fbpx

logo

ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΙ ΒΡΑΒΕΙΑ ΝΕΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ

Βραβεία MATAROA | Design

Thessaloniki Design Week | Design & Γαστρονομία | 6-11/06/2023

H Πολιτιστική Εταιρεία, στο πλαίσιο του project MATAROA και σε συνεργασία με το Thessaloniki Design Week 2023, υποστηρίζει νέους δημιουργούς και θεσμοθετεί για πρώτη φορά βραβεία για τo Design.

Μετά από το ανοιχτό κάλεσμα προτάσεων στις θεματικές Σχεδιάζοντας το εστιατόριο του μέλλοντος & Έξυπνα και καινοτόμα food concepts, και τη διαδικασία αξιολόγησης από τις επιτροπές, αναδείχθηκαν ανάμεσα στα κατατεθειμένα portfolio οι πιο αξιόλογες συμμετοχές στις οποίες θα δοθούν τρία βραβεία αξίας 1.500€, 1.000€ και 500€ σε κάθε θεματική.

Α. Σχεδιάζοντας το εστιατόριο του μέλλοντος

Το εστιατόριο είναι το σημείο αναφοράς της γαστρονομίας και το κατεξοχήν κέλυφος παρασκευής και παροχής της τροφής στο ευρύ κοινό. Η έννοια του design στο εστιατόριο αφορά σε κάθε ορατή και αθέατη πλευρά του. Οι next-generation επισκέπτες του εστιατορίου είναι γνώστες της τεχνολογίας, μόνιμα συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο και επιζητούν πλέον τις ψηφιακές εμπειρίες και υπηρεσίες. Πώς ο σχεδιασμός του εστιατορίου ανταποκρίνεται σε αυτές τις αλλαγές και εξελίξεις; Πώς αφουγκράζεται τις μεταμορφώσεις των μελών μιας κοινωνίας και των αναγκών τους;

Β. Έξυπνα και καινοτόμα food concepts

Η τροφή, είτε ως αφηρημένη έννοια είτε ως απτή ουσία που είναι απαραίτητη για τη συντήρηση και ανάπτυξη κάθε έμβιου οργανισμού, είναι συνυφασμένη διαχρονικά με την ανθρώπινη ύπαρξη και πορεία. Συνδέεται άμεσα με πολιτισμικά στοιχεία, με την ταυτότητα, τη μνήμη, την ιστορία, την κοινωνική δομή. Με τη σειρά του, ο κύκλος ζωής της τροφής είναι τεράστιος. Περιλαμβάνει πολλά και σύνθετα στάδια, διεργασίες και διαδικασίες, συνδέεται άμεσα ή έμμεσα με ένα ευρύ φάσμα -επαγγελματικών, κοινωνικών, οικονομικών, παραγωγικών- δραστηριοτήτων. Σε αυτό το ταξίδι της τροφής είναι πάντα επίκαιρη η ανάγκη για τη δημιουργία αντικειμένων, προϊόντων, υπηρεσιών, λύσεων, συστημάτων, υποδομών, χώρων, εφαρμογών, με βασικά χαρακτηριστικά τη λειτουργικότητα, την ευχρηστία, την αποτελεσματικότητα, την αισθητική και τεχνική αρτιότητα, την ελκυστικότητα, την πρωτοτυπία και τη βιωσιμότητα.

ΑΠΟΝΟΜΗ ΒΡΑΒΕΙΩΝ

Η απονομή των βραβείων θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 09 Ιουνίου και ώρα 20.30 στην Αποθήκη Δ’ στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης.

ΕΚΘΕΣΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ

Εκτός από τις προτάσεις των νικητών, τα πρώτα 10 έργα της κάθε κατηγορίας θα παρουσιαστούν σε ειδική θεματική έκθεση καθ’ όλη τη διάρκεια της διοργάνωσης του Thessaloniki Design Week (6-11 Ιουνίου) στο φουαγιέ της Αποθήκης Δ.

Οι βραβευμένοι καλλιτέχνες θα έχουν επίσης τη δυνατότητα να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους και μέσω της ιστοσελίδας της Πολιτιστικής Εταιρείας  www.culturalsociety.gr, ενώ η θεματική έκδοση MATAROA θα φιλοξενήσει ειδικό αφιέρωμα για τους πρώτους βραβευθέντες στην έντυπη και ηλεκτρονική μορφή www.mataroa.gr.

Περισσότερες πληροφορίες πληροφορίες για την πρόσκληση, τις επιτροπές και τη διαδικασία δείτε ΕΔΩ.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Το project MATAROA είναι μια πλατφόρμα για τους Έλληνες καλλιτέχνες και τον σύγχρονο πολιτισμό στην Ελλάδα. Μια πρωτοβουλία της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος που στόχο έχει την προώθηση της σύγχρονης ελληνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας και πολιτιστικής δραστηριότητας. Το project MATAROA έχει τρεις βασικούς πυλώνες: την έντυπη έκδοση, την ιστοσελίδα και τα ομώνυμα βραβεία νέων καλλιτεχνών.

Το Thessaloniki Design Week (6-11 Ιουνίου) επιστρέφει φέτος με κεντρική του θεματική τις ποικίλες εκφάνσεις του design που υπηρετούν τη γαστρονομία, με αφορμή την ένταξη της  Θεσσαλονίκης στο Παγκόσμιο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων της UNESCO στο δημιουργικό πεδίο της γαστρονομίας (2021). Με μια σειρά δράσεων, εκδηλώσεων, διαγωνισμών, εκθέσεων, ομιλιών, παρουσιάσεων, ξεναγήσεων, εργαστηρίων και B2B συναντήσεων, το TDW2023 αποτελεί μια γιορτή, όπου η δημιουργικότητα συναντά την παράδοση, το παρόν και το μέλλον του φαγητού, της μαγειρικής, της εστίασης                                                                        και,γενικότερα, ολόκληρου του κύκλου ζωής της τροφής.

ψηφιακη εκδοση

ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΚΔΟΣΗ
Επισκεφθείτε την ψηφιακή βιβλιοθήκη και «ξεφυλλίστε» online την έκδοση του MATAROA.

MATAROA

MATAROA PORTAL
Περιηγηθείτε στην ιστοσελίδα του MATAROA και ανακαλύψτε Έλληνες καλλιτέχνες και το έργο τους.