fbpx

logo

Θεματικοί Κύκλοι Σεμιναρίων α’ κύκλος: ιστορία της τέχνης

ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Θεματικοί Κύκλοι Σεμιναρίων α’ κύκλος: ιστορία της τέχνης

2 ΝΟΕ 2011

«Διαδρομές στην Τέχνη: Μία ιστορία εκθέσεων»-2, 9 και 16 Νοεμβρίου 2011 | βιβλιοπωλείο Μ.Ι.Ε.Τ, ώρα 19:00

Η Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος, συνεχίζοντας κι αναπτύσσοντας τις δράσεις της με σκοπό την παρέμβαση και προσφορά στην πολιτιστική ζωή της Θεσσαλονίκης, διοργανώνει μικρούς θεματικούς κύκλους σεμιναρίων που στοχεύουν να φέρουν κοντά το κοινό της πόλης με ειδήμονες των γραμμάτων και των τεχνών.

Ο πρώτος κύκλος σεμιναρίων έχει ως θέμα την ιστορία της τέχνης και θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο 2011, ενώ ο δεύτερος κύκλος προγραμματίζεται για τον Μάρτιο 2012.

Τα σεμινάρια προσφέρονται στους συμμετέχοντες με το χαμηλότερο δυνατό οικονομικό αντίτιμο των 45 ευρώ ανά θεματικό κύκλο και θα πραγματοποιούνται στο βιβλιοπωλείο του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (Μ.Ι.Ε.Τ – Τσιμισκή 11, Θεσσαλονίκη).

Ο πρώτος θεματικός κύκλος σεμιναρίων με τίτλο «Διαδρομές στην τέχνη: Μία ιστορία εκθέσεων» αποτελείται από τρεις συναντήσεις, στις οποίες η Ιστορικός της Τέχνης κι Επιμελήτρια του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, κυρία Θούλη Μισιρλόγλου θα αφηγηθεί την ιστορία της μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης ρίχνοντας μια ματιά σε εκθέσεις που άλλαξαν την τέχνη όπως αυτή γίνεται αντιληπτή από τον 19ο αιώνα έως και σήμερα:

Από τις πρώτες εκθέσεις της ομάδας των Ιμπρεσιονιστών στο Παρίσι, στο «εργοστάσιο» του Andy Warhol, και από εκεί στις εκθέσεις «υπερπαραγωγές» του Jeff Koons και του Takashi Murakami τον 21ο αιώνα, η τέχνη, οι έννοιες και τα πρόσωπα που την ορίζουν μεταβάλλονται συνεχώς.

Η εισηγήτρια Θούλη Μισιρλόγλου σημειώνει: “Πόσο μπορεί να διαφέρει μια έκθεση από μια άλλη; Από την έκθεση των κυβιστών (1911) ή της ναζιστικής Εκφυλισμένης Τέχνης (1937) μέχρι τις μεταπολεμικές εκθέσεις και τις σύγχρονες, όπως του Jeff Koons στις Βερσαλλίες (2008), από την πρώτη Biennale της Βενετίας το 1895 μέχρι την Documenta του Kassel, οι πρακτικές και τα νοήματα των εκθέσεων αλλάζουν.

Μέσα από πολλά διαφορετικά παραδείγματα, κυρίως του 20ου αιώνα, δεν παρουσιάζεται μόνο η πολλαπλότητα των εκθεσιακών πρακτικών, αλλά και μια ιστορία της τέχνης. Τι είναι τελικά μια έκθεση μέσα στην ιστορία; Αισθητική πρόταση, ενός καλλιτέχνη ή ενός επιμελητή, διδακτισμός, φαντασμαγορία ή εμπειρία;”

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Α’ ΚΥΚΛΟΥ

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου
«Από τον θάλαμο αξιοπερίεργων αντικειμένων στα Salons του Παρισιού του 19ου αιώνα. To Σαλόνι των Απορριφθέντων (1863)»

Τετάρτη 9 Νοεμβρίου
«Biennale Βενετίας και μοντερνιστικές εκθέσεις ως την πέμπτη δεκαετία του 20ου αιώνα»

Τετάρτη 16 Νοεμβρίου
«Μεταπολεμικές εκθέσεις: πειραματισμός, (υπερ)θεάματα, ο καλλιτέχνης και ο επιμελητής»

Εισηγήτρια α’ κύκλου: Θούλη Μισιρλόγλου, Ιστορικός της τέχνης, Eπιμελήτρια Εκθέσεων και Συλλογών του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης

Κόστος συμμετοχής: 45 ευρώ/κύκλο. Στην τιμή περιλαμβάνεται τσάι και καφές

Ο αριθμός των συμμετεχόντων περιορίζεται αποκλειστικά στα 30 άτομα και θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας. Παρακαλούμε να δηλώσετε τη συμμετοχή σας έγκαιρα έως τις 14 Οκτωβρίου.

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής:
Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος
Διεύθυνση Φράγκων 6-8, Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνο 2310 551 754
Email info@peebe.gr

 

Η ΧΑΝΘ μου πρόσφερε το ωραίο ταξίδι

της Ναυσικάς Γκράτζιου | τεύχος 76 του ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚέΩΝ ΠόΛΙΣ

Πολιτιστικό Ημερολόγιο | Μάιος 2024

Η διαχειριστική ομάδα του Ημερολογίου της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος επιλέγει μεταξύ πολιτιστικών δρώμενων, εικαστικών εκθέσεων, θεατρικών και μουσικών εκδηλώσεων και νέων εκδόσεων, και προτείνει…

Θεσσαλονίκη: Δροσερή πόλη – Μία Ουτοπία;

του Άγι Παπαδόπουλου, αναπληρωτή καθηγητή στο τµήµα Μηχανολόγων του Α.Π.Θ | τεύχος 28 (Ιούνιος 2009) του ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚέΩΝ ΠόΛΙΣ