Τέσσερις νέοι δημιουργοί απέκτησαν τη σφραγίδα MATAROA στα καλλιτεχνικά τους διαβατήρια: οι ταλαντούχοι καλλιτέχνες  ξεχώρισαν για το έργο τους ανάμεσα σε 110 συνολικά συμμετέχοντες και απέσπασαν τα βραβεία της φετινής, πρώτης απονομής των βραβείων MATAROA, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 4ης Art Thessaloniki.

Οι καλλιτέχνες που βραβεύτηκαν είναι οι:

1ο βραβείο: Ιωάννης Γαγρίνας

Τιμητική διάκριση: Βασίλης Αλεξάνδρου

Τιμητική διάκριση: Χριστίνα Κυριάκου / Νίκος Καζόγλου (εξ ημισείας)

Τα  βραβεία MATAROA είναι μία πρωτοβουλία της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος σε συνεργασία με την 4η Art Thessaloniki International Contemporary Art Fai. Ξεκίνησαν τη διαδρομή τους με στόχο να αναδειχτούν σε έναν νέο, δυναμικό πολιτιστικό θεσμό, που θα συμβάλλει στην προώθηση εντός και εκτός συνόρων της σύγχρονης ελληνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας μέσα από την ανάδειξη νέων δημιουργών ηλικίας έως 33 ετών,  από το δυναμικό της χώρας.

Παράλληλα στην 4η Art Thessaloniki διοργανώθηκε και η πρώτη έκθεση MATAROA στην οποία παρουσίασαν τα έργα τους 10 νέοι καλλιτέχνες από τους συνολικά 110 που αξιολογήθηκαν μέσα από διαδικασία ανοιχτής πρόσκλησης/υποβολής portfolio από ειδική επιτροπή.

Με την ευκαιρία των βραβεύσεων μιλήσαμε με τους φετινούς νικητές για την τέχνη, την έμπνευσή τους και τη σημασία του βραβείου MATAROA για το έργο τους.

Ιωάννης Γαγρίνας

Ιωάννης ΓαγρίναςΓεννήθηκε στην Χίο το 1992.  Είναι φοιτητής στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ., στο 2ο  Εργαστήριο Ζωγραφικής. Αποφοίτησε  από το τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Α.Π.Θ.

Ο ίδιος χαρακτηρίζει την τέχνη αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του. Όπως λέει, «δεν περνάει μέρα που να μην δημιουργήσω κάτι, το παραμικρό. Ήταν πάντα ένα παράθυρο στον δικό μου μικρόκοσμο, έναν χώρο προσωπικό όπου το βίωμα μετατρέπεται σε ιδέα, συλλογισμούς, χειρωναξία και εντέλει δημιουργία. Ασχολούμαι με την τέχνη γιατί είναι κομμάτι του εαυτού μου, είναι συστατικό μου, με χαρακτηρίζει και με καθορίζει».

Δεν κατάγεται από την Θεσσαλονίκη αλλά ζει και εργάζεται εδώ, γι’ αυτό θεωρεί την πόλη δεύτερη πατρίδα του. «Εδώ άρχισε να διαμορφώνεται η ενήλικη ζωή μου. Είναι η πόλη που υπήρξε το σκηνικό σε κάποιες από τις πιο πολύτιμες στιγμές μου, προσωπικά και επαγγελματικά. Η ιστορικότητα και ο χαρακτήρας της, η επαφή με τα μνημεία και την πολιτιστική κληρονομιά, διέγειραν το ενδιαφέρον μου για την λαϊκή παράδοση και την ιστορία το τόπου μου, πράγμα που επηρέασε τόσο τη δική μου διαμόρφωση, όσο και της δουλειάς μου».

Θεωρεί ότι η συμμετοχή στα βραβεία MATAROA ήταν μια ευκαιρία για την προώθηση της καλλιτεχνικής του δραστηριότητας. «Πέρα από το ενδιαφέρον για το βραβείο καθαυτό, στα ζητούμενά μου ήταν και η συνομιλία με άλλους καλλιτέχνες. Το βραβείο MATAROA, πέραν του ότι ανταμείβει τους κόπους μου, είναι μια αφορμή για περισσότερη δουλειά και ελπίδα για το μέλλον», τονίζει.

Βασίλης Αλεξάνδρου

Βασίλης ΑλεξάνδρουΓεννήθηκε το 1990 στη Θεσσαλονίκη, όπου ζει και εργάζεται. Το 2014 αποφοίτησε με άριστα από τη Σχολή Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. Το 2019 ολοκλήρωσε με άριστα μεταπτυχιακό με τίτλο «Οπτικοακουστικές Τέχνες στην Ψηφιακή Εποχή», στο οποίο του δόθηκε η πρώτη υποτροφία του ΠΜΣ, στο τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιόνιου Πανεπιστήμιου. Στο ενεργητικό του καταγράφονται μια μόνιμη εικαστική παρέμβαση σε δημόσιο χώρο «Με αφορμή το καμένο πιάνο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας» (2015), τέσσερις ατομικές εκθέσεις και πάνω από πενήντα ομαδικές.

«Με την τέχνη ασχολείσαι είτε για να προωθήσεις κοινωνικά ζητήματα, να εκφράσεις τα πιστεύω σου είτε για να ξύσεις την πλάτη σου», τονίζει ο 29χρονος καλλιτέχνης, που το 2017 εκπροσώπησε την Ελλάδα στην Mediterranea – 18 Young Artists Biennale “Home” (Εθνική Πινακοθήκη στα Τίρανα, Αλβανία) και το 2019 στην “Dimensions of Publicness“ – 24th Gabrovo Biennial of Humour and Satire in Art (Βουλγαρία).

Η γενέτειρα πόλη του είναι και το επίκεντρο της δραστηριότητάς του, αφού, όπως λέει, «στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται το εργαστήριό μου και εδώ έχω όλα όσα μου χρειάζονται για να ασχολούμαι με το καλλιτεχνικό μου έργο».

Στέκεται ιδιαίτερα στη σπουδαιότητα των βραβείων MATAROA για την ενθάρρυνση της δουλειάς των νέων καλλιτεχνών. «Βραβεία όπως αυτό σου δίνουν ώθηση για να προχωρήσεις. Κι επιπλέον θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι τα βραβεία MATAROA δίνονται στη Θεσσαλονίκη», τονίζει.

Νίκος Καζόγλου

Νίκος Καζόγλου

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1994. Αποφοίτησε το 2019 από την Σχολή Καλών Τεχνών του Α..Π.Θ. στο Τμήμα εικαστικών και εφαρμοσμένων τεχνών με καθηγητές τους Γ. Τσάρα και Α. Κατσιλάκη. «Ασχολήθηκα με την τέχνη επειδή λειτουργεί ως μέσο κάθαρσης και εξάγνισης των προβλημάτων μου», λέει. «Mέσα από την τέχνη o άνθρωπος θεραπεύει με κάποιο τρόπο τον εαυτό του και εισέρχεται σε ένα κόσμο εντελώς δικό του, ανεπηρέαστος από εξωτερικές παρεμβολές. Έτσι και εγώ σε προσωπικό επίπεδο διάλεξα την τέχνη για να με απασχολεί από την καθημερινότητα».

Για τον 25χρονο καλλιτέχνη, η Θεσσαλονίκη είναι, όπως εξηγεί, τόπος έμπνευσης. «Έχω τις καλύτερες αναμνήσεις από αυτό το μέρος, οι οποίες έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην δουλειά μου και στον τρόπο σκέψης μου. Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη με χαρακτήρα και βοηθάει την τέχνη να ανθίσει», αναφέρει.

Δεν κρύβει την ικανοποίησή του για τη βράβευσή του. «Είδα το βραβείο MATAROA ως μία ευκαιρία να παρουσιάσω την δουλειά μου στο ευρύ κοινό και να κάνω πιο εμφανές το πρόσωπο μου στον χώρο. Μας έδωσε την πολυτέλεια να συμμετάσχουμε σε μια μεγάλη art fair οπως η Art Thessaloniki και να παρευρεθούμε ανάμεσα σε μεγάλα ονόματα του εικαστικού χώρου», τονίζει.

Χριστίνα Κυριάκου

Χριστίνα Κυριάκου

Γεννήθηκε το 1996 στη Λευκωσία. Είναι απόφοιτη του τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. στο Δ΄ Eργαστήριο Zωγραφικής με διδάσκοντες τους Γιάννη Φωκά και Βαγγέλη Πλοιαρίδη.

«Ασχολούμαι με την τέχνη επειδή με αυτό τον τρόπο μπορώ να εκφράσω τους προβληματισμούς μου και να αποτυπώσω στον καμβά τα συναισθήματα μου τα οποία θέλω να μεταδώσω στον θεατή παρατηρώντας τα έργα μου. Είναι ένας τρόπος να δείξω την δική μου αντίληψη για την ζωή αποτυπώνοντας την με ένα σουρεαλιστικό τρόπο μέσα από τις φανταστικές συνθέσεις μου», παρατηρεί.

Η Θεσσαλονίκη αφήνει το αποτύπωμά της στη δουλειά της 23χρονης ζωγράφου. Όπως λέει, «η πόλη αυτή με βοήθησε να εξελίξω τη ζωγραφική και την προσωπικότητα μου μέσα από εμπειρίες και γνωριμίες με καινούργιους ανθρώπους. Η ζωγραφική μου παλέτα έχει επηρεαστεί από τα όμορφα τοπία της και τα μαγικά ηλιοβασιλέματα της».

Όσο για το βραβείο MATAROA ήταν για την ίδια «μία επιβράβευση και αναγνώριση από τον κόσμο γι’ αυτό που κάνω και τον τρόπο που αντιλαμβάνομαι τα γεγονότα. Αυτό μου δίνει ώθηση να συνεχίσω με πάθος και όρεξη να ζωγραφίζω σε ένα κόσμο δύσκολο στην εποχή μας να εκφραστείς ελεύθερα, και να κυνηγήσεις τα όνειρα σου».