fbpx

logo

*|MC:SUBJECT|*
View this email in your browser
Επιστρέφοντας σε μία πιο οικεία καθημερινότητα, η πόλη αρχίζει να θυμίζει πραγματικό καλοκαίρι, και τα καλλιτεχνικά και πολιτιστικά δρώμενα ανοίγουν για το κοινό. Επαναφέρουμε, λοιπόν, με χαρά το Πολιτιστικό Ημερολόγιο, μέσα από το οποίο η διαχειριστική ομάδα της Πολιτιστικής Εταιρείας επιλέγει και προτείνει επιλογές και προτάσεις εκδηλώσεων στην Θεσσαλονίκη για τον μήνα Ιούλιο.
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
39ο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης
26 Ιουν 2020 - 12 Ιουλ 2020
Νέα Παραλία
 
Επί δεκαεπτά ημέρες το μεγάλο ραντεβού με το χώρο του βιβλίου και του πολιτισμού θα ανθίσει και πάλι στη νέα παραλία του Λευκού Πύργου. Το 39ο Φεστιβάλ Βιβλίου αφιερώνεται σε έναν από τους μεγαλύτερους σύγχρονους ποιητές τον Μανόλη Αναγνωστάκη, και με διαδικτυακό αφιέρωμα "στην Αλήθεια και στο αίθριο το φώς". Oι περιοδικές εκδόσεις της Πολιτιστικής Εταιρείας -το τριμηνιαίο περιοδικό ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚέΩΝ ΠόΛΙΣ και η ετήσια έκδοση σύγχρονης τέχνης MATAROA- παρουσιάζονται στο περίπτερο 66 της University Studio Press.
Ανάδειξη των κήπων της Βίλας Αλλατίνη σε χώρο Πολιτισμού
20 Ιουλ 2020 -  23 Ιουλ 2020
Κήποι Βίλας Αλλατίνη
 
Ένα ξεχωριστό καλοκαιρινό τετραήμερο με συναυλίες θα απολαύσουμε στους κήπους της Βίλας Αλλατίνη, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Οι καλλιτέχνες που θα τιμήσουν το χώρο και την εκδήλωση είναι ο Διογένης Διδασκάλου, ο Γιώργης Χριστοδούλου, ο Ορφέας Περίδης, ο Μανώλης Ανδρουλιδάκης, η Ελευθερία Αρβανιτάκη ενώ το δεύτερο βράδυ θα παρουσιαστεί αφιέρωμα στον Λέοναρντ Κοέν.
ΣΙΝΕΜΑ ΜΕ ΘΕΑ
13 Ιουλ 2020 - 28 Ιουλ 2020
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
 
Το αγαπημένο μας θερινό σινεμά επιστρέφει!
Μαγικές βραδιές με υπέροχες ταινίες απολαμβάνουμε και φέτος, στο πιο αγαπημένο θερινό σινεμά της Θεσσαλονίκης, το Σινεμά με Θέα που στήνεται για έκτη συνεχή χρονιά από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στο πιο όμορφο σημείο της πόλης! Ζούμε όλοι μαζί κινηματογραφικές αποδράσεις, που φέτος τις έχουμε ανάγκη περισσότερο από ποτέ.
Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης ετοιμάζει μία σειρά μουσικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων στους αίθριους χώρους του οι οποίες θα ανακοινωθούν σύντομα.
Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός
18 Ιουλ 2020 - 30 Σεπτ 2020
Διάφοροι χώροι
 
Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού παρουσιάζει το πρόγραμμα" Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός", ένας νέος θεσμός- με 55 παραγωγές, σε 251 παρουσιάσεις, με 11 καλλιτεχνικούς οργανισμούς, σε 111 αρχαιολογικούς χώρους και σε 38 περιφερειακές ενότητες.
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
Άρης Κατσιλάκης «Ευρήματα - Findings»
2 Ιουλ 2020 - 13 Σεπτ 2020
Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
 
Ο δημιουργός παρουσιάζει τα «Ευρήματα»: μια ενότητα κεραμικών γλυπτών, δουλεμένων σε λευκό πηλό και προσαρμοσμένων σε ξύλινες κατασκευές. Τα έργα αυτά συνθέτουν ένα ενιαίο περιβάλλον, καλούν τον θεατή να τα προσεγγίσει και να τα παρατηρήσει ως τα παράδοξα και αναπάντεχα ευρήματα μιας ανασκαφής, τα εκθέματα ενός φανταστικού, δυστοπικού μουσείου της βιολογικής εξέλιξης και των γενετικών μεταβολών, αλλά και της ανθρώπινης συνθήκης και δραστηριότητας.
"Luchezar Boyadjiev. Ξαναχτίζοντας τον κόσμο των εικόνων.1991-2019"
30 Ιουν 2020 - 27 Σεπτ 2020
MOMus - Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης
 
500 και πλέον έργα όλων των εικαστικών μέσων –ζωγραφική, σχέδιο, κατασκευές, εγκαταστάσεις, βίντεο, φωτογραφία (επεξεργασμένη συνήθως ψηφιακά), περφόρμανς/ξεναγήσεις (Schadenfreude)- αποτυπώνουν την πολυσχιδή και ποικιλόμορφη καλλιτεχνική πορεία 30 χρόνων του Βούλγαρου εικαστικού Λουτσεζάρ Μπογιατζίεφ (Luchezar Boyadjiev, στην πρώτη ατομική και αναδρομική έκθεση που γίνεται στην Ελλάδα με τίτλο "Ξαναχτίζοντας τον κόσμο των εικόνων 1991-2019"
Roger Ballen. Shadows of the mind
3 Μαρ 2020 - 4 Οκτ 2020
MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης
 
Η έκθεση παρουσιάζει έργα από επτά φωτογραφικές σειρές του Ballen, ξεκινώντας από τις απομακρυσμένες κοινότητες της Νοτίου Αφρικής και το εσωτερικό των φτωχικών κατοικιών με τους ενοίκους τους, περνώντας στην απεικόνιση των «ξεχασμένων» φτωχών λευκών σε μία περίοδο αγώνα κατά του απαρτχάιντ και συνεχίζοντας με στημένα πορτρέτα στο Johannesburg, για να καταλήξει σε έρημα κτήρια, αποθήκες, καταλήψεις, όπου άνθρωποι ζούσαν σε βρώμικα δωμάτια, κελιά χωρίς παράθυρο. Η φωτογραφία του ενσωματώνει το σχέδιο, τη ζωγραφική, στοιχεία γλυπτικής και επιτελεστικότητας, εγκαταστάσεις και βίντεο, πλάθοντας τη μοναδική αισθητική Ballenesque.
INSPIRE PROJECT 2020
22 Ιουλ 2020 - 11 Οκτ 2020
MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών

Το Inspire Project, που ξεκίνησε πριν από 8 χρόνια στην πρώτη του μορφή, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στους χώρους του MOMus-Πειραματικού Κέντρου Τεχνών.  Η Μαίρη Ζυγούρη είναι η προσκεκλημένη καλλιτέχνιδα της φετινής διοργάνωσης, και οι συμμετέχοντες νέοι καλλιτέχνες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την καλλιτεχνική της πρακτική και μεθοδολογία και να εκθέσουν τα νέα έργα που πρόκειται να δημιουργήσουν στη Θεσσαλονίκη μαζί με μια σειρά έργων της Ζυγούρη.
"Utopia Revisited. Λογοτεχνία, Φιλοσοφία και Πολιτική στην τέχνη της Ρωσικής Πρωτοπορίας"
16 Ιουν 2020 - 13 Σεπτ 2020
MOMus- Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης - Συλλογή Κωστάκη
 
Έργα από τη συλλογή αλλά και το αρχείο του Γιώργου Κωστάκη περιβάλλουν και αποτυπώνουν εικαστικά τη διεύρυνση της Όρασης και γενικότερα των Αισθήσεων, τον Κοσμισμό και τον Εποικισμό Πλανητών, τη Σύνθεση των Τεχνών, την Υπερβατική Τέχνη, την Επιστημονική Φαντασία, την επίτευξη της Αθανασίας και την εξέλιξη της Επιστήμης, την Αρχιτεκτονική του Μέλλοντος και την Οικοδόμηση της Ιδανικής Κοινωνίας.
Αναδρομική έκθεση της ζωγράφου Ναταλίας Θωμαΐδη "Σπίτια & άνθρωποι"
17 Ιουν 2020 - 22 Αυγ 2020
Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ.
 
Παρουσιάζονται περισσότερα από εξήντα έργα-ελαιογραφίες της καλλιτέχνιδας, που σκιαγραφούν την πολυετή πορεία της στην εικαστική ζωή της Θεσσαλονίκης. Έμφαση δίνεται στα έργα της τελευταίας δεκαετίας (προσωπογραφίες και εσωτερικά), πολλά εκ των οποίων εκτίθενται για πρώτη φορά στο κοινό. 
ΜΟΥΣΙΚΗ
Symphonic ROCK storm
15 Ιουλίου 2020
Θέατρο Κήπου
 
Η Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης συμπράττει με τους Storm string quartet και υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Χάρη Ηλιάδη υποδέχεται το κοινό της πόλης με έναν εκρηκτικό συνδυασμό ροκ και συμφωνικής μουσικής, προσφέροντας του μια δυνατή μουσική εμπειρία που ξεσηκώνει και το πιο απαιτητικό κοινό.  Την εντυπωσιακή βραδιά θα μπορούν να απολαύσουν και άτομα με μειωμένη ακοή. Σε συνεργασία με την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία All και τη Σχολή Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας Smiyl, η παράσταση θα είναι προσβάσιμη για κωφά και βαρήκοα άτομα.
Ρεσιτάλ Ανίτα Ρατσβελισβίλι
18 Ιουλίου 2020
Ρωμαϊκή Αγορά Θεσσαλονίκης (Αρχαία Αγορά)
 
Η Ανίτα Ρατσβελισβίλι, μια πραγματική σταρ της όπερας, διαγράφει θεαματική πορεία στις κορυφαίες όπερες του πλανήτη με τεράστια επιτυχία και διθυραμβικές κριτικές από τα μεγαλύτερα ΜΜΕ του πλανήτη. Μετά την πρώτη της συγκλονιστική εμφάνιση στην Ελλάδα, τον Ιούλιο του 2019 στην Κάρμεν της ΕΛΣ, η περιζήτητη Ρατσβελισβίλι επιστρέφει στην Ελλάδα για πρώτο της προσωπικό ρεσιτάλ. To πρόγραμμα περιλαμβάνει δημοφιλείς άριες από όπερες των Βέρντι, Τσιλέα, Γκουνό, Σαιν-Σανς, Κερουμπίνι και Μάγερμπερ. Μουσική διεύθυνση Λουκάς Καρυτινός. Με την ορχήστρα της ΕΛΣ.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων "Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός" που διοργανώνει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Οι 4 εποχές του Βιβάλντι από την Κ.Ο.Θ.
20 Ιουλίου 2020

Θέατρο Κήπου

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης εμφανίζεται στο Θέατρο Κήπου με το πρόγραμμα που θα παρουσιάσει λίγες ημέρες αργότερα στο Ηρώδειο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου 2020.

Η συναυλία ξεκινά με το πλούσιο σε αντιθέσεις 'Ντιβερτιμέντο για ορχήστρα εγχόρδων' του Μπέλα Μπάρτοκ, σε μουσική διεύθυνση της Ζωής Τσόκανου και ολοκληρώνεται με το διαχρονικό αριστούργημα του Αντόνιο Βιβάλντι 'Οι τέσσερις εποχές' που αναμφισβήτητα αποτελεί ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα έργα στην ιστορία της μουσικής, γεμάτο φινέτσα και λαμπρότητα. Σόλο βιολί, ο εξάρχων της ΚΟΘ Σίμος Παπάνας.
Αφιέρωμα στον συνθέτη Κώστα Γιαννίδη (Γιάννη Κωνσταντινίδη)
22 Ιουλίου 2020
Ρωμαϊκή Αγορά Θεσσαλονίκης (Αρχαία Αγορά)
 
Ο διεθνώς αναγνωρισμένος πιανίστας και συνθέτης Γιώργος Εμμανουήλ Λαζαρίδης κι η ανερχόμενη τραγουδίστρια Δήμητρα Σελεμίδου θα παρουσιάσουν ένα αφιέρωμα στα τραγούδια του μεγάλου Έλληνα συνθέτη Κώστα Γιαννίδη (Γιάννη Κωνσταντινίδη). Ενώ στο δεύτερο μέρος της συναυλίας ο Γιώργος Εμμ. Λαζαρίδης θα ερμηνεύσει το γνωστό έργο του Modest Mussorgsky "Εικόνες από μια Έκθεση". 

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων "Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός" που διοργανώνει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Εθνική Λυρική Σκηνή
"Χαλιμά" (1926) & "Θέλω να δω τον Πάπα!" (1920)

29 & 30 Ιουλίου 2020
Επταπύργιο
 
Η Χαλιμά, φαντασμαγορική οπερέτα σε τρεις πράξεις, όπως την χαρακτηρίζει ο δημιουργός της, σημείωσε τεράστια επιτυχία όταν πρωτοπαρουσιάστηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’20 αλλά και στη δεκαετία του ‘30 σε αθηναϊκά θέατρα, αλλά και σε περιοδείες στην Ελλάδα και στα κέντρα της ελληνικής διασποράς. Στο "Θέλω να δω τον Πάπα!" ξεδιπλώνεται στο έπακρο η σύγχρονη αστική θεματολογία του Σακελλαρίδη, ο οποίος υπογράφει και το ποιητικό κείμενο του έργου, υποσκάπτονται τα θεμέλια της αστικής ζωής και ασκείται βιτριολική κριτική στο θεσμό της οικογένειας. Ενορχήστρωση για τετραμελές ενόργανο σύνολο: Μιχάλης Παρασκάκης.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων "Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός" που διοργανώνει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.
ΘΕΑΤΡΟ
"Γκόλφω" του Σπύρου Περεσιάδη
17 Ιουλίου 2020
Μονή Λαζαριστών
 
Η "Γκόλφω", το γνωστό έργο του Σπύρου Περεσιάδη αποτελεί καλοκαιρινή παραγωγή του ΚΘΒΕ. Μια παράσταση που αφηγείται την ιστορία της Γκόλφως με σύγχρονο τρόπο στο θεατή, ελπίζοντας ότι κι αυτός με τη σειρά του θα την κρατήσει για καιρό μέσα του ως αναμνηστικό "εγκόλπιο". Αυτό άλλωστε σημαίνει η Γκόλφω, φυλαχτό στο μέρος της καρδιάς!  Συντελεστές: Συγγραφέας: Σπυρίδων Περεσιάδης. Σκηνοθεσία- Δραματουργική επεξεργασία: Χρήστος Παπαδημητρίου
"Κωνσταντίνος Καβάφης" από το ΚΘΒΕ
21 Ιουλίου 2020
Ρωμαϊκή Αγορά Θεσσαλονίκης

Ποιητική δράση, μουσικό έργο με πρόζα και 5 ηθοποιούς. Σκηνοθεσία- μουσική: Θοδωρής Οικονόμου. 
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων "Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός" που διοργανώνει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.
"Όρνιθες" του Αριστοφάνη
22 Ιουλ 2020 - 24 Ιουλ 2020
Θέατρο Δάσους
 
Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει την αγαπημένη, διαχρονική κωμωδία του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Γιάννη Ρήγα και μετάφραση Κ.Χ. Μύρη, με εξαιρετικούς συντελεστές. Τους κεντρικούς ρόλους ερμηνεύουν ο Ταξιάρχης Χάνος και ο Χρήστος Στέργιογλου, πλαισιωμένοι από πολυπληθή θίασο ηθοποιών και χορευτών. Μετάφραση: Κ. Χ. Μύρης. Σκηνοθεσία: Γιάννης Ρήγας
"Αντιγόνη" του Σοφοκλή
23 & 24 Ιουλίου 2020
Ανοιχτό Θέατρο Συκεών "Μάνος Κατράκης"
 
Αυτός ο αγώνας ανάμεσα στην Αντιγόνη και τον Κρέοντα για το νεκρό σώμα του Πολυνείκη, συμπυκνώνει όλες τις εγγενείς στην ανθρώπινη κατάσταση συγκρούσεις (αρσενικού & θηλυκού, παλαιού & νέου, ιδιωτικού & κοινωνικού, δίκαιου & νόμιμου, ύπαρξης & θνητότητας, ανθρώπινου & θείου). Η Αντιγόνη συλλαμβάνεται και καταδικάζεται από τον Κρέοντα σε θάνατο. Ωστόσο, από τη στιγμή που ξεστομίζει τη θανατική της καταδίκη, ο Κρέων βαδίζει ήδη στον δρόμο που οδηγεί προς την καταστροφή του.
Μετάφραση: Παναγιώτα Πανταζή. Σκηνοθεσία – Σκηνικό: Θέμης Μουμουλίδης. Η Ιωάννα Παππά τον ρόλο της Αντιγόνης και ο Γιώργος Χρυσοστόμου στο ρόλο του Κρέοντα.
ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ
Summer Camp 2020
1 Ιουλ 2020 - 30 Ιουλ 2020
Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ
 
Το summer camp του Τελλόγλειου, υποδέχεται όλα τα παιδιά από την Τετάρτη 1 έως και την Πέμπτη 30 Ιουλίου 2020, στα καλοκαιρινά εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης, στον κήπο του Ιδρύματος, σε δύο τμήματα ηλικίας 4 έως 7 ετών το ένα και από 8 έως 12 ετών το δεύτερο.
 «Ο Ροβινσώνας και ο Κρούσος»
19 Ιουλ 2020 - 3 Αυγ 2020
Πολλαπλοί Χώροι
 
«Ο Ροβινσώνας και ο Κρούσος» των Νίνο ντ’ Ίντρόνα και Τζάκομο Ραβέκιο, σε μετάφραση και διασκευή της Ξένιας Καλογεροπούλου έρχεται από την παιδική σκηνή του Φώτη Σπύρου στα πλαίσια της καλοκαιρινή του περιοδείας στη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική. Η συναρπαστική ιστορία δύο θεότρελων ναυαγών σε έναν κόσμο χαράς, ελπίδας και αλληλεγγύης. Μετάφραση-Διασκευή: Ξένια Καλογεροπούλου. Σκηνοθετική Επιμέλεια-Κινησιολογία: Ηλίας Μπαγεώργος
ΒΙΒΛΙΟ
Συνομιλώντας με την κόρη του Κατερίνα, ο Χάρης Λυμπερόπουλος, βετεράνος αθλητικογράφος, πρωταθλητής Ελλάδας στα αγωνίσματα του πεντάθλου και του άλματος εις μήκος στα δύσκολα μετακατοχικά χρόνια, κοσμοπολίτης επίσης Αθηναίος που άφησε τη σφραγίδα του στην εποχή του, ξετυλίγει το νήμα της αφήγησης του 20ού αιώνα όπως τον έζησε.
 
O µεγάλος νεοελληνιστής Edmund Keeley γράφει ένα βιβλίο όπου η Ιστορία γίνεται λογοτεχνία και κατόπιν προσωπική αποκάλυψη. Παρουσιάζοντας µια σύνθεση προσωπικών αναµνήσεων, λογοτεχνικής κριτικής και ερµηνευτικής αφήγησης, αποτιµά ότι η αφοσίωση µιας λογοτεχνικής συντροφιάς τη δεκαετία του 1940 διατήρησε τη σαγήνη της Ελλάδας ζωντανή στη Δύση.
visit our website
Our Facebook
Website
Copyright 2015 | All Rights Reserved

Contact Us:
Τ 2310 551 754
E pr@peebe.gr


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.
 

Η ΧΑΝΘ μου πρόσφερε το ωραίο ταξίδι

της Ναυσικάς Γκράτζιου | τεύχος 76 του ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚέΩΝ ΠόΛΙΣ

Πολιτιστικό Ημερολόγιο | Μάιος 2024

Η διαχειριστική ομάδα του Ημερολογίου της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος επιλέγει μεταξύ πολιτιστικών δρώμενων, εικαστικών εκθέσεων, θεατρικών και μουσικών εκδηλώσεων και νέων εκδόσεων, και προτείνει…

Θεσσαλονίκη: Δροσερή πόλη – Μία Ουτοπία;

του Άγι Παπαδόπουλου, αναπληρωτή καθηγητή στο τµήµα Μηχανολόγων του Α.Π.Θ | τεύχος 28 (Ιούνιος 2009) του ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚέΩΝ ΠόΛΙΣ