Πολιτιστικό Ημερολόγιο | Δεκεμβρίου 2019

*|MC:SUBJECT|*
View this email in your browser
Η διαχειριστική ομάδα του Ημερολογίου της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος επιλέγει μεταξύ πολιτιστικών δρώμενων, εικαστικών εκθέσεων, θεατρικών και μουσικών εκδηλώσεων και νέων εκδόσεων, και προτείνει:
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
Γιώργος Ξένος εικαστική εγκατάσταση "Διερχόμενοι"
26 Νοεμβρίου 2019 - 24 Ιανουαρίου 2020

 Γενί Τζαμί
 
Ο Γιώργος Ξένος σημειώνει γι' αυτήν την ενότητα των έργων του: "Η τέχνη, η καταγωγή της οποίας αρχίζει από το ίχνος, διερμηνεύοντας νοήματα προδιαγράφει τον σημασιολογικό της ορίζοντα: συγκροτεί, δημιουργεί, παράγει παιδεία και πολιτισμό, δυνάμεις θαυμαστές προς όφελος του ανθρώπου. Ερευνώντας για πολλά χρόνια τον άνθρωπο, το ίχνος και τη γραφή, έννοιες καθοριστικής αξίας για το παρόν και το μέλλον του, δημιούργησα τους Διερχόμενους, ένα έργο σε εξέλιξη, αποτελούμενο από ένα πλήθος ανθρωπίνων περιγραμμάτων από σίδηρο.  Η εξέλιξη του ίχνους σε εικόνα δημιουργεί τη γραφή, εντυπώνοντας ταυτόχρονα την πληροφορία στη μνήμη. Στη συνέχεια ο άνθρωπος, ως αυτοκινούμενη πληροφορία, βάζει τάξη στην αταξία και μέσω της γραφής αφήνει ίσκιο στον μύθο, στο μέλλον, στο επέκεινα, δημιουργώντας έτσι τον πολιτισμό του.
 
Αλέξης Ακριθάκης "Τσίκι-Τσίκι"
Από 4 Δεκεμβρίου 2019
Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ.
 
Στο πλαίσιο της επετείου των 80 χρόνων από τη γέννηση του Αλέξη Ακριθάκη και των 25 χρόνων από τον θάνατό του, θα παρουσιαστεί η έκθεση "Τσίκι-τσίκι" στην οποία φιλοξενούνται περισσότερα από 70 έργα του διεθνώς καταξιωμένου καλλιτέχνη από την ομότιτλη σειρά. Η έκθεση, που πρωτοπαρουσιάστηκε στο Μουσείο Μπενάκη, επικεντρώνεται σε εικαστικές δημιουργίες που ανάγονται από τα μέσα της δεκαετίας του ’60 έως τα μέσα της δεκαετίας του ’70 και είναι φιλοτεχνημένες με μια από τις πιο αναγνωρίσιμες τεχνικές του Ακριθάκη, που ωστόσο διαφοροποιείται από τη χαρακτηριστική τεχνοτροπία του.
 
Έκθεση "Γιάννης Τσαρούχης, Νυν και Αεί"
9 Νοεμβρίου 2019 – 7 Δεκεμβρίου 2019

Γκαλερί ΕΙΡΜΟΣ
 
Ακολουθώντας μια διαδρομή μέσα από την τέχνη και την παράδοση ο Γιάννης Τσαρούχης καταλήγει στο χαρακτηριστικό ζωγραφικό του ιδίωμα. Η ατόφια ελληνική γραμμή αστράφτει ως αχειροποίητος και φέρνει στο ίδιο τραπέζι Αγίους και ημίθεους, ιερουργεί με ένστολους και τον ζεϊμπέκικο, μπλέκει τον πόθο σε κόμες λυτές. Έτσι "ο Τσαρούχης για τους νεώτερους και για μια διαδοχή γενεών που φτάνουν μέχρι και την σημερινή θα γίνει σημείο αναφοράς τέχνης, ζωής και στάσης". Στην έκθεση αυτή παρουσιάζονται χαρακτικά, μεταξύ των οποίων και η μοναδική ξυλογραφία του Τσαρούχη, σχέδια καθώς και τα σπάνια και εξαντλημένα livres d’artiste του καλλιτέχνη. Ανάμεσα σε αυτά ξεχωρίζουν το "Έξη χαλκογραφίες για έξη ποιήματα του Καβάφη" (που τυπώθηκε στο Μιλάνο το 1983 επ’ευκαιρία της πεντηκοστής επετείου από τον θάνατο του Καβάφη) και το "Πέντε αποσπάσματα από το έργο του Περικλή Γιαννόπουλου" (Ελληνική Γραμμή) με τέσσερις χαλκογραφίες (Αθήνα, 1986).
Εικαστική Έκθεση του Συλλόγου Καλλιτεχνών Β. Ελλάδας
25 Νοεμβρίου 2019 - 15 Δεκεμβρίου 2019

Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης
 
Ο Πρόεδρος και το Διοικητικό συμβούλιο του ΣΚΕΤΒΕ σας προσκαλούν και θα χαρούν ιδιαίτερα να παρευρεθείτε στην Ετήσια Έκθεση του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βορείου Ελλάδος, που θα πραγματοποιηθεί από τις 25 Νοεμβρίου 2019 έως τις 15 Δεκεμβρίου 2019, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης. Περίπου 70 καλλιτέχνες από όλο σχεδόν το εικαστικό φάσμα σας περιμένουν να τους τιμήσετε με την παρουσία σας.
Ομαδική έκθεση ": : KAIROS | Ανακάλεσμα της Γης"
28 Νοεμβρίου 2019 - 26 Ιανουαρίου 2020

Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τράπεζας
 
Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης διοργανώνει και παρουσιάζει την έκθεση εικοσιτριών διεθνών καλλιτεχνών ": : KAIROS | Ανακάλεσμα της Γης - Recall of Earth" ένα εγχείρημα στη διασταύρωση μεταξύ εικαστικών τεχνών, μετεωρολογίας και φιλοσοφίας σε επιμέλεια της Σοφίας Παντελιάδου. Αντικείμενο αυτού του εκθεσιακού εγχειρήματος είναι η λέξη Καιρός στην αμφισημία της: από τη μια σχετίζεται με τα καιρικά φαινόμενα κι από την άλλη με τη χρονικότητα, την "καίρια στιγμή".
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
ΚρασΤεστ με τη Riedel: ένα ταξίδι των αισθήσεων
2 Δεκεμβρίου 2019

Κτήμα Γεροβασιλείου
 
Ο Stefano Canello, αντιπρόεδρος πωλήσεων και μάρκετινγκ της Riedel για την νοτιοανατολική Ευρώπη, έρχεται στο Κτήμα Γεροβασιλείου για το πρώτο θεματικό ΚρασΤεστ της χρονιάς. Τη Δευτέρα, 2 Δεκεμβρίου 2019, στις 19:00, δοκιμάζουμε, και φέτος, κρασιά σε διαφορετικά ποτήρια και ανακαλύπτουμε γιατί τελικά το ποτήρι παίζει τόσο σημαντικό ρόλο στην γευστική δοκιμή, αλλά και στην απόλαυση του κρασιού. Το σχήμα του ποτηριού επηρεάζει την αντίληψη μας για το κρασί; Μπορεί το σχήμα του ποτηριού να επιδράσει στην απόλαυση του φαγητού;
Αφιέρωμα στον Νίκο Σκαλκώτα "(Ξανα)Ανακαλύπτοντας τον Σκαλκώτα"
7 Δεκεμβρίου 2019

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
 
Ποιος ήταν ο Νίκος Σκαλκώτας; Ποια είναι η μουσική του; Γιατί, ενώ υπήρξε δημιουργικά ασίγαστος μέχρι τον πρόωρο και αιφνίδιο θάνατό του το 1949, άκουσε το μεγαλύτερο μέρος της μουσικής του μόνο στο εσωτερικό του αυτί και όχι ζωντανά; Γιατί γνωρίζουμε κυρίως τους Ελληνικούς Χορούς του ενώ ανήκε σε μία από τις πιο επιδραστικές μοντερνιστικές καλλιτεχνικές παρέες του 20ού αιώνα; Στο διήμερο αφιέρωμα του ΜΜΘ, με αφορμή το έτος Σκαλκώτα για την 70η επέτειο από το θάνατό του, οκτώ μουσικολόγοι και ερμηνευτές θα δώσουν πιθανές απαντήσεις σε αυτά και άλλα ερωτήματα με διαλέξεις που απευθύνονται σε όλους.
Τα ΒορΟινά των Χριστουγέννων 2019
9 Δεκεμβρίου 2019

Electra Palace Hotel
 
"Τα ΒορΟινά των Χριστουγέννων", η πιο λαμπερή και εορταστική οινογευσία στην Ελλάδα, στολισμένη με τα χρώματα της Αγάπης! Μια ξεχωριστή εμπειρία με κέντρο το κρασί πλαισιωμένο από ότι πιο σπάνιο και ιδιαίτερο έχει να παρουσιάσει ο βορειοελλαδίτικος αμπελώνας.  Από τις 6 το απόγευμα, έως τις 10 το βράδυ, στο ξενοδοχείο Electra Palace Thessaloniki, στον ημιώροφο. Η εκδήλωση "Τα ΒορΟινά των Χριστουγέννων" πραγματοποιείται φέτος για 4η συνεχή χρονιά, στο πλαίσιο του "9ου Thessaloniki Food Festival" και πάντα με την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης, ενώ κατ’ ομολογία του κοινού, αλλά και των οινοπαραγωγών, αποτελεί την πιο ξεχωριστή οινική εκδήλωση στην Ελλάδα. 
ΦΕΣΤΙΒΑΛ

"Μαγεμένες Γιορτές" του Δήμου Θεσσαλονίκης
1 Δεκεμβρίου 2019 - 6 Ιανουαρίου 2020

Διάφοροι Χώροι

 

Μαγεμένες γιορτές στη Θεσσαλονίκη και δρώμενα για όλες τις ηλικίες και όλα τα γούστα.

Οι εκδηλώσεις που αναμένεται να διαρκέσουν από 1η Δεκεμβρίου 2019 έως την 6η Ιανουαρίου 2020, θέτουν στο επίκεντρο τα παιδιά, τους νέους και την οικογένεια και έχουν ως σημείο αναφοράς τον άξονα της Αριστοτέλους. Θα κορυφωθούν στις 7/12 με το άναμμα του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου στην πλατεία Αριστοτέλους με μια εντυπωσιακή γιορτή στην οποία θα πρωταγωνιστούν η Φιλαρμονική του Δήμου Θεσσαλονίκης, η ομάδα Piandaemonium με 12 πιάνα επί σκηνής μαζί με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, καθώς και συναυλία της Άλκηστης Πρωτοψάλτη.

Η μεγάλη κορύφωση των εκδηλώσεων θα γίνει το βράδυ της 31ης Δεκεμβρίου με την αλλαγή του χρόνου στην πλατεία Αριστοτέλους.

Δείτε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων εδώ: www.thessaloniki.gr/magemenesgiortes/

 
Flow Film & Eco Festival 2019 - Θεσσαλονίκη
7 Δεκεμβρίου 2019

Λιμάνι Θεσσαλονίκης Αποθήκη Δ
 
Έρχεται για 5η συνεχόμενη χρονιά το Flow Film & Eco festival στην Θεσσαλονίκη. Η δημιουργική ομάδα του Flow ετοιμάζεται για να παρουσιάσει όπως κάθε χρόνο ένα υπερθέαμα προβολών από τον πλανήτη των action sports, σε συνδυασμό με οικολογικό περιεχόμενο και δημιουργικές δράσεις για προστασία του περιβάλλοντος.  Δείτε τις κορυφαίες ταινίες από όλο τον κόσμο και την Ελλάδα, εκθέσεις προϊόντων - τέχνης - φωτογραφίας - οικολογίας, εργαστήρια, διαγωνισμοί, βραβεία, ομιλίες, μουσική, πλούσια δώρα για το κοινό.
2ο Music Showcase Greece
4 Δεκεμβρίου 2019 - 8 Δεκεμβρίου 2019

Διάφοροι Χώροι
 
Το Music Showcase of Greece επιστρέφει για δεύτερη χρονιά στη Θεσσαλονίκη και ανεβάζει τους ανερχόμενους καλλιτέχνες στις ιστορικότερες μουσικές σκηνές της πόλης! Ένα μουσικό marketplace που συστήνει τον σύγχρονο ελληνικό μουσικό ήχο στο διεθνές ακροατήριο, ενώ δίνει την ευκαιρία στους μεγαλύτερους μουσικούς παραγωγούς να ανακαλύψουν δημιουργικούς Έλληνες καλλιτέχνες της pop, rock, indie, jazz, world, electronica μουσικής και να συνεργαστούν μαζί τους στα πιο επιδραστικά διεθνή μουσικά φεστιβάλ. Το 2ο Music Showcase Greece θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη από 4 έως 8 Δεκεμβρίου 2019 σε 4 διαφορετικά σημεία της πόλης.
4ο Sleepless movie marathon
13 Δεκεμβρίου 2019 - 14 Δεκεμβρίου 2019

Θέατρο Αυλαία
 
Μετά τoν πετυχημένο πρώτο κύκλο του sleepless movie marathon έρχονται τρεις νέοι κινηματογραφικοί μαραθώνιοι, στη Μεταμεσονύκτια Σκηνή του Θεάτρου Αυλαία, οι οποίοι θα μας κάνουν να χάσουμε ευχάριστα τον ύπνο μας. To 4ο Sleepless Movie Marathon έρχεται στις 13/12 και προβάλει 3 ταινίες με θέμα τον χωρισμό.  "Κράμερ εναντίον Κράμερ" (1979) του Ρόμπερτ Μπέντον, "Η Αιωνία Λιακάδα Ενός Καθαρού Μυαλού" (2004) του Μισέλ Γκοντρί, "Χαμένοι στην Μετάφραση" (2003) της Σοφίας Κόπολα.
ΜΟΥΣΙΚΗ / ΧΟΡΟΣ
Χριστουγεννιάτικη συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης
20 Δεκεμβρίου 2019

Κλειστό Γυμναστήριο Χ.Α.Ν.Θ. – ΗΡΩΝ – Μίμης Τσικίνας

Χριστουγεννιάτικες μελωδίες από το μπαρόκ μέχρι σήμερα.
Η καθιερωμένη Χριστουγεννιάτικη συναυλία για τη ΧΑΝΘ φέτος οχτώ χρόνια ζωής. Το πλούσιο φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει γιορτινές Χριστουγεννιάτικες μελωδίες από το μπαρόκ έως και σήμερα. Μαζί με την ΚΟΘ η μέτζο σοπράνο Ηλέκτρα Πλατιοπούλου και ο τρομπετίστας Δημήτρης Γκόγκας, υπό τη μουσική διεύθυνση της Λίζας Ξανθοπούλου. Συμμετέχει η Χορωδία Ιερού Ναού Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου.
Συναυλία των Tjaša Kastelic και Jerzy Chwastyk
3 Δεκεμβρίου 2019

Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού
 
Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού σας προσκαλεί στη συναυλία των Tjaša Kastelic (βιολί) και Jerzy Chwastyk (κιθάρα), δύο διεθνώς καταξιωμένων μουσικών, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο "Στέφανος Δραγούμης" την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2019 με ώρα έναρξης στις 18:00. Είσοδος ελεύθερη
Γιοβάννα "Θεσσαλονίκη και εγώ"
7 Δεκεμβρίου 2019

Αριστοτέλειον
 
H θρυλική ερμηνεύτρια Γιοβάννα έρχεται στην Θεσσαλονίκη και στο θέατρο Αριστοτέλειον το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου για να παρουσιάσει ένα μοναδικό ρεσιτάλ με αφορμή τα 60 χρόνια της μυθικής της πορείας στην ελληνική  δισκογραφία.

Πιάνο: Χρήστος Κουμούσης
Σταύρος Ξαρχάκος "5 λαϊκές μορφές με τρόπον εντόνως ερωτικόν"
9 Δεκεμβρίου 2019

Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
 
Ο Σταύρος Ξαρχάκος θα παρουσιάσει στο αγαπημένο κοινό της Θεσσαλονίκης το ξεχωριστό και σπάνιο αφιέρωμα "5 Λαϊκές Μορφές Με Τρόπον Εντόνως Ερωτικόν", που ενώνει τη νεότερη μουσική ιστορία της χώρας. Πρόκειται για μία μοναδική μουσική παράσταση, γεμάτη εικόνες, εντάσεις και στιγμές, η οποία παρουσιάστηκε πρώτη φορά και αποθεώθηκε από το κοινό στον εορτασμό των δέκα χρόνων λειτουργίας του Μουσείου της Ακρόπολης και συνεχίστηκε με μία μεγαλειώδη και sold out συναυλία στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού. Ο μαέστρος, διευθύνοντας επταμελή ορχήστρα κορυφαίων σολίστ που τον πλαισιώνουν και φωνητικά, θα μας χαρίσει ένα σπάνιο ταξίδι ήχων και συναισθημάτων στα μουσικά έργα του ιδίου, καθώς και του Μάνου Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη, Βασίλη Τσιτσάνη και Μάρκου Βαμβακάρη.
Η ΣΟΔΘ στο Μέγαρο "Little stars in concert"
16 Δεκεμβρίου 2019

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
 
Η Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης συνοδεύει παιδιά με ιδιαίτερες μουσικές δεξιότητες. Παιδιά τα οποία διαθέτουν ένα τόσο μεγάλο ταλέντο στη μουσική, που από πολύ νωρίς μπορούν να επιτύχουν υψηλές μουσικές επιδόσεις. Παιδιά-θαύματα, όπως συνηθίζεται να ονομάζονται. Μετά από ανακοίνωση της ΣΟΔΘ προς τα ωδεία της χώρας και αφού συγκεντρώθηκαν πολλές συμμετοχές, επιλέχθηκαν έντεκα παιδιά από τη Θεσσαλονίκη, από άλλες πόλεις της Ελλάδας, αλλά και από το εξωτερικό. Οι μικροί ταλαντούχοι μουσικοί θα ερμηνεύσουν με την ορχήστρα μέρη κοντσέρτων, καθώς και σόλο χριστουγεννιάτικες μελωδίες.
P. I. Tchaikovsky: Ο Καρυδοθραύστης
28 Δεκεμβρίου 2019 - 29 Δεκεμβρίου 2019

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
 
Ένα πανέμορφο χορευτικό θέαμα, ένα μαγικό παραμύθι για μικρούς και μεγάλους, μια ανάσα για όλους λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων. Το κορυφαίο έργο του P.I Tchaikovsky "Ο Καρυοθραύστης", από τα κορυφαία Μπαλέτα του Θεάτρου Μόσχας, παρουσιάζεται στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Ο Καρυοθραύστης είναι από τις ελάχιστες παραστάσεις κλασικού μπαλέτου που μοιάζουν σαν να γράφτηκαν σήμερα. Η ευφάνταστη χορογραφία του Μαριούς Πετιπά και η αξεπέραστη μουσική του Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι τον έχει καθιερώσει ως μία από τις πιο δημοφιλείς παραστάσεις η οποία παρόλο που μετράει 124 χρόνια ζωής έχει όλη τη ζωντάνια και τον ενθουσιασμό της πρώτης παρουσίασής της. Διατηρεί ανέγγιχτα από το χρόνο όλα εκείνα τα στοιχεία που κάνουν τα παιδικά όνειρα να φαίνονται πραγματοποιήσιμα.
ΘΕΑΤΡΟ
"Το φινιστρίνι" του Βασίλη Ρίσβα
18 Νοεμβρίου - 3 Δεκεμβρίου 2019

Θέατρο Αυλαία
 
Μια καταγραφή των νευρώσεων και της αυτοαπομόνωσης του σύγχρονου ανθρώπου. Είναι το παράθυρο που κλείνουμε και σφραγίζουμε για να μην βλέπουμε και να μην ακούμε τι γίνεται έξω απ’ το "κελί" μας, γιατί αδυνατούμε να διαχειριστούμε τους φόβους, τις ανασφάλειες, την κατάθλιψη και την ανικανότητά μας να επικοινωνήσουμε με τους άλλους. Έτσι διαλέγουμε να αποσυρθούμε στο μικρό προσωπικό μας σύμπαν και να κατηγορούμε για την ανεπάρκεια μας οποιονδήποτε και οτιδήποτε άλλο εκτός απ’ τον πραγματικό υπεύθυνο, τον εαυτό μας. Κι όταν επιτέλους έρχεται εκείνη η ευλογημένη στιγμή που αποφασίζουμε να ενεργοποιηθούμε, να ανοίξουμε το παράθυρο και να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας, συνειδητοποιούμε με πανικό ότι τίποτα εκεί έξω δεν είναι πια το ίδιο.
Κείμενο: Βασίλης Ρίσβας
Σκηνοθεσία: Πέτρος Φιλιππίδης
Παίζουν: Αντίνοος Αλμπάνης
"Ελένη" του Γιάννη Ρίτσου
2 Δεκεμβρίου 2019 - 4 Δεκεμβρίου 2019

Θέατρο Αυλαία
 
Η "Ελένη", ένας από τους πιο συγκλονιστικούς γυναικείους μονολόγους, έκανε πρεμιέρα τον Μάρτιο του 2017 στο θέατρο Αυλαία της Θεσσαλονίκης και από τότε συνεχίζει το ονειρικό ταξίδι της σ’ επιλεγμένες στάσεις τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Ο Ρίτσος με την ιδιοφυή αυτή ελεγεία επιλέγει να μιλήσει ποιητικά, αλλά και ρεαλιστικά, για μια ριζική αλλαγή πορείας του ανθρώπου και την αναζήτηση μιας νέας συνειδητής ταυτότητας, που αναγνωρίζει τη ζωή και την ύπαρξη σαν ένα ανεπανάληπτο θαύμα." Διδασκαλία Ερμηνείας - Σκηνική όψη - Σκηνοθεσία: Δήμος Αβδελιώδης  Ερμηνεύει η Βερόνικα Αργέντζη
"Θέλετε να χορέψομε, Μαρία;" της Μέλπως Αξιώτη
20 Νοεμβρίου - 5 Δεκεμβρίου 2019

Θέατρο "Τ" (Ταφ)
 
Μία πρόσκληση σε χορό, σε ένα βαλς υψηλών απαιτήσεων, στο οποίο ο καθένας αναζητά τη δική του υπέρβαση, τη δική του "Μαρία" για να εξηγήσει το αίνιγμα που λέγεται ζωή. Οι ήρωες του έργου ψάχνουν τις δικές τους απαντήσεις, προσπαθούν να χαράξουν την πορεία τους και να αφουγκραστούν τα βήματα του διπλανού τους.

Κείμενο: Μέλπω Αξιώτη
Σκηνοθεσία: Μιχάλης Τσουρουνάκης  Ερμηνεύει: Αννέτα Κορτσαρίδου
"Ψυχή Μπόλικη" τρία μονόπρακτα για την Αλίκη Τέλλογλου
27 Νοεμβρίου - 18 Δεκεμβρίου 2019

Οικία Τέλλογλου
 
"Ψυχή Μπόλικη" είναι ο τίτλος των τριών μονόπρακτων που έγραψε ο συγγραφέας Σάκης Σερέφας για την Αλίκη Τέλλογλου, για τα οποία "…πήρε μπρος η συγγραφική του μηχανή…", μετά την επίσκεψή του στην Οικία Τέλλογλου. Στην Οικία Τέλλογλου, στο σπίτι της Αλίκης, το κοινό της Θεσσαλονίκης θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει τα τρία μονόπρακτα "Εαυτός Μπόλικος", "Αριστοτέλους 2" και "Καληνύχτα Αλίκη", σε σκηνοθεσία της Γλυκερίας Καλαϊτζή και ερμηνεία της Σοφίας Βούλγαρη.  Της θεατρικής δράσης θα προηγείται ξενάγηση για την ιστορία του σπιτιού του Νέστορα και της Αλίκης Τέλλογλου.
"Μαρίκα Κοτοπούλη, το αγρίμι" της Δήμητρας Παπαδήμα
1 Νοεμβρίου 2019 - 15 Δεκεμβρίου 2019

Θέατρο Αθήναιον
 
Η μεγάλη πρωταγωνίστρια του θεάτρου Μαρίκα Κοτοπούλη, γέννημα θρέμμα του σανιδιού, πνεύμα ελεύθερο και ατίθασο, παρουσιάζει στο κοινό που τη λάτρεψε ως μοναδική ιέρεια της θεατρικής τέχνης και την αμφισβήτησε ως ανήθικη γυναίκα, τη δική της, προσωπική ιστορία. Ομολογώντας χωρίς ενδοιασμούς, με τον δικό της απαράμιλλο τρόπο, πως πάσχει από υπερβολικό πάθος, όχι όμως από απεριόριστη δύναμη. Για την παθιασμένη αυτή γυναίκα, το αίσθημα της αυτοσυντήρησης δεν είναι το ισχυρότερο που διαθέτει ο άνθρωπος.
Κείμενο: Δήμητρα Παπαδήμα
Σκηνοθεσία: Δήμητρα Παπαδήμα - Γιάννης Μποσταντζόγλου Ερμηνεία: Δήμητρα Παπαδήμα. Μαζί της ο Γιάννης Μποσταντζόγλου. 
ΓΙΟΧΑΝ ΣΤΡΑΟΥΣ Ο ΝΕΟΤΕΡΟΣ: Η ΝΥΧΤΕΡΙΔΑ
5 Δεκεμβρίου - 13 Δεκεμβρίου 2019
Μέγαρο Μουσικής
 
Οπερέτα σε τρεις πράξεις, σε λιμπρέτο των Karl Haffner και Richard Genée.
Το 2014 η Εθνική Λυρική Σκηνή είχε ανεβάσει τη Νυχτερίδα σε μια μοντέρνα εκδοχή, όπου τα μέγαρα της Αυστροουγγαρίας είχαν αντικατασταθεί από τα αθηναϊκά σαλόνια της δεκαετίας του ’60, οι Βιεννέζοι ευγενείς από τους... συνταγματάρχες του απριλιανού πραξικοπήματος και οι Ρώσοι πρίγκιπες από Σοβιετικούς πρέσβεις. Εκείνη η πολυσυζητημένη και άκρως επιτυχημένη Νυχτερίδα, πέντε χρόνια μετά το ανέβασμά της στην Αθήνα, παρουσιάζεται τώρα σε μια νέα, μεγάλη παραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, με τους ίδιους βασικούς συντελεστές αλλά με διαφορετική διανομή, ορχήστρα και χορωδία.
Μία παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (2014)
Το έργο παρουσιάζεται στα ελληνικά
Μουσική διεύθυνση Μιχάλης Οικονόμου
Σκηνοθέτης Αλέξανδρος Ευκλείδης
ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ
"Kinderthek: Παραμυθένια Χριστούγεννα στην Βιβλιοθήκη!"
4 Δεκεμβρίου 2019

Ινστιτούτο Γκαίτε Θεσσαλονίκης
 
Λίγο πριν τα Χριστούγεννα μας χτυπήσουν την πόρτα, το Goethe-Institut Thessaloniki αναλαμβάνει ξανά δράση και μαζί με την ομάδα KIDOT, τη διοργανώτρια του μεγαλύτερου family festival της Ελλάδας μας προσκαλεί με χαρά στη Βιβλιοθήκη του, σε μια παραμυθένια εκδήλωση, για να γιορτάσουμε μαζί τον ερχομό των Χριστουγέννων! Την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου από τις 18:00 έως τις 21:00 μια πληθώρα εκπαιδευτικών εργαστηρίων και ψυχαγωγικών παιχνιδιών θα περιμένει τους μικρούς μας φίλους σε γιορτινό κλίμα γεμάτο Χριστουγεννιάτικα τραγούδια, παραμύθια, παιχνίδια και κατασκευές.
Family Conceρt #13: Harp / Drums muzike
8 Δεκεμβρίου 2019

Grand Hotel Palace

Τα muzike. family conceρts είναι μια σειρά από συναυλίες για γονείς, παππούδες, γιαγιάδες, θείους και φίλους που θέλουν να περάσουν χρόνο μαζί με τα παιδιά τους, ακούγοντας ζωντανή μουσική. Οι συναυλίες διαρκούν μια ώρα. Στη συναυλία του Δεκεμβρίου, το κοινό του muzike. family conceρts θα έχει την ευκαιρία να ακούσει δύο μουσικά όργανα, που συναντιούνται σπάνια. Μια άρπα, ένα σετ τύμπανα και η αγάπη για την Jazz, είναι τα βασικά συστατικά του αβανγκάρντ ντουέτου Νerale που αποτελείται από τους Fatima (άρπα) και Vito Aggouridakis (drums). Δύο μουσικοί αξιώσεων που με δεξιοτεχνία, προσωπικό στίγμα και ιδιαίτερη προσέγγιση θα παίξουν γνωστές jazz δημιουργίες όπως το Summertime, Βesame Mucho, Girl from Ipanema κ.α.
"Μια χριστουγεννιάτικη ιστορία" του Κάρολου Ντίκενς
25 Δεκεμβρίου 2019 - 26 Δεκεμβρίου 2019

ΡΑΔΙΟ ΣΙΤΥ
 
Ένας 14μελής θίασος, γεμάτος ενέργεια, μας ταξιδεύει μαγικά μέσα από πρωτότυπες χριστουγεννιάτικες μελωδίες και τραγούδια, χορογραφίες, video art, ατμοσφαιρικούς φωτισμούς και φυσικά τον υπέροχο λόγο του Ντίκενς, ενός από τους πιο σημαντικούς συγγραφείς όλων των εποχών.
Μετάφραση: Μαρία Σ. Μπλάνα
Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνα Νικολαΐδη
"Το Γαλάζιο Πουλί" του Μωρίς Μαίτερλινγκ
Από 24 Νοεμβρίου 2019

Ολύμπιον
 
"Το Γαλάζιο Πουλί" του βραβευμένου με Νόμπελ Λογοτεχνίας, Μωρίς Μαίτερλινγκ, θα παρουσιάσει η Παιδική Σκηνή του Νέου Θεάτρου Θεσσαλονίκης τη χειμερινή θεατρική περίοδο 2019 - 2020 στο θέατρο "Ολύμπιον". Παραστάσεις θα δοθούν και σε πόλεις της Βορείου Ελλάδος σε συνεργασία και με οργανωτική υποστήριξη Δήμων και τοπικών πολιτιστικών φορέων. Μετάφραση - Διασκευή: Ιωάννα - Μαρκέλα Χαλκιά
Σκηνοθεσία: Koldo Vio
Ο Καραγκιόζης στο ΚΘΒΕ
23 Νοεμβρίου 2019 - 25 Ιανουαρίου 2020

Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
 
Δέκα χρόνια μετά το θάνατο του σπουδαίου Ευγένιου Σπαθάρη, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος φιλοξενεί τον άξιο μαθητή του Χρήστο Στανίση, που παρουσιάζει πέντε νέα πρωτότυπα έργα Καραγκιόζη, για όλη την οικογένεια, με συνοδεία ζωντανής μουσικής. Πίσω από έναν μεγάλο μπερντέ που θα στηθεί στη σκηνή του Θεάτρου της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών θα κινηθούν ειδικά κατασκευασμένες φιγούρες ύψους περίπου ενός μέτρου προσφέροντας ένα απολαυστικό θέαμα φωτός και σκιάς. Αξίζει να σημειωθεί ότι η τελευταία φορά που παρουσιάστηκε θέατρο σκιών στο ΚΘΒΕ ήταν το 1992, που φιλοξενήθηκαν παραστάσεις του Σπαθάρη στο Βασιλικό Θέατρο.
ΒΙΒΛΙΟ
ΣΛΑΒΟΦΩΝΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Κράτος και πολιτικές ταυτότητες στη Μακεδονία του Μεσοπολέμου

ΑΛΒΑΝΟΣ ΡΑΥΜΟΝΔΟΣ
ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ

Ο Μεσοπόλεμος, δηλαδή η περίοδος 1922-1940, είναι η σημαντικότερη περίοδος στη νεότερη ιστορία της Ελλάδας. Τότε ουσιαστικά μπήκαν οι βάσεις για τη συγκρότηση της πραγματικότητας όπως τη ζούμε σήμερα. Σε αυτό το βιβλίο θα παρουσιαστούν στοιχεία της κοινωνικής ιστορίας των Ελλήνων που σίγουρα δεν αφορούν μόνο τη Μακεδονία. Η συγκρότηση των δικτύων των πολιτευτών, οι στρατηγικές τους για την άντληση ψήφων, η έκφραση και διαχείριση των μυριάδων αιτημάτων των ψηφοφόρων-χωρικών, οι συγκρούσεις ντόπιων-προσφύγων σχετικά με τη γη, τα έντονα πολιτικά πάθη των διχασμένων Ελλήνων σε βενιζελικούς και αντιβενιζελικούς είναι μερικά από τα στοιχεία που αναλύονται στην παρούσα μελέτη και χαρακτηρίζουν όλη την ελληνική ύπαιθρο του Μεσοπολέμου.

 
Πρόκειται για βιβλίο αναφοράς καθώς εξετάζει, σε παγκόσμια προοπτική, το έργο των πιο επιφανών αρχιτεκτόνων αλλά και των λιγότερο σημαντικών, και καλύπτει την ιστορία της αρχιτεκτονικής ολόκληρου του 20ού αιώνα με αφετηρία τη διεθνή Έκθεση του 1889 στο Παρίσι. Παράλληλα παρέχει όλα τα απαραίτητα κλειδιά για την κατανόηση των αρχιτεκτονικών τάσεων στην αρχή του 21ου αιώνα και φωτίζει τον αντίκτυπο που είχαν στην αρχιτεκτονική φαινόμενα, όπως οι δύο παγκόσμιοι πόλεμοι, η αποικιοκρατία και τα μεγάλα καλλιτεχνικά και πολιτισμικά κινήματα. Χωρίς να περιορίζεται σε μιαν απλή, γραμμική ανάγνωση των εξελίξεων, ο συγγραφέας αναλύει όχι μόνο τους μηχανισμούς προώθησης του εκμοντερνισμού αλλά και τις αντίθετες τάσεις, εκείνες που επέμεναν στη συνέχεια.
visit our website
Our Facebook
Website
Copyright 2015 | All Rights Reserved

Contact Us:
Τ 2310 551 754
E pr@peebe.gr


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.
 

Η ΧΑΝΘ μου πρόσφερε το ωραίο ταξίδι

της Ναυσικάς Γκράτζιου | τεύχος 76 του ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚέΩΝ ΠόΛΙΣ

Πολιτιστικό Ημερολόγιο | Μάιος 2024

Η διαχειριστική ομάδα του Ημερολογίου της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος επιλέγει μεταξύ πολιτιστικών δρώμενων, εικαστικών εκθέσεων, θεατρικών και μουσικών εκδηλώσεων και νέων εκδόσεων, και προτείνει…

Θεσσαλονίκη: Δροσερή πόλη – Μία Ουτοπία;

του Άγι Παπαδόπουλου, αναπληρωτή καθηγητή στο τµήµα Μηχανολόγων του Α.Π.Θ | τεύχος 28 (Ιούνιος 2009) του ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚέΩΝ ΠόΛΙΣ