Πολιτιστικό Ημερολόγιο | Οκτώβριος 2020

*|MC:SUBJECT|*
View this email in your browser
*WHITE TOWER of Thessaloniki Oil painting by OilpaintingsChrista
 
Η διαχειριστική ομάδα του Ημερολογίου της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος επιλέγει μεταξύ πολιτιστικών δρώμενων, εικαστικών εκθέσεων, θεατρικών και μουσικών εκδηλώσεων και νέων εκδόσεων, και προτείνει:

*Λόγω των γενικότερων συνθηκών και τυχόν αλλαγών που προκύπτουν στον προγραμματισμό των εκδηλώσεων, παρακαλείστε να ενημερωθείτε για την ομαλή διεξαγωγή των εκδηλώσεων και τα μέτρα που ισχύουν προτού προγραμματίσετε την επίσκεψη/συμμετοχή σας.
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
55ο Φεστιβάλ Δημητρίων
5 Οκτ - 26 Οκτ 2020
ONLINE

Ένα από τα παλιότερα και σημαντικότερα φεστιβάλ της πόλης, τα Δημήτρια 2020 ξεκίνησαν έχοντας προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες και παρουσιάζοντας στο κοινό ένα πλούσιο και πρωτότυπο πρόγραμμα μέσα από τη φετινή του online διοργάνωση.

Από τις 5 έως τις 26 Οκτωβρίου 2020, άνθρωποι απ’ όλο τον κόσμο θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν σε ένα πρόγραμμα που μετέχουν πάνω από 150 καλλιτέχνες και να απολαύσουν 21 ημέρες συνεχόμενων προβολών.

Όλες οι παραγωγές των 55ων Δημητρίων θα είναι διαθέσιμες σύμφωνα με το πρόγραμμα από την ημέρα προβολής τους και έως τη λήξη του φεστιβάλ στο www.e-dimitria.gr


Μία διοργάνωση της Ομάδας Προφορικής Ιστορίας Επταπυργίου που πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης και παρουσιάζει τη σύγχρονη ιστορία του Επταπυργίου και τη λειτουργία του ως φυλακής μέσα από τις βιωμένες εμπειρίες πολιτικών κρατουμένων της περιόδου του Εμφυλίου και της Δικτατορίας, των εργαζομένων στο χώρο του Επταπυργίου, αλλά και των κατοίκων της γειτονιάς.
Thessaloniki Wine Selfie
24 Οκτ 2020
Electra Palace
 
Η Πιο Νέα Ιδέα στην Παρουσίαση του Κρασιού έρχεται στη Θεσσαλονίκη!
Σάββατο 24 Οκτωβρίου στους ενωμένους χώρους ΒΥΖΑΝΤΙΟ, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ και FOYER του πρόσφατα ανακαινισμένου Electra Palace Hotel - Thessaloniki . 15:00 – 23:00

Γευστικές εξερευνήσεις και αρωματικές ανακαλύψεις σε μια οινική έκθεση που απευθύνεται τόσο σε καταναλωτές, όσο και σε επαγγελματίες.
ΘΕΑΤΡΟ
ΚΘΒΕ: Η «Βαβυλωνία» από τον Τάκη Χρυσικάκο
από 5 Οκτ 2020
Μονή Λαζαριστών – Σκηνή Σωκράτης Καραντινός
 

Το θεατρικό έργο «Βαβυλωνία» του Δημήτρη Βυζαντίου σκηνοθετεί ο Τάκης Χρυσικάκος και παρουσιάζει το ΚΘΒΕ στη σκηνή Σωκράτης Καραντινός τον Οκτώβριο κι ευελπιστούν, μέσα από το γλωσσικό χάος να καταδείξουν πως από την εθνική ασυνεννοησία αποκτήσαμε την εθνική μας ταυτότητα.
Ανατροπές, παρεξηγήσεις, αμάθεια, απέλπιδες προσπάθειες εθνικής ανάτασης, κρατική γραφειοκρατία και κυρίως…γλωσσικό χάος ή καλύτερα το «γλωσσικό ζήτημα», να κυριαρχεί σε μια λαϊκή κωμωδία, που όταν γράφτηκε το 1836 ανέδειξε την ανάγκη για μία ενιαία νεοελληνική γλώσσα!

«Το Παλτό» Β΄Εκδοχή του Νικολάι Γκογκόλ
από 9 Οκτ 2020
Θέατρο Σοφούλη
 
Στην παγωμένη Ρωσία του 19ου αιώνα θα μας ταξιδέψει ξανά η θεατρική παράσταση «Το Παλτό» , βασισμένη στη ομώνυμη νουβέλα του Νικολάι Γκογκόλ, από την Παρασκευή 9 έως και την Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2020 στο Θέατρο Σοφούλη σε σκηνοθεσία Αντώνη Καραγιάννη και διασκευή κειμένου από τη Δέσποινα Καλαϊτζίδου.
Οι ηθοποιοί Κρίτων Ζαχαριάδης και Βασίλης Κανελλόπουλος φόρεσαν τα παλτό τους  και μας παρουσιάζουν ξανά την παράσταση που κέρδισε πέρυσι το θεατρόφιλο κοινό της πόλης, επιστρέφοντας στη σκηνή του θεάτρου Σοφούλη.
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
Στην έκθεση εκτίθενται έργα της εικαστικού Μαίρης Ζυγούρη από την καλλιτεχνική παραγωγή των τελευταίων χρόνων από το 2014 μέχρι σήμερα, άμεσα συνδεδεμένα με το περιεχόμενο και τις πρακτικές του εργαστηρίου "Αρχεία Ονείρου", η οποία φέτος ήταν η προσκεκλημένη καλλιτέχνις. 
Ιστορική Έκθεση Σύγχρονης Τέχνης
10 Οκτ – 30 Οκτ 2020
ARTFORUM GALLERY

H ARTFORUM GALLERY, εγκαινιάζει την ιστορική έκθεση ζωγραφικής – γλυπτικής με έργα καταξιωμένων καλλιτεχνών του 20ου αιώνα. Συμμετέχουν οι:

Ακριθάκης Αλέξης, Βακιρτζής Γιώργος, Βασιλείου Σπύρος, Δέρπαπας Γιώργος, Διαμαντόπουλος Διαμαντής, Ζογγολόπουλος Γιώργος, Ζούνη Όπη, Κανιάρης Βλάσης, Καπράλος Χρήστος, Καράς Χρίστος, Κεσσανλής Νίκος, Λεκάκης Μιχάλης, Μιχαηλίδης Μιχάλης, Μόραλης Γιάννης, Μυταράς Δημήτρης, Pavlos, Σόρογκας Σωτήρης, Stamos, Takis, Τσαρούχης Γιάννης, Φασσιανός Αλέκος, Χριστοφόρου Γιάννης.

Έκθεση "Κοσμάς Ξενάκης: Χασάπηδες και Κριοφόροι"
22 Οκτ 2020 - 9 Ιαν 2021
Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης
 
Η έκθεση, που είναι αφιερωμένη αποκλειστικά στο θέμα των χασάπηδων, όπως το επεξεργάστηκε ο Κοσμάς Ξενάκης σε ολόκληρη την περίοδο από το 1945 έως περίπου το 1960, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Μέγαρο Εϋνάρδου τον Δεκέμβριο του 2019. Σκοπός της παρούσας έκθεσης είναι να διαφανεί η πορεία από την αναπαράσταση στην αφαίρεση, από την "ελληνικότητα" στη σύνδεση με την ευρωπαϊκή πρωτοπορία, με όχημα την εμμονική σχεδόν επιστροφή του Ξενάκη στη μορφή του χασάπη και του ζώου.

Στην έκθεση θα παρουσιαστούν περισσότεροι από εξήντα πίνακες ζωγραφικής και περίπου ογδόντα σχέδια με θέμα τον χασάπη, από τις πρώτες προσπάθειες του καλλιτέχνη έως και τα σχεδόν αφηρημένα έργα της παρισινής περιόδου.
Την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο διευθυντής του ΜΙΕΤ, Διονύσης Καψάλης.
Πάνος Τσαγκάρης "Forever Now"
8 Οκτ - 7 Νοε 2020
Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ.
 
O Πάνος Τσαγκάρης, ένας από τους Έλληνες καλλιτέχνες της νεότερης γενιάς, που ξεδιπλώνει το ταλέντο του στο διεθνές εικαστικό στερέωμα, έρχεται στο Τελλόγλειο Ίδρυμα με την ατομική του έκθεση "Forever Now", από την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2020.
Στην έκθεση παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό καινούργια έργα του καλλιτέχνη, που στη συντριπτική τους πλειονότητα φιλοτεχνήθηκαν ειδικά για την έκθεση του Τελλογλείου.
Διεθνές εικαστικό project «Προλεγόμενες: Ιστορίες που ντύθηκε το σώμα»
25 Σεπ - 15 Νοε 2020
Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Το διεθνές εικαστικό project με τίτλο «Προλεγόμενες: Ιστορίες που ντύθηκε το σώμα» εμπνέεται από τα γυναικεία αρχέτυπα σε διάφορες χρονικές περιόδους και πολιτισμούς. Αφετηρία αποτελούν τα έργα της εικαστικού Μαρίας Παπατζέλου με κεντρικό στοιχείο ένα κιμονό με ζώνη Obi από χειροποίητο Washi ιαπωνικό χαρτί σε διάλογο με τα χειροποίητα καλλιτεχνικά βιβλία της εικαστικού Βάγιας Πολίτη (Vaya Politi, Γαλλία). Η εγκατάσταση ολοκληρώνεται με φωτογραφίες του Σταύρου Παρχαρίδη, του Everett Kennedy Brown (Αμερική-Ιαπωνία) και Masashi Nakamura (Ιαπωνία).
Το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης διοργανώνει έκθεση φωτογραφιών από το Αρχείο του Βασίλη Μποζίκη, το οποίο η οικογένειά του δώρισε στο Κέντρο Ιστορίας του Δήμου Θεσσαλονίκης. 
Η έκθεση με φωτογραφίες του Βασίλη Μποζίκη, ενός διακεκριμένου φωτορεπόρτερ της πόλης, προσπαθεί να εικονογραφήσει τη Θεσσαλονίκη της δεκαετίας του 1970 και δείχνει μια πόλη που οι μεγαλύτεροι θυμούνται με νοσταλγία.
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
Thessaloniki International Short Film Festival (TiSFF)
8 Οκτ 2020 - 26 Οκτ 2020
ONLINE

 

Το TiSFF, το διεθνές ραντεβού δημιουργών ταινιών μικρού μήκους επιστρέφει, για 14η χρονιά στη Θεσσαλονίκη και έρχεται να συμπληρώσει το πρόγραμμα του φεστιβάλ των 55ων Δημητρίων που διοργανώνει η Διεύθυνση Πολιτισμού & Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Φέτος, παραμένοντας σταθερά η «στέγη» νέων κινηματογραφιστών απ’ όλο τον κόσμο, παρουσιάζει ένα πλήρες πρόγραμμα με 115 ταινίες Ελλήνων και ξένων δημιουργών, που θα είναι διαθέσιμες μέσα από το www.e-dimitria.gr, την ψηφιακή πλατφόρμα του Φεστιβάλ Δημητρίων, και προσβάσιμες από κάθε γωνιά του πλανήτη. Ένα πρόγραμμα που θα καλύψει 18 συνεχόμενες ημέρες προβολών.

Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης
"Αφιέρωμα στον Φρούιτ Τσαν: Η αβάσταχτη ελαφρότητα της καθημερινότητας"
11 Οκτ 2020 - 14 Οκτ 2020
Ολύμπιον - Παύλος Ζάννας

Έναν από τους εκφραστικούς εκπροσώπους του Νέου Κύματος του Χονγκ Κονγκ, τον Φρούιτ Τσαν, τιμά η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης στο πρώτο αφιέρωμα της νέας κινηματογραφικής σεζόν.

Το σινεμά του Χονγκ Κονγκ έρχεται για έκτη φορά στη Θεσσαλονίκη, μέσα από τη συνεργασία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με το Hong Kong Economic and Trade Office in Brussels.
ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ
Το Σάββατο 3 Οκτωβρίου, το Ολυμπιακό Μουσείο υποδέχεται τους μικρούς του φίλους ηλικίας 6-12 ετών… σε νέες απολαυστικές, γεμάτες κέφι και δημιουργία συναντήσεις. Με γνώμονα την ενδυνάμωση της προσωπικότητας των παιδιών, την ανακάλυψη των ικανοτήτων τους, και την καλλιέργεια της έμφυτης ανάγκης τους για δημιουργία και μάθηση, το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου σχεδίασε τις νέες καινοτόμες και βιωματικές δράσεις των εργαστηρίων του Σαββάτου.

Επίπεδο 1: Γνωρίζουμε τα Drones και τις εφαρμογές τους.
Για μαθητές από Δ΄ Δημοτικού μέχρι Α΄ Γυμνασίου.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Γνωριμία με τα Drones 1 – Ασημένια φτερά" είναι ένα καινοτόμο πρόγραμμα, το οποίο υλοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Χρησιμοποιώντας ειδικά drones ως εκπαιδευτικό εργαλείο, διδάσκουμε βασικές δεξιότητες και γνώσεις σε παιδιά 10-13 ετών.

Ένα πρόγραμμα που συνδυάζει την εισαγωγή στη ρομποτική, τον προγραμματισμό, τη δημιουργική κατασκευή και τη μάθηση, μέσα από την εξάσκηση της ελεύθερης φαντασίας των παιδιών. Οι κατασκευές θα αποτελέσουν μέρος μιας συλλογής που θα παραμείνει και θα εκτεθεί στο ΝΟΗΣΙΣ τον Ιούνιο του 2021. Η αποδόμηση της έννοιας "παλιό" ή "χαλασμένο" παιχνίδι είναι η βασική αρχή των εργαστηρίων. Ο συνδυασμός των ετερόκλιτων υλικών, η μάθηση και η ψυχαγωγία είναι η βασική δομή του πολυσύνθετου προγράμματος της Δημιουργικής Ρομποτικής. Ηλικίες: Νηπιαγωγείο μέχρι Β΄ Δημοτικού.
ΒΙΒΛΙΟ

ΟΙ ΝΤΟΝΜΕ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
BAER MARC DAVID
Εκδόσεις Επίκεντρο
 

Το βιβλίο αυτό αφηγείται την ιστορία των Ντονμέ, των απόγονων των Εβραίων εκείνων που κατοικούσαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και προσηλυτίστηκαν στο Ισλάμ μαζί με τον Μεσσία τους, τον ραβίνο Σαμπετάι Σεβή, τον 17ο αιώνα.

 

Ο ελληνικός 20ός αιώνας
Αντώνης Λιάκος
Εκδόσεις Πόλις


Σε κανέναν αιώνα δεν μεταβλήθηκε κατά τη διάρκειά του τόσο ριζικά ο τρόπος ζωής, η καθημερινή εμπειρία της πλειονότητας των ανθρώπων, όσο στον 20ό αιώνα. Ποιος είναι όμως ο δικός μας 20ός αιώνας; Μας αρκούν οι ιστορίες που γράφονται ως βιογραφία του έθνους ή που ενδιαφέρονται μόνο για την πολιτική;

visit our website
Our Facebook
Website
Copyright 2015 | All Rights Reserved

Contact Us:
Τ 2310 551 754
E pr@peebe.gr


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.
 

‘Εκθεση & Βραβεία MATAROA | Εικαστικές Τέχνες

Η Πολιτιστική Εταιρεία και η 7η Art Thessaloniki – International Contemporary Art Fair, με στόχο την καλλιτεχνική προώθηση νέων δημιουργών και την ανάδειξή τους στο καλλιτεχνικό δυναμικό της χώρας, διοργανώνουν την τρίτη θεματική έκθεση και αντίστοιχο βραβείο νέων καλλιτεχνών με τίτλο ‘MATAROA’.

Παρουσίαση του λευκώματος «Αιώνια Θεσσαλονίκη»

Η Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος και ο Εκδοτικός Οίκος University Studio Press σας προσκαλούν στην εκδήλωση του φωτογραφικού λευκώματος με τίτλο Αιώνια Θεσσαλονίκη / Eternal Thessaloniki.

Ολοκληρώθηκε το 11ο Διεθνές Συμπόσιο Θεσσαλονίκης

Ένας ετήσιος θεσμός που συμβάλει στον προβληματισμό για το μέλλον της ευρύτερης περιοχής σε θέματα γεωπολιτικά, οικονομικά, και δημοσίου ενδιαφέροντος.