ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ
Ελληνική Τέχνη 1821-2021
Η Αναζήτηση μιας Σύγχρονης Εθνικής Ταυτότητας
αφήγηση της ιστορικής διαδρομής 200 χρόνων μέσα από έργα τέχνης
Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2022 | 18:30
Η Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος, ολοκληρώνοντας έναν κύκλο εκδηλώσεων με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, καλεί το κοινό την Τετάρτη 26 Ιανουαρίου στις 18:30 σε μια ιστορική διαδρομή όπου η αφήγηση της ιστορίας γίνεται μέσα από την τέχνη.
Πρόκειται για μια πρωτότυπη διαδικτυακή εκδήλωση με τίτλο «Ελληνική Τέχνη, 1821-2021: Η Αναζήτηση μιας Σύγχρονης Εθνικής Ταυτότητας», και ομιλητή τον ιστορικό τέχνης Χριστόφορο Μπόικο, εισηγητή πολυάριθμών διαλέξεων πάνω σε διαφορετικές θεματικές και πτυχές της ιστορίας της τέχνης με έδρα το Παρίσι και δραστηριότητα διεθνώς.
Η Ελλάδα είναι η πρώτη από τα σύγχρονα Ευρωπαϊκά έθνη που γεννάται τον 19ο αιώνα (1827) και καλείται να διαμορφώσει ταυτόχρονα ένα σύστημα διακυβέρνησης και μια ταυτότητα ως σύγχρονο και ανεξάρτητο έθνος. Κατά τη διαδικτυακή συζήτηση, ο Χριστόφορος Μπόικος θα αναλύσει πως η αναζήτηση για μια ξεχωριστή Ελληνική ταυτότητα αντανακλάται στο έργο Ελλήνων καλλιτεχνών από την εποχή της μοναρχίας του Όθωνα της Βαυαρίας (1832-1862) μέχρι τα τέλη του 20ου αιώνα.
Στην διάλεξη θα παρουσιαστούν εμβληματικές απεικονίσεις της σύγχρονης Ελλάδας από καλλιτέχνες όπως οι Θεόδωρος Βρυζάκης, Νικηφόρος και Νίκος Λύτρας, Κωνσταντίνος Παρθένης, Φώτης Κόντογλου, Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Γιάννης Τσαρούχης, Παναγιώτης Τέτσης, Αλέκος Φασιανός και Πάβλος Χαμπίδης.
Θα ακολουθήσει συζήτηση και ερωτήματα από το κοινό.
Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά από την ιστοσελίδα της Πολιτιστικής Εταιρείας www.culturalsociety.gr και τη σελίδα στο facebook @PolitistikiEtaireia
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ
Τετάρτη 26.01.2022 | 18:30-20:00
Ελληνική Τέχνη 1821-2021: Η Αναζήτηση μιας Σύγχρονης Εθνικής Ταυτότητας
Χριστόφορος Μπόικος
Paris Art Studies Lectures Online, Chris Boïcos Fine Arts, Γαλλία
Μετάδοση: www.culturalsociety.gr | facebook @PolitistikiEtaireia
Δήλωση συμμετοχής (προαιρετικά): https://forms.gle/AAPhTbjJDFYP9ccj7
ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΜΠΟΙΚΟΣ
Ο Χριστόφορος Μπόικος έλαβε το Mphil του από το Courtlauld Institute of Art του Πανεπιστημίου του Λονδίνου το 1982 συνεχίζοντας τις σπουδές του επί διετία στο διδακτορικό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Paris I, Sorbonne.
Έχει διδάξει ιστορία τέχνης για προγράμματα Αμερικανικών Πανεπιστημίων στο Παρίσι από το 1989, και ειδικότερα για το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια (University of Southern California), το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια (University of California), και το Πανεπιστήμιο του Ντέλαγουερ (Univeristy of Delaware).
Είναι ο κύριος ομιλητής της Paris Art Studies (ίδρυσς 2007), η οποία διοργανώνει επισκέψεις σε μουσεία και εκθέσεις καθώς και παρουσιάσεις διαλέξεων με οπτικοακουστικό υλικό για το αγγλόφωνο κοινό του Παρισίου.
Επιπλέον εμπλέκεται στον κόσμο της σύγχρονης τέχνης, αρχικώς ως τεχνοκριτικός στη δεκαετία του ῾80, και στη συνέχεια ως επιμελητής πάμπολλων εκθέσεων σε γκαλερί και θεσμικούς χώρους σε Παρίσι, Παξούς, Λονδίνο, Σικάγο, Νέα Υόρκη, Ουάσιγκτον και αλλού στις ΗΠΑ.
Υπήρξε ο ιδρυτής και βασικός συνεργάτης της Galerie Beckel Odille Boicos (1999 – 2013) στο Παρίσι και από το 2013 είναι ο ιδρυτής και διευθυντής της καλλιτεχνικής γκαλερί Chris Boicos Fine Arts, με διπλή έδρα, σε Παρίσι και Παξούς.