Πολιτιστικό Ημερολόγιο | Σεπτέμβριος 2020

*|MC:SUBJECT|*
View this email in your browser

"Helena" by Artez - mural painted during Urban Art Ventures project - Thessaloniki, Greece - Sept 2015

 

Η διαχειριστική ομάδα του Ημερολογίου της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος επιλέγει μεταξύ πολιτιστικών δρώμενων, εικαστικών εκθέσεων, θεατρικών και μουσικών εκδηλώσεων και νέων εκδόσεων, και προτείνει:

*Λόγω των γενικότερων συνθηκών και τυχόν αλλαγών που προκύπτουν στον προγραμματισμό των εκδηλώσεων, παρακαλείστε να ενημερωθείτε για την ομαλή διεξαγωγή των εκδηλώσεων και τα μέτρα που ισχύουν προτού προγραμματίσετε την επίσκεψη/συμμετοχή σας.
ΦΕΣΤΙΒΑΛ
2o Beyond the Borders Music Festival
10 - 13 Σεπτ 2020
Λαογραφικό & Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας - Θράκης 
 
Το Beyond the Borders Music Festival είναι το μουσικό φεστιβάλ που θέλει να αναδείξει τη σχέση της μουσικής παράδοσης της Ελλάδας, των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου με τη σύγχρονη μουσική έκφραση και δημιουργία. Θα πραγματοποιηθεί τον προσεχή Σεπτέμβριο στον ανοιχτό προαύλιο χώρο του μουσείου και τα μουσικά σχήματα που έχουν επιλεγεί να συμμετέχουν αποτελούνται από Έλληνες μουσικούς αλλά και ξένους που ζουν στην Ελλάδα, θέλοντας με τον τρόπο αυτόν να ενισχύσει την εγχώρια μουσική σκηνή στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας.
Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός
18 Ιουλ - 30 Σεπτ 2020
Διάφοροι χώροι
 
Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού θεσμοθετεί το πρόγραμμα Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός, συνδέοντας την αρχαία ελληνική παράδοση με το σύγχρονο πολιτισμό.
Τοποθεσίες μεγάλης ιστορικής σημασίας και αρχαιολογικής αξίας θα φιλοξενήσουν ένα πλούσιο πρόγραμμα, με περισσότερες από 265 εκδηλώσεις σε 120 αρχαιολογικούς χώρους και σε περισσότερες από 41 περιφερειακές ενότητες της χώρας, τηρώντας πάντα τα μέτρα ασφάλειας των θεατών και του προσωπικού.
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
ΣΙΝΕΜΑ ΜΕ ΘΕΑ
1 - 15 Σεπτ 2020
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
 
Για έκτη συνεχή χρονιά στήνεται από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης ένα θερινό σινεμά στο πιο όμορφο σημείο της πόλης, την οροφή του κτιρίου Μ2 του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, με υπέροχη θέα στον Θερμαϊκό κόλπο. Φέτος προβάλλονται επτά ταινίες πρόσφατης παραγωγής που ξεχώρισαν και αγαπήθηκαν από το σινεφίλ κοινό, συναρπαστικές ιστορίες, με διάσημους πρωταγωνιστές από αγαπημένους σκηνοθέτες.
Σειρά προβολών και δημοσίων συζητήσεων.  Μπορούν τα μνημεία να αποτελέσουν όχι μόνο σκηνικό αλλά και βάση έναρξης και τροφοδότησης διαλόγου; Η νέα αυτή σχέση συμβίωσης της σύγχρονης τέχνης με τα αρχαία μνημεία επιχειρείται να αποτυπωθεί και να ενισχυθεί μέσα από το πρόγραμμα δράσεων που διοργανώνει το MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στο πλαίσιο του νέου θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός».
6η Νέα Παραλία_Νέα Πασαρέλα: «Λογοτεχνία»
16 Σεπτ 2020
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
 
Η ξεχωριστή εκδήλωση «Νέα Παραλία_Νέα Πασαρέλα» του συλλόγου «Οι Φίλοι της Νέας Παραλίας» θα συμμετάσχει στις εκδηλώσεις του ΟΜΜΘ «Καλοκαίρι στο Μέγαρο» και θα πραγματοποιηθεί -για πρώτη φορά- στην πλατεία του Μεγάρου την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2020 με θεματολογία εμπνευσμένη από την Λογοτεχνία.
Η διοργάνωση της Νέας Πασαρέλας πραγματοποιείται φέτος για έκτη συνεχή χρονιά, πάντα σε ανοιχτούς χώρους της Θεσσαλονίκης, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, με ρούχα που δημιουργούν οι σχεδιαστές τους, αποκλειστικά από ανακυκλώσιμα υλικά.
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
«Άρης Κατσιλάκης – Ευρήματα – Findings»
έως 13 Σεπτ 2020
Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Ο δημιουργός παρουσιάζει τα «Ευρήματα», μια ενότητα κεραμικών γλυπτών, δουλεμένων σε λευκό πηλό και προσαρμοσμένων σε ξύλινες κατασκευές. Τα έργα αυτά συνθέτουν ένα ενιαίο περιβάλλον, καλούν τον θεατή να τα προσεγγίσει και να τα παρατηρήσει ως τα παράδοξα και αναπάντεχα ευρήματα μιας ανασκαφής. 

Θεματική ξενάγηση | 13 Σεπτεμβρίου
Η ξενάγηση θα πραγματοποιηθεί από τον δημιουργό των έργων, Άρη Κατσιλάκη, επίκουρο καθηγητή Εργαστηρίου Γλυπτικής του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΑΠΘ. 
Απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση στο 2313 310 201.
Luchezar Boyadjiev: Ξαναχτίζοντας τον κόσμο των εικόνων…
30 Ιουν - 27 Σεπτ 2020
Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης
 
Πεντακόσια και πλέον έργα όλων των εικαστικών μέσων αποτυπώνουν την πολυσχιδή και ποικιλόμορφη καλλιτεχνική πορεία 30 χρόνων του Βούλγαρου εικαστικού Λουτσεζάρ Μπογιατζίεφ, στην πρώτη ατομική και αναδρομική έκθεση που γίνεται στην Ελλάδα με τίτλο «Ξαναχτίζοντας τον κόσμο των εικόνων. 1991-2019» στους δύο ορόφους του MOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης - Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (εντός ΔΕΘ - HELEXPO) από τις 30 Ιουνίου έως τις 27 Σεπτεμβρίου 2020.
Η Myró Gallery φιλοξενεί την έκθεση της Γαλήνης Εξαδακτύλου, «Λεκτικές Κινήσεις»,στον χώρο του Main Room. Η εικαστικός Γαλήνη Εξαδακτύλου, από τα πρώτα κιόλας χρόνια φοίτησης της στη Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ενδιαφέρθηκε να μελετήσει το ανθρώπινο σώμα, την μυϊκή κατατομή του και την εκφραστικότητα της κίνησης, ως την ιδέα της μετάφρασης της κίνησης σε λέξεις.
«Δωρήματα. Μικρές ιστορίες για νέα αποκτήματα»
έως 30 Σεπτ 2020
Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

 
Στην έκθεση αυτή, παρουσιάζονται νέα αποκτήματα του Μουσείου, που περιήλθαν στις Συλλογές του τα τελευταία χρόνια, εντάσσοντάς τα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο σε ό,τι αφορά το είδος, τη λειτουργικότητα, την ερμηνεία και την ιστορία που αυτά αφηγούνται.
Ρηνιώ Μουρέλου: «Ζωγραφική και εγκέφαλος»
28 Αυγ  - 4 Οκτ 2020
Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ
 
Η μαθηματικός-εικαστικός Ρηνιώ Μουρέλου ασχολείται τα τελευταία σαράντα χρόνια με τη σύγχρονη προσέγγιση για την ανθρώπινη σκέψη και αντίληψη. Οι δημιουργίες της αποτελούν έργα στοχασμού για τη δομή του ανθρώπινου νου που συνάδουν με τις σύγχρονες απόψεις της επιστήμης γύρω από το ίδιο θέμα. Προκειμένου να αποτυπώσει τις ταυτόχρονες λειτουργίες του εγκεφάλου, η Ρηνιώ Μουρέλου κατασκευάζει μοντέλα-παζλ, με διαφορετικές μεταξύ τους εικαστικές γραφές.
ΜΟΥΣΙΚΗ
Καλοκαίρι στο Μέγαρο: Live εκδηλώσεις
2 - 16 Σεπτ 2020
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
 
Oι καλοκαιρινοί χώροι του Μεγάρου θα γεμίσουν με ήχους γνωστών και αγαπημένων καλλιτεχνών - από κλασική μουσική μέχρι ελληνικό και διεθνές τραγουδιστικό ρεπερτόριο και από λαϊκή μουσική μέχρι ροκ, σουίνγκ ή λάτιν βραδιές. 
Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων εδώ: www.tch.gr
ΚΘΒΕ:  «Στα όνειρα των ποιητών»
16 Σεπ 2020 
Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (Αίθριο Μουσείου)
 
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης συμμετέχει στο πρόγραμμα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» με την παράσταση του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος «Στα όνειρα των ποιητών», σε σύλληψη – σκηνοθεσία & μουσική διδασκαλία Φένιας Χρήστου. Πρόκειται για μια μουσικοποιητική παράσταση βασισμένη στην ποίηση του Κωστή Παλαμά. Ένας κύκλος μελοποιήσεων και πρωτότυπων συνθέσεων εναλλάσσεται με δραματοποιημένες αναγνώσεις ποιημάτων σε μια παράσταση με χαρακτήρα δροσερό, ερωτικό, νεανικό και στιγμές-στιγμές σατιρικό ως προς τον έρωτα και τα όσα προκαλεί σε εμάς τους ανθρώπους. 
Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού 
18 Σεπτ 2020
Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης
(αύλειος χώρος)
 
Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης συμμετέχει στην πρωτοβουλία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός», με μία σειρά εμφανίσεων σε αρχαιολογικούς χώρους της Β. Ελλάδας.
Μουσική διεύθυνση: Έκτορας Ταρτανής
Μέτζο σοπράνο: Ελένη Βουδουράκη
Έργα A. Schönberg. Μ. Θεοδωράκη, J. Haydn
“Viva Beethoven” : Συμφωνική Ορχήστρα ΤΜΕΤ Παν/μίου Μακεδονίας
19 Σεπτ 2020
Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού (αίθριο μουσείου)  
 
Η Συμφωνική Ορχήστρα υπό τη Διεύθυνση του φοιτητή στην ειδίκευση «Διεύθυνση Ορχήστρας» Α.Πουρλουκάκη , θα ερμηνεύσει την θαυμάσια Συμφωνία αρ.1 σε Ντο Μείζονα Op.21. του L.V.Beethoven. Το έργο αυτό άρχισε ο Beethoven να το συνθέτει το 1799 και η πρεμιέρα στην οποία ο ίδιος διηύθυνε, ήταν στις 2 Απριλίου του 1800 στη Βιέννη. Μια συμφωνία με πανέμορφα θέματα βασισμένη σε τεχνοτροπίες και επιρροές των προγενέστερων μεγάλων δασκάλων και δημιουργών της συμφωνικής μουσικής, Haydn και Mozart.
Η συναυλία θα γίνει στο αίθριο του Μουσείου.
Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης στην Αρχαία Ρωμαϊκή Αγορά 
26 Σεπτ 2020
Αρχαία Ρωμαϊκή Αγορά Θεσσαλονίκης
 
Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης συμμετέχει στην πρωτοβουλία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός», με μία σειρά εμφανίσεων σε αρχαιολογικούς χώρους της Β. Ελλάδας.
Μουσική διεύθυνση: Βλαδίμηρος Συμεωνίδης
Κινηματογραφική μουσική Ν. Κυπουργού, E. Morricone, N. Rota 
ΘΕΑΤΡΟ
«Τρωάδες» του Ευριπίδη από το ΚΘΒΕ και ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Βέροιας
20 Αυγ 2020 - 19 Σεπτ 2020
Θέατρο Δάσους 
 
Το ΚΘΒΕ θα παρουσιάσει τις «Τρωάδες» του Ευριπίδη, σε συμπαραγωγή με το Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Βέροιας, σε σκηνοθεσία Γιάννη Παρασκευόπουλου. Με φόντο την κατεστραμμένη Τροία, οι γυναίκες Τρωαδίτισσες αναμένοντας την ανακοίνωση της τύχης τους, θρηνούν για την άλωση της πόλης. Ανάμεσά τους, παραδομένη στη μοίρα της, η γριά Εκάβη σέρνει το εξασθενημένο σώμα της, σηκώνοντας στις γέρικες πλάτες τα βάρη μιας ζωής, από το ένδοξο παρελθόν στο τραγικό παρόν. Στο ρόλο της Εκάβης η Γιώτα Φέστα.
«Όρνιθες» του Αριστοφάνη - ΚΘΒΕ - Γιάννης Ρήγας
22 Ιουλ - 6 Σεπτ 2020
Θέατρο Δάσους
 
Ο Πεισθέταιρος και ο Ευελπίδης, απηυδισμένοι από τη διαφθορά σε πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο στην οποία έχει περιέλθει η πόλη, φεύγουν για να βρουν τον Τηρέα, τώρα πια Έποπα, κάποτε άνθρωπο, τώρα τσαλαπετεινό, για να μάθουν από αυτόν και από τα άλλα πουλιά –που πετούν ψηλά και ίσως γνωρίζουν– αν υπάρχει κάποιος τόπος ειρηνικός, να πάνε να ζήσουν εκεί. Μαζί θα ιδρύσουν μια νέα Πολιτεία, μεταξύ ουρανού και γης, που θα εξουσιάζει ταυτόχρονα θεούς και ανθρώπους και όπου τα πουλιά θα έχουν τη θέση που τους αναλογεί.
«Μήδεια» του Ευριπίδη
12 Σεπτ 2020
Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
 
Η «Μήδεια», η τραγωδία του πάθους, της σύγκρουσης της λογικής με το παράλογο, είναι από τις πιο σύνθετες τραγωδίες του  Ευριπίδη. Τυφλωμένη από τη ζήλια, η Μήδεια τιμωρεί τον άπιστο Ιάσονα σκοτώνοντας τα ίδια τα παιδιά της και ολόκληρη  μέσα στον όλεθρο βουλιάζει. Τα ερωτήματα που θέτει το έργο, όπως ποιες ψυχικές διεργασίες οδήγησαν την Μήδεια σε αυτή την αποτρόπαια πράξη ώστε να αποτελέσει το δολοφονικό μητρικό αρχέτυπο και πόσο και η ίδια υπήρξε θύμα των άθλιων  κοινωνικών συνθηκών που βίωναν οι γυναίκες της εποχής της, παραμένουν διαχρονικά. 
ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ
«Έλμερ, ο παρδαλός ελέφαντας»
11 & 12 Σεπτ 2020
Ελληνίς Θερινός

H επίσημη θεατρική παράσταση του «Έλμερ του Παρδαλού Ελέφαντα» περιοδεύει στην Ελλάδα! Η θεατρική διασκευή του Έλμερ του Παρδαλού Ελέφαντα είναι εμπνευσμένη από τα παιδικά βιβλία του Ντέιβιντ Μακ Κι, σε έκδοση της Andersen Press (από το 1989) και περιέχει όλα τα εκπαιδευτικά νοήματα σύμφωνα με τις αξίες που εκπροσωπεί ο Έλμερ. Η παράσταση είναι η Ελληνική προσέγγιση των χαρακτήρων των βιβλίων με πρωτότυπο σενάριο, στίχους, μουσική, σκηνικά, τρισδιάστατες κούκλες και κοστούμια.
3ο Olympic Day Run Greece
26 Σεπτ 2020
Νέα Παραλία - Ομπρέλες του Ζογγολόπουλου

 
Το Ολυμπιακό Μουσείο, ιδρυτικό μέλος του Παγκόσμιου Δικτύου Ολυμπιακών Μουσείων και φορέας προβολής και προώθησης της παγκόσμιας Ολυμπιακής κληρονομιάς και του Ολυμπισμού ως φιλοσοφίας και τρόπου ζωής, έχει την χαρά να οργανώνει το 3ο Olympic Day Run, το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2020. Με ιδιαίτερο χαρακτήρα λόγω των πρωτόγνωρων για την παγκόσμια κοινότητα συνθηκών, η φετινή διοργάνωση του 3ου "Olympic Day Run Greece" θα αποτελέσει την συμβολική και δυναμική επανεκκίνηση του αθλητισμού. 
ΒΙΒΛΙΟ

ΚΡΗΝΕΣ

Κείμενο: Σταύρος Ζουμπουλάκης
Εκδόσεις ΜΙΕΤ


Κρήνες,  βρύσες και πηγές είναι το θέμα των φωτογραφιών που συγκεντρώνονται στο βιβλίο αυτό και προέρχονται όλες από το Αρχείο Φωτογραφίας του ΕΛΙΑ / ΜΙΕΤ. Οι φωτογραφίες που παρουσιάζονται ξεκινούν από τα τέλη του 19ου αιώνα και φτάνουν μέχρι και τις αρχές της δεκαετίας του 1960. Αποτυπώνουν γλαφυρά την κεντρική θέση που είχαν οι πηγές και οι κρήνες στη ζωή των ανθρώπων σε καιρό ειρήνης αλλά και σε καιρό πολέμου.
Στο βιβλίο αυτό περιλαμβάνονται φωτογραφίες των Αδελφών Underwood, Γιώργου Βαφιαδάκη, Frédéric Boissonnas, Νίκου Ζωγράφου, Δημήτρη Παπαδήμου, Γιώργου Σεφέρη, καθώς και της USIS (Αμερικανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών) και της Section photographique de l’Armé française.
 
Θεσσαλονίκη - Καλοχώρι, ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣ 2010

Βαλεριάνο Τροϊάνι / Αννίτα Στυλοπούλου
Εκδόσεις ΣΑΙΞΠΗΡΙΚόΝ
 
Το παρόν λεύκωμα, μέσα από μια γόνιμη συνομιλία 30 φωτο-ποιημάτων, αποτυπώνει αυτή την απερήμωση της περιοχής του βιότοπου του Καλοχωρίου, έτσι που μόνον η τέχνη μπορεί. Με την ωμή φωτογραφική ματιά του Βαλεριάνο Τροιάνι και τις σύντομες ποιητικές τεκμηριώσεις της Αννίτας Στυλοπούλου, αποκαλύπτει μια πλευρά της πόλης της Θεσσαλονίκης  -παραμελημένη και αφημένη στο έλεος του χρόνου- με μοναδικό αίτημα να καταδείξει την αισθητική, κοινωνική, πολιτισμική και εν τέλει ανθρώπινη πλευρά αυτής της εγκατάλειψης επαναφέροντας στο φως ίσως νέα δεδομένα και λύσεις για το μέλλον αυτής της περιοχής.
visit our website
Our Facebook
Website
Copyright 2015 | All Rights Reserved

Contact Us:
Τ 2310 551 754
E pr@peebe.gr


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.
 

ΤΑ ΜΠΑΛΚΟΝΙΑ

ΚΕΙΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΡΤΑΡΙ του Άκη Δήμου | τεύχος 45 του ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚέΩΝ ΠόΛΙΣ

Πολιτιστικό Ημερολόγιο | Ιούλιος 2024

Η διαχειριστική ομάδα του Ημερολογίου της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος επιλέγει μεταξύ πολιτιστικών δρώμενων, εικαστικών εκθέσεων, θεατρικών και μουσικών εκδηλώσεων και νέων εκδόσεων, και προτείνει…

Μία πρόταση παρεμβάσεων και συνολικής αισθητικής αναβάθμισης στον άξονα της Νέας Παραλίας