fbpx

logo

*|MC:SUBJECT|*
View this email in your browser

* Vicki Norman, Harvest time in Shropshire. 

Η διαχειριστική ομάδα του Ημερολογίου της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος επιλέγει μεταξύ πολιτιστικών δρώμενων, εικαστικών εκθέσεων, θεατρικών και μουσικών εκδηλώσεων και νέων εκδόσεων, και προτείνει:
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η εξωστρέφεια, η επιχειρηματικότητα και η καινοτομία είναι τα βασικά γνωρίσματα πάνω στα οποία εδράζεται στηρίζεται η διοργάνωση της 84ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Μία ακόµη οικονοµική και επενδυτική υπερδύναµη, την Ινδία, που αποτελεί και µία από τις µεγαλύτερες αγορές του κόσµου, προσελκύει η ΔΕΘ ως Τιµώµενη Χώρα για την διοργάνωση του 2019.  Η υψηλή τεχνολογία, η καινοτοµία, η γεωργία και ο τουρισµός αποτελούν ορισµένους από τους τοµείς κοινού ενδιαφέροντος ανάµεσα στις δύο χώρες και στο πλαίσιο αυτό Ινδικές επιχειρήσεις και φορείς θα συµµετάσχουν στην 84η ΔΕΘ και θα πραγµατοποιήσουν επαφές µε αντίστοιχες ελληνικές επιχειρήσεις.  Δέκα χρόνια µετά την προηγούµενη συµµετοχή της Ινδίας ως Τιµώµενης Χώρας στην ΔΕΘ, οι µακρές ιστορικές και πολιτισµικές σχέσεις ανάµεσα στις δύο χώρες, αλλά και οι διµερείς εµπορικές και επενδυτικές σχέσεις, θα γνωρίσουν νέα µεγάλη ώθηση στην 84η ΔΕΘ τον Σεπτέµβριο του 2019.
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Το Reworks Agora είναι ένα μονοήμερο διεθνές, διαθεματικό και πολυδύναμο forum που για 4η χρονιά θα παρουσιάσει κεντρικούς ομιλητές, συζητήσεις, demos και μουσικές performances από κορυφαίους ειδικούς και πρωτοπόρους της "δημιουργικής οικονομίας". Στο μουσικό μέρος του Reworks Agora, μεταξύ άλλων, θα παρουσιαστεί ο Αμερικανός πιανίστας και τραγουδιστής Peter Brοderick, γνωστός από τη συμμετοχή του στους περίφημους Efterklang – ένας πολυγραφότατος και ολοκληρωμένος μουσικός, που εδώ και μια δεκαετία έχει ηχογραφήσει μια πλειάδα προσωπικών studio albums στην Erased Tapes Records.
Ρωμαϊκή Αγορά Θεσσαλονίκης
 
Δυο ομιλίες μαζί με ένα performance θα φέρουν στο προσκήνιο θέματα πολιτισμού σε έναν χώρο που συνεχώς εξελίσσεται μέσα από την διαδικασία του επαναπροσδιορισμού, σαν ένας άλλος άνθρωπος. Καθώς άνθρωπος και χώρος, είναι έννοιες αλληλένδετες. Ο άνθρωπος διαμορφώνει το χώρο, αλλά και διαμορφώνεται από αυτόν. Ο χώρος βιώνεται με διαφορετικούς τρόπους υπό διαφορετικές συνθήκες και από διαφορετικούς ανθρώπους. 
Το δεύτερο pre-event του TEDxUniversityofMacedonia έρχεται 1 Σεπτεμβρίου να δώσει νέα πνοή σε αυτόν τον χώρο. 
Τα ΒορΟινά 2019
21 Σεπτεμβρίου 2019

Λιμάνι Θεσσαλονίκης, Προβλήτα 1

Η εκδήλωση γευσιγνωσίας οίνων και αποσταγμάτων του βορειοελλαδίτικου αμπελώνα, με τη συμμετοχή των οινοπαραγωγών-μελών της ένωσης "Οίνοι Βορείου Ελλάδος" θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου 2019, από τις 6 το απόγευμα έως τις 10 το βράδυ, στην Προβλήτα 1 στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ).  Οίνοι λευκοί, ροζέ και ερυθροί, ξηροί, ημίξηροι, αφρώδεις και ημιαφρώδεις, γλυκείς και αμπελοοινικά αποστάγματα, από τα σημαντικότερα αμπελοτόπια και τα πλέον δημοφιλή οινοποιεία της βόρειας Ελλάδας, θα είναι, μαζί με τους δημιουργούς τους, στη διάθεση του κοινού.  Στόχος της εκδήλωσης είναι η γνωριμία με τον βορειοελλαδίτικο αμπελώνα, τις ποικιλίες του και τις δυνατότητές τους, τη σύγχρονη οινοποίηση και την ενημέρωση από τους ίδιους τους οινοπαραγωγούς για τον επώνυμο ποιοτικό Ελληνικό οίνο, την πορεία του στη χώρα μας αλλά και το εξωτερικό, τον φετινό τρύγο και την εξέλιξή του.
ΦΕΣΤΙΒΑΛ
 
Το Φεστιβάλ Δάσους, το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός της Θεσσαλονίκης, επιστρέφει αυτό το καλοκαίρι για πέμπτη χρονιά. Από τον Ιούνιο έως το Σεπτέμβριο, με κέντρο το Θέατρο Δάσους και το Θέατρο Γης, αλλά και με παράλληλες εκδηλώσεις στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, στο Βασιλικό Θέατρο και στη Μονή Λαζαριστών, οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν κορυφαίες παραγωγές στο θέατρο, στη μουσική και στο χορό, με τους πιο αγαπημένους δημιουργούς αλλά και τα μεγαλύτερα ονόματα της ελληνικής μουσικής σκηνής.

Ο δήμος Νεάπολης-Συκεών "πλημμυρίζει" από ήχους, τέχνες και παραδόσεις των λαών της βαλκανικής στο πλαίσιο της Βαλκανικής Πλατείας 2019.

Η Βαλκανική Πλατεία, ένας δίαυλος πολιτισμού, μια διαπολιτιστική και διαπολιτισμική γιορτή παίρνει τη σκυτάλη από τα Μερκούρεια και υποδέχεται το Φθινόπωρο στο Δήμο Νεάπολης Συκεών με στόχο την σύσφιξη των πολιτισμικών σχέσεων μεταξύ των Βαλκανικών χωρών.

Η μουσική, τα τραγούδια, οι θεατρικές παραστάσεις και όλα τα δρώμενα που προγραμματίζει ο Δήμος Νεάπολης – Συκεών κατά τη διάρκεια διεξαγωγής του θεσμού της Βαλκανικής Πλατείας στέλνουν ένα ηχηρό μήνυμα συνύπαρξης και συνεργασίας μέσα από ένα διαρκή, ανοιχτό διάλογο.


Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, κυρίαρχος γνώμονας του Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών είναι η ποιοτική δημιουργία μέσα από τις επιλογές των καλλιτεχνών που θα φιλοξενήσει και το είδος των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιούνται κατά τη διάρκειά του. Πλήθος καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, συναυλιών, θεατρικών και μουσικοχορευτικών παραστάσεων στις οποίες συμμετέχουν σπουδαίοι καλλιτέχνες έχουν ήδη ανακοινωθεί στο πρόγραμμα του φεστιβάλ.
 
Η διοργάνωση για το παιδί και τον γονιό, πιστή στο φθινοπωρινό ραντεβού της, έρχεται για τρίτη κατά σειρά χρονιά, στις 21 & 22 Σεπτεμβρίου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, και συγκεκριμένα στο Νέο Δημαρχιακό Μέγαρο γεμάτη βιωματική γνώση, πρωτότυπη εξερεύνηση και παιδαγωγικό παιχνίδι για όλη την οικογένεια! Market Προϊόντων & Υπηρεσιών, side events, κινητικά δρώμενα, παρουσιάσεις, συμμετοχικά παιχνίδια και εκπαιδευτικά εργαστήρια (workshops), kids’ area, lounge & food corner.  Ο πυρήνας του, τα παιδιά ως και 12 ετών, μιας και όλες του οι δράσεις όχι απλά απευθύνονται ή έχουν ως άξονα αυτά, αλλά και αποτελούν age-specific προτάσεις, Με απλά λόγια, όχι γενικά εργαστήρια ή δραστηριότητες, αλλά στοχευμένα για συγκεκριμένες ηλικίες το καθένα.
ΜΟΥΣΙΚΗ / ΧΟΡΟΣ
Αφιέρωμα στον Μάνο Ελευθερίου
8 Σεπτεμβρίου 2019

Θέατρο Γης

 
Ξαφνικά πέρσι το καλοκαίρι ο ποιητής, πεζογράφος, στιχουργός και συλλέκτης Μάνος Ελευθερίου έφυγε από τη ζωή, αφήνοντας ένα μεγάλο κενό στις καρδιές μας και στον Ελληνικό πολιτισμό. Στενοί δεσμοί, πολύχρονη φιλία και πάρα πολλά τραγούδια, από το ξεκίνημά του, συνδέουν τον Γιώργο Νταλάρα με τον Μάνο. Μαζί με τον καλό του φίλο και συνεργάτη Μίλτο Πασχαλίδη, ετοίμασαν και παρουσιάζουν μια σειρά συναυλιών με τα ωραιότερα τραγούδια του Μάνου Ελευθερίου. Τον Γιώργο Νταλάρα, τον Μίλτο Πασχαλίδη αλλά και την ταλαντούχα Ασπασία Στρατηγού, που θα τραγουδήσει μερικά από τα ωραιότερα λαϊκά του Μάνου, συνοδεύουν 9 εξαιρετικοί μουσικοί που "ντύνουν" τα τραγούδια με τη δεξιοτεχνία και το μεράκι τους.
Αφιέρωμα στη Στέλλα Χασκίλ
28 Σεπτεμβρίου 2019

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Η Στέλλα Χασκίλ, γεννημένη στη Θεσσαλονίκη το 1918, είναι μία από τις σπουδαιότερες τραγουδίστριες της Ελλάδας, η οποία σιγά σιγά "ανακαλύπτεται" ξανά.  Οι μεγαλύτεροι συνθέτες του λαϊκού και του ρεμπέτικου έγραψαν τραγούδια για αυτήν, μεταξύ των οποίων οι Βασίλης Τσιτσάνης, Απόστολος Καλδάρας, Μανώλης Χιώτης, Μάρκος Βαμβακάρης. Η παράσταση περιλαμβάνει το υπέροχο ρεπερτόριο της Στέλλας Χασκίλ και τη συγκινητική ιστορία της ζωής της.
Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης στο πλαίσιο εορτασμού των 30 χρόνων αδιάλειπτης λειτουργίας της Βίλας Καπαντζή ως Πολιτιστικού Κέντρου, από την αποκατάστασή της, το 1989 από την Εθνική Τράπεζα, μέχρι σήμερα,διοργανώνει τη συναυλία "Η Ελένη και η Σουζάνα Βουγιουκλή στην αυλή του ΜΙΕΤ" στο Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, Βίλα Καπαντζή.
STOMP
21 - 22 Σεπτεμβρίου 2019

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Το show των STOMP είναι ένας συνδυασμός κρουστών, ρυθμικής κίνησης και οπτικής κωμωδίας και πρόκειται για την πιο ευφάνταστη επινόηση στον χώρο των μουσικών τεχνών. Οι STOMP καταργούν τον διαχωρισμό υψηλής και λαϊκής τέχνης, προκαλούν αβίαστα το γέλιο και είναι φοβερά ευρηματικοί. 

Το Pocket Dance Festival είναι μια πρωτοβουλία των Βίκυ Αγγελίδου, Νατάσσας Αραμπατζή και Αλέξανδρου Γκουντινάκη. Ο στόχος είναι το κοινό της Θεσσαλονίκης να έρθει κοντά με καλλιτέχνες/χορογράφους που δημιουργούν εντός και εκτός Ελλάδος.

Το Μαύρο Θέατρο της Πράγας παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από τον Jiři Srnec στο Διεθνές Φεστιβάλ Εδιμβούργου το 1961 και έγινε γρήγορα ένας από τους πιο γνωστούς θεατρικούς θιάσους σε όλον τον κόσμο και ο πιο γνωστός εκπρόσωπος της τσέχικης δραματικής τέχνης. Έχει πάρει μέρος σε αμέτρητα θεατρικά φεστιβάλ και διεθνείς περιοδείες και τις παραστάσεις του έχουν παρακολουθήσει πάνω από 5 εκατομμύρια θεατές σε 68 χώρες. Η τέχνη του Μαύρου Θεάτρου, στηρίζεται στο μαύρο σκηνογραφικό χώρο (μαύρο βελούδο) εντός του οποίου κινούνται οι ηθοποιοί - χειριστές των διαφόρων αντικειμένων - ντυμένοι με κατάμαυρα ρούχα, πράγμα που τους καθιστά αθέατους στους θεατές. Αυτό που βλέπουν οι θεατές είναι ένα μαγικό παιχνίδι του πιθανού και του απίθανου, όπου πολύχρωμα αντικείμενα αιωρούνται στον αέρα με τη δική τους ανεξάρτητη οντότητα, σε απόλυτο συγχρονισμό με τους ηθοποιούς που "αφηγούνται" στο θεατή την ιστορία τους μέσα από τη διεθνή γλώσσα της παντομίμας.
ΣΙΝΕΜΑ
Δωρεάν Προβολή του «Cinema Paradiso»
4 Σεπτεμβρίου 2019
Πλατεία Αριστοτέλους, Θεσσαλονίκη

Στην Πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη την Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2019 το βράδυ θα προβληθεί η ταινία «Cinema Paradiso» με ελεύθερη είσοδο, στα πλαίσια του προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη – MEDIA» το οποίο και υποστηρίζει το πρόγραμμα των εκδηλώσεων «Σεζόν κλασικών ταινιών», που πραγματοποιούνται σε 13 χώρες της Ε.Ε., δίνοντας τη δυνατότητα σε σχεδόν 2.000 συμπολίτες μας να απολαύσουν το κινηματογραφικό αυτό αριστούργημα του Giuseppe Tornatore. Special Guest της βραδιάς θα είναι η Beatrice Bordone Bulgari, η ενδυματολόγος της ταινίας Cinema Paradiso. Για όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού έως και τα τέλη Σεπτέμβρη, ταινίες από τον κλασικό Ευρωπαϊκό κινηματογράφο θα προβληθούν σε σημαντικούς χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης μεταξύ των οποίων το Κάστρο Kilkenny στην Ιρλανδία, και η Piazza Maggiore στη Μπολόνια, με απώτερο στόχο την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των ανθρώπων που έχουν κοινά ενδιαφέροντα και το ίδιο πάθος για τις κλασικές ταινίες του Ευρωπαϊκού κινηματογράφου.

ΣΙΝΕΜΑ ΜΕ ΘΕΑ
10 Ιουνίου 2019 - 19 Σεπτεμβρίου 2019

Μεγάρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Για 5η συνεχόμενη χρονιά το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης συνεργάζονται στην πιο επιτυχημένη πρόταση για τους σινεφίλ της πόλης και όχι μόνο. Πρόκειται για μια εναλλακτική, οικονομική και ποιοτική πρόταση η οποία αγαπήθηκε ιδιαίτερα από όσους επιλέγουν να μείνουν εντός των τειχών για το καλοκαίρι. Συνολικά θα προβληθούν 20 επιλεγμένες ταινίες.

Διοργάνωση: ΟΜΜΘ - ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΘΕΑΤΡΟ

Η τραγωδία "Ιφιγένεια η εν Αυλίδι" εστιάζει στην απόφαση του Αγαμέμνονα, αρχιστράτηγου των Αχαιών, να θυσιάσει την κόρη του την Ιφιγένεια, ώστε να μπορέσει να σαλπάρει για την Τροία ο ελληνικός στόλος, που έχει ακινητοποιηθεί λόγω άπνοιας στην Αυλίδα. Αυτό είναι το θέλημα της θεάς Άρτεμης, όπως αποκαλύπτει με τον χρησμό του ο μάντης Κάλχας. Συντελεστές:
Μετάφραση: Παντελής Μπουκάλας
Σκηνοθεσία: Γιάννης Καλαβριανός Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Γιώργος Γλάστρας (Αγαμέμνων), Ανθή Ευστρατιάδου (Ιφιγένεια), Γιώργος Καύκας (Πρεσβύτης), Νικόλας Μαραγκόπουλος (Μενέλαος), Θανάσης Ραφτόπουλος (Αχιλλέας), Χρίστος Στυλιανού (Αγγελιοφόρος), Μαρία Τσιμά (Κλυταιμήστρα).  Μουσικός επί σκηνής: Δημήτρης Χουντής

Επταπύργιο. Μια θεατροποιημένη αφήγηση ενός τόπου με δυνατές μνήμες που ανασαίνει πολλούς αιώνες, αποτελώντας κομμάτι της ιστορίας της πόλης μας. Από τις ανάσες του βγαίνουν στεναγμοί, μουσικές, πόνοι και χαρές, παράξενα και τρυφερά. Μέσα από ανθρώπινες ιστορίες. Ηθοποιοί και μουσικοί του ΚΘΒΕ θα μας ταξιδέψουν σε ένα κομμάτι της ιστορίας του, από το 1899 έως το 1989. Ένα ταξίδι απ' το σκοτάδι στο φως.
 
H Εύη Σαρμή σκηνοθετεί ένα ταξίδι στο χρόνο με μαρτυρίες πολιτικών και ποινικών κρατουμένων του Γεντί Κουλέ, διανθισμένο με τραγούδια που αναφέρονται στη φυλακή.

Στη Ναζιστική Γερμανία, ο Βίλχελμ Φουρτβένγλερ θεωρείται ο σημαντικότερος Διευθυντής Ορχήστρας γι’ αυτό και χαίρει της εύνοιας του Αδόλφου Χίτλερ. Μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, στο κατεχόμενο Βερολίνο, ο Φουρτβένγκλερ θα κατηγορηθεί για τη σχέση του με το Ναζιστικό καθεστώς και θα υποβληθεί σε ανάκριση από τους Αμερικανούς.
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μυλωνάς
Παίζουν: Νικήτας Τσακίρογλου, Χρήστος Βαλαβανίδης, Αλέξανδρος Μπουρδούμης
"Δον Ζουάν" του Μολιέρου
4 - 5 Σεπτεμβρίου 2019

Ανοικτό Θέατρο Συκεών "Μάνος Κατράκης"

Στον Δον Ζουάν, ο Μολιέρος πραγματεύεται έναν από τους μεγαλύτερους σύγχρονους μύθους, δίνοντας την ισχυρότερη λογοτεχνική ενσάρκωση του θρυλικού ήρωα και ένα από τα πιο γοητευτικά όσο και αινιγματικά έργα της παγκόσμιας δραματουργίας. Ο Μολιέρος οδηγεί στα άκρα το προφίλ του ακόλαστου ήρωα. Μετατοπίζει το ενδιαφέρον από τα ερωτικά επιτεύγματα του Δον Ζουάν στη φιλοσοφία του.
Σκηνοθεσία: Θέμης Μουμουλίδης
Παίζουν οι ηθοποιοί: Νίκος Κουρής, Ζέτα Μακρυπούλια, Μάκης Παπαδημητρίου, Δημήτρης Καραμπέτσης, Ηρώ Μπέζου, Γιάννης Σοφολόγης, Μιχάλης Τιτόπουλος, Ιωάννης Καπελέρης, Ελίζα Σκολίδη.

Το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν και η Εθνική Λυρική Σκηνή εγκαινιάζουν τη νέα μακροπρόθεσμη συνεργασία τους με την παρουσίαση της παράστασης "Εκκλησιάζουσες - Η λαϊκή οπερέτα", σε μετάφραση - λιμπρέτο - μουσική Σταμάτη Κραουνάκη και σκηνοθεσία Μαριάννας Κάλμπαρη. 
Μια πρωτότυπη διασκευή της γνωστής κωμωδίας του Αριστοφάνη, από τον Σταμάτη Κραουνάκη, στο πλαίσιο του κύκλου "Operetta restart" της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. 
Μετάφραση- Λιμπρέττο- Μουσική: Σταμάτης Κραουνάκης 
Σκηνοθεσία: Μαριάννα Κάλμπαρη 

 
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Η έκθεση παρουσιάζει αντίγραφα εντοίχιων ψηφιδωτών από μνημεία της Ραβέννας (5ος-6ος αι.) σε συνομιλία με φωτογραφίες εντοίχιων ψηφιδωτών από μνημεία της Θεσσαλονίκης της παλαιοχριστιανικής περιόδου, αλλά και με τα πρωτότυπα ψηφιδωτά της Ροτόντας. Τα εξαιρετικής τέχνης και παγκοσμίου φήμης ψηφιδωτά των δύο πόλεων δίνουν τη μοναδική ευκαιρία στο κοινό να γνωρίσει τον πολιτιστικό πλούτο της Ραβέννας και της Θεσσαλονίκης, αλλά και να έρθει σε επαφή με την τέχνη του ψηφιδωτού. Η έκθεση διοργανώνεται από τη Διεύθυνση Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τον Δήμο της Ραβέννας.
Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ.

Στα έργα της η Anese Cho επιχειρεί να αποκαλύψει την καταπιεσμένη και αποκλεισμένη γυναίκα, όχι απλά ερμηνεύοντας, αλλά καταδεικνύοντας πως η ζωή της γυναίκας είναι σε διαρκή μεταβολή. Για πολλές γενεές, οι γυναίκες ήταν υποχρεωμένες να μάχονται και να διχάζονται ανάμεσα στην επαγγελματική τους σταδιοδρομία και τη ζωή τους στο σπίτι, ως σύζυγοι και μητέρες. Στην πράξη, αυτός είναι και ο κατακερματισμός, τα θραύσματα που διαφαίνονται στο έργο της Anese Cho, η οποία ως καλλιτέχνης πρέπει να επικεντρώνεται στα έργα της, αλλά και ως μητέρα οφείλει να φροντίζει το παιδί της.
Σε επιμέλεια της Δρ. Θάλειας Βραχοπούλου.

Ο Σύλλογος των αποφοίτων και φίλων του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης «Nouvelle Amicale» σας προτείνει ένα ταξίδι στον κόσμο των αρωμάτων, με επίκεντρο τη Γαλλία. Τα αρώματα έχουν συνδεθεί στενά με τη γαλλική κουλτούρα και στόχος της έκθεσης είναι να προβάλει και να αναδείξει αυτή τη σχέση, μέσα από ιδιωτικές συλλογές φιαλιδίων, παλαιές συλλεκτικές αφίσες, οπτικοακουστικό υλικό και παρεμβάσεις ειδικών.

Στο πλαίσιο της έκθεσης, θα φιλοξενηθούν επίσης οι εξαιρετικές ευφάνταστες φωτογραφίες του κ. Κωνσταντίνου Κουκούτση, με θέμα «το άρωμα».

 
Εικαστική Έκθεση «Αναστοχασμοί της Παράδοσης»
- Balkan Art Festival

1-15 Σεπτεμβρίου 2019

Λαογραφικό & Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης

 

Tο Balkan Art Festival παρουσιάζει την έκθεση σύγχρονης τέχνης, «Αναστοχασμοί της Παράδοσης». Εννοιολογική αφετηρία της έκθεσης είναι οι παραδοσιακές τέχνες, οι οποίες από κοινός τόπος των διαφορετικών πολιτισμών των Βαλκανίων γίνονται αντικείμενο διερεύνησης και προβληματισμού στην σύγχρονη τέχνη.

Επιμέλεια Έκθεσης: Andreea Foanene, Γεωργία Κουρκουνάκη.

Το έργο χρηματοδοτείται από το Ινστιτούτο Goethe και υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Ακαδημία Πολιτιστικής Διαχείρισης: Σόφια, Βουκουρέστι, Θεσσαλονίκη και Σαράγιεβο.
ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ
Ο Πήτερ Παν είναι το αγόρι που φοβάται να μεγαλώσει. Τα Χαμένα Παιδιά, θα μπορούσαν να είναι τα σημερινά ασυνόδευτα παιδιά που αναζητούν τους γονείς τους. Ζουν στη Χώρα του Ποτέ που είναι ένας ερειπωμένος χώρος. Ένα έργο που θα ήθελε να μιλήσει κυρίως για την αγάπη και την αμέριστη έγνοια και μέριμνα προς τα παιδιά, αλλά ακόμη θίγει σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την απώλεια, την εγκατάλειψη και τον παιδικό πόνο και τις δυσκολίες της ενηλικίωσης.  Διασκευή –Σκηνοθεσία: Δημήτρης Αδάμης  Με την φροντίδα της Ελεονώρας Μελέτη.
Με 29 πολιτιστικά δρώμενα και το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Παύλου Μελά δίνει ευκαιρίες συνάντησης και ψυχαγωγίας πλημμυρίζοντας με συναισθήματα και εμπειρίες, δημιουργούς και θεατές, σε 18 διαφορετικούς τόπους της Σταυρούπολης, της Πολίχνης, της Ευκαρπίας.
Αυτό το καλοκαίρι, εκπαιδευτικά προγράμματα του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη ταξιδεύουν απ’ άκρη σ’ άκρη της Ελλάδος, μέσω της Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας που οργανώνεται από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και υλοποιείται από το Δίκτυο Ελληνικών Βιβλιοθηκών. παιδιά ηλικίας 4 έως 14 ετών μπορούν να παρακολουθήσουν εργαστήρια με θέμα: "Για φαντάσου…"
ΒΙΒΛΙΟ
Όνειρα και ιστορική συνείδηση στην Ελλάδα
Charles Stewart
Εκδόσεις Μεταίχμιο
 
Τι συνιστά την ιστορία; Μήπως αυτός ο όρος περιορίζεται στη δουλειά αναγνωρισμένων ιστορικών; ή μπορεί η πληροφορία για το παρελθόν να κερδηθεί μέσα από όνειρα, πνευματικές τελετές ή παραστατικούς χορούς; Αυτά επίσης μετρούν ως ιστορίες; Αντί να απορρίπτει αυτά τα στοιχεία ως 'μύθο' ή 'θρησκεία', ο Charles Stewart υποστηρίζει στο βιβλίο Dreaming and Historical Consciousness (Όνειρα και ιστορική συνείδηση) ότι η ερμηνεία μας για την ιστορία πρέπει να διευρυνθεί. Αυτή η πρόθεση είναι κομβική στο παγκόσμιο στερέωμα, όπου εναλλακτικές ιστορικές πρακτικές ζητούν την εκτίμησή μας ως συστήματα σκέψης, αντί της απόρριψης ως κατώτεροι τύποι γνώσης.
 
 
Ημερολόγιο πολέμου (1940–1941) & Ημερολόγιο αιχμαλωσίας (1944–1945)
Παναγιώτης Νικόπουλος

Εκδόσεις ΜΙΕΤ
 
Τα ημερολόγια του Παναγιώτη Νικόπουλου, πέντε συνολικά σημειωματάρια, χωρίζονται σε δύο διακριτές χρονικές ενότητες. Η πρώτη είναι η περίοδος του πολέμου 1940–1941. Ο Νικόπουλος, στρατιώτης ήδη κατά την κήρυξη του πολέμου, αρχίζει να καταγράφει τις εντυπώσεις και τις σκέψεις του σ’ ένα ημερολόγιο καθώς η μονάδα του προωθείται προς το μέτωπο και στη συνέχεια υποχωρεί μετά την αστραπιαία επέλαση των χιτλερικών στρατευμάτων. Η δεύτερη χρονική ενότητα είναι η περίοδος κατά την οποία ο Νικόπουλος μεταφέρεται στο Γκρατς της Αυστρίας, τότε τμήμα του Τρίτου Ράιχ, και υποχρεώνεται σε καταναγκαστική εργασία.
Η ιστορικός Ελένη Κούκη σκιαγραφεί το ιστορικό πλαίσιο μέσα στο οποίο πρέπει να διαβαστούν τα ημερολόγια.
visit our website
Our Facebook
Website
Copyright 2015 | All Rights Reserved

Contact Us:
Τ 2310 551 754
E pr@peebe.gr


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.
 

Το μυστήριο του χρόνου

του Ηρακλή Παπαϊωάννου | τεύχος 77 του ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚέΩΝ ΠόΛΙΣ

Πολιτιστικό Ημερολόγιο | Ιούνιος 2024

Η διαχειριστική ομάδα του Ημερολογίου της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος επιλέγει μεταξύ πολιτιστικών δρώμενων, εικαστικών εκθέσεων, θεατρικών και μουσικών εκδηλώσεων και νέων εκδόσεων, και προτείνει…

MATAROA AWARDS 2024

Ανοίγοντας προοπτικές σε νέους δημιουργούς, για ένα «ταξίδι» στον χώρο της τέχνης