Πολιτιστικό Ημερολόγιο | Δεκέμβριος 2020

*|MC:SUBJECT|*
View this email in your browser
Καθώς συνεχίζουμε και αυτό το διάστημα να #ΜένουμεΣπίτι, η διαχειριστική ομάδα του Πολιτιστικού Ημερολογίου, επιλέγει και σας προτείνει ψηφιακές πολιτιστικές επιλογές, πολιτιστικές προτάσεις που διατίθενται online, προσαρμόζοντας την προσπάθεια προαγωγής του πολιτισμού και των τεχνών στις παρούσες συνθήκες.

[πατήστε τους τίτλους του κάθε άρθρου για να μεταφερθείτε στην εκάστοτε ιστοσελίδα]
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ONLINE
9ο Διεθνές Συμπόσιο Θεσσαλονίκης
 07 Δεκ | 14 Δεκ | 21 Δεκ 2020

Ο Κόσμος το 2021: Προκλήσεις μιας αβέβαιης εποχής

Η Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος, σε συνεργασία με το Δίκτυο Ναυαρίνο και το Ίδρυμα Konrad Adenauer, διοργανώνουν το 9ο Διεθνές Συμπόσιο Θεσσαλονίκης με θέμα: Ο κόσμος το 2021: Προκλήσεις μιας αβέβαιης εποχής.

Οι συνθήκες της πανδημίας, των εθνικών και διεθνών εξελίξεων, αλλά και της ανατροπής της καθημερινότητάς μας, αναδεικνύουν ακόμα περισσότερο την ανάγκη προβληματισμού και αναστοχασμού γύρω από καίρια θέματα που ορίζουν μια αβέβαιη και μεταβατική εποχή για τη διαμόρφωση της νέας πραγματικότητας. Κορυφαίες προσωπικότητες από την Αμερική, την Αγγλία, τις Βρυξέλλες, την Κωνσταντινούπολη και την Αθήνα, συμμετέχουν στο φετινό Συμπόσιο, μια διοργάνωση που προσαρμόζεται στην τρέχουσα συγκυρία και θα διεξαχθεί διαδικτυακά με τέσσερις συζητήσεις σε βάθος τεσσάρων εβδομάδων

Η προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων βρίσκεται στον πυρήνα των ψηφιακών εκθέσεων και δράσεων του προγράμματος.  Η Ελλάδα, μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης από τον Αύγουστο του 1949, ανέλαβε την Προεδρία της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης στις έκτακτες συνθήκες που δημιουργεί η πανδημία Covid-19.  Η ευρύτερη θεματική της Προεδρίας γύρω από τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ανθρωπιστικές αξίες παρέχει τους άξονες για τις επιμέρους ψηφιακές εκθέσεις και εκδηλώσεις.
Onassis Channel Live
Στέγη Ιδρύματος Ωνάση
 

Η απόσταση μας ενώνει. Tο Ίδρυμα Ωνάση ανεβάζει και μοιράζεται στο κανάλι του στο YouTube στιγμές, εικόνες, συζητήσεις, ήχους, συναισθήματα. Sold-out παραστάσεις, podcasts, εκπαιδευτικά προγράμματα, virtual κινηματογραφικές πρεμιέρες, online μαθήματα, αναπάντεχες συναυλίες.

Το #Press_photostories διαδικτυακά
Μορφωτικό Ίδρυμα της Ένωσης Συντακτών Μακεδονίας-Θράκης
 
To #PRESS_photostories επιστρέφει και είναι διαθέσιμο για το κοινό διαδικτυακά. Στην τρίτη διαγωνιστική έκθεση φωτορεπορτάζ που διοργάνωσε το Μορφωτικό Ίδρυμα της Ένωσης Συντακτών Μακεδονίας-Θράκης παρουσιάζονται οι 127 φωτογραφίες που ξεχώρισε η Κριτική Επιτροπή ανάμεσα σε περίπου 600 καρέ που έστειλαν σχεδόν 60 φωτορεπόρτερ και δημοσιογράφοι,
ΜΟΥΣΕΙΑ

Ο Μητροπολιτικός Οργανισμός Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης (MOMus), μας προσκλαλεί στον τρίτο κύκλο του προγράμματος "Together We Look / Μαζί Βλέπουμε".  Για ακόμη μια φορά, επιλεγμένα έργα "ανοίγουν" τους κλειστούς μουσειακούς χώρους, και μαζί με το MOMus συνεχίζουμε να βλέπουμε... τέχνη!
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης μας υποδέχεται διαδικτυακά.  Το διεθνές εικαστικό project με τίτλο "Προλεγόμενες: Ιστορίες που ντύθηκε το σώμα" εμπνέεται από τα γυναικεία αρχέτυπα σε διάφορες χρονικές περιόδους και πολιτισμούς.  Αφετηρία αποτελούν τα έργα της εικαστικού Μαρίας Παπατζέλου με κεντρικό στοιχείο ένα κιμονό με ζώνη Obi από χειροποίητο Washi ιαπωνικό χαρτί σε διάλογο με τα χειροποίητα καλλιτεχνικά βιβλία της εικαστικού Βάγιας Πολίτη (Vaya Politi, Γαλλία). Η εγκατάσταση ολοκληρώνεται με φωτογραφίες του Σταύρου Παρχαρίδη, του Everett Kennedy Brown (Αμερική-Ιαπωνία) και Masashi Nakamura (Ιαπωνία).
Το μουσείο Μπενάκη παραμένει "ανοιχτό" στις οθόνες μας και παρουσιάζει εικονικά την έκθεση που αναφέρεται στην ιστορία ενός μοναστικού συγκροτήματος (καστρομονάστηρου) που έχει τις ρίζες του στον 13ο αιώνα.  Η σειρά φωτογραφιών του Robert McCabe και η έρευνα της Κατερίνας Λυμπεροπούλου που πλαισιώνονται από μοναδικά εκθέματα είναι ένας φόρος τιμής στη ζωή του τελευταίου μοναχού των Στροφάδων που έζησε εκεί 38 χρόνια ουσιαστικά μαζί με το Θεό, του τελευταίου φαροφύλακα και του βαρκάρη που έφερνε προμήθειες στο νησί.
Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο μας δίνει την δυνατότητα να περιηγηθούμε ψηφιακά στην νέα περιοδική του έκθεση. Η έκθεση περιλαμβάνει 105 αρχαία έργα και ένα ομοίωμα αθηναϊκής τριήρους του 5ου αιώνα π. Χ., τα οποία σχετίζονται και αναδεικνύουν πτυχές του νικηφόρου αγώνα των Ελλήνων κατά των Περσών τόσο από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο όσο και από άλλα μουσεία της Ελλάδας, όπως τα Αρχαιολογικά Μουσεία Άστρους, Θήβας, Ολυμπίας, καθώς και το Μουσείο Κοτσανά Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας.
ΜΟΥΣΙΚΗ
ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΙ, ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΟΙ
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
 
Κάθε Τετάρτη την ίδια ώρα, στο κανάλι του ΟΜΜΘ στο Youtube θα αναρτάται μια συναυλία από το πλούσιο πρόγραμμα των εκδηλώσεων «Καλοκαίρι στο Μέγαρο 2020», η οποία θα είναι διαθέσιμη για μία εβδομάδα. Τώρα, που τα περιοριστικά μέτρα δυστυχώς επανήλθαν, προσφέρουμε διαδικτυακά τις εκδηλώσεις αυτές, ώστε να μπορέσει να τις απολαύσει και να τις χαρεί ένα πιο διευρυμένο κοινό. Είμαστε δημιουργικοί, είμαστε προσεκτικοί!.
 
Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος  παρουσιάζει στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, υπό τη διεύθυνση του πολυβραβευμένου μαέστρου Γιώργου Πέτρου. Mια ξεχωριστή συναυλία με τις υπέροχες μουσικές της βιεννέζικης παράδοσης θα μας εισάγει στη γιορτινή ατμόσφαιρα των Χριστουγέννων.  Πολυαγαπημένα βαλς, πόλκες, μαζούρκες, αλλά και αποσπάσματα από οπερέτες, συνθετών που έζησαν και έγραψαν στην Βιέννη του 19ου αιώνα, με κυριότερους εκπροσώπους τα μέλη της οικογένειας Strauss, υπόσχονται ένα μελωδικό ταξίδι στην πρωτεύουσα της Αυστρίας
ΘΕΑΤΡΟ
H Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσιάζει την GNO TV, τη νέα διαδικτυακή τηλεόραση για την όπερα, το μπαλέτο, τη μουσική και το μουσικό θέατρο. Η GNO TV, η νέα διαδικτυακή τηλεόραση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ξεκινά με την πρώτη διαδικτυακή προβολή της σπαρακτικής "Μαντάμα Μπαττερφλάι", με τη διεθνώς καταξιωμένη υψίφωνο Ερμονέλα Γιάχο στον ρόλο του τίτλου.
"Radio Plays" ραδιοφωνικό θέατρο
Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου
 
Μια νέα πρωτοβουλία του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου στο πλαίσιο της πλατφόρμας Open Plan.  Πέντε ξεχωριστοί δημιουργοί, καταξιωμένοι και ανερχόμενοι, ο Γιάννης Χουβαρδάς, o Δημήτρης Καταλειφός, ο Αργύρης Ξάφης, η Μαρία Μαγκανάρη και ο Γιώργος Κουτλής, αναλαμβάνουν τη σκηνοθεσία αντίστοιχων ραδιοφωνικών έργων, βασισμένων σε Ελληνικά αστυνομικά διηγήματα, τα οποία ζωντανεύουν φωνές αγαπημένων ηθοποιών απ’ όλες τις γενιές του Θεάτρου μας.
"Το Τρίτο Στεφάνι" του Κώστα Ταχτσή, με την υπογραφή του Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη και τις Μαρία Καβογιάννη και Μαρία Κίτσου στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, θα προβληθεί διαδικτυακά για 2 μοναδικές παραστάσεις.
Live Streaming "Η μεγάλη Χίμαιρα" του Μ. Καραγάτση
13 Δεκεμβρίου 2020
Θεάτρο Πορεία
 
Η "Μεγάλη Χίμαιρα"  του Μ. Καραγάτση σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου η παράσταση - σταθμός του Θεάτρου Πορεία επανέρχεται για την πρώτη της real time live streaming μετάδοση την Κυριακή 13/12.  Ο Καραγάτσης σε αυτό το μυθιστόρημα που κλείνει την γνωστή τριλογία "Γιούγκερμαν- Λιάπκιν- Χίμαιρα", μελετάει ενδελεχώς τη δυνατότητα προσαρμογής των ξένων στην ελληνική πραγματικότητα, αλλά και την αμφιθυμία των Ελλήνων απέναντι στην Δύση.
Διασκευή: Στρατής Πασχάλης. Σκηνοθεσία: Δημήτρης Τάρλοου
Live Streaming "Οιδίπους"
19 Δεκεμβρίου 2020
Θέατρο Πορεία & Θέατρο Προσκήνιο
 
Το Θέατρο Πορεία και Θέατρο Προσκήνιο συμπράττουν στο πλαίσιο των διαδικτυακών τους δράσεων και παρουσιάζουν τον "Οιδίποδα" σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά για μία μοναδική real time live streaming προβολή. Οιδίπους (μια σύνθεση βασισμένη στον Οιδίποδα Τύραννο του Σοφοκλή και στο σενάριο του Πιερ Πάολο Παζολίνι για την ομώνυμη ταινία). Σκηνοθεσία: Δημήτρη Καραντζά / Μετάφραση (Οιδίποδα του Σοφοκλή): Μίνως Βολανάκης / Μετάφραση (Οιδίποδα του Παζολίνι): Δημήτρης Αρβανιτάκης / Διασκευή: Θεοδώρα Καπράλου
ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ

Το διεθνές φεστιβάλ ντοκιμαντέρ για παιδιά και νέους KinderDocs συναντά ξανά τους φίλους του, με αφορμή το νέο, διαδικτυακό μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα KinderDocs Art Lab, σε συνεργασία με το ΜOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.  Το KinderDocs Art Lab είναι ένα μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα που πραγματεύεται ζητήματα που αφορούν στη σύγχρονη πραγματικότητα των παιδιών σε διαφορετικά μέρη του πλανήτη, αξιοποιώντας την αμεσότητα της τέχνης του ντοκιμαντέρ, τη συμβολή των εικαστικών τεχνών μέσα από έργα της μόνιμης συλλογής και περιοδικών εκθέσεων του MOMus, και την εικαστική έκφραση.
Χριστουγεννιάτικες Ιστορίες στον Φάρο
"Ο Σέρλοκ Χολμς και ο κλέφτης των Χριστουγέννων"

23 Δεκεμβρίου 2020 - 5 Ιανουαρίου 2021
Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Και αυτή τη χρονιά οι Χριστουγεννιάτικες Ιστορίες επιστρέφουν στον Φάρο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος αυτή τη φορά με σκηνοθέτη τον Βασίλη Μαυρογεωργίου και πρωταγωνιστή τον Σέρλοκ Χολμς σε μια γιορτινή ιστορία μυστηρίου: "Ο Σέρλοκ Χολμς και ο κλέφτης των Χριστουγέννων". Σε μια παράσταση για μικρούς και μεγάλους, οι ηθοποιοί ζωντανεύουν με τρόπο μαγικό -ταχυδακτυλουργικό σχεδόν- τους δρόμους, τις μυρωδιές και το ψιλόβροχο του γιορτινού Λονδίνου. Μεταμορφώνονται σε όλους τους αξιαγάπητους και αξιοπερίεργους χαρακτήρες που συναντάει ο Σέρλοκ και βάζουν τα παιδιά (αλλά και τους γονείς) σ’ ένα παιχνίδι μυστηρίου όπου θα σκεφτούν πολύ και θα γελάσουν ακόμα περισσότερο.
Online Streaming "Οι άθλοι του Ηρακλή & Ο Καραγκιόζης"
6 Δεκεμβρίου 2020
Θέατρο σκιών του Θανάση & Κώστα Σπυρόπουλου
 
Το θέατρο σκιών του Θανάση & Κώστα Σπυρόπουλου, βλέποντας την κατάσταση που επικρατεί και βέβαια, ακούγοντας τις οδηγίες του Υπουργείου "Μένουμε σπίτι", θέλοντας τα παιδιά να μη χάσουν την επαφή τους με τον αγαπημένο μας ήρωα, Καραγκιόζη, μας παρουσιάζουν την παράσταση "Οι άθλοι του Ηρακλή & Ο Καραγκιόζης" ... στο σπίτι.
Εικαστικό διαδικτυακό εργαστήρι για παιδιά
"Ιστορίες από Τέχνη"

5 Δεκεμβρίου 2020 - 6 Δεκεμβρίου 2020
Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης
 
Εικαστικό διαδικτυακό εργαστήρι για παιδιά 6-11 ετών από το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης. Σχεδιασμός-εμψύχωση: Έλλη Λαμπαδαρίδου. Ένα ταξίδι στην Τέχνη με αφορμή το έργο σπουδαίων καλλιτεχνών. Σε κάθε διαδικτυακή συνάντηση θα ανακαλύπτουμε διαφορετικά έργα, τεχνικές και τρόπους έκφρασης. Στόχος είναι η εξοικείωση των παιδιών με έννοιες και μορφικά στοιχεία που χρησιμοποιούνται στις εικαστικές τέχνες ώστε να μπορούν να τα ερμηνεύσουν και αργότερα να τα χρησιμοποιήσουν. Τέλος, τα παιδιά θα δημιουργούν τα δικά τους έργα χρησιμοποιώντας χρώματα, πολλή φαντασία αλλά και τεχνικές των μεγάλων ζωγράφων!
ΒΙΒΛΙΟ
Το ελληνικό όνειρο


ΣΤΑΘΗΣ Ν. ΚΑΛΥΒΑΣ
Εκδόσεις Μεταίχμιο

 

Τι μας κληροδότησε η Επανάσταση του 1821 και πόσο μεγάλες είναι οι πληγές του εθνικού διχασμού; Ο καθηγητής Στάθης Καλύβας απαντά στις ερωτήσεις του δημοσιογράφου Κώστα Γιαννακίδη σε έναν διάλογο που διατρέχει την Ιστορία της Νέας Ελλάδας, κοιτώντας προς ένα φωτεινό και αισιόδοξο μέλλον για μία σύγχρονη χώρα που θα εξάγει ευτυχία.

 
 
Αντικείμενο του βιβλίου είναι ο οικονομικός μετασχηματισμός της Ελλάδας από τους βαλκανικούς πολέμους μέχρι σήμερα, δηλαδή ο μετασχηματισμός μιας φτωχής αγροτικής χώρας σε μία ανεπτυγμένη οικονομία του δυτικού κόσμου. Πρόκειται για μία μακρόχρονη πορεία, με τις εκρήξεις της και τις οπισθοδρομήσεις της, για μια πορεία που είναι εξαρτημένη ασφυκτικά από το διεθνές περιβάλλον, το οποίο η Ελλάδα συχνά αξιοποιεί, σε άλλες δε περιπτώσεις δεν είναι σε θέση να παρακολουθήσει.
visit our website
Our Facebook
Website
Copyright 2015 | All Rights Reserved

Contact Us:
Τ 2310 551 754
E pr@peebe.gr


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.
 

‘Εκθεση & Βραβεία MATAROA | Εικαστικές Τέχνες

Η Πολιτιστική Εταιρεία και η 7η Art Thessaloniki – International Contemporary Art Fair, με στόχο την καλλιτεχνική προώθηση νέων δημιουργών και την ανάδειξή τους στο καλλιτεχνικό δυναμικό της χώρας, διοργανώνουν την τρίτη θεματική έκθεση και αντίστοιχο βραβείο νέων καλλιτεχνών με τίτλο ‘MATAROA’.

Παρουσίαση του λευκώματος «Αιώνια Θεσσαλονίκη»

Η Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος και ο Εκδοτικός Οίκος University Studio Press σας προσκαλούν στην εκδήλωση του φωτογραφικού λευκώματος με τίτλο Αιώνια Θεσσαλονίκη / Eternal Thessaloniki.

“Το σκοτεινό νήμα της βίας”

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο που προβλήθηκε στο πλαίσιο της εκδήλωσης “Το σκοτεινό νήμα της βίας”, μια διοργάνωση της Πολιτιστικής Εταιρείας.