Πολιτιστικό Ημερολόγιο | Απρίλιος 2020

*|MC:SUBJECT|*
View this email in your browser
Καθώς αυτό το διάστημα #ΜένουμεΣπίτι, η διαχειριστική ομάδα του Πολιτιστικού Ημερολογίου, επιλέγει και σας προτείνει ψηφιακές πολιτιστικές επιλογές, πολιτιστικές προτάσεις που διατίθενται online, προσαρμόζοντας την προσπάθεια προαγωγής του πολιτισμού και των τεχνών στις παρούσες συνθήκες.

[πατήστε τους τίτλους του κάθε άρθρου για να μεταφερθείτε στην εκάστοτε ιστοσελίδα]
ΜΟΥΣΕΙΑ / ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Βρετανικό Μουσείο | Museum of the World
 
Το «Μουσείο του Κόσμου» είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας του Βρετανικού Μουσείου με το Google Cultural Institute, μια διαδραστική διαδικτυακή εμπειρία που μέσα από σημαντικά αντικείμενα/εκθέματα της ανθρώπινης ιστορίας, ταξιδεύουν τον «επισκέπτη» στο χρόνο, τις ηπείρους και τους πολιτισμούς. 
Το Μουσείο Μπενάκη προσφέρει μέσα από τον ιστότοπό του την ευκαιρία για εικονική περιήγηση στους χώρους του. Διαδικτυακά μπορεί επίσης να ανακαλύψει κανείς τις συλλογές του μουσείου, αλλά και να βρει ενδιαφέρουσες δραστηριότητες για παιδιά.
Το Muséosphère αποτελεί μία πλατφόρμα που προσφέρει την εξερεύνηση των μουσείων της πόλης του Παρισιού χάρη στην εικονική επίσκεψη πέντε δωματίων ανά εγκατάσταση. Ο ιστότοπος επιτρέπει την ανακάλυψη του τόπου και των έργων του μέσω προσαρμοσμένου εκπαιδευτικού περιεχομένου.
H συλλογή του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή -ανάμεσα στους σημαντικότερους συλλέκτες του β΄ μισου του 20ου αιώνα- άνοιξε για το κοινό στη νέα στέγη του μουσείου στην καρδιά της Αθήνας μόλις τον Οκτώβριο του 2019. 148 ζωγραφικά και γλυπτά έργα της ελληνικής και διεθνούς τέχνης, ανάμεσα σε αυτούς οι Ντεγκά, Θεοτοκόπουλος, Βαν Γκογκ, Μονέ, Μιρό, Πικάσο, Σεζάν, Τσαρούχης κα, είναι διαθέσιμα με το αντίστοιχο συνοδευτικό υλικό στην ιστοσελίδα του μουσείου.
Μια ψηφιακή έκθεση, μια προσεκτική ματιά στα πολλά πρόσωπα της Frida Kahlo μέσα από τη ζωή, την τέχνη και την κληρονομιά της, είναι τώρα διαθέσιμη την πλατφόρμα Google Arts & Culture. Περισσότερα από 800 έργα ζωγραφικής, φωτογραφίες και αντικείμενα, είναι έτοιμα για διαδικτυακή εξερεύνηση.
ΜΝΗΜΕΙΑ
Ένας διαδικτυακός περίπατος σε μία μοναδική κινηματογράφηση που μπαίνει ξεχωριστά σε κάθε ένα από τα σπίτια που καταστράφηκαν από τη φοβερή έκρηξη του Βεζούβιου.
Η αρχαία πόλη της Πέτρας, σμιλεμένη μέσα στους βράχους, είναι ένας από τους πιο δημοφιλής ταξιδιωτικούς προορισμούς. Η εικονική αυτή ξενάγηση της Google αποτελεί μια περιήγηση στα πιο σημαντικά αξιοθέατά της, όπως το Θησαυροφυλάκιο, το Μοναστήρι και ο εμπορικός δρόμος.
ΜΟΥΣΙΚΗ
«Περισσότερο από κάθε άλλο είδος μουσικής, η τζαζ προσδίδει μαγεία στη στιγμή». Mε αυτήν την προτροπή, το εμβληματικό Jazz at Lincoln Center, μας καλεί να παρακολουθήσουμε διαδικτυακά μια σειρά συναυλιών jazz αρχείου, καθώς και σεμινάρια, διαλέξεις και συζητήσεις με τον Wynton Marsalis, ενώ παράλληλα παρουσιάζει ένα πλήρες πρόγραμμα διαδικτυακών μεταδόσεων εμφανίσεων καλλιτεχνών της jazz.
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
 
Μια συνεργασία του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών με το European Concert Hall Organisation (ECHO), μας ταξιδεύει ψηφιακά σε μερικούς από τους πιο ιστορικούς συναυλιακούς χώρους σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης, μέσα από μια σειρά καταπληκτικές συναυλίες που θα προβάλλονται κάθε βράδυ στις 21:00 μέσω facebook του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.
Το Berliner Philharmoniker σας προσκαλεί να επισκεφθείτε την εικονική αίθουσα συναυλιών τους χωρίς χρέωση, και όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν «Ελπίζουμε ότι μέσω αυτής της πρωτοβουλίας μπορούμε να δώσουμε ευχαρίστηση σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους με τη μουσική μας.»
ARTE Concert
 
1000 ώρες διαδικτυακής μετάδοσης μουσικής και άλλων τεχνών. Μια μεγάλη επιλογή από συναυλίες από την ηλεκτρική στην κλασική, την τζαζ στην παγκόσμια μουσική.
ΟΠΕΡΑ
H Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης, μια από τις πιο εμβληματικές σκηνές της όπερας παγκοσμίως, μεταδίδει καθημερινά μοναδικές παραστάσεις από τον προγραμματισμό των περασμένων 14 ετών, με την ελπίδα «να ρίξει φως στις ζωές του κοινού, όσο η σκηνή μας είναι στο σκοτάδι»
Μία από τις πιο καινοτόμες λυρικές σκηνές της Ευρώπης, η Εθνική Όπερα των Βρυξελλών (La Monnaie), διαθέτει online -και στο πλαίσιο μιας «εικονικής σεζόν»- μερικές από τις πιο σημαντικές παραγωγές των τελευταίων ετών. Ανάμεσα σε αυτές και η δημοφιλή όπερα του Βέρντι, «Aida», σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού, η οποία είχε ανέβει στη σκηνή της το 2017, αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές.
ΘΕΑΤΡΟ / ΧΟΡΟΣ
Το Ψηφιοποιημένο Αρχείο του Εθνικού Θεάτρου περιλαμβάνει τις συλλογές από το 1932 έως το 2005, με σπάνιο  και  µερικές φορές µοναδικό υλικό. Πιο συγκεκριμένα, περιλαμβάνονται προγράµµατα των  παραστάσεων, αποκόµµατα  εφηµερίδων,  φωτογραφικό υλικό, ηχητικά  ντοκουµέντα (από το 1955), βιντεοσκοπήσεις (από το 1994) και μουσικές παρτιτούρες.  
Το Θέατρο Πορεία προσφέρει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει κανείς εμβληματικές θεατρικές παραστάσεις από την εικοσαετή μας πορεία. Με τον τίτλο «Κάθε μέρα Θέατρο», μία διαφορετική παράσταση είναι καθημερινά διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του Θεάτρου Πορεία, όπου μπορεί να βρεί κανείς και το συνολικό πρόγραμμα των διαθέσιμων παραστάσεων.
Το «2» αποτέλεσε την πρώτη δουλειά του Δημήτρη Παπαϊωάννου μετά τη διοργάνωση της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Σε μουσική του Κωνσταντίνου Βήτα και με 22 άντρες ερμηνευτές το έργο παρουσιάστηκε σε 73 παραστάσεις και έκοψε 100.000 εισιτήρια, και πλέον είναι διαθέσιμο online.
Μια παράσταση του 1978 που αναδεικνύει τη μεγαλοφυΐα της Πίνας Μπάους. Σε αυτή -εκτός από τον χορό, το τραγούδι και τη μουσική, την παντομίμα και την υποκριτική που υπήρχε στις παραστάσεις της- πρωταγωνιστούν τα σώματα, τα πρόσωπα, οι χειρονομίες, οι προσωπικότητες και οι αδυναμίες τους, μέσα από τους 27 «χορευτές» άνω των 65 ετών που καταλαμβάνουν τη σκηνή.
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
Το Φεστιβάλ προβάλλει μικρού μήκους ταινίες από την ενότητα «Meet the Future» του 60ού Φεστιβάλ (2019). Πρόκειται για σκηνοθέτες που έχουν επιλεγεί με μικρού μήκους ταινία τους, τα τελευταία 5 χρόνια, στα προγράμματα των 13 μεγαλύτερων κινηματογραφικών φεστιβάλ του κόσμου (Κάννες, Βενετία, Βερολίνο, Λοκάρνο, Κάρλοβι Βάρι, Σαν Σεμπαστιάν, Λονδίνο, Ρότερνταμ, Νέα Υόρκη, Τραϊμπέκα, Τορόντο, Σάντανς, Μπουσάν) ή έχουν κερδίσει υποψηφιότητα για τα Βραβεία Όσκαρ και δεν έχουν ολοκληρώσει ακόμη την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία τους.
ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του Άμστερνταμ (International Documentary Film Festival Amsterdam - IDFA), η μεγαλύτερη ετήσια συνάντηση ντοκιμαντέρ στον κόσμο, αποφάσισε να διαθέσει online πάνω από 300 ταινίες από τη μοναδική συλλογή του.
ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ/ΜΑΘΗΜΑΤΑ
TEDxThessaloniki
 
H ομάδα του TEDxThessaloniki δημιούργησε μια playlist για τις ημέρες του περιορισμού, με TΕD και TEDxTalks τόσο για το ζήτημα του κορωνοϊού και των επιδημιών από ειδικούς σε θέματα υγείας, όσο και ομιλίες που θα σε κάνουν για λίγο να ξεχαστείς και να μάθεις κάτι διαφορετικό.

«Η επιστήμη της ευημερίας»
 

 Το «Μάθημα της Ευτυχίας» της Laurie Santos, καθηγήτριας γνωστικών επιστημών και ψυχολογίας, είναι το πιο δημοφιλές μάθημα στα 317 χρόνια λειτουργίας του πανεπιστημίου Yale. Με τίτλο ‘The Science of Well-Being’, το μάθημα πραγματεύεται την έννοια της προσωπικής ευτυχίας και των ατομικών συνηθειών.
ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ
Ταξιδέψτε μέσα από το ραδιόφωνο και τη μουσική στη Γροιλανδία, στη Γουατεμάλα, στο Εκουαδόρ, στη Γαλλία, στην Λιθουανία, στο Περού και σε πολλές ακόμα χώρες του κόσμου. Έξι πανεπιστήμια επί 2 χρόνια ανέπτυσσαν έναν παγκόσμιο διαδραστικό χάρτη, όπου μπορεί κανείς να ακούσει live ραδιοφωνικούς σταθμούς από την άλλη άκρη του κόσμου.
«Το Σάουντρακ των Μελλοντικών Σου Αναμνήσεων». Το Κασετόφωνο αποτελείται από λίστες των 20-30 κομματιών, χωρισμένες ανάλογα με τη διάθεση (χαρούμενες, μελαγχολικές, ερωτικές), τον καιρό (βροχή, λιακάδα, συννεφιά) και τις περιστάσεις.
ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ανοιχτή Βιβλιοθήκη
 
Η Ανοικτή Βιβλιοθήκη ιδρύθηκε το 2010 και αποτελεί ένα αποθετήριο με χιλιάδες ελληνικά ψηφιακά βιβλία που είναι ελεύθερα πνευματικών δικαιωμάτων (public domain) ή που διανέμονται ελεύθερα και νόμιμα στο διαδίκτυο από τους δημιουργούς / τους εκδότες.
ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ
Αγαπάτε τη ζωγραφική; Μεγαλώνετε στο σπίτι σας έναν μικρό Πικάσο; Περισσότερα από 100 μουσεία και βιβλιοθήκες από όλο τον κόσμο (και την Ελλάδα) έχουν δημιουργήσει βιβλία χρωματισμού βασισμένα στις συλλογές τους, στο πλαίσιο του προγράμματος Color Our Collections, το οποίο διοργάνωσε η Ακαδημία Ιατρικής της Νέας Υόρκης.

Ένα διαδικτυακό εκπαιδευτικό παιχνίδι για την αρχιτεκτονική των αρχαίων ελληνικών ναών. Απευθύνεται κυρίως σε μαθητές από 9 ετών και αποσκοπεί να εξοικειώσει τους χρήστες με τη λειτουργία των αρχαίων ναών, το σχεδιασμό, τη μορφολογία, την τυπολογία, την κατασκευή αλλά και το γλυπτικό τους διάκοσμο. Έξι χαρακτήρες, ο καθένας μέσα από τον δικό του ρόλο που σχετίζεται με τον αρχαίο ελληνικό ναό, παρουσιάζουν τις θεματικές ενότητες του παιχνιδιού. 
 
visit our website
Our Facebook
Website
Copyright 2015 | All Rights Reserved

Contact Us:
Τ 2310 551 754
E pr@peebe.gr


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.
 

Το μυστήριο του χρόνου

του Ηρακλή Παπαϊωάννου | τεύχος 77 του ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚέΩΝ ΠόΛΙΣ

Πολιτιστικό Ημερολόγιο | Ιούνιος 2024

Η διαχειριστική ομάδα του Ημερολογίου της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος επιλέγει μεταξύ πολιτιστικών δρώμενων, εικαστικών εκθέσεων, θεατρικών και μουσικών εκδηλώσεων και νέων εκδόσεων, και προτείνει…

MATAROA AWARDS 2024

Ανοίγοντας προοπτικές σε νέους δημιουργούς, για ένα «ταξίδι» στον χώρο της τέχνης