fbpx

logo

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗ ΣΚΗΝΗ #12

10, 11 & 12 Νοεμβρίου

10, 11 & 12 ΝΟΕΜ 2023

Στο πλαίσιο της υποστήριξης του περιοδικού Εντευκτήριο, ενός από τα ποιοτικότερα λογοτεχνικά περιοδικά της χώρας, η Πολιτιστική Εταιρεία παρουσιάζει την 12η Λογοτεχνική Σκηνή, που θα πραγματοποιηθεί φέτος στις 10, 11 & 12 Νοεμβρίου 2023.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Για δωδέκατη συνεχή χρονιά, η Θεσσαλονίκη γεμίζει συγγραφείς. Υποδέχεται την πολυπλοκότητα, τις αιχμές, αλλά και την τρυφερότητα της λογοτεχνίας. Στις 10, 11 και 12 Νοεμβρίου πραγματοποιείται, ακόμη μία φορά, το φεστιβάλ Λογοτεχνική Σκηνή, με σημαντικές μάλιστα καινοτομίες.

Η Λογοτεχνική Σκηνή_12 “βγαίνει” από το θέατρο «Άνετον» και “μετακομίζει” στο κέντρο της πόλης. Επί τρεις ημέρες και σε τρία διαφορετικά σημεία, σαράντα επτά καταξιωμένοι αλλά και πολλοί νεότεροι συγγραφείς διαβάζουν έργα τους, συνομιλώντας με περισσότερους από είκοσι έναν ομοτέχνους τους. Ποίηση, πρόζα, non-fiction και όλα τα ενδιάμεσά τους, θα συνυπάρξουν με μουσικούς και performers, που θα πλαισιώσουν τις αναγνώσεις, σε ένα φεστιβάλ με περισσότερους από ογδόντα συντελεστές.

Η πρώτη μέρα (Παρασκευή 10 Νοεμβρίου, 19:30) της Λογοτεχνικής Σκηνής_12 θα γίνει στο Πειραματικό Κέντρο Τεχνών (MOMus), στο Λιμάνι, στις 19.30, εκεί που τον ίδιο καιρό θα χτυπά η καρδιά του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Το Σάββατο, 11 Νοεμβρίου (19:30), η Λογοτεχνική Σκηνή θα μεταφερθεί στο «Μαιευτήριο Comedy Club», Ηρώδου Αττικού 4. Πέρα από τις προγραμματισμένες συμμετοχές, για την ημέρα αυτήν η Λογοτεχνική Σκηνή απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση και σε όποιους / όποιες συγγραφείς επιθυμούν να διαβάσουν και να μοιραστούν το έργο τους, ανεξαρτήτως τού αν έχουν δημοσιεύσει ή όχι. Στόχος, η συνάντησή μας να μεταμορφωθεί στο τέλος σε μια ελεύθερη open-mic βραδιά λογοτεχνίας.

Η φετινή διοργάνωση θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 2 Νοεμβρίου (20:30) στο cafe-bar «To Pikap», Ολύμπου 57. Μετά από μία εισαγωγική performance βασισμένη σε έργα των προσκεκλημένων συγγραφέων, κατεβαίνουμε στο Pikap Kato, συνεχίζοντας με performativ και άλλες αναγνώσεις, και ένα σύντομο μουσικό αφιέρωμα στο τέλος.

Οι συγγραφείς που συμμετέχουν, ως επί το πλείστον με φυσική παρουσία, είναι (με αλφαβητική σειρά): Ντέμη Α., Μαρία Αγγελοπούλου, Γιώργος Αλισάνογλου, Άγγελος Αρόρα, Ανατολή Δουμάκη, Θωμάς Διάφας, Άγγελος Ευθυμιάδης, Ξανθίππη Ζαχοπούλου, Νίκη Ζερβού, Απόστολος Καλουδάς, Ειρήνη Καραγιαννίδου, Στέλλα Λουίζα Κατσαμπή, Ανδρέας Κατσένος, Αντώνης Κίτσιος, Κατερίνα Κοζή, Κώστας Κουτρουμπάκης, Κλείτος Κυριακίδης, Ηλέκτρα Λαζάρ, Μαρία Λάτσαρη, Ευθύμης Λέντζας, Άγγελος Λουκάκος, Θάνος Λουμπρούκος, Γεωργία Μακρογιώργου, Μαρία Μαντζιάρη, Χρήστος Μαρτίνης, Βαλάντης Μάστορας, Άννα Μαχαιροπούλου, Παναγιώτης Μηλιώτης, Αλεξάνδρα Μητσιάλη, Κωνσταντίνα Μπιζέ, Αντωνία Μποτονάκη, Ιφιγένεια Ντούμη, Ευσταθία Π., Πάνος Παπαπαναγιώτου, Μαλαματή Μαρία Πετρίδου, Γωγώ Πονηράκου, Θεόφιλος Πουταχίδης, Μαρίνα Προβατίδου, Κυριάκος Ραμολής, Ελένη Σαμπάνη, Ελευθερία Σιούκα, Μαρία Σφήκα, Δήμητρα Σχαλέκη, Ρία Φελεκίδου, Παναγιώτης Χατζημωϋσιάδης, Μάριος Χατζηπροκοπίου, Σοφία Χατζοπούλου. Συμμετέχουν επίσης οι μουσικοί Αποστόλης Κουτσογιάννης (σύνθεση, πιάνο), Αλέξανδρος Κούστας (τραγούδι), Βασίλης Ζιγκερίδης (κανονάκι)· η ομάδα Norma Dancers (Ειρήνη Θανασούλη, Κέλλυ Δραγάνη, Αναστασία Μπαλτατζίδου, Λετίτσια Ντονάτι, Μιχάλης Πίνος, Μαίρη Τσόγια), καθώς· οι Φλώρα Τσουκαλά και Νατάσα Τσακιρίδου σε μία Flamenco Performance.

Και η φετινή Λογοτεχνική Σκηνή διοργανώνεται σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη της Πολιτιστικής Εταιρείας.

Λίγα λόγια για τη Λογοτεχνική Σκηνή

Η Λογοτεχνική Σκηνή δημιουργήθηκε το 2012 από τον Γιώργο Κορδομενίδη, στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Παρά θίν’ αλός» του Δήμου Καλαμαριάς, και πραγματοποιήθηκε επί τρεις χρονιές (μέχρι το 2014) σε αυτό το οργανωτικό πλαίσιο. Από το 2015, τη διοργάνωση ανέλαβε αυτοτελώς το περιοδικό «Εντευκτήριο» και την υλοποιεί σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Τη γενική διεύθυνση της Λογοτεχνικής Σκηνής έχει ο Γιώργος Κορδομενίδης, υπεύθυνος για όλες τις δράσεις του Εντευκτηρίου (περιοδικό | εκδόσεις | εκδηλώσεις). Το φετινό καλλιτεχνικό πρόγραμμα επιμελήθηκαν οι Άκης Παραφέλας (συντονιστής), Χρήστος Κολτσίδας, Δήμητρα Κουβάτα, Νικόλας Κουτσοδόντης και Μαρία Λάτσαρη.

ΕΝΤΕΥΚΤΗΡΙΟ
Η Πολιτιστική Εταιρεία ανέλαβε το 2020 την ευθύνη της στήριξης του περιοδικού Εντευκτήριο, ενός από τα ποιοτικότερα λογοτεχνικά περιοδικά της χώρας, σύμβολο της πολιτιστικής παρακαταθήκης της πόλης, και κομμάτι της λογοτεχνικής ιστορίας της.

‘Εκθεση & Βραβεία MATAROA | Εικαστικές Τέχνες

Η Πολιτιστική Εταιρεία και η 7η Art Thessaloniki – International Contemporary Art Fair, με στόχο την καλλιτεχνική προώθηση νέων δημιουργών και την ανάδειξή τους στο καλλιτεχνικό δυναμικό της χώρας, διοργανώνουν την τρίτη θεματική έκθεση και αντίστοιχο βραβείο νέων καλλιτεχνών με τίτλο ‘MATAROA’.

Παρουσίαση του λευκώματος «Αιώνια Θεσσαλονίκη»

Η Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος και ο Εκδοτικός Οίκος University Studio Press σας προσκαλούν στην εκδήλωση του φωτογραφικού λευκώματος με τίτλο Αιώνια Θεσσαλονίκη / Eternal Thessaloniki.