέχνη της ελληνικής τραγουδοποιΐας από τα δημώδη άσματα των αρχών του 19ου αιώνα έως την λεγόμενη «έντεχνη σκηνή» των ημερών μας.
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
 
Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Φίλων Μουσικής Ennio Morricone Ελλάδος, αποτίει φόρο τιμής στον σπουδαίο Ιταλό συνθέτη, ενορχηστρωτή, μαέστρο και τρομπετίστα, ο οποίος με το αξεπέραστο έργο του δημιούργησε τη δική του σχολή στην κινηματογραφική μουσική. Στο πλαίσιο της δράσης «Χριστούγεννα στο Μέγαρο», η δημιουργική «φλόγα» της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης (MOYSA) συναντά το ταμπεραμέντο του Ennio Morricone παρουσιάζοντας στο κοινό ένα εξαιρετικό μουσικό αφιέρωμα το οποίο περιλαμβάνει ορισμένες από τις καλύτερες στιγμές της μουσικής διαδρομής του αξέχαστου κινηματογραφικού συνθέτη.
ΘΕΑΤΡΟ
"Η μητέρα του σκύλου" του Παύλου Μάτεσι 
3 Δεκ 2021 - 2 Ιαν 2022
Θέατρο Τ
 
Το βραβευμένο έργο του Παύλου Μάτεσι ανεβαίνει στη σκηνή του Θεάτρου Τ από την ομάδα Male Di Luna, σε σκηνοθεσία Σωτήρη Ρουμελιώτη. Μέσα από μία πρωτότυπη θεατρική διασκευή, πέντε ηθοποιοί διαρκώς επί σκηνής, μεταφέρουν την ενέργεια, τη ζωντάνια και τη μοναδική ατμόσφαιρα ενός από τα πιο πολυσυζητημένα και πολυδιαβασμένα μυθιστορήματα της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας.
"Η δεύτερη έκπληξη του έρωτα" του Μαριβώ 
26 Νοε 2021 - 30 Ιαν 2022
Βασιλικό Θέατρο
 
Απάντηση στο διαχρονικό ερώτημα αν ο έρωτας αφαιρεί τη λογική δίνει το έργο του Μαριβώ «Η δεύτερη έκπληξη του έρωτα», με τη σκηνοθετική υπογραφή του Βασίλη Παπαβασιλείου. Η κωμωδία του Μαριβώ παρουσιάζεται σε Πανελλήνια Πρώτη, από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, σε συμπαραγωγή με το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν από την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου, στις 21.00 στο Βασιλικό Θέατρο.
 
"Αρίστος"
6-7 & 13-14 Δεκεμβρίου 2021
Θέατρο Αυλαία
 
Η βραβευμένη παράσταση του Γιώργου Παπαγεωργίου, με κεντρικό θέμα τη ζωή του Αριστείδη Παγκρατίδη, του φερόμενου ως «Δράκου του Σέιχ Σου», έχοντας συγκεντρώσει την ευρεία αποδοχή του κοινού και των κριτικών, έρχεται στη Θεσσαλονίκη για 4 παραστάσεις στο Θέατρο Αυλαία στις 6-7 και 13-14 Δεκεμβρίου 2021. Μία παράσταση βασισμένη στο μυθιστόρημα του Θωμά Κοροβίνη «Ο Γύρος του Θανάτου»
«Δυνατές Φωνές»
13 & 14  Δεκεμβρίου 2021
Θέατρο Αμαλία

Η θεατρική παράσταση «Δυνατές Φωνές» έρχεται στο Θέατρο Αμαλία τη Δευτέρα 13 και την Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2021, βασισμένη στο μονόπρακτο του August Strindberg, “Η πιο δυνατή” και με πρωτότυπα κείμενα της Μαριλένας Καβάζη. Κοινή θεματική των τριών μονολόγων- μαρτυριών: η γυναίκα και η δύναμη.

ΧΟΡΟΣ
Κρατικά Μπαλέτα Μόσχας: Ο Καρυοθραύστης
12 & 13  Δεκεμβρίου 2021
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Κάθε παράστασή του ενισχύει το μύθο του. Ο Καρυοθραύστης συγκινεί, μαγεύει και συνεχίζει να μας ταξιδεύει στον ονειρικό κόσμο του. Είναι από τις ελάχιστες παραστάσεις κλασικού μπαλέτου που μοιάζουν σαν να γράφτηκαν σήμερα. Η ευφάνταστη χορογραφία του Μαριούς Πετιπά και η αξεπέραστη μουσική του Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι τον έχει καθιερώσει ως μία από τις πιο δημοφιλείς παραστάσεις, η οποία παρόλο που μετράει 122 χρόνια ζωής έχει όλη τη ζωντάνια και τον ενθουσιασμό της πρώτης της βραδιάς.

ΒΙΒΛΙΟ
Ντελικάλτ | Εγώ και μερικές φίλες μου v.2
Αλεξάνδρα Μυλωνά
Εκδόσεις Γράφημα
 
Ντελικάλτ, αφηγήσεις γυναικών σε πρώτο πρόσωπο συντονισμένης ταλάντωσης∙ ίσως, ερωτικής. Πάτι 16, Νεφέλη Αγγελική 21, Λεοντώ 28, Καιτούλα 37, Αθηνά 39, Σουλτάνα 45, Τζόρτζια 48, Ευανθία 52, Στέλλα 56, Γιάννα 63 χρόνων. Μαζί τους και η συγγραφέας, Άλμα 69+. Ντελικάλτ, το τρελό παρκούρ της ντελικάτης θηλυκής ψυχής που μονολογεί μια νύχτα με πανσέληνο του Αυγούστου. Ντελικάλτ, ένα ξεχωριστό stand-up comedy στην ταράτσα μιας πολυκατοικίας. Και η πόλη όλη άγρυπνη να παρακολουθεί.
"Περί της εαυτού ψυχής"
Ισίδωρος Ζουργός
Εκδόσεις Πατάκη

Το "Περί της εαυτού ψυχής" είναι ένα εσωτερικό χρονικό για τον τρόπο που ένας αντιγραφέας γίνεται συγγραφέας, ένα μυθιστόρημα οικογένειας, περιπέτειας και ελευθερίας, για το άλλο Βυζάντιο. Ένα βιβλίο για τη δύναμη της γραφής και της μνήμης, γι’ αυτήν την ορμή που απαιτεί να ονοματίσουμε τα πράγματα του κόσμου εξαρχής με ανάδοχο τη δική μας ψυχή.

*Ο Ισίδωρος Ζουργός το Σάββατο 4 Δεκεμβρίου από τις 18:00 έως τις 20:00 θα βρίσκεται στον IANO (Αριστοτέλους 7) και θα υπογράφει το βιβλίο του.

 

ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
Όπερα Κουκλοθέατρου | W.A. Mozart: Aπόλλων & Υάκινθος
22 & 23 Δεκεμβρίου 2021
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
 
Αντλώντας έμπνευση από το ομώνυμο μύθο του Οβιδίου, ο εντεκάχρονος Μότσαρτ γράφει το έργο για ένα σχολείο στο Σάλτσμπουργκ παραλλάσσοντας την ιστορία ως ένα φόρο τιμής στη δύναμη της φιλίας και το μεγαλείο της φύσης, κάνοντας την ιδανική για το νεανικό κοινό. Μια  όπερα-κομψοτέχνημα, που παρουσιάζεται εξαιρετικά σπάνια, συναρπάζει τους θεατές όλων των ηλικιών με τη φρεσκάδα και τη νεανική της χάρη.
Ο «μικρός πρίγκιπας» σε ένα μουσικό διαδραστικό αναλόγιο, για παιδιά κάθε ηλικίας, από τον θεατρική ομάδα Μικρός Βορράς, για λίγες μόνο παραστάσεις. Μία διαδραστική παράσταση με τους μικρούς θεατές επί σκηνής.
Ο δαγκωμένος κουραμπιές του Άι Βασίλη
5 Δεκ 2021 - 9 Ιαν 2022
Θέατρο Σοφούλη
 
Το Θέατρο Σοφούλη σε συνεργασία με τον Γιάννη Σερβετά παρουσιάζει για τρίτη χρονιά τη χριστουγεννιάτικη παράσταση για παιδιά «Ο Δαγκωμένος Κουραμπιές του Άι Βασίλη», βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Γιάννη Σερβετά. Μια φοβερή χριστουγεννιάτικη περιπέτεια, με οικολογικό περιεχόμενο, που παντρεύει την ελληνική με τη δυτική παράδοση, έρχεται –πιο επίκαιρη από ποτέ- να ενθουσιάσει το κοινό τις ημέρες των γιορτών, στο Θέατρο Σοφούλη. Η αυλαία ανοίγει την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου στις 11.30.
Facebook
Website
Copyright © 2021 Cultural Society All rights reserved.

info@peebe.gr

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

‘Εκθεση & Βραβεία MATAROA | Εικαστικές Τέχνες

Η Πολιτιστική Εταιρεία και η 7η Art Thessaloniki – International Contemporary Art Fair, με στόχο την καλλιτεχνική προώθηση νέων δημιουργών και την ανάδειξή τους στο καλλιτεχνικό δυναμικό της χώρας, διοργανώνουν την τρίτη θεματική έκθεση και αντίστοιχο βραβείο νέων καλλιτεχνών με τίτλο ‘MATAROA’.

Παρουσίαση του λευκώματος «Αιώνια Θεσσαλονίκη»

Η Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος και ο Εκδοτικός Οίκος University Studio Press σας προσκαλούν στην εκδήλωση του φωτογραφικού λευκώματος με τίτλο Αιώνια Θεσσαλονίκη / Eternal Thessaloniki.

“Το σκοτεινό νήμα της βίας”

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο που προβλήθηκε στο πλαίσιο της εκδήλωσης “Το σκοτεινό νήμα της βίας”, μια διοργάνωση της Πολιτιστικής Εταιρείας.