ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Προβληματισμός και διάλογος για την υποβαθμισμένη δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης
10 ΙΟΥΝ 2015
H δυτική είσοδος της πόλης, η δυτική πλευρά του σημερινού λιμανιού, έχει υποστεί στη διάρκεια της νεότερης ιστορίας της πολλές και διαφορετικές μεταλλάξεις, με αποτέλεσμα να χάσει την ταυτότητα της στο πέρασμα του χρόνου και σήμερα να αποτελεί την πιο υποβαθμισμένη περιοχή του Δήμου Θεσσαλονίκης. Μήπως όμως αποτελεί παράλληλα και την πιο υποσχόμενη;
Στο πνεύμα αυτού του προβληματισμού, με μεγάλη επιτυχία και με τονισμένη την προσέλευση των νέων, πραγματοποιήθηκε από την Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Β. Ελλάδος, σε συνεργασία με την Παράλλαξη, η εκδήλωση «Μια γειτονιά στο όριο» – Όψεις της υποβαθμισμένης Δυτικής Εισόδου της πόλης- Η Ιστορία, το δύσκολο Παρόν και οι Προοπτικές της».
Στη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε ένα ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε αποκλειστικά για τις ανάγκες της στην περιοχή με καταγραφή της σημερινής κατάστασης, μαρτυρίες ανθρώπων, κατοίκων, επιχειρηματιών, εκδιδόμενων γυναικών, εμπλεκόμενων φορέων και στοιχεία για τη σημερινή της εικόνα. Ακολούθησαν μαρτυρίες επί σκηνής κατοίκων, αρχιτεκτόνων και μελετητών που εργάστηκαν στην περιοχή τον τελευταίο ενάμιση χρόνων και κατέληξαν σε συμπεράσματα για τις ανάγκες και τις προοπτικές της.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με καλωσόρισμα από τους διοργανωτές, Σταύρο Ανδρεάδη, Πρόεδρο της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Β. Ελλάδος και Γιώργο Τούλα, Διευθυντή της Παράλλαξης.
Η πρώτη εισήγηση, του Γιάννη Επαμεινώνδα, συγγραφέα, αρχιτέκτονα και διευθυντή του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης της Θεσσαλονίκης, είχε θέμα «Η εξέλιξη της δυτικής, εκτός των τειχών, περιοχής».
Την προβολή του ντοκιμαντέρ, σε σκηνοθεσία του Γιώργου Σκανδαλάρη και σε δημοσιογραφική επιμέλεια του Σάκη Ιωαννίδη, ακολούθησε η κοινή παρουσίαση με τίτλο «Παρουσίες και απουσίες στην Δυτική είσοδο της πόλης: Εθνογραφικές σημειώσεις» του Επίκουρου Καθηγητή στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ Γιώργου Αγγελόπουλου και της μεταπτυχιακής φοιτήτριας της Μουσειολογίας του ΑΠΘ Θεοδώρας Ματζιροπούλου.
Στη συνέχεια το λόγο πήραν η διευθύντρια του 65ου Δημοτικού Σχολείου, δίπλα στον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό, Βούλα Αναγνωστοπούλου, η τοπογράφος και κάτοικος της περιοχής Ελένη Φουντουλιδου και η αρχιτέκτονας και συντονίστρια του Θεσσαλονίκη Αλλιώς Ελένη Σβυριάδη.
Κοινώς παρονομαστής, όλων των εισηγήσεων και του διαλόγου που αναπτύχθηκε, υπήρξε η αναγκαιότητα ευαισθητοποίησης των δραστήριων εκείνων φορέων, ομάδων αλλά και πολιτών που θα συμβάλλουν ενεργά στην επανεκκίνηση της συγκεκριμένης γειτονιάς και στην ουσιαστική αντιμετώπιση των προβλημάτων της.
Βίντεο: https://youtu.be/pHw8lX4E1Zg