fbpx

logo

Περιοδικό MATAROA εξώφυλλο τεύχους 2

ΜΑΤΑROA PROJECT | MAGAZINE

MATAROA ΤΕΥΧΟΣ 02

Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος του ετήσιου περιοδικού τέχνης MATAROA για το 2021, μια πρωτοβουλία της Πολιτιστικής Εταιρείας. Μέσα σε 120 σελίδες θα βρείτε το νέο καλλιτεχνικό ρεύμα του ελληνικού στερεώματος, μέσα από θέματα που παρουσιάζουν πρωτότυπα και εμπνευσμένα έργα Ελλήνων καλλιτεχνών και τις ρηξικέλευθες ιδέες τους. Το περιοδικό διαθέτει πλούσιο φωτογραφικό υλικό και πρωτοποριακό design, το οποίο αιχμαλωτίζει την προσοχή και ικανοποιεί στο μέγιστο τις αισθητικές απαιτήσεις ενός περιοδικού τέχνης.


EDITORIAL

Γιώργος Σκαμπαρδώνης

ΜΕΣΑ ΑΠΟ μια βεντάλια άπειρων θεμάτων, αφορμών κι εμπνεύσεων, πώς διαλέγει ο κάθε καλλιτέχνης, πώς συλλαμβάνει την αρχική ιδέα ενός έργου; Μυστήριο. Κάτι που συγκλονίζει τον έναν ως σύλληψη, αφήνει τον άλλον παντελώς αδιάφορο. Κι ένα θέμα που κάποιον δεν του προκαλεί τίποτε, κάποιον άλλον τον πυρπολεί. Ποιος είναι λοιπόν ο μηχανισμός της έμπνευσης; Πώς εκρήγνυται η έλλαμψη; Πώς επισυμβαίνει ο άνωθεν χρηματισμός; Πώς κινητοποιείται, αίφνης, ο έσω ίλιγγος, πώς αστράφτει η Ιδέα και ανοίγουν οι ουρανοί; Πώς γίνεται η αποκάλυψη;

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι για τον καθένα είναι κάτι ξεχωριστό, ως μηχανισμός, ως σπινθηρισμός ή ως έκρηξη. Αλλά, άραγε, υπάρχουν κοινοί τόποι για το πώς η θρυαλλίδα της έμπνευσης πυροδοτεί αναπάντεχα την ψυχή και το μυαλό ενός καλλιτέχνη και γεννά εκ του μηδενός την Ιδέα; Είναι η διαφορετική προσωπική συγκρότηση του καθενός, οι άλλες ευαισθησίες, οι ξεχωριστές εμμονές, η απολύτως προσωπική αντίληψη του τι είναι μια ορισμένη στιγμή το πιο σημαντικό; Πώς γίνεται κάποιος να παραβλέπει ένα τεράστιο γεγονός και να εμπνέεται από κάτι ασήμαντο, από ένα περίτριμμα, μια χειρονομία, κάτι ελάχιστο; Κι όμως έτσι συμβαίνει. Συχνά «από ένα Τίποτα γίνεται ο Παράδεισος», γράφει ο Οδυσσέας Ελύτης.

Κι αυτό γιατί, μέσα στη ροή του Χρόνου, το κλείστρο του προσωπικού ματιού, ανάλογα με το άνοιγμα του διαφράγματος, τη φωτεινότητα του φακού, τη διάθεση και τη συγκυρία, μπορεί να δει το σμικρόν ως μέγιστο και το αντίθετο, και να το μυθοποιήσει αναβιβάζοντάς το με τα δικά του μέσα έκφρασης στην περιωπή του έργου Τέχνης; Ίσως. Η έμπνευση παραμένει ένα ακατανόητο μυστήριο και για το ίδιο τον καλλιτέχνη. Ένα ιερό μυστικό για όλους – και ευτυχώς.

Ταυτότητα Έκδοσης

Τεύχος 02, Δεκέμβριος 2021
Θεσσαλονίκη, Ελλάδα

Σελίδες 120
Διαστάσεις: Ανοιχτό 27,4×36,5cm / Κλειστό 54,8×36,5cm

Εκδότης: Σταύρος Ανδρεάδης
Σύμβουλος έκδοσης: Γιώργος Σκαμπαρδώνης
Αρχισυντάκτες: Τάσος Ρέτζιος/ Γιάννης Κοτσιφός
Art Director: Θανάσης Γεωργίου
Συντάκτες: Άγγελος Βάσσος/ Θανάσης Γωγάδης/ Εύη Καλλίνη/ Εύη Καρκίτη/ Δήμητρα Κεχαγιά/ Χρύσα Νάνου/ Γιώργος Παπαδημητρίου/ Τάσος Ρέτζιος/ Στέφανος Τσιτσόπουλος/ Κυριακή Τσολάκη
Φωτογράφοι: Σάκης Γιούμπασης
Eπιμέλεια κειμένων: Αναστασία Κυριακίδου
Μετάφραση στα αγγλικά: Άννα Φαμέλλου
Εκτύπωση: Σκορδόπουλος

ISSN 2623-3762
© Copyright Ιδιοκτησία Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Β. Ελλάδας
Φράγκων 6-8, 54626, Θεσσαλονίκη

Τεύχος 87

Μάρτιος 2024

Αιώνια Θεσσαλονίκη

Ένα σημαντικό εκδοτικό έργο της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος σε επιμέλεια των Ηρακλή Παπαϊωάννου και Ευδοξίας Ράδη και σχεδιασμό του Άρι Γεωργίου.