Πολιτιστικό Ημερολόγιο | Μάρτιος 2020

*|MC:SUBJECT|*
View this email in your browser
Η διαχειριστική ομάδα του Ημερολογίου της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος επιλέγει μεταξύ πολιτιστικών δρώμενων, εικαστικών εκθέσεων, θεατρικών και μουσικών εκδηλώσεων και νέων εκδόσεων, και προτείνει:

Λόγω πρόσφατων ακυρώσεων και αναβολών πολλών εκδηλώσεων, παρακαλείστε να ενημερωθείτε για την ομαλή διεξαγωγή των εκδηλώσεων που σας ενδιαφέρουν προτού προγραμματίσετε την επίσκεψη/συμμετοχή σας.
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
Έκθεση γλυπτικής "Finotti: Fine Notte. Το τέλος της νύχτας"
7 Φεβ 2020 - 14 Ιουν 2020

Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ.

Ένας από τους μεγαλύτερους γλύπτες εν ζωή, ο Novello Finotti, έρχεται στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ. από την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2020. Η έκθεση θα παρουσιάζει ένα αντιπροσωπευτικό σύνολο έργων του (π. 70 έργα) τα περισσότερα σε μάρμαρο και μεγάλων διαστάσεων (10 από αυτά ξεπερνούν τα 2,50 μέτρα).  Στο Τελλόγλειο τονίζεται, εκτός των άλλων, η σημασία της δεξιοτεχνικής τεχνικής του στο μάρμαρο, που σχετίζεται με τη μαθητεία του σε Ιταλούς παραδοσιακούς μαρμαρογλύπτες, ιδιαίτερα στην κατεργασία του μάρμαρου της Καράρας, αλλά και με την επίδραση της ελληνικής αρχαιότητας στο έργο του. Την έκθεση θα συνοδεύσει μεγάλος αριθμός παράλληλων εκδηλώσεων, καθώς και ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα.  Εγκαίνια Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου, στις 19.00. Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας και τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν από την κυρία Λίνα Μενδώνη, Υπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού
 
Η Govedarou Art Gallery, διοργανώνει στο χώρο της την ατομική έκθεση φωτογραφίας του Γερμανού φωτογράφου Achim Dittrich με τίτλο "A Glimpse of Nature: From Greenland to Greece". Στην έκθεση αυτή μπορεί να δει κανείς μαγευτικά τοπία τραβηγμένα στη Γροιλανδία, τη Γερμανία, την Ισλανδία και την Ελλάδα, καθώς και φωτογραφίες τραβηγμένες με τη τεχνική της macrophotography. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν τη Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου στις 19.30 στο χώρο της γκαλερί και θα διαρκέσει μέχρι τις 14 Μαρτίου 2020.
Ο πολυχώρος Το Πικάπ, σε συνεργασία με τη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης, διοργανώνει την έκθεση με τίτλο "To Pikap Community – Art In Thessaloniki – 2018-2019 – Casa Bianca" με στόχο την παρουσίαση και ανάδειξη της πιο πρόσφατης εικαστικής παραγωγής και της καλλιτεχνικής κοινότητας της πόλης.
Επιμέλεια: Δημήτρης Αγγέλης Καλλιτεχνικός διευθυντής πολυχώρου "Το Πικάπ", Θάλεια-Μαρία Αλεξάκη Μουσειολόγος – Επιμελήτρια εκθέσεων Δημοτικής Πινακοθήκης Θεσσαλονίκης, Αλεξία Ξαφοπούλου Εικαστικός.
Νίκος Κουκής έκθεση φωτογραφίας "Άγιον Όρος - Βίος της Ερήμου"
13 Φεβ 2020 - 4 Απρ 2020

Γκαλερί Ζήνα Αθανασιάδου
 
Η Αγιορειτική Εστία Θεσσαλονίκης, ερορτάζει το 2020 τα 20 χρόνια από την ίδρυσή της. Για το εφετινό επετειακό έτος, θα πραγματοποιηθεί ένα μεγάλο εορταστικό πρόγραμμα εκδηλώσεων. Η αρχή γίνεται με την έκθεση φωτογραφίας του Νίκου Κουκή, "Άγιον Όρος – Βίος της Ερήμου" "Η Μικρά Αγία Άννα, τόπος άσκησης μεγάλων μορφών του αγιορείτικου αναχωρητισμού, είναι το αντικείμενο του οδοιπορικού του Νίκου Κουκή που πραγματοποίησε το 1994, με αφορμή την πανήγυρη της καλύβης του Τιμίου Προδρόμου. Την επιμέλεια της έκθεσης έχουν από κοινού, ο Αναστάσιος Ντούρος, Διευθυντής της Αγιορειτικής Εστίας και ο Φαίδωνας Χατζηαντωνίου, Αρχιτέκτων – Αναστηλωτής. 
 
ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ, ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ, ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΗΜΑ. Η ταχυδρομική ιστορία της Θεσσαλονίκης
26 Φεβ 2020 - 16 Απρ 2020

Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης
 
Στην έκθεση παρουσιάζεται πληθώρα πρωτότυπων ταχυδρομικών τεκμηρίων: φάκελοι αλληλογραφίας, επιστολές, βεβαιώσεις φορτωτικής, επιστολικά δελτάρια (καρποστάλ), γραμματόσημα, σφραγίδες, εφημερίδες, επιταγές, αποδείξεις συστημένων, βραχείες επιστολές, κηρασφαλίσεις (βουλοκέρια) και πλίκοι (επιστολές διπλωμένες ως αυτοσχέδιος φάκελος).  έκθεση καλύπτει περίοδο πλέον των τεσσάρων αιώνων ταχυδρομικής ιστορίας της Θεσσαλονίκης, από την πρώτη γνωστή επιστολή που ταχυδρομήθηκε από τη Θεσσαλονίκη προς τη Βενετία το 1482 μέχρι μια επιστολή του Δεκέμβρη του 1944 με σφραγίδα «λογοκρισία ΕΛΑΣ» Επιμέλεια: Γιώργος Θωμαρέης – Γιάννης Επαμεινώνδας
Απόστολος Παλαβράκης έκθεση "multiples, part I_1994 - 2004"
5 Μαρ 2020 - 4 Απρ 2020
Γκαλερί Λόλα Νικολάου
 
Στην έκθεση "multiples part I, 1994 - 2004" του Απόστολου Παλαβράκη που ζει για περισσότερο από τρεις δεκαετίες στη Γερμανία, παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο σύνολό τους οι λιθογραφίες, οι χαλκογραφίες και τα αντικείμενα (Οbjects) με μέταλλο και νέον που δημιούργησε ο καλλιτέχνης από το 1994 μέχρι το 2004. Τα έργα αυτά αποτελούν την πρώτη ενότητα των multiples που άρχισαν να δημιουργούνται από το 1994 και συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Εγκαίνια: Πέμπτη 5 Μαρτίου 2020, 19.00 - 22.00
 
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο Μίμης Ανδρουλάκης στο Μουσείο Οίνου Γεροβασιλείου
9 Μαρτίου 2020

Κτήμα Γεροβασιλείου
 
Τη Δευτέρα 9 Μαρτίου 2020, στις 19:00, φιλοξενούμε τον Μίμη Ανδρουλάκη στη διάλεξη: Ηγέτες και Δημιουργοί:το “μαύρο κουτί” της πολιτικής ηγεσίας και της δημιουργικής ευφυίας σε επιστήμη,τέχνη και επιχειρηματικότητα. Στο πλαίσιο της διάλεξης, το Μουσείο Οίνου θα είναι επισκέψιμο 18:00-19:00. Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στο café του μουσείου.
Είσοδος ελεύθερη.
Διάλεξη του Β. Κολώνα "Θεσσαλονίκη (1920-1940)
Η συμμετοχή Αρχιτεκτόνων & Μηχανικών, διπλωματούχων παρισινών σχολών στην ανοικοδόμηση της πόλης"

10 Μαρτίου 2020
Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης

Στη Θεσσαλονίκη, ήδη από τα τέλη του 19ου αιώνα δραστηριοποιούνται πολλοί απόφοιτοι Αρχιτεκτονικών Σχολών του Παρισιού οι οποίοι μέσω των σπουδών τους και του υλοποιημένου έργου τους μεταφέρουν σύγχρονα ευρωπαϊκά ρεύματα στην αρχιτεκτονική της πόλης και πρωταγωνιστούν στην ανοικοδόμησή της μετά την πυρκαγιά του 1917. 

Η παρουσίαση του Β. Κολώνα, καθηγητή στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων και Μηχανικών του παν. Θεσσαλίας, βασίζεται σε πρωτογενή και αδημοσίευτη έρευνα.
Ταυτόχρονη μετάφραση.
Thessaloniki Wine Show 2020
29 Μαρ 2020 - 30 Μαρ 2020

Λιμάνι Θεσσαλονίκης, Προβλήτα 1
 
Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η οινική έκθεση Thessaloniki Wine Show μας προσκαλεί σε ένα πρωτότυπο ταξίδι στον υπέροχο κόσμο του ελληνικού κρασιού! Το διαφορετικό οινικό show που εντυπωσίασε πέρσι στην πρώτη του εμφάνιση, επιστρέφει φέτος με ακόμα περισσότερους εκθέτες και ένα πλούσιο παράλληλο πρόγραμμα που θα ικανοποιήσει τόσο το διαρκώς αυξανόμενο οινόφιλο κοινό, όσο και τους επαγγελματίες, εμπόρους, εισαγωγείς, αγοραστές και sommeliers. Το διήμερο διοργανώνει η δημιουργική ομάδας τη Circo Entertainment και του Wine Style. 
Thessaloniki Craft Beer Experience 2020
20 Μαρ 2020 - 22 Μαρ 2020

Λιμάνι Θεσσαλονίκης, Αποθήκη Γ'
 
Η παγκόσμια τάση στην ζυθοποίηση είναι τα μικρά, ανεξάρτητα ζυθοποιεία που παράγουν μπίρες με αγνές πρώτες ύλες, πρωτότυπα υλικά, με νέες τεχνικές και πολύ πάθος γι αυτό που κάνουν. Όλα αυτά τα ζυθοποιεία έχουν συγκεντρώσει το ενδιαφέρον ενός πολύ μεγάλου κοινού που μέρα με τη μέρα μεγαλώνει, δημιουργώντας μια παγκόσμια κοινότητα που απαρτίζεται από "πιστούς" λάτρεις του ζύθου και της κουλτούρας του. Για τρεις μέρες η Θεσσαλονίκη και το #TCBE θα φιλοξενήσει μερικούς από τους κορυφαίους ζυθοποιούς της παγκόσμιας σκηνής και την "αφρόκρεμα" των ελληνικών ζυθοποιείων σε ένα τριήμερο event απόλυτης craft γευσιγνωσίας!
Η μοναδική Fun Running εμπειρία που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη για δεύτερη χρονιά, το Run Together powered by Intersport & Saucony, την Κυριακή 8 Μαρτίου 2020, την Ημέρα της γυναίκας τιμώντας την και αναδεικνύοντας το κοινωνικό πρόσωπο της διοργάνωσης,μέσα στις εγκαταστάσεις της Δ.Ε.Θ. Ο αγώνας αυτός από μόνος του είναι ένα γεγονός που πρέπει να μοιραστούμε όλοι, με τους αγαπημένους μας ανεξαρτήτου, ηλικίας, φυσικής κατάστασης και επιδόσεων.  Τρέχουμε για καλό σκοπό στηρίζοντας τον Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας & των παιδιών τους, του Δήμου Θεσσαλονίκης.
ΜΟΥΣΙΚΗ
ΑΛΚΗΣΤΙΣ ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗ: ΜΕ ΑΡΩΜΑ ΑΝΑΤΟΛΗΣ
12 Μαρτίου 2020 έως 13 Μαρτίου 2020
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
 
Η Άλκηστις Πρωτοψάλτη, η τόσο ξεχωριστή ερμηνεύτρια που πάντα μας εκπλήσσει με τις μουσικές της προτάσεις, αυτή τη φορά συνδέεται με τον εξαιρετικό συνθέτη Ανδρέα Κατσιγιάννη και την ορχήστρα Εστουδιαντίνα Nέας Ιωνίας. Φέρνουν στο φως τραγούδια που έχουν έντονο το άρωμα της Ανατολής, αλλά και τραγούδια από τη μουσική της διαδρομή που ταιριάζουν απόλυτα με αυτούς τους υπέροχους ήχους της παράδοσης, αλλά και της Μεσογείου!
Ένας περίπατος με τον Άστορ Πιατσόλα
29 Μαρτίου 2020
Αίθουσα Κ.Ο.Θ. 'Σόλων Μιχαηλίδης'
 
Ένα αφιέρωμα στη μουσική του Αργεντίνου συνθέτη Άστορ Πιατσόλα, ο οποίος ενσωμάτωσε στο παραδοσιακό τάγκο στοιχεία τζαζ και κλασικής μουσικής φέρνοντας την επανάσταση του Nuevo Tango, που κατέκτησε όλο τον κόσμο. Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης
ΕΤΟΣ ΜΠΕΤΟΒΕΝ ΙΙ - ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ
20 Μαρτίου 2020

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
 
Η δεύτερη συναυλία της ΚΟΘ στο πλαίσιο του Έτους Μπετόβεν είναι μια γιορτή της ελευθερίας, ενόψει και της επικείμενης εθνικής επετείου. Ο μεγάλος συνθέτης είδε στον κόμη Έγκμοντ του Γκαίτε τον ίδιο του τον εαυτό και μέσω αυτού υμνεί το υπέρτατο αγαθό της ελευθερίας, ενώ συνέθεσε τη συναρπαστική 7η Συμφωνία από αγνό πατριωτισμό, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, προς τιμήν των στρατιωτών που τραυματίστηκαν στη Μάχη του Χανάου. Το πρόγραμμα ολοκληρώνει μία σπάνια άρια με τη φωνή της Ana Maria Labin και η Μικρή σουίτα για ορχήστρα εγχόρδων του Σκαλκώτα.
Σεχραζάντ - Νέοι Καλλιτέχνες
13 Μαρτίου 2020

Αίθουσα Τελετών Α.Π.Θ.
 
Η ΚΟΘ συνεχίζει τη συνεργασία της με το Πανεπιστήμιο Τεχνών Ζυρίχης υποδεχόμενη νέους μαέστρους από την τάξη διεύθυνσης ορχήστρας του Johannes Schlaefli. Ο γνωστός μαέστρος και καθηγητής έχει διδάξει πλήθος αρχιμουσικών που σήμερα διαπρέπουν παγκοσμίως. Μαζί με την ΚΟΘ εμφανίζονται και δύο ταλαντούχες βιολονίστες από τη Θεσσαλονίκη, που εκπροσωπούν τη νέα γενιά Ελλήνων καλλιτεχνών.  Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Καλών Τεχνών Ζυρίχης.
ΘΕΑΤΡΟ
Μαμά! Το δωμάτιο των θαυμάτων
4 Μαρ - 10 Μαρ 2020
Θέατρο Τ
 
“Μαμά! Το δωμάτιο των θαυμάτων”: ένα έργο – φόρος τιμής στη μητρότητα και το μυστήριο της ζωής. Τρεις γυναίκες. Τρεις διαφορετικές γενιές. Που τις ενώνει ένας ομφάλιος λώρος. Μία παράσταση για τη ζωή, που “συμβαίνει όταν άλλα προγραμμάτιζες εσύ”, για την προσμονή, τον φόβο ή και την άρνηση της μητρότητας. Για μαμάδες που τα κατάφεραν και μαμάδες που δεν τα κατάφεραν. Για λάθη, λάθη, λάθη και χαρές. Για την εκ νέου γέννηση του εαυτού μέσα από τη μητρότητα. Για μητέρες που έγιναν μητέρες στη μαμά τους. Για κόρες που έγιναν οι μάνες τους. Για την απώλεια. Της μάνας. Για έναν κόσμο χωρίς τη μαμά. Για μήτρες-δώρα. Και για μήτρες-φυλακές. Για αυτόν τον ομφάλιο λώρο που δένει, ξεδένει, κόβεται, γίνεται καλώδιο υπολογιστή, τηλεφώνου ή οξυγόνου. Για αυτόν τον ομφάλιο λώρο που μοιραζόμαστε όλοι/όλες. Γιατί, εάν κάτι μας συνδέει, είναι ότι όλοι/όλες κάποια στιγμή πρωταγωνιστήσαμε σε μια γέννα.
"Εδώ Ουρανός" της Αγλαΐα Βετεράνι
Από 7 Μαρτίου 2020

Φουαγιέ του Θεάτρου Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
 
Σε πανελλήνια πρώτη παρουσιάζεται το έργο της Αγλαϊας Βετεράνι, «Εδώ Ουρανός», σε σκηνοθεσία Σίμου Κακάλα, στο Φουαγιέ του Θέατρου της Ε.Μ.Σ.

«Γιατί βράζει το παιδί στην πολέντα;». Εκ πρώτης η απάντηση δεν φαίνεται εύκολη, γιατί και το ίδιο το ερώτημα δεν είναι εύκολο, για πολλούς μάλιστα και ακαταλαβίστικο. Η τρομερή ερώτηση που κρύβει ο πρωτότυπος τίτλος του έργου «Warum das Kind in der Polenta kocht» (Γιατί βράζει το παιδί στην πολέντα;) της Ρουμάνας Αγλαΐας Βετεράνι -που αυτοκτόνησε στις 3 Φεβρουαρίου 2002, σε ηλικία μόλις 40 χρόνων- αντανακλά το παραμυθικό υπόβαθρο του έργου, το οποίο αξιοποιεί τον χώρο του μύθου για να αναδείξει την αγριότητα της ζωής. Το έργο της μεταφέρεται σε πανελλήνια πρώτη από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.

Για πρώτη φορά έργο του Ηλία Πετρόπουλου μεταφέρεται από το ελληνικό θέατρο στη σκηνή. "Το Εγχειρίδιον του Καλού Κλέφτη" είναι η παράσταση που προέκυψε από το ομώνυμο βιβλίο. Όπως και τα υπόλοιπα έργα του συγγραφέα χαρακτηρίζεται από το έντονο ύφος και την ανατρεπτική γραφή του, ενώ αποτελεί σίγουρα μια μεγάλη παρακαταθήκη για τον ρεμπέτικο τρόπο ζωής στην Ελλάδα και τον περιθωριακό τρόπο ζωής της εποχής του.  Δραματουργική Επεξεργασία-Σκηνοθεσία: Αργύρης Παυλίδης
"Η Γέρμα" του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα
19 Μαρ 2020 - 22 Μαρ 2020
Θέατρο "Αμαλία"
Το βαθειά κοινωνικό και πολύ ευαίσθητο αυτό έργο ανέβηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε μετάφραση της Μαρίας Χατζηεμμανουήλ για την οποία και τιμήθηκε με το Ευρωπαϊκό Βραβείο Eurodram του Maison d’ Europe et d’ Orient το 2017. Ο συγγραφέας, εμπνευσμένος από αληθινά περιστατικά, εξερευνά τις ευθύνες και τα αίτια του εκφοβισμού, εστιάζει στο θέμα της διαφορετικότητας και της αποδοχής του εαυτού μας και των γύρω μας. Συντελεστές:
Σκηνοθεσία: Σοφία Καραγιάννη Μετάφραση: Μαρία Χατζηεμμανουήλ Σκηνικά – κοστούμια: Κωνσταντίνα Κρίγκου
"Ρόουζ" του Martin Sherman
27 Μαρ 2020 - 1 Απρ 2020

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
 
Η Δέσποινα Μπεμπεδέλη έρχεται στην Θεσσαλονίκη για να ερμηνεύσει την Ρόουζ, την επιζήσασα Εβραία του Martin Sherman. Μια συγκλονιστική θεατρική παράσταση σε σκηνοθεσία του Νίκου Καραγέωργου. Η Ρόουζ κατάφερε να επιβιώσει– είναι μια επιζήσασα Εβραία. Η αξιόλογη ζωή της άρχισε σ' ένα μικρό Ρωσικό χωριό, μεταφέρθηκε σ' ένα γκέτο της Βαρσοβίας, σ' ένα πλοίο με το όνομα "Έξοδος" και τελικά στους δρόμους του Ατλάντικ Σίτυ, των φαραγγιών της Αριζόνα και τις μυρωδάτες νύχτες του Μαϊάμι Μπιτς. Το έργο είναι το πορτραίτο μιας φοβερής γυναίκας και μέσον υπενθύμισης των γεγονότων που στιγμάτισαν τον 20ο αιώνα. Μετάφραση: Μιμή Ντενίση Σκηνοθεσία/φωτισμοί: Νίκος Καραγέωργος
ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ
22 Φεβ 2020 - 11 Απρ 2020
Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
 
Μετά την επιτυχία του πρώτου κύκλου παραστάσεων (Νοέμβριος 2019 - Ιανουάριος 2020), το Θέατρο Σκιών του Χρήστου Στανίση, μαθητή του σπουδαίου Ευγένιου Σπαθάρη, θα στήσει ξανά το μπερντέ του στη σκηνή του Θεάτρου της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών και θα ζωντανέψει ένα απολαυστικό θέαμα φωτός και σκιάς, για όλη την οικογένεια. Με ειδικά κατασκευασμένες φιγούρες ύψους περίπου ενός μέτρου και συνοδεία ζωντανής μουσικής ο Καραγκιόζης καλεί μικρούς και μεγάλους να γίνουν ένα με τους ήρωες, να ζήσουν τις ξεκαρδιστικές περιπέτειες τους και να διασκεδάσουν.
Παρέα με τον Μπετόβεν
23 Φεβ 2020 - 17 Μαΐ 2020

Αίθουσα Δοκιμών της Κρ. Ορx. Θεσσαλονίκης

Το πρόγραμμα "Παρέα με τον Μπετόβεν" είναι η νέα εκπαιδευτική πρόταση της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, για παιδιά 4-11 ετών, μαζί με το γονέα, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του κύκλου συναυλιών "Κυριακή πρωί, μουσική", με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.  Ο Λούι, ένα παιδί διαφορετικό από τα άλλα, βρίσκει διέξοδο στον μαγικό κόσμο της μουσικής. Εκεί, όμως, αρχίζει η πραγματική περιπέτεια. Με πρωταγωνιστή την μουσική, ένας αφηγητής και μία κούκλα ξεναγούν τα παιδιά ηλικίας 4-11 στο μαγικό κόσμο του μεγάλου συνθέτη. 
H ομάδα του muzike. family conceρts διευρύνει τις εκδηλώσεις για όλη την οικογένεια και υποδέχεται το Athens Video Dance Project στη Θεσσαλονίκη με το φετινό 10th International Dance Film Festival. ενήλικες και παιδιά όλων των ηλικιών θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ταινίες χορού μικρού μήκους από όλο τον κόσμο. Θα υπάρξει επιλογή των ταινιών του φετινού φεστιβάλ, ώστε να προβληθούν οι κατάλληλα θεματικά ταινίες για όλες τις ηλικίες.
ΒΙΒΛΙΟ
Στη Θεσσαλονίκη του Μεγάλου Πολέμου
ΚΟΡΤΗ-ΚΟΝΤΗ ΣΤΕΦΗ

Εκδόσεις ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ
 
Στα χρόνια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου συμμαχικές δυνάμεις κυρίως Γάλλων και Άγγλων αποβιβάζονται και στρατοπεδεύουν στη Θεσσαλονίκη, που γίνεται έτσι μια πολυάνθρωπη πολυπολιτισμική πόλη. Ο πόλεμος με τους Αυστριακούς και τους Βουλγάρους μαίνεται στα σύνορα με πολλές απώλειες, αλλά στο ενδιάμεσο οι στρατιώτες προσπαθούν να τον ξεχάσουν διασκεδάζοντας στα καφέ-σαντάν και τα καμπαρέ που έχουν ξεφυτρώσει στην πόλη. Ένας νεαρός Γάλλος αξιωματικός, ο Γκαστόν, ερωτεύεται μια ωραία Θεσσαλονικιά, την Άρτεμη και κάνει όνειρα για μια ζωή μαζί της.
 
Η πολίτικη κουζίνα των 4 εποχών
Μπόζη Σούλα
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ
 
Στο βιβλίο αυτό, η Σούλα Μπόζη, ύστερα από µια σύντοµη αναδροµή στην ιστορία της ελληνικής διατροφικής παράδοσης, επιστρέφει στην παραµυθένια Πόλη των παιδικών της χρόνων. Ανασυστήνοντας την ατµόσφαιρα µιας ολόκληρης εποχής, θυµάται γεύσεις, συνήθειες, µπαχάρια και µαγειρικές ευωδιές. Και εν τέλει µας προτείνει, για καθεµιά από τις τέσσερις εποχές του χρόνου, ένα πλήρες πολίτικο µενού ανά εβδοµάδα.
visit our website
Our Facebook
Website
Copyright 2015 | All Rights Reserved

Contact Us:
Τ 2310 551 754
E pr@peebe.gr


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.
 

Η ΧΑΝΘ μου πρόσφερε το ωραίο ταξίδι

της Ναυσικάς Γκράτζιου | τεύχος 76 του ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚέΩΝ ΠόΛΙΣ

Πολιτιστικό Ημερολόγιο | Μάιος 2024

Η διαχειριστική ομάδα του Ημερολογίου της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος επιλέγει μεταξύ πολιτιστικών δρώμενων, εικαστικών εκθέσεων, θεατρικών και μουσικών εκδηλώσεων και νέων εκδόσεων, και προτείνει…

Θεσσαλονίκη: Δροσερή πόλη – Μία Ουτοπία;

του Άγι Παπαδόπουλου, αναπληρωτή καθηγητή στο τµήµα Μηχανολόγων του Α.Π.Θ | τεύχος 28 (Ιούνιος 2009) του ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚέΩΝ ΠόΛΙΣ