Μετά τον επιτυχή Α’ Κύκλο μαθημάτων του 2018, ξεκινά ο Β’ Κύκλος του Ανοικτού Πανεπιστημίου της Πολιτιστικής Εταιρείας (Νοέμβριος 2018 – Μάρτιος 2019) με τίτλο θεματικής:

Η Θεσσαλονίκη στην διαχρονία,  Ύλη και Ιδέες: οικονομία, τέχνη πολεοδομία, ιδεολογία.

Ο Β’ κύκλος διαλέξεων του Ανοικτού Πανεπιστημίου της Πολιτιστικής Εταιρείας, έχει στο επίκεντρό του τη Θεσσαλονίκη και την αποτύπωση της εξέλιξης των ιδεών στο υλικό επίπεδο, όπως είναι η οικονομία, η πολεοδομία, η αρχιτεκτονική, ακόμα, και η τέχνη. Η σχέση ύλης και ιδεών έχει απασχολήσει την ιστορική έρευνα και την κοινωνική ανάλυση από πολύ παλιά, από την εποχή του Πλάτωνα και, σίγουρα, του Μαρξ.

Ο Β’ κύκλος συγκεντρώνει τέσσερις ξεχωριστούς διανοητές σε ένα συναρπαστικό σύνολο που θα συζητήσει, κατά σειρά, την ιστορία της επιχειρηματικότητας, της πρωτοπορίας στην τέχνη, τον πολεοδομικό εκσυγχρονισμό και της μεταλαμπάδευσης των νεωτερικών ιδεών του Διαφωτισμού στη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή της.

Οι τέσσερις εισηγητές, βάσει χρονολογικής σειράς υλοποίησης των σεμιναρίων/μαθημάτων τους, είναι οι:

  • Ευάγγελος Χεκίμογλου, Διδάκτωρ οικονομικών επιστημών του Α.Π.Θ., συγγραφέας, Έφορος Εβραϊκού Μουσείου Θεσσαλονίκης,
  • Μαρία Τσαντσάνογλου,  Ιστορικός Τέχνης, διευθύντρια του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης,
  • Νίκος Καλογήρου, Αρχιτέκτων, Πρόεδρος στο τμήμα Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ
  • Πασχάλης Μ. Κιτρομηλίδης, Πολιτικός Επιστήμων, Ομότιμος Καθηγητής  στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Ε.Κ.ΠΑ.,

Κάθε διδάσκων θα αναλύσει και θα παρουσιάσει το θέμα του σε μια τετράωρη διάλεξη – σεμινάριο, που θα απευθύνεται σε ένα περιορισμένο κοινό 50 το πολύ ατόμων. Θα υπάρχει ημίωρο διάλειμμα.

Λόγω του περιορισμένου αριθμού των συμμετοχών θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας.

Διάλεξη πρώτηΣάββατο 3 Νοεμβρίου10 π.μ. έως 2 μ.μ

Ευάγγελος Χεκίμογλου  Η οικονομική ζωή στη Θεσσαλονίκη, 18ος – 20ός αιώνας                                         

Η επιχειρηματικότητα στη Θεσσαλονίκη, 18ος-20ός αιώνας. Ιστορία των επιχειρήσεων και των οικονομικών θεσμών.

Η συμμετοχή στα μαθήματα είναι δωρεάν, κατόπιν δήλωσης συμμετοχής τηλεφωνικά  στα γραφεία της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Β. Ελλάδος (τηλ: 2310 551754,  Δευτ – Παρ. 10:00 – 15:00).

Η εκδήλωση αποτελεί συνδιοργάνωση της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Β. Ελλάδος και του Δικτύου Navarino.

Οι διαλέξεις πραγματοποιούνται στο Αμφιθέατρο “Μελίνα Μερκούρη” του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού, το οποίο είναι και υποστηρικτής του θεσμού.