fbpx

logo

*|MC:SUBJECT|*
View this email in your browser
Η διαχειριστική ομάδα του Ημερολογίου της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος επιλέγει μεταξύ πολιτιστικών δρώμενων, εικαστικών εκθέσεων, θεατρικών και μουσικών εκδηλώσεων και νέων εκδόσεων, και προτείνει:
ΦΕΣΤΙΒΑΛ
60ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
31 Οκτωβρίου 2019 - 10 Νοεμβρίου 2019
Διάφοροι Χώροι
 
Το ελληνικό σινεμά θα πρωταγωνιστήσει και στη φετινή διοργάνωση. Οι δράσεις που ήδη έχουν καθιερωθεί -μεταξύ άλλων, το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου και οι υπηρεσίες networking- συνεχίζονται ενισχυμένες, αναβαθμίζοντας την παρουσία των ελληνικών ταινιών στο φεστιβάλ. Οι δράσεις αυτές προσκαλούν τους έλληνες δημιουργούς να αξιοποιήσουν τις δομές που τους προσφέρει ο θεσμός, συμπεριλαμβανομένων και των αναπτυξιακών σκελών του τμήματος της Αγοράς.
7η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης "Στάση"
12 Οκτωβρίου 2019 - 16 Φεβρουαρίου 2020

Διάφοροι χώροι
 
Δεύτερη δεκαετία για την Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, η οποία συστήνεται ξανά στο φιλότεχνο κοινό στην έβδομη εκδοχή της, υπό τον γενικό τίτλο "Στάση". Η 7η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης προτείνει μια ιστορική επισκόπηση του εαυτού, του κόσμου και της ζωής μέσα από καλλιτεχνικές θέσεις και έργα. Με ερωτηματικά ή ενθουσιασμό, με αντιστάσεις ή ανατροπές, με ποιητικότητα ή ρεαλισμό, με φαντασία ή κριτική θεώρηση της πραγματικότητας, με ερευνητικότητα ή επινοητικότητα, οι καλλιτέχνες αναζητούν εναλλακτικά σημεία θέασης του παρελθόντος, του παρόντος και μελλοντικού κόσμου, και με κάποιον τρόπο τον ανασυνθέτουν. Η πρόταση της Μπιενάλε Θεσσαλονίκης για Στάση αφορά την παύση για αναστοχασμό, αποστασιοποίηση, σιωπή, με στόχο όχι τον εφησυχασμό και την απομόνωση αλλά τη θέση, την εμπλοκή, τη φωνή που θα ενωθεί με άλλες φωνές, για τη χάραξη διαδρομών που απαιτούν κόπο, σκέψη και συνέπεια.
Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης 2019: ρεσιτάλ του Δημήτρη Τουφεξή
9 Νοεμβρίου 2019 - 30 Νοεμβρίου 2019

Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης
 
Ρομαντικές μινιατούρες: στιγμές στο άπειρο. Διεθνώς διακεκριμένος μουσικός με πλούσια καριέρα και πολυσήμαντη παρουσία στον ελληνικό μουσικό χώρο, ο Δημήτρης Τουφεξής έχει κερδίσει την αναγνώριση της παγκόσμιας μουσικής κοινότητας. Στην έναρξη του φετινού Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης ερμηνεύει μερικά από τα πιο γνωστά για τη βαθύτατη εκφραστικότητά τους έργα που έχουν γραφτεί για το πιάνο.
Εισαγωγική ομιλία από τον Κώστα Χάρδα στις 20:00.
 
Η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, στο πλαίσιο του εορτασμού των ογδόντα χρόνων από την ίδρυση της, διοργανώνει στην Πινακοθήκη της, έκθεση με θέμα "Η Θεσσαλονίκη στους ζωγράφους". Η διοργάνωση αποτελεί μέρος του συνολικού προγράμματος των εκδηλώσεων για τον εορτασμό των ογδοντάχρονων της Ε.Μ.Σ., και θα παρουσιάσει έργα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, των οποίων η θεματογραφία αναφέρεται σε τοπία, μνημεία και σημαντικές όψεις της πρωτεύουσας της Μακεδονίας. Ενδεικτικά, τα ονόματα ορισμένων από τους κορυφαίους εικαστικούς, έργα των οποίων θα κοσμήσουν την έκθεση: Alex Barkoff, Esprit-Marie Cousinery, Emile Gerlach, Σπύρος Βασιλείου, Λουκάς Βενετούλιας, Μπάμπης Ζαφειριάδης, Τάκης Ιατρού, Λυκούργος Κογεβίνας, Κώστας Λούστας, Κώστας Μαλέας, Κλειώ Νάτση, Γιώργος Παραλής, Νίκος-Γαβριήλ Πεντζίκης, Αλέκος Φασιανός, Γιώργος Σταθόπουλος, Πολύκλειτος Ρέγκος, Βασίλης Σπεράντζας, Πέτρος Ζουμπουλάκης, Θάλεια Φλωρά-Καραβία, Νίκος Φωτάκης.
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
 
Οι οργανωτές της 4ης Art Thessaloniki International Contemporary Art Fair έβαλαν στόχο η φετινή Art-Fair να ξεπεράσει τις 3 προηγούμενες,  κατά γενική ομολογία απόλυτα πετυχημένες διοργανώσεις.
Η Art Thessaloniki Fair έχει καθιερωθεί ως το σημαντικότερο καλλιτεχνικό γεγονός στο Νότιο-Ανατολικό άκρο της Ευρώπης, που εκτός από την εμπορική της διάσταση, με την παρουσίαση σημαντικών γκαλερί από την Ελλάδα και το εξωτερικό, μεγάλο μέρος της είναι αφιερωμένο στον πολιτισμό με εκθέσεις υψηλού κύρους.
Για πρώτη φορά θα έχει την ευκαιρία το φιλότεχνο κοινό της πόλης να επισκεφθεί την έκθεση   Unexpected Dialogue”-Picasso & Jankulovski με κεραμικά έργα του Pablo Picasso και ζωγραφικά έργα του Mice Jankulovski.
 Η έκθεση παρουσιάζεται σε συνεργασία με το Museum of Drawing Skopje με επιμελητή της τον κ. Μάνο Στεφανίδη.Τιμώμενος  καλλιτέχνης έχει επιλεγεί ο Έλληνο-Αμερικάνος  Billy Zane.
 
Λιουμπόβ Ποπόβα. Φόρμα. Χρώμα. Χώρος.
11 Οκτωβρίου 2019 - 1 Μαρτίου 2019

Μomus - Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης
 
Η έκθεση περιλαμβάνει σχεδόν το σύνολο των έργων και του αρχειακού υλικού που κατέχει στη συλλογή του το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης και συγκεκριμένα περισσότερα από 200 έργα και αντικείμενα, όλα προερχόμενα από την συλλογή Κωστάκη. Η έκθεση συμπληρώνεται με ορισμένα σπάνια έργα από ιδιωτικές συλλογές ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη μεγάλης κλίμακας έκθεση έργων της Ποπόβα που διοργανώνεται τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, διεθνώς και παρουσιάζει σειρές σχεδίων της καλλιτέχνιδος που δεν είχαν έως τώρα ποτέ εκτεθεί.
Άννα Φωκά έκθεση ζωγραφικής "Vestiges. Αυτό που μένει, και άλλες ιστορίες"
18 Οκτωβρίου 2019 - 8 Νοεμβρίου 2019
Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης
 
"Vestiges", αλλιώς απομεινάρια ή κατάλοιπα μιας άλλης εποχής. Με τον τίτλο αυτό παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης το πρόσφατο ζωγραφικό έργο της Άννας Φωκά, η οποία γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1975 και σπούδασε ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού, όπου ζει και εργάζεται μέχρι σήμερα. Στόχος της ζωγράφου είναι η μυθοπλαστική ανάπλαση της ιστορίας του τόπου της, της Θεσσαλονίκης των παιδικών της χρόνων, σε μια προσπάθεια διάσωσης της μνήμης, αλλά και επανερμηνείας των γεγονότων που τη σημάδεψαν. 
Δημήτρης Ξόνογλου ατομική έκθεση "Δημοκρατία: Λέξις ζώσα;"
12 Οκτωβρίου 2019 - 15 Νοεμβρίου 2019
Γκαλερί Tsatsis Projects Artforum
 
Για τον Δημήτρη Ξόνογλου, η Δημοκρατία είναι πολίτευμα, όπου κυριαρχεί η ηθική της αλληλεγγύης, της επιείκειας και της συγγνώμης, της συμφιλίωσης ανάμεσα στους ανθρώπους, της ισονομίας, της ανεκτικότητας, της θυσίας, της πίστης, της ομορφιάς και του πολιτισμού, της ελπίδας, της μεγαλοψυχίας. Ο Δημήτρης Ξόνογλου μας αποκαλύπτει τις πιο δυναμικές μεταφορές του όρου Δημοκρατία, ενεργοποιώντας τόσο το εννοιολογικό, όσο και το ζωγραφικό πλαίσιο, ταυτόχρονα με πνεύμα σκωπτικό και έντονα κριτικό, με οξυδέρκεια και ποιητικό λόγο, προβάλλοντας την διασπαστική υλικότητα των μέσων που χρησιμοποιεί".
Εκθέσεις "Αμφισημίες" της Σοφίας Καρασαββίδου & "Μορφές" του Σταύρου Παπάζογλου
15 Οκτωβρίου 2019 - 29 Νοεμβρίου 2019
Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ.
 
Δύο νέοι ευαίσθητοι καλλιτέχνες, απόφοιτοι της Σχολής Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Α.Π.Θ., εκθέτουν την πρόσφατη δουλειά τους στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ. με περιεχόμενο την "Έκφραση Ψυχής", απέναντι στους καλλιτέχνες της "Έκκεντρης Τέχνης", δημιουργώντας μια ενδιαφέρουσα συνύπαρξη. Οι εκθέσεις εγκαινιάζονται την Τρίτη 15 Οκτωβρίου στις 19.00. Κοινό σημείο αναφοράς τόσο στην έκθεση της Σοφίας Καρασαββίδου με τίτλο "Αμφισημίες", όσο και στις "Μορφές" του Σταύρου Παπάζογλου είναι η ανθρώπινη μορφή-πορτρέτο, το οποίο ο καθένας προσεγγίζει με τον δικό του τρόπο, επιχειρώντας μια αμφίσημη ερμηνεία της ψυχής και του κοινωνικού γίγνεσθαι.
 
ARC -Art Revisited Collective
"Η Τέχνη στην Βαβέλ"

1 Νοεμβρίου 2019 - 16 Νοεμβρίου 2019

Chalkos Gallery
 
O Κώστας Παρχαρίδης ιδιοκτήτης της Chalkos Gallery (Ιουστινιανού 21, κέντρο Θεσσαλονίκης) μας προσκαλεί την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2019 στις 20.00 (οκτώ το βράδυ) στα εγκαίνια της της έκθεσης της συλλογικότητας εικαστικών καλλιτεχνών ARC -Art Revisited Collective με διακριτικό τίτλο "Η Τέχνη στην Βαβέλ". Την έκθεση επιμελείται η Καληάνθη Βογδοπούλου. Στην έκθεση συμβάλλουν έργα τους ζωγραφικής και γλυπτικής οι εικαστικοί καλλιτέχνες Γιώργος Βράνος, Άννα Γκιώτη, Στέργιος Γουδίνης, Χριστίνα Ζυγούρη, Ηλίας Κασσελάς, Φώτης Κλογέρης, Αγγελική Κουρμουλάκη, Κώστας Μεννής, Δημήτρης Νοταράς, Νίκος Πανταζής, Μανώλης Πέντες, Φωτεινή Πολυχρόνου, Γιάννης Sugahtank Ρουμπάνης, Κώστας Σνίππερινγκ, Έβης Χρήστου.
Το 1989, μετά από επίπονες εργασίες έξι χρόνων, ολοκληρώθηκε η επισκευή και αποκατάσταση της Βίλας Καπαντζή (γνωστής ως Ε΄ Γυμνασίου Αρρένων Θεσσαλονίκης). Το κτίριο επαναχρησιμοποιήθηκε ως Πολιτιστικό Κέντρο από την Εθνική Τράπεζα – στην ιδιοκτησία της οποίας βρίσκεται από το 1928. Γιορτάζοντας τα 30 χρόνια συνεχούς λειτουργίας του κτιρίου ως τόπου των τεχνών και του πολιτισμού, το ΜΙΕΤ διοργανώνει την έκθεση "Οι Ένοικοι" για την ιστορία της βίλας, από την ανέγερσή της στις αρχές της δεκαετίας του 1890 ως κατοικίας της οικογένειας του επιφανούς ντονμέ τραπεζίτη Μεχμέτ Καπαντζή μέχρι τη σημερινή χρήση της ως Πολιτιστικού Κέντρου του ΜΙΕΤ στη Θεσσαλονίκη.
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Η ένωση οινοπαραγωγών Οίνοι Βορείου Ελλάδος συμμετέχει φέτος για έκτη συνεχή χρονιά στην Ευρωπαϊκή Ημέρα Οινοτουρισμού με το δίκτυο επισκέψιμων οινοποιείων Δρόμοι του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος, την Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2019, από τις 11 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα. Επισκέψιμα οινοποιεία από τις διαδρομές του κρασιού του οινοτουριστικού δικτύου Δρόμοι του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος θα είναι ανοιχτά και θα σας περιμένουν τη συγκεκριμένη ημέρα, μαζί με εκατοντάδες άλλα οινοποιεία στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη  Μαζί θα ξεναγηθούμε και θα δοκιμάσουμε νέες και παλαιότερες σοδειές καθώς και τα φρέσκα του τρύγου 2019.
18η Έκθεση Κόμικς και Επιτραπέζιων Παιχνιδιών Comic’n Play
"Ένας καινούργιος κόσμος"

22 Νοεμβρίου 2019 - 24 Νοεμβρίου 2019

Λιμάνι Θεσσαλονίκης Αποθήκη Γ
 
Η Ένατη Διάσταση, σε συνεργασία με τον Ελληνικό Σύλλογο Φίλων Ιστορίας & Παιχνιδιών Στρατηγικής (Ε.Σ.Φ.Ι.Π.Σ) διοργανώνουν την 18η Έκθεση Κόμικς και Επιτραπέζιων Παιχνιδιών του Comic’n Play που θα πραγματοποιηθεί στις 22, 23 και 24 Νοεμβρίου 2019, στη Θεσσαλονίκη. Από το 2001, η έκθεση αυτή αποτελεί ένα σταθερό ετήσιο ραντεβού δημιουργίας και ελεύθερης έκφρασης, με δημιουργούς απ’ όλη την Ελλάδα και όλων των ηλικιών, έμπειρους και πρωτοεμφανιζόμενους, καθιστώντας την τη μακροβιότερη έκθεση κόμικς στη χώρα μας. Δεκαοκτώ χρόνια μετά, το Comic N’ Play συνεχίζει να δίνει το παρών στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης και να μεγαλώνει σε μέγεθος και εμπειρία.  Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η οργανωτική επιτροπή του Comic Ν’ Play επέλεξε ως τίτλο της 18ης έκθεσης κόμικς που θα πλαισιώσει την φετινή εκδήλωση το "Ένας καινούργιος κόσμος", ο οποίος θα δώσει, όπως και κάθε χρόνο, το θεματικό στίγμα της διοργάνωσης ενώ τα έργα που θα φιλοξενηθούν θα συγκεντρωθούν στον ομώνυμο κατάλογο της έκθεσης ο οποίος αποτελεί την επίσημη έκδοση του φεστιβάλ.
Open House Thessaloniki 2019
23 Νοεμβρίου 2019 - 24 Νοεμβρίου 2019
Διάφοροι Χώροι
 
Το Open House είναι ένας από τους σημαντικότερους διεθνείς θεσμούς για την ανάδειξη και προώθηση της αρχιτεκτονικής. Η ιδέα ξεκίνησε από το Λονδίνο το 1992 και μέχρι σήμερα διαδόθηκε σε πολλές πόλεις ανά την υφήλιο.  Η δράση Open House προσκαλεί το ευρύ κοινό να εξερευνήσει και να κατανοήσει την αξία της αρχιτεκτονικής. Κάθε χρόνο για ένα διήμερο, δημόσια και ιδιωτικά κτίρια ανοίγουν τις πύλες τους στο κοινό δωρεάν και η πόλη μετατρέπεται σε ένα μεγάλο μουσείο, με εκθέματα τα ίδια της τα κτίρια και την αρχιτεκτονική της. Στη Θεσσαλονίκη έχει πραγματοποιηθεί ήδη 7 χρονιές σημειώνοντας 47.000 επισκέψεις στην τελευταία διοργάνωση!
Ο Χάρτης των Γεύσεων
30 Νοεμβρίου - 1 Δεκεμβρίου 2019

Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο
 
Ο Χάρτης των Γεύσεων, είναι η σημαντικότερη οινική εκδήλωση στη Βόρειο Ελλάδα και η σημαντικότερη πλατφόρμα συνάντησης του κόσμου του κρασιού. Η διοργάνωση πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά, το 2003 και πλέον λειτουργεί ως ένας τεράστιος πόλος έλξης και συγκεντρώνει όλο τον κόσμο που απασχολείται και ενδιαφέρεται για το κρασί στην Ελλάδα. Φέτος συμπληρώνονται 17 συνεχόμενα χρόνια διοργάνωσης του Χάρτη των Γεύσεων και όπως κάθε χρόνο οινοποιοί, αποσταγματοποιοί και εισαγωγείς θα προβάλλουν τα προϊόντα και τη δραστηριότητά τους στους χιλιάδες επισκέπτες τους.
ΜΟΥΣΙΚΗ / ΧΟΡΟΣ
 
 η "Συνάντηση των Χιλιετιών" έρχεται στο πλαίσιο Πολιτιστικών ανταλλαγών στον Δρόμο του Μεταξιού. Ένα υπερθέαμα καταγραφής της κινέζικης ιστορίας μέσα από χορογραφίες που προέρχονται από τοιχογραφίες και αγάλματα του κινέζικου πολιτισμού. Όλη η μαγεία της κινέζικης κουλτούρας ζωντανεύει στη σκηνή μέσα από κλασικές φιγούρες, χορογραφίες, αρχαία μουσικά όργανα, εθνικούς χορούς και τραγούδια που θα ερμηνευθούν από σπουδαίους καλλιτέχνες των εθνικών πολιτιστικών φορέων της Κίνας.
Συναυλία της ΚΟΘ "Θέα από τον Όλυμπο"
8 Νοεμβρίου 2019

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
 
O Τζον Ψαθάς θεωρείται ένας από τους τρεις επιφανέστερους σύγχρονους Έλληνες συνθέτες της διασποράς. Γεννήθηκε και ζει στη Νέα Ζηλανδία, όπου η διεθνής του επιτυχία έχει χαρακτηριστεί πρωτοφανής στη μουσική ιστορία της χώρας. Η ΚΟΘ παρουσιάζει το βραβευμένο του έργο Θέα από τον Όλυμπο που ολοκλήρωσε το 2001 κατά τη διάρκεια των διακοπών στο πατρικό του σπίτι στη Νέα Μηχανιώνα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης δύο έργα του Σοστακόβιτς: τη ρυθμική και πολύχρωμη Εορταστική Εισαγωγή και τη Συμφωνία αρ. 6, με την οποία υμνούνται η ζωή και τα νιάτα.
Αμφιθέατρο «Σταύρος Κουγιουμτζής» Δημαρχείο Πανοράματος
 
Με την αστείρευτη δύναμη της φωνής του και της κιθάρας του ο Κώστας Χατζής έρχεται για μία όμορφη φθινοπωρινή βραδιά στον δήμο Πυλαίας- Χορτιάτη στο πλαίσιο του κύκλου μουσικών εκδηλώσεων «Συνάντηση με τους μεγάλους δημιουργούς». Η μουσική εκδήλωση με είσοδο ελεύθερη για το κοινό. Στα 90 λεπτά που θα διαρκέσει η εκδήλωση, ο αγαπημένος τροβαδούρος θα μας πάρει μαζί του, θα μας ταξιδέψει με τους στίχους και τις νότες του και θα ζωντανέψει τις αξέχαστες επιτυχίες του. Στο μουσικό σχήμα συμμετέχουν επίσης οι ερμηνεύτριες Μαρία Αλεξίου και Αντωνία Χατζίδη, καθώς επίσης μουσική ορχήστρα υπό την ενορχήστρωση και διεύθυνση του Γιώργου Παγιάτη.  Παρουσιαστής της εκδήλωσης είναι ο δημοσιογράφος Κώστας Μπλιάτκας, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνουν ο δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης και η αντιδήμαρχος Αθλητισμού, Πολιτισμού και Νεολαίας, Ανατολή Κωνσταντινίδου.
Mediterranean Miniature Sketches: 25 Μινιατούρες για Πιάνο από την Ερατώ Αλακιοζίδου
29 Νοεμβρίου 2019
Αίθουσα Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης «Σόλων Μιχαηλίδης»
 
Το νέο πρότζεκτ της Ερατούς Αλακιοζίδου που θα παρουσιάσει στην αίθουσα της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης «Σόλων Μιχαηλίδης»  θα παρουσιάσει 25 έργα Ελλήνων συνθετών με αισθαντικότητα «μεσογειακού τύπου». Στη συγκεκριμένη συναυλία θα παρουσιαστούν οι πρώτες εκτελέσεις έργων των: Sara Carvahlo, Λάζαρου Τσαβδαρίδη, Στογιαννίδη Κωσταντίνο, Έλλη Ζαχαροπούλου, Γιώργου Παπουτσή, Ευαγγελία Κατέλη, Αναστάση Φιλιπακόπουλου, Στάθη Γυφτάκη, Μαρία-Χριστίνα Κριθαρά, G. Giannopoulos και δύο νέων ταλαντούχων Θεσσαλονικέων συνθετών του Μενέλαου Πειστικού και του Χρήστου Ντόβα.
ΘΕΑΤΡΟ
"Τρεις αδελφές" του Αντόν Τσέχωφ
Από 9 Νοεμβρίου 2019

Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
 
Οι τρεις αδελφές και ο αδελφός τους ο Αντρέι, με τον ενθουσιασμό της νιότης, τις αξίες και τα εφόδια της αστικής τους καταγωγής, οραματίζονται μια λαμπερή ζωή, μακριά, στη Μόσχα. Ο καιρός περνάει και αυτοί συνεχίζουν να διαμένουν στη μικρή επαρχιακή πόλη της Ρωσίας, όπου ένας άλλος τρόπος ζωής, πολύ μακρινός και ξένος −σχεδόν χυδαίος− στοιχειώνει την καθημερινότητά τους και σταδιακά τους αλλοτριώνει. Το μέλλον πλησιάζει και επιφυλάσσει νέες ματαιωμένες προσδοκίες. Το έργο του Αντόν Τσέχωφ, γραμμένο το 1900, αποτελεί ένα κείμενο-σπουδή στον ψυχισμό του δυτικού ανθρώπου που υπό το βάρος της πολυσύνθετης προσωπικότητάς του, φανερώνεται απροετοίμαστος στις απαιτήσεις της νέας εποχής. Στις "Τρεις αδελφές" ο χαρακτήρας του ανθρώπου και οι ανθρώπινες σχέσεις αποτυπώνονται σκηνικά μέσα από το πρίσμα της αλλαγής του αιώνα και της μετάβασης σε μια νέα κοινωνία. Μετάφραση: Γιώργος Σεβαστίκογλου Σκηνοθεσία: Τσέζαρις Γκραουζίνις
"Πηνελόπες" των Γλυκερία Καλαϊτζή και Άλκηστις Κυριακού
9 Νοεμβρίου 2019 - 26 Νοεμβρίου 2019
Θέατρο "Τ"
 
Μια ανατρεπτική μουσική κωμωδία, από την ομηρική Πηνελόπη έως τη σύγχρονη γυναίκα. Πέντε νέες ηθοποιοί αποφασίζουν να κάνουν μία παράσταση για τις γυναίκες. Πηγή έμπνευσης, η ομηρική Πηνελόπη, πρότυπο αφοσιωμένης συζύγου και μητέρας, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Τι; Δεν σας εκφράζει η Πηνελόπη; Είναι outdated; Εδώ μιλάμε για την πιο χειραφετημένη γυναίκα της ιστορίας, ρε κορίτσια! Οι εποχές και τα πρόσωπα μπορεί να αλλάζουν, οι ρόλοι όμως μένουν πάντα ίδιοι. Δεν το ξέρετε; Ωχ, τώρα θα αρχίσουν τα κλισέ. Οι γυναίκες έχουν αλλάξει, οι άντρες δεν θα αλλάξουν ποτέ. Οι γυναίκες σήμερα είναι "γάτες", καπάτσες, υπεύθυνες, απελευθερωμένες, άψογες σύζυγοι, τέλειες ερωμένες, υπέροχες μητέρες, απλά καταπληκτικές. Ενώ οι άντρες…Μόνο σεξ, μακριά οι σοβαρές σχέσεις, "κολλημένοι" με τη "μανούλα", λένε πάντα το λάθος πράγμα τη λάθος στιγμή, πετάνε τα σώβρακα τους όπου βρουν, μπλα, μπλα, μπλα. Οκ, ξεφύγαμε. Μία παράσταση για τις γυναίκες είπαμε να κάνουμε και η φάση κατέληξε σε ντιμπέιτ χωρίς έξοδο διαφυγής.  Κείμενο: Γλυκερία Καλαϊτζή – Άλκηστις Κυριακού Σκηνοθεσία: Γιώργος Μιχαλάκος – Γλυκερία Καλαϊτζή Παίζουν: Αμαλία Διακάκη, Φανή Καλογήρου Βαλτή, Άλκηστις Κυριακού, Θεοδώρα Μπασδάρη, Ευγενία Παναγιωτίδου
"Μήδεια" του Ευριπίδη
15 Νοεμβρίου - 17 Νοεμβρίου 2019

Θέατρο "Αμαλία"
 
Η "Μήδεια" παρουσιάστηκε για πρώτη φορά, πριν δύο χρόνια,στο Εθνικό Θέατρο της Χάγης, STET- the English Theatre, όπου για πρώτη φορά ακούστηκε η τραγωδία στα ελληνικά και απέσπασε διθυραμβικές κριτικές. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Δημήτρης Γεωργαλάς, ο οποίος εδώ και δύο χρόνια μετά το πρώτο ανέβασμα, συνεχίζει να πειραματίζεται και να δουλεύει πάνω στον λόγο του Ευριπίδη με την εξαιρετική μετάφραση του Γιώργου Χειμωνά, που δίνει μια ψυχαναλυτική προσέγγιση στην ιστορία.Μια μετάφραση, άμεση και ποιητική,που εμπεριέχει την προσωπική του θεώρηση και επιχειρεί να πλησιάσει την ψυχή των ηρώων. Το ομώνυμο ρόλο ερμηνεύει η Τζούλη Σούμα.
"Μέγας Ιεροεξεταστής" του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι
25 Νοεμβρίου - 28 Νοεμβρίου 2019

Θέατρο "Αμαλία"
 
Ο σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Χατζής, καταπιάνεται με το έργο του μεγάλου μυθιστοριογράφου Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι και ανεβάζει μία παράσταση βασισμένη στα έργα Ο Μέγας Ιεροεξεταστής και Οι Δαιμονισμένοι. Στον ειδικά διαμορφωμένο Υπόγειο Χώρο του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, σε μία σκηνική εγκατάσταση που έχουν επιμεληθεί μαζί με τη σκηνογράφο Λία Ασβεστά, το σύμπαν του Ντοστογιέφσκι ξετυλίγεται και ταξιδεύει και στη Θεσσαλονίκη στο Θέατρο Αμαλία.  Διασκευή-Απόδοση-Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Χατζής Τον ρόλο του Μεγάλου Ιεροεξεταστή θα ερμηνεύσει η Λυδία Κονιόρδου.
ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ
"Φοβάσαι τη σκιά σου;"
9 Νοεμβρίου 2019 - 30 Νοεμβρίου 2019
Studio Vis Motrix
 
Μία παράσταση για παιδιά, εμπνευσμένη από ελληνικά παραδοσιακά παραμύθια. Δύο παραμυθούδες, η Ιωάννα Μαμακούκα και η Αφρούλη Μπέρσου, ανασύρουν τέσσερις παραδοσιακές ιστορίες με όντα εφιαλτικά πλασμένα από τη φαντασία του λαού μας (ανασκελάδες, στοιχειά, στρίγγλες, δαιμόνους και τριβόλους!), φτιάχνοντας μία παράσταση παιγνιώδη και ευρηματική που συνδυάζει διαφορετικά θεατρικά μέσα για να μιλήσει για τους "μεταφυσικούς" φόβους μας και να τους ξορκίσει. Οι ήρωες των ιστοριών μπλέκουν σε περιπέτειες Νύχτας και Μυστηρίου και καλούν τα παιδιά να νικήσουν μαζί τους το Σκοτάδι. Η παράσταση βασίζεται στα παραμύθια: "Ο Ανασκελάς", "Οι Τρεις Στρίγγλες", "Το Στοιχειό του Πηγαδιού" και "Ο Τρισκατάρατος". Ηλικίες: 5 έως 11 ετών.
Family Conceρt #12: Saxophone / Kamancheh / Percussions muzike
10 Νοεμβρίου 2019

Χ.Α.Ν. Θεσσαλονίκης
 
Τα muzike. family conceρts είναι μια σειρά από συναυλίες για γονείς, παππούδες, γιαγιάδες, θείους και φίλους που θέλουν να περάσουν χρόνο μαζί με τα παιδιά τους, ακούγοντας ζωντανή μουσική.Οι συναυλίες διαρκούν μια ώρα. Όλες οι εκδηλώσεις είναι ανοιχτές σε εγκύους και σε όσους συνοδεύονται από παιδιά.  Το πρόγραμμά τους αποτελείται από κομμάτια της παράδοσης του Ιράν, της Αρμενίας και της Ελλάδας. Θα ακουστούν διάφορα μουσικά όργανα αυτών των τόπων όπως το καμαντσέ και το σετάρ, καθώς και μια καινούργια προσέγγιση στην τροπική μουσική με το σαξόφωνο. Το μελωδικό κομμάτι της συναυλίας θα συνοδευτεί από διαφορά κρουστά της Μεσογείου και της Ανατολής, όπως το μπεντίρ και το τόμπακ.
Η Γιορτή των Φαναριών
11 Νοεμβρίου 2019

Goethe-Institut Thessaloniki
 

Ένα έθιμο που αναβιώνει κάθε χρόνο ανήμερα της γιορτής του Αγίου Μαρτίνου και περιλαμβάνει πομπή με φαναράκια θα μας θυμίσει και φέτος το Goethe-Institut Thessaloniki στην αυλή του το απόγευμα της Κυριακής 10 Νοεμβρίου 2019 και θα μάθει στα παιδιά τη χαρά να μοιράζονται. Τα παιδιά φτιάχνουν στα σχολεία τα φαναράκια με τους δασκάλους τους ώστε να τους φωτίζουν το δρόμο στη διάρκεια της πομπής αφού πραγματοποιείται πάντα το απόγευμα της 11ης Νοεμβρίου, ανήμερα της γιορτής, ώστε να έχει νυχτώσει. Στη διάρκεια της πομπής τραγουδούν όλοι μαζί και τα παιδιά λαμβάνουν σαν δώρο ένα γλυκό ψωμάκι σαν τσουρέκι, το οποίο μοιράζονται με τα μέλη της οικογενειάς τους.
Global Children’s Designathon Thessaloniki 2019
16 Νοεμβρίου 2019
Labattoir Project
 
Η εταιρεία Stimmuli με την υποστήριξη του Labattoir project διοργανώνουν για πέμπτη φορά το Global Children’s Designathon 2019, το οποίο θα πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα στη Θεσσαλονίκη και άλλες 39 πόλεις σε όλο τον κόσμο, το Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2019 και θα φιλοξενηθεί από το Labattoir project. Η εταιρεία Stimmuli έχει ως στόχο την ανάπτυξη της κοινωνικής καινοτομίας μέσα από την εκπαίδευση.  Η εκδήλωση απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 8-12 ετών και η συμμετοχή είναι δωρεάν κατόπιν κράτησης θέσης. Το θέμα της φετινής εκδήλωσης είναι το «Φαγητό και η Κλιματική Αλλαγή», που αποτελούν βασικούς στόχους βιώσιμης ανάπτυξης σε όλον τον πλανήτη. Τα παιδιά θα βάλουν τη φαντασία τους να δουλέψει με στόχο να σχεδιάσουν λύσεις και να κατασκευάσουν πρωτότυπα με τη χρήση διαφόρων υλικών. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα εφαρμοστεί η εκπαιδευτική μέθοδος «designathon», η οποία έχει σχεδιαστεί από τον ολλανδικό οργανισμό Designathon Works και εφαρμόζεται με επιτυχία σε εκατοντάδες σχολεία σε όλο τον κόσμο.
ΒΙΒΛΙΟ
Η ΡΟΜΑΝΤΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ 1830-1880
ΑΛΕΞΗΣ ΠΟΛΙΤΗΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗΣ
 
Στο βιβλίο επιχειρείται μια θεώρηση της ελλαδικής λογοτεχνίας των Ρομαντικών χρόνων· ένα πανόραμα που περιλαμβάνει και τα έργα (ποίη­ση, πεζογραφία, θέατρο), και –όσο γίνεται– τους αναγνώστες τους. Η αφήγηση ακολουθεί πιστά τη ροή του ιστορικού χρόνου· η λογοτεχνική παραγωγή εξετάζεται ανά έτος (ενίοτε ανά διετία) σύμφωνα με τη σειρά που εκδίδεται.το βιβλίο επιλέγει να ρίξει φως σε ζητήματα που είχαν μείνει στο περιθώριο, να σχολιάσει περισσότερο όσα η διερεύνησή τους μας προσφέρει μια συνολικότερη θέαση της ρομαντικής εποχής.
ΕΦΗΜΕΡΙΔΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Ε' ΤΟΜΟΣ 1967-2017
ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΝΔΥΛΑΚΗΣ
UNIVERSITY STUDIO PRESS
 
Η εξιστόρηση του Τύπου της Θεσσαλονίκης ολοκληρώνεται με τον παρόντα 5ο τόμο της «Εφημεριδογραφίας της Θεσσαλονίκης» του Μανώλη Κανδυλάκη, δημοσιογράφου και ερευνητή. Στον τόμο περιγράφεται η διαδρομή των εφημερίδων της Θεσσαλονίκης από την κήρυξη της δικτατορίας της 21ης Απριλίου μέχρι τις ημέρες μας, ενώ η πλούσια εικονογράφησή του περιλαμβάνει ανέκδοτα ντοκουμέντα και φωτογραφίες ανθρώπων που πρωταγωνίστησαν στον Τύπο, καθώς και χαρακτηριστικά πρωτοσέλιδα όλων των ημερήσιων και εβδομαδιαίων εφημερίδων της εποχής.
visit our website
Our Facebook
Website
Copyright 2015 | All Rights Reserved

Contact Us:
Τ 2310 551 754
E pr@peebe.gr


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.
 

Το μυστήριο του χρόνου

του Ηρακλή Παπαϊωάννου | τεύχος 77 του ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚέΩΝ ΠόΛΙΣ

Πολιτιστικό Ημερολόγιο | Ιούνιος 2024

Η διαχειριστική ομάδα του Ημερολογίου της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος επιλέγει μεταξύ πολιτιστικών δρώμενων, εικαστικών εκθέσεων, θεατρικών και μουσικών εκδηλώσεων και νέων εκδόσεων, και προτείνει…

MATAROA AWARDS 2024

Ανοίγοντας προοπτικές σε νέους δημιουργούς, για ένα «ταξίδι» στον χώρο της τέχνης