fbpx

logo

ΟΜΙΛΙΑ

Γιώργος – Στυλιανός Πρεβελάκης

7 ΜΑΙ 2019

Η Ευρώπη βρίσκεται σήμερα σε μια κομβική στιγμή, σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, για το ίδιο το μέλλον της, για τη διαμόρφωση της σύγχρονης ταυτότητάς της και την μελλοντική προοπτική της μέσα σε έναν ταραγμένο παγκόσμιο χάρτη.

Στην κρίσιμη αυτή συγκυρία, και καθώς πλησιάζουν οι Ευρωεκλογές, η Πολιτιστική Εταιρεία προσκαλεί έναν βαθύ γνώστη των Ευρωπαϊκών θεμάτων και κορυφαίο διανοητή, τον καθηγητή της Σορβόννης Γιώργο-Στυλιανό Πρεβελάκη, για μια ομιλία με θέμα “Η ιδιοπροσωπία της Ευρώπης: Ανάμεσα στην Μεσόγειο και την Αμερική”, κατά την οποία θα θέσει και θα αναλύσει καίρια ερωτήματα για την Ευρωπαϊκή ταυτότητα, τις προοπτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την ελληνική παρουσία σε αυτήν.

Ο καθηγητής Πρεβελάκης, με τον ιδιαίτερα γλαφυρό, βαθυστόχαστο, αλλά ταυτόχρονα σαφή και κατανοητό λόγο του, θα δώσει μια εικόνα του σήμερα και του αύριο της Ευρώπης, ξεκινώντας από τις βαθιές ρίζες του χθες:

Οι πνευματικές ρίζες της Ευρώπης είναι μεσογειακές: Ελλάδα, Ρώμη και η Ιταλική Αναγέννηση. Κατά τον 19ο αιώνα, η  Ευρώπη αναδείχθηκε παγκόσμια δύναμη, οργανωμένη με μεσογειακό τρόπο· δηλαδή, πολιτικά διαιρεμένη, αλλά πολιτισμικά ενωμένη. Τον 20ό αιώνα, επηρεάστηκε από το πρότυπο των Ηνωμένων Πολιτειών: μαζική παραγωγή, μαζική κοινωνία και κυριαρχία του πρακτικού πνεύματος.

Εντούτοις, οι καιροί αλλάζουν. Το αμερικανικό μοντέλο του 20ού αιώνα μοιάζει όλο και λιγότερο προσαρμοσμένο στην Παγκοσμιοποίηση, την νέα τεχνολογική επανάσταση και τα νέα διακυβεύματα των ταυτοτήτων.

Πρέπει η Ευρώπη να ανανεώσει τις μεσογειακές της παραδόσεις;
Πώς μπορεί να επιτευχθεί αυτό;
Ποιες συνέπειες θα είχε στις εσωτερικές ευρωπαϊκές ισορροπίες και στην σχέση της με τον υπόλοιπο κόσμο;

Το 1919 ο Paul Valéry εξέφρασε τον φόβο για την παρακμή της Ευρώπης· το 1945 o George Orwell ανήγγειλε τον Ψυχρό Πόλεμο. Έτσι και τώρα, καθώς το γεωπολιτικό πλαίσιο αλλάζει και πάλι, τίθενται θεμελιακά ερωτήματα.

Την ομιλία θα ακολουθήσει συζήτηση του Καθηγητή Γιώργου-Στυλιανού Πρεβελάκη με συνομιλητές τους:

Πάνο Τζώνο, Ομότιμο Καθηγητή Αρχιτεκτονικής ΑΠΘ

Παντελή Σαββίδη, Δημοσιογράφο

και συντονιστή τον Φίλιο Στάγκο, Γενικό Διευθυντή ΔΕΠΘΕ.

Τρίτη 7 Μαΐου 2019 @ 19:00 | Ολύμπιον
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ομότιμος Καθηγητής Γεωπολιτικής στην Σορβόννη (Paris 1) και ερευνητής στο CNRS (UMR Géographiecités). Ειδικεύεται στην Γεωπολιτική της Ευρώπης, των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου, στην Γεωπολιτική των Διασπορών και στην Χωροταξία. Μετά την αναχώρησή του από την Ελλάδα (1984), κατέλαβε καθηγητικές και ερευνητικές θέσεις στο Παρίσι, στην Βαλτιμόρη, στην Βοστώνη (Έδρα Κωνσταντίνου Καραμανλή, Fletcher) και στο Λονδίνο. Χρημάτισε πρέσβυς της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ (2013-15). Το τελευταίο του βιβλίο στα Ελληνικά είναι: Ποιοί είμαστε. Γεωπολιτική της Ελληνικής ταυτότητας, Κέρκυρα-Economia Publishing, Αθήνα, 2016 και στα Γαλλικά: Qui sont les GrecsUne identité en crise, CNRS Editions, Παρίσι, 2017.

Βραβεία MATAROA 2020-2021

Για δεύτερη φορά, η Πολιτιστική Εταιρεία και η 5η Art – Thessaloniki International Contemporary Art Fair απευθύνουν στους νέους καλλιτέχνες πρόσκληση ενδιαφέροντος για τη συμμετοχή στα MATAROA AWARDS, με στόχο την προώθηση νέων δημιουργών και την ανάδειξή τους στο καλλιτεχνικό δυναμικό της χώρας.

9ο Διεθνές Συμπόσιο Θεσσαλονίκης | ONLINE

Ένας ετήσιος θεσμός που συμβάλει στον προβληματισμό για το μέλλον της ευρύτερης περιοχής σε θέματα γεωπολιτικά, οικονομικά, και δημοσίου ενδιαφέροντος.

e-ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗ ΣΚΗΝΗ #9

Σε πείσμα των καιρών και των πρωτοφανών αντιξοοτήτων τους, το περιοδικό Εντευκτήριο προχωρεί στην 9η διοργάνωση της Λογοτεχνικής Σκηνής διαδικτυακά, σε σύμπραξη και φέτος με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, και σε συνεργασία με την Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φράγκων 6-8
54626 Θεσσαλονίκη
Τ 2310 551754
E info@peebe.gr