Πολιτιστικό Ημερολόγιο | Φεβρουάριος 2020

*|MC:SUBJECT|*
View this email in your browser
Η διαχειριστική ομάδα του Ημερολογίου της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος επιλέγει μεταξύ πολιτιστικών δρώμενων, εικαστικών εκθέσεων, θεατρικών και μουσικών εκδηλώσεων και νέων εκδόσεων, και προτείνει:
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
Έκθεση γλυπτικής "Finotti: Fine Notte. Το τέλος της νύχτας"
7 Φεβ 2020 - 14 Ιουν 2020

Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ.

Ένας από τους μεγαλύτερους γλύπτες εν ζωή, ο Novello Finotti, έρχεται στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ. από την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2020. Η έκθεση θα παρουσιάζει ένα αντιπροσωπευτικό σύνολο έργων του (π. 70 έργα) τα περισσότερα σε μάρμαρο και μεγάλων διαστάσεων (10 από αυτά ξεπερνούν τα 2,50 μέτρα).  Στο Τελλόγλειο τονίζεται, εκτός των άλλων, η σημασία της δεξιοτεχνικής τεχνικής του στο μάρμαρο, που σχετίζεται με τη μαθητεία του σε Ιταλούς παραδοσιακούς μαρμαρογλύπτες, ιδιαίτερα στην κατεργασία του μάρμαρου της Καράρας, αλλά και με την επίδραση της ελληνικής αρχαιότητας στο έργο του. Την έκθεση θα συνοδεύσει μεγάλος αριθμός παράλληλων εκδηλώσεων, καθώς και ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα.  Εγκαίνια Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου, στις 19.00. Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας και τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν από την κυρία Λίνα Μενδώνη, Υπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού
 
Ομαδική έκθεση φωτογραφίας
"Μνήμη της πόλης"

24 Ιαν 2020- 29 Φεβρ 2020

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

H αστική, μη κερδοσκοπική εταιρεία "F14. Κοινόν φωτογράφων" παρουσιάζει σε συνεργασία με το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης τη φωτογραφική έκθεση με τίτλο "Μνήμη της πόλης". Δεκαέξι φωτογράφοι μας δείχνουν μέσα από τη δική τους ματιά τα μνημεία της πόλης μας, προσκαλώντας μας σε ένα ταξίδι – αναδρομή στο πλούσιο ιστορικό παρελθόν της. 111 φωτογραφίες, έγχρωμες, ασπρόμαυρες και υπέρυθρες, συνθέτουν ένα φωτογραφικό πανόραμα των μνημείων και των κτιρίων της Θεσσαλονίκης, τα οποία χρονολογούνται από την εποχή της ίδρυσής της και φτάνουν έως τις αρχές του 20ου αι.
Δημήτρης Τζαμουράνης έκθεση ζωγραφικής "New Paintings"
17 Ιαν 2020 - 22 Φεβ 2020
Γκαλερί Ζήνα Αθανασιάδου
 
Η τρίτη ατομική έκθεση του διεθνή καλλιτέχνη Δημήτρη Τζαμουράνη με τίτλο "New Paintings".  Από το 2001 έχει ζωγραφίσει πολύ προσωπικά έργα σε μια ρεαλιστική οπτική γλώσσα. Πηγαίνει πέρα από την καθαρή εικονογραφία και διασκορπίζει αινιγματικά στοιχεία και φιγούρες στα έργα του. Η πραγματικότητα και τα όνειρα αναμειγνύονται διακριτικά, οι αναπαραστάσεις φαίνονται μαγικές, ο φωτισμός, το φως και η σκιά δημιουργούν ένα κινηματογραφικό δράμα.
“ I N S P I R A T I O N”
7 - 16 Φεβρουαρίου 2020
Παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο (Γενί Τζαμί)
 
Ο Σύλλογος των παλαιών μαθητών και φίλων του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης «Nouvelle Amicale» σας προτείνει μια «κατάδυση» στον ονειρικό κόσμο των κοσμημάτων του Ελληνογάλλου σχεδιαστή Μιχάλη Πελαμίδη. Στην έκθεση παρουσιάζονται δημιουργίες εμπνευσμένες κυρίως από τη θάλασσα και τον βυθό. Μέσα από τη χρήση διαφορετικών υλικών, όπως κοράλλια, πολύτιμοι και ημιπολύτιμοι λίθοι, χρυσό και ασήμι, ο Πελαμίδης αναδεικνύει οργανικές, ρευστές αλλά και δομικά διαμορφωμένες φόρμες, που φιλοδοξούν να λειτουργήσουν ως «ανάσες» ομορφιάς.
Γιώργος Λαζόγκας έκθεση "Πάλι+Ψάω Παραλλαγές"
21 Ιαν 2020 - 22 Φεβ 2020
Γκαλερί Λόλα Νικολάου
 
"Πάλι-Ψάω, σημειώνει ο Λαζόγκας, ξύνω ξανά και ξανά, σβήνω μιαν επιφάνεια για να ανακαλύψω και να αναδείξω την προηγούμενη μορφή της". "Παλίμψηστο", ένας φιλολογικός όρος που έβαλε δυναμικά στο έργο και τη σκέψη του τη δεκαετία του ’70, προσεγγίζοντας εικαστικά την καταστροφή, τη φθορά, το εναπομείναν μέρος της εικόνας, αγωνιώντας πάντα να βρει το υπόλοιπο, όπως ο ντετέκτιβ το δολοφόνο.
 
Βραχεία Μνήμη | Mémoire Courte
28 Ιαν 2020 - 22 Φεβ 2020
Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης
 
Ατομική έκθεση του εικαστικού Βασίλη Αλεξάνδρου. Τι εννοούμε όταν λέμε συλλογική μνήμη; Υπάρχει στην πραγματικότητα ή αποτελεί ένα κατασκεύασμα που εξυπηρετεί τις διάφορες πολιτικές στις διάφορες ιστορικές περιόδους; Μέσα από σειρά εικαστικών εγκαταστάσεων, διαδραστικών και μη, με σαφείς υπαινιγμούς σε συγκεκριμένα ιστορικά γεγονότα εντός και εκτός ελληνικών συνόρων, η έκθεση επιχειρεί να διερευνήσει τον τρόπο που το συλλογικό βίωμα επιβιώνει και γίνεται μνήμη ή εξοβελίζεται και καταλήγει λήθη.
 
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
ΚρασΤεστ: παίζουμε, ξανά και ξανά
24 Φεβρουαρίου 2020
Κτήμα Γεροβασιλείου

 
Μετά την επιτυχία των θεματικών ΚρασΤεστ, οι οινολόγοι του Κτήματος Γεροβασιλείου επιλέγουν και κάνουν και φέτος, για 5η συνεχή χρονιά, το κρασί παιχνίδι. Μας περιμένουν στο Κτήμα, για γευστικές συναντήσεις με παιχνιδιάρικη διάθεση. Ελάτε να παίξουμε με τα αρώματα και τις γεύσεις και να μάθουμε για το κρασί.
 “View Master”: Σεμινάριο οπτικού γραμματισμού
10 Ιαν 2020 – 14 Φεβ 2020
Αποθήκη Α’, Λιμάνι Θεσσαλονίκης
 
Το θεωρητικό σεμινάριο «View Master» για τον οπτικό γραμματισμό επανέρχεται στο MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, με στόχο να μυήσει το ευρύ κοινό στον τρόπο ανάγνωσης της εικόνας, στους μηχανισμούς και στην ψυχολογία της οπτικής αντίληψης. Το σεμινάριο αποτελείται από έξι τρίωρες εισηγήσεις, ενώ οι εισηγητές προέρχονται από ένα ευρύ φάσμα τεχνών και επιστημών. Εισηγητές: Δημήτρης Γουλής,  Λουΐζα Αυγήτα, Λία Γυιόκα, Μιχάλης Καλλιμόπουλος, Θανάσης Γεωργίου,  Γιάννης Επαμεινώνδας
7η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης "Στάση"
12 Οκτ 2019 - 16 Φεβ 2020

Διάφοροι χώροι

Δεύτερη δεκαετία για την Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, η οποία συστήνεται ξανά στο φιλότεχνο κοινό στην έβδομη εκδοχή της, υπό τον γενικό τίτλο "Στάση". Η 7η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης προτείνει μια ιστορική επισκόπηση του εαυτού, του κόσμου και της ζωής μέσα από καλλιτεχνικές θέσεις και έργα. Η πρόταση της Μπιενάλε Θεσσαλονίκης για Στάση αφορά την παύση για αναστοχασμό, αποστασιοποίηση, σιωπή, με στόχο όχι τον εφησυχασμό και την απομόνωση αλλά τη θέση, την εμπλοκή, τη φωνή που θα ενωθεί με άλλες φωνές, για τη χάραξη διαδρομών που απαιτούν κόπο, σκέψη και συνέπεια.
5ο Sleepless movie marathon
14 Φεβρουαρίου 2020
Θέατρο Αυλαία
 
To 5ο Sleepless Movie Marathon και το πιο «γλυκό» έρχεται στις 14 Φεβρουαρίου και προβάλει 3 ταινίες με θέμα τον έρωτα. Οπότε πάρτε το ταίρι σας και περάστε μια διαφορετική μέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Πρώτη προβολή το αριστούργημα του Μάικ Νίκολς, Ο Πρωτάρης (1967) με τις εκπληκτικές ερμηνείες των Ντάστιν Χόφμαν και της Αν Μπάνκροφτ. Στη συνέχεια την σκυτάλη παίρνει Το τέλος μιας Σχέσης (1955) του Εντουαρντ Ντμίτρικ ένα από τα μεγαλύτερα διαμάντια του παγκόσμιου κινηματογράφου. Η τελευταία προβολή του κινηματογραφικού μαραθωνίου πρόκειται για το ρομαντικό Άγρυπνος στο Σιάτλ (1993) της Νόρα Έφρον μια αισθηματική κομεντί που όποτε την δούμε μας προκαλεί ένα γλυκό σκίρτημα.
ΜΟΥΣΙΚΗ / ΧΟΡΟΣ
Πετρολούκας Χαλκιάς: Η Ψυχή της Ηπείρου
8 Φεβρουαρίου 2020
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
 
Η μουσική της Ηπείρου είναι ένας πολιτιστικός θησαυρός ανυπολόγιστης αξίας. Μέσα από το τεράστιο και ποικίλο ρεπερτόριό της εκφράζει τα συναισθήματα της χαράς και της λύπης του λαού, αποδίδει φόρο τιμής στους ανθρώπους που έχουν φύγει από τη ζωή ή που ζουν στην ξενιτιά, αλλά και ταυτόχρονα γιορτάζει την ίδια τη ζωή και τη φύση. Μια δημιουργική προσέγγιση μέσα από τον διάλογο μεταξύ του κλαρίνου του Πετρολούκα Χαλκιά και του λαούτου του Βασίλη Κώστα στην πολύπλοκη μουσική γλώσσα της Ηπείρου. Μια δημιουργική προσέγγιση πάνω στα ορχηστρικά κομμάτια και στον τρόπο παιξίματος που καθιέρωσε τη δεκαετία 1920-30 ο Ηπειρώτης κλαρινίστας Κίτσος Χαρισιάδης.
Φέτος συμπληρώνονται σχεδόν δύο δεκαετίες ζωής για τον σύλλογο, τα μέλη του πλέον ανέρχονται συνολικά στα 400 εντός και εκτός Ελλάδος και για την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων συνεργάζεται με φορείς όπως το Υπουργείο Πολιτισμού (Τμήμα Μουσικής), την Τοπική Αυτοδιοίκηση και άλλους πολιτιστικούς και επιστημονικούς φορείς και συλλόγους. Το 12ο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής αποτελεί για την Θεσσαλονίκη και ολόκληρη την Ελλάδα ένα μοναδικό στο είδος του πολιτιστικό γεγονός αφού γίνεται αφορμή να συναντηθούν καλλιτέχνες και πολιτισμοί από όλο τον κόσμο καθώς δεκάδες ερασιτέχνες μουσικοί, χορωδίες και ορχήστρες συμμετέχουν. Ο Σύνδεσμος τονίζοντας τον φιλανθρωπικό χαρακτήρα του φεστιβάλ, σημείωσε ότι μέρος των εσόδων θα διατεθούν σε σωματεία και συλλόγους φιλανθρωπικού χαρακτήρα.
Συναυλία "EROS"
14 Φεβρουαρίου 2020
Πολυχώρος Μύλος - Αποθήκη

 
Το Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και η Διεύθυνση Πολιτισμού και Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης, συνδιοργανώνουν ένα αφιέρωμα στο Ιταλικό και Γαλλικό τραγούδι με την συμμετοχή της Συμφωνικής Ορχήστρας Δήμου Θεσσαλονίκης. 
14 ιταλικές και 14 γαλλικές μελωδίες σε ενορχηστρώσεις του Πάνου Κοσμίδη θα ερμηνευθούν από τον δημοφιλή Γιώργη Χριστοδούλου και τρεις γνωστούς Θεσσαλονικείς καλλιτέχνες την Μέλα Γεροφώτη, την Ελένη Δημοπούλου και τον Αλέξανδρο Τζοβάνη.
Χορευτές του Βορρά: Ρωμαίος και Ιουλιέτα
14 Φεβ 2020 - 15 Φεβ 2020
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
 
Με μόνα μέσα τη μουσική και την κίνηση, η ομάδα σύγχρονου χορού μεταφέρει το δράμα στην εποχή μας, σχολιάζοντας τα προβλήματα του δικού κόσμου. Η παράσταση διαδραματίζεται στην αίθουσα συσκέψεων μιας πολυεθνικής εταιρείας τεχνολογίας, στελεχωμένης με φιλόδοξους τεχνοκράτες, αδυσώπητους ορθολογιστές που υπαγορεύουν τις κινήσεις της διεθνούς αγοράς και ορίζουν τι τρώμε, τι πίνουμε, πώς αναπνέουμε, πώς ντυνόμαστε, πώς διασκεδάζουμε. Η υποταγή-υπακοή στις αξίες της εταιρείας είναι η υπέρτατη αξία. Η κύρια ώθηση σ’ αυτόν τον κόσμο δεν είναι η απαγορευμένη αγάπη, αλλά ο "άρρωστος" ανταγωνισμός, ο αθέμιτος αγώνας για επικράτηση, η φιλοδοξία που συνθλίβει. Το μίσος σκοτώνει τα πάντα και κυρίως τον έρωτα. Και αν ξαφνικά κάποιος αισθανθεί; Αν νιώσει, σε έναν κόσμο που κανείς δεν επιτρέπεται να νιώθει; Τότε τον περιμένει η καταστροφή.
ΘΕΑΤΡΟ
"Μήδεια" του Μποστ
30 Ιαν 2020 - 9 Φεβ 2020
Θέατρο "Aυλαία"
 
Η καλλιτεχνική εταιρεία "Μυθωδία" επέλεξε την ανατρεπτική σατιρική κωμωδία του Μποστ "Μήδεια" ως κεντρική της παράσταση για την σεζόν 2019-2020 σε παραγωγή Γεράσιμου Σκαφίδα. Στη Μήδεια, ο Μέντης Μποσταντζόγλου (Μποστ) ξεκίνησε να γράψει ένα έργο βασισμένο στην ομώνυμη τραγωδία του Ευριπίδη και κατέληξε να μιλάει σε δεκαπεντασύλλαβο για μια γυναίκα στυγνή, κακούργα δολοφόνισσα, που έσφαξε τα παιδιά της επειδή ήτανε κάτι παλιόπαιδα που δεν παίρνανε τα γράμματα και δεν θέλανε να δουλέψουν. Με την μοναδικότητα της γραφής του, ο Μποστ μετατρέπει την τραγική ηρωίδα του Ευριπίδη σε μια -μέχρι δακρύων από τα γέλια-κωμικοτραγική φιγούρα και παράλληλα, με αριστοφανικές μεταφορές και συνεχείς παρερμηνείες, καυτηριάζει τη νεοελληνική πραγματικότητα.
Συντελεστές: Σκηνοθεσία: Νικορέστης Χανιωτάκης
"Το μικρό πόνι" του Πάκο Μπεθέρα
3 Φεβ 2020 - 11 Φεβ 2020
Θέατρο "Aυλαία"
Το βαθειά κοινωνικό και πολύ ευαίσθητο αυτό έργο ανέβηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε μετάφραση της Μαρίας Χατζηεμμανουήλ για την οποία και τιμήθηκε με το Ευρωπαϊκό Βραβείο Eurodram του Maison d’ Europe et d’ Orient το 2017. Ο συγγραφέας, εμπνευσμένος από αληθινά περιστατικά, εξερευνά τις ευθύνες και τα αίτια του εκφοβισμού, εστιάζει στο θέμα της διαφορετικότητας και της αποδοχής του εαυτού μας και των γύρω μας. Συντελεστές: Σκηνοθεσία: Σοφία Καραγιάννη Μετάφραση: Μαρία Χατζηεμμανουήλ Σκηνικά – κοστούμια: Κωνσταντίνα Κρίγκου
"Καλιφόρνια Ντρίμιν" του Βασίλη Κατσικονούρη
31 Ιαν 2020 - 16 Φεβ 2020
Θέατρο Τ
 
Για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη, οι Ubu Art Crew παρουσιάζουν, από τις 31 Ιανουαρίου και για λίγες μόνο παραστάσεις, το έργο του πολυβραβευμένου συγγραφέα Βασίλη Κατσικονούρη ("Το γάλα", "Η φανέλα" κ.ά.) "Καλιφόρνια Ντρίμιν", σε σκηνοθεσία Μαρίας Γρίβα. Πρόκειται για την κωμική περιπέτεια μιας παρέας νέων που αποφασίζουν να "δραπετεύσουν" από την ενήλικη ζωή και να καταφύγουν σε ένα new age κοινόβιο στην Καλιφόρνια.  Η νεανική ορμή, η διαφυγή, ο έρωτας, η σύγκρουση, η μοναξιά αλλά και η συντροφικότητα, δημιουργούν το τοπίο μέσα στο οποίο οι ήρωες παρασύρονται, προσπαθώντας να ισορροπήσουν ανάμεσα στο πραγματικό και το προκατασκευασμένο.
"Himmelweg (Ο δρόμος για τον ουρανό)" του Χουάν Μαγιόργκα
10 Φεβ 2020 - 25 Φεβ 2020
Θέατρο "Αμαλία"
 
"Ο δρόμος για τον ουρανό" συνδέεται με ένα ιστορικό γεγονός κατά τη διάρκεια του δεύτερου παγκόσμιου πόλεμου: Σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης Εβραίων κοντά στην Πράγα, στήνεται ένα παιχνίδι εντυπώσεων, δηλαδή εξαπάτησης. Ο Χουάν Μαγιόργκα γράφει ένα έργο απόλυτα σύγχρονο χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη τα παραπάνω γεγονότα: την επίσκεψη του εκπροσώπου του ερυθρού σταυρού, την παρουσία του γερμανού διοικητή του στρατοπέδου αλλά και του εβραίου που αναλαμβάνει να "σκηνοθετήσει" τους συμπατριώτες του. Συντελεστές: Μετάφραση: Μαρία Χατζηεμμανουήλ Σκηνοθεσία: Έλενα Καρακούλη Παίζουν οι ηθοποιοί: Νίκος Ψαρράς, Δημήτρης Παπανικολάου, Θανάσης Δήμου, Βερονίκη Στογιαννίδου / Δανάη Hoffmann
"Frida κι άλλο"
19 Φεβ 2020 - 25 Φεβ 2020
Θέατρο Αυλαία
 
Η πολυμεσική παράσταση "Frida κι άλλο" πραγματεύεται την ιστορία της ζωγράφου, τους φυσικούς περιορισμούς και τον πόνο που την ώθησαν να δημιουργήσει ένα σύμπαν που κυριαρχείται από κίνηση και πάθος. Αξιοποιώντας τις αρχές τους – προσήλωση στον χώρο, τον ρυθμό, το σώμα και το θεατρικό παιχνίδι - οι Fly Theatre ζωντανεύουν τη ζωή της Frida, μέσα από ένα απροσδόκητα πρωτότυπο σκηνικό θέαμα. Η Κατερίνα Δαμβόγλου ενσαρκώνει τη Μεξικανή ζωγράφο παρουσιάζοντας επί σκηνής τα βιώματα και τα συναισθήματα της εκρηκτικής και ασυμβίβαστης περσόνας, ενώ ο Robin Beer δημιουργεί ζωντανά ήχο και εικόνες χτίζοντας τον κόσμο γύρω της. Με το ζωντανό χειροποίητο video και τις προβολές καθόλη τη διάρκεια της παράστασης, οι Fly Theatre "ζωγραφίζουν" στη σκηνή την προσωπικότητα της Frida Kahlo μέσα από εμβληματικές εικόνες αλλά και μέσα από τους πίνακές της. Συντελεστές: Κείμενο – Επεξεργασία: Κατερίνα Δαμβόγλου Σκηνοθεσία: Fly Theatre (Κατερίνα Δαμβόγλου – Robin Beer)
ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ
"Παίζω, Μαθαίνω, Δημιουργώ…με τους γονείς μου"
16 Ιαν 2020 - 27 Φεβ 2020
Μοmus - Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης
 
O νέος κύκλος έξι συναντήσεων του μουσειοπαιδαγωγικού προγράμματος "Παίζω, Μαθαίνω, Δημιουργώ…με τους γονείς μου", για παιδιά 3-4 ετών και με την ενεργή συμμετοχή του γονέα, στο MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Στο πρόγραμμα "Παίζω, Μαθαίνω, Δημιουργώ… με τους γονείς μου", μικροί και μεγάλοι "συνομιλούν" με τη σύγχρονη τέχνη, ψυχαγωγούνται και εξοικειώνονται με το χώρο του μουσείου, καθώς ανακαλύπτουν επιλεγμένα έργα τέχνης των συλλογών του Momus και των περιοδικών εκθέσεων μέσα από επινοημένες ιστορίες, κινητικά παιχνίδια, κουκλοθέατρο και εικαστική έκφραση.
"Παραμύθι για δύο" του Φίλιπ Ρίντλεϊ
Από 25 Ιανουαρίου 2020

Μονή Λαζαριστών - Σκηνή Σωκράτης Καραντινός
 
Μια νέα παραγωγή της Νεανικής Σκηνής του ΚΘΒΕ, το έργο του Φίλιπ Ρίντλεϊ «Παραμύθι για δύο», ετοιμάζεται να υποδεχθεί έφηβους -αλλά και μεγαλύτερους- θεατές. Σ' ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο συναντιούνται για πρώτη φορά δύο νέοι η Σάντρα και ο Κέβιν. Είναι ένας μυστικός χώρος που τον χρησιμοποιούν για να ζωγραφίζουν. Τα κλειδιά τα έχουν μόνο αυτοί και εκείνο το βράδυ συγχρονίστηκαν για πρώτη φορά οι επισκέψεις τους. Μετά το πρώτο ξάφνιασμα αρχίζουν να ζωγραφίζουν και να μιλούν.
Μετάφραση: Ξένια Καλογεροπούλου Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Ράπτης
Family Conceρt #15: Guitar / Violin / Voice muzike
23 Φεβρουαρίου 2020
"Κήπος"
 
Τα muzike. family conceρts είναι μια σειρά από συναυλίες για γονείς, παππούδες, γιαγιάδες, θείους και φίλους που θέλουν να περάσουν χρόνο μαζί με τα παιδιά τους, ακούγοντας ζωντανή μουσική. Οι συναυλίες διαρκούν μια ώρα. Όλες οι εκδηλώσεις είναι ανοιχτές σε εγκύους και σε όσους συνοδεύονται από παιδιά.
ΒΙΒΛΙΟ
Μεταμορφώσεις ενός δρόμου: από την Καπάνατζα στην οδό Αγίου Μηνά
ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ
Εκδόσεις ΜΙΕΤ
 
Η ευρύτερη περιοχή –από τον Άγιο Μηνά και τη γειτονική πλατεία Εμπορίου μέχρι τα Λαδάδικα, την πλατεία Αποβάθρας και την πλατεία Ελευθερίας– είναι συνυφασμένη με σημαντικές στιγμές του νεότερου βίου της Θεσσαλονίκης, από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα. Στη Βενιζέλου χτυπούσε η καρδιά του εμπορικού κέντρου, ενώ η οδός Κατούνη οδηγούσε από την πλατεία Εμπορίου κατευθείαν στο κέντρο του λιμανιού. Η έκδοση αυτή πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της ομώνυμης έκθεσης που διοργάνωσε το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης
 
Casa Μπιάφρα
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΜΠΑΡΔΩΝΗΣ
Εκδόσεις Πατάκη


 
Μέσα από την Casa Μπιάφρα, το πρώτο κοινόβιο της Θεσσαλονίκης, και από τα Καραγάτσια, τον φτωχοσυνοικισμό των καταραμένων, ξεπηδούν αυτοί οι αντιφατικοί τυχοδιώκτες που μπλέκονται σε άγριες περιπέτειες με τον άρχοντα της πόλης, τον πανίσχυρο εκδότη- ραματιστή Γιάννη (Γρύπα) Βεντήρη, και τελικά μετέχουν στο πιο κρίσιμο γεγονός της νεότερης Ελλάδας, την «αποστασία», ή τα «Ιουλιανά» του 1965, που οδήγησαν τη χώρα στην άκρη του γκρεμού και επηρεάζουν τη μοίρα της μέχρι σήμερα.
visit our website
Our Facebook
Website
Copyright 2015 | All Rights Reserved

Contact Us:
Τ 2310 551 754
E pr@peebe.gr


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.
 

Το μυστήριο του χρόνου

του Ηρακλή Παπαϊωάννου | τεύχος 77 του ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚέΩΝ ΠόΛΙΣ

Πολιτιστικό Ημερολόγιο | Ιούνιος 2024

Η διαχειριστική ομάδα του Ημερολογίου της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος επιλέγει μεταξύ πολιτιστικών δρώμενων, εικαστικών εκθέσεων, θεατρικών και μουσικών εκδηλώσεων και νέων εκδόσεων, και προτείνει…

MATAROA AWARDS 2024

Ανοίγοντας προοπτικές σε νέους δημιουργούς, για ένα «ταξίδι» στον χώρο της τέχνης