fbpx

logo

ΟΜΙΛΙΑ

«Σκιτσάροντας την επικαιρότητα στην εποχή των μνημονίων»

30 ΣΕΠΤ 2017

Το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2017, στις 12 το μεσημέρι, στο Συνεδριακό Κέντρο της Τράπεζας Πειραιώς (Κατούνη 12-14, Λαδάδικα Θεσσαλονίκη) η Πολιτιστική Εταιρία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος (ΠΕΕΒΕ) και το Δίκτυο Ναυαρίνο (ΝΝ) υποδέχονται τους σκιτσογράφους της εφημερίδας «Η Καθημερινή» κ.κ. Ηλία Μακρή, Ανδρέα Πετρουλάκη και Δημήτρη Χαντζόπουλο για μια δημόσια συζήτηση με θέμα «Σκιτσάροντας την επικαιρότητα στην εποχή των μνημονίων».

Λίγα λόγια για την εκδήλωση

Η ιστορία της δημοκρατίας, από τα χρόνια της αρχαίας Αθήνας μέχρι σήμερα, είναι η ιστορία της πολιτικής σάτιρας. Η σύγχρονη Ελλάδα, από την ίδρυσή της το 1830, φιλοδόξησε να καταστεί κράτος «ευρωπαϊκό», δηλαδή δημοκρατικό. Έτσι, από τα πρώτα χρόνια του ελεύθερου βίου της ανέπτυξε μια πλούσια παράδοση πολιτικής σάτιρας, μέρος της οποίας υπήρξε η πολιτική γελοιογραφία. Την παράδοσή αυτή επιχείρησαν αλλά δεν κατάφεραν να διαρρήξουν ούτε οι πολλές αυταρχικές περίοδοι διακυβέρνησης που γνώρισε η χώρα μας. Αντίθετα, επιβίωσε, ανανεώθηκε και αναζωογονήθηκε μεταπολιτευτικά, προσαρμοζόμενη στους μεταβαλλόμενους κώδικες επικοινωνίας σε διαρκή συνομιλία με την ελληνική κοινωνία. Το έργο των Ηλία Μακρή, Ανδρέα Πετρουλάκη και Δημήτρη Χαντζόπουλου καθημερινά επιβεβαιώνει ότι ζούμε σε μια ελεύθερη χώρα, παρά την πρόσκαιρη έκρηξη εξτρεμισμού και ανορθολογισμού που προκάλεσε η κοινωνική πίεση της μεγάλης οικονομικής κρίσης από το 2010 και μετά.

Η Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Β. Ελλάδος και το Δίκτυο Ναυαρίνο υποδέχονται τρεις ελεύθερους δημιουργούς που καθημερινά χαρίζουν γέλιο και προβληματισμό στους χιλιάδες αναγνώστες τους και στην πορεία επιβεβαιώνουν τα όρια της ελευθερίας όλων μας. Στη μοναδική αυτή συνάντηση, οι τρεις σκιτσογράφοι μιλούν για την πορεία και το έργο τους, τη σχέση τους με την πολιτική και τους πολιτικούς, τις δυσκολίες αλλά και τις χαρές της δράσης τους αλλά και για την Ελλάδα της κρίσης και του μέλλοντος.
Βιογραφικά

Ηλίας Μακρής

Γεννήθηκε το 1956 στην Αθήνα. Σπούδασε ζωγραφική και χαρακτική στο Βερολίνο και στο Braunschweig της Γερμανίας, από το 1974 έως το 1981. Αποφοίτησε με τη διάκριση του Meisterschueler από το εργαστήριο του καθηγητή Peter Voigt. Από το 1983 ασχολείται επαγγελματικά με την πολιτική γελοιογραφία. Έχει εργαστεί στις εφημερίδες «Έθνος», «Το Βήμα» και από το 1988 είναι μόνιμος συνεργάτης της εφημερίδας «Η Καθημερινή». Το 2008 βραβεύτηκε από το Ίδρυμα Μπότση για την προσφορά του στη δημοσιογραφία. Έχουν εκδοθεί δέκα λευκώματα με γελοιογραφίες του.

Ανδρέας Πετρουλάκης

Γεννήθηκε το 1958 στα Χανιά. Eίναι αυτοδίδακτος γελοιογράφος. Ξεκίνησε από το «BHMA» το 1985 και στη συνέχεια υπήρξε για 15 χρόνια ο γελοιογράφος της «AYΓHΣ». Aπό το 2000 εργάζεται στην «KAΘHMEPINH» και τον «KOΣMO TOY EΠENΔYTH». Έχει κατά καιρούς συνεργαστεί παράλληλα και με άλλες εφημερίδες (ΠPΩTH, EΘNOΣ, MEΣHMBPINH) και περιοδικά (ANTI, METPO, MEN, ΓAΛEPA). Έχει συμμετάσχει σε πολλές εκθέσεις.

Δημήτρης Χαντζόπουλος

Γεννήθηκε το 1956 στην Πάτρα. Σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και κινούμενα σχέδια στο Emily Carr University of Art + Design στο Βανκούβερ του Καναδά. Εργάζεται ως σκιτσογράφος στην εφημερίδα «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» και ζει στην Αθήνα. Έχει εκδώσει τα βιβλία «Αί αγαπώσαι», «Αχ και να ’ξερες τι μου θύμισες», «Εις Άγραν Ρεθύμνου» και «Στο Τούνελ», στις Εκδόσεις «Άγρα».

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το ΝΝ στο τηλέφωνο 2310260322 και στο e-mail: info@navarinonetwork.org.

Έκθεση & Βραβείο Νέων Καλλιτεχνών ‘‘MATAROA’’ 2024

Η Πολιτιστική Εταιρεία και η 7η Art Thessaloniki – International Contemporary Art Fair, με στόχο την καλλιτεχνική προώθηση νέων δημιουργών και την ανάδειξή τους στο καλλιτεχνικό δυναμικό της χώρας, διοργανώνουν την τρίτη θεματική έκθεση και αντίστοιχο βραβείο νέων καλλιτεχνών με τίτλο ‘MATAROA’.

Παρουσίαση του λευκώματος «Αιώνια Θεσσαλονίκη»

Η Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος και ο Εκδοτικός Οίκος University Studio Press σας προσκαλούν στην εκδήλωση του φωτογραφικού λευκώματος με τίτλο Αιώνια Θεσσαλονίκη / Eternal Thessaloniki.

Θεσσαλονίκη για πάντα

Θεσσαλονίκη για πάντα | του Κώστα Μπλιάτκα | ΒΗΜΑgazino