ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ
200 χρόνια Ελεύθερης Ελλάδας: 1821-2021
1821. Τομές και συνέχειες
η ιστορικός Μαρία Ευθυμίου αποτιμά την ιστορική επέτειο
Τετάρτη 23 Ιουνίου 2021 | 18:00
Η Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος συμμετέχει στον εορτασμό της συμπλήρωσης 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, οργανώνοντας ένα πλαίσιο συζήτησης τόσο για όσα συνέβησαν την εποχή της Επανάστασης, όσο και για όσα μεσολάβησαν έως σήμερα, με στόχο την αποτίμηση των ιστορικών γεγονότων στην πραγματική τους κλίμακα.
Στο πλαίσιο αυτό, η δεύτερη διαδικτυακή εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 23 Ιουνίου στις 18:00, με τίτλο «1821. Τομές και συνέχειες» και προσκεκλημένη ομιλήτρια την Μαρία Ευθυμίου, Καθηγήτρια Ιστορίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η χαρισματική αφηγήτρια της παγκόσμιας και ελληνικής ιστορίας, μια «ακτιβίστρια της γνώσης» όπως έχει χαρακτηριστεί, θα αναλύσει τις σημαντικές τομές της ιστορίας του Ελληνικού Κράτους από την επανάσταση του 1821, την ίδρυση και τα πρώτα χρόνια πορείας του έως σήμερα, αναδεικνύοντας τις επιτυχίες, τις αποτυχίες του παρελθόντος και τις προκλήσεις του μέλλοντος.
Θα ακολουθήσει συζήτηση και ερωτήματα από το κοινό.
Τη διαδικτυακή αυτή συζήτηση θα συντονίσει ο Δημήτρης Καιρίδης, Βουλευτής και Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά από την ιστοσελίδα της Πολιτιστικής Εταιρείας www.culturalsociety.gr και τη σελίδα στο facebook @PolitistikiEtaireia
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ
Τετάρτη 23.6.2021 | 18:00-19:30
1821. Τομές και συνέχειες.
Μαρία Ευθυμίου
Καθηγήτρια, Τομέας Ιστορίας-Αρχαιολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ
Δημήτρης Καιρίδης | Βουλευτής & Καθηγητής, Πάντειο Πανεπιστήμιο
Μετάδοση: www.culturalsociety.gr | facebook @PolitistikiEtaireia
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΟΜΙΛΗΤΗ
ΜΑΡΙΑ ΕΥΘΥΜΙΟΥ
Γεννήθηκε στη Λάρισα το 1955.
Σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Ολοκλήρωσε τους κύκλους των Μεταπτυχιακών της Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, στο Παρίσι.
Έχει διδαχθεί επτά ξένες γλώσσες.
Από το 1981 ανήκει στο Διδακτικό και Ερευνητικό Προσωπικό του ΕΚΠΑ όπου σήμερα υπηρετεί ως Τακτική Καθηγήτρια. Από τη θέση αυτή έχει διδάξει, επί 40 χρόνια, χιλιάδες φοιτητές και εποπτεύσει εκατοντάδες σεμιναριακές και μεταπτυχιακές εργασίες, καθώς και διδακτορικά.
Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε Επιτροπές Ιστορίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ έχει μετάσχει, ως πανεπιστημιακός, σε δεκάδες ατομικές και ομαδικές εκπαιδευτικές δράσεις σχετικές με τη Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Έχει μετάσχει στο εγχείρημα του Mathesis των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης με επτά ενότητες Ελληνικής και Παγκόσμιας Ιστορίας (mathesis.cup.gr).
Από το 2006 διδάσκει στο ευρύ κοινό δωρεάν, σχεδόν καθημερινά, σε εσπερινή βάση, σε ολόκληρη την Ελλάδα -και σε φυλακές και Κέντρα Απεξάρτησης- κύκλους Παγκόσμιας και Ελληνικής Ιστορίας. Τα μαθήματα αυτά έχουν παρακολουθήσει δεκάδες χιλιάδες άτομα.
Την άνοιξη του 2016, στα πλαίσια συνεργασίας του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, δίδαξε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών έναν κύκλο 19 τρίωρων μαθημάτων Παγκόσμιας Ιστορίας (καταγεγραμμένα στην ηλεκτρονική θέση Blod.gr Mαρία Ευθυμίου).
Έχει συγγράψει και επιμεληθεί έξι βιβλία Ιστορίας, ενώ έχουν δημοσιευθεί περί τα ογδόντα άρθρα και μελέτες της σε περιοδικά Ιστορίας, Πρακτικά Συνεδρίων Ιστορίας, ένθετα Ιστορίας, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ο ημερήσιος και περιοδικός Τύπος έχει, κατά καιρούς, φιλοξενήσει παρεμβάσεις και τοποθετήσεις της περί τα πανεπιστημιακά και κοινωνικά.
Έχει αποδώσει στα ελληνικά ποιήματα της μεγάλης ποιήτριας Raquel Angel –Nagler, σε τέσσερα βιβλία ποίησης που έχουν εκδοθεί από τις εκδόσεις ΣΜΙΛΗ.
Κατά το έτος 2013 τιμήθηκε με το “Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας εις μνήμην Β. Ξανθόπουλου – Στ. Πνευματικού”.
Είναι μητέρα δύο ξεχωριστών ανδρών, του Γιωργή και του Ρήγα Χατζηλάκου, και γιαγιά της Μάγιας, της Έλενας, της Δανάης και της Δάφνης.
Είχε την ευλογία να είναι θυγατέρα δύο ακέραιων ανθρώπων, της Χριστίνας και του Δημήτρη Ευθυμίου, αδελφή ενός αγαπημένου αδελφού, του Πέτρου, μαθήτρια ενός σπουδαίου πανεπιστημιακού δασκάλου και ιστορικού, του Βασ. Βλ. Σφυρόερα.
Τέλος, έχει την τιμή να συγκαταλέγεται στον κύκλο των φίλων δεκάδων ζεστών, ουσιαστικών, αυθεντικών, ταλαντούχων, δημιουργικών, δοτικών και φωτεινών ανθρώπων – φίλων, συγγενών, συνορειβατών, συγκωπηλατών, συγχορευτών, συντραγουδιστών, συνοραματιστών, συνσυζητητών, συναδέλφων.