fbpx

logo

MATAROA AWARDS

Βραβείο νέων καλλιτεχνών MATAROA 2021

η ελπίδα της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας στην εποχή της πανδημίας

Συνεχίζοντας τον θεσμό που ξεκίνησε το 2019 με στόχο την ανάδειξη του έργου νέων δημιουργών, η Πολιτιστική Εταιρεία και η Art-Thessaloniki International Contemporary Art Fair, απονέμουν και φέτος το βραβείο MATARΟΑ και παρουσιάζουν το έργο 10 επιλεγμένων δημιουργών σε ειδική θεματική έκθεση. Η πρωτοβουλία αυτή παρουσιάζεται από τις 25 έως τις 28 Νοεμβρίου στο πλαίσιο της 5ης Art Thessaloniki Fair (περίπτερο 10, ΔΕΘ-HELEXPO) και φιλοδοξεί να τοποθετήσει τους νέους καλλιτέχνες στο επίκεντρο του δημιουργικού δυναμικού της χώρας.
Έπειτα από ανοιχτή διαδικασία πρόσκλησης νέων καλλιτεχνών ηλικίας έως 33 ετών, και την υποβολή περισσότερων από 120 portfolio, η ειδική επιτροπή του βραβείου επέλεξε 10 νέους καλλιτέχνες προκειμένου να παρουσιάσουν τα έργα τους σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο.
ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΕΚΘΕΣΗΣ

Incarnato Paolo, Aναστασίου Ιωάννης, Αντωνοπούλου Έλενα, Γεροντίδης Γιώργος, Μάιπα
Ηλέκτρα, Μαυροκεφάλου Άλκηστις, Μπάλας Φώτης, Παπαγεωργίου Αλέγια, Παυλίδης-
Ελαμίν Κωσταντίνος, Χαραλαμπίδης Πρόδρομος

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

Θούλη Μισιρλόγλου, Αναπλ. Διευθύντρια MOMus, Πειραματικό κέντρο τέχνης
Δημήτρης Ξόνογλου, Εικαστικός
Σάνια Παπά, Δρ. Ιστ. Τέχνης, Λέκτορας Τμήματος Εικαστικών & Εφαρμοσμένων Τεχνών ΑΠΘ
Ξενής Σαχίνης, Καθηγητής Τμήματος Εικαστικών & Εφαρμοσμένων Τεχνών ΑΠΘ
Γιώργος Σκαμπαρδώνης, Σύμβουλος Έκδοσης MATAROA

Το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να καταθέσει την προτίμησή του σε έναν από τους παρουσιαζόμενους καλλιτέχνες, ψηφίζοντάς είτε επί τόπου στον χώρο της έκθεσης, είτε διαδικτυακά μέσα από την ιστοσελίδα της Πολιτιστικής Εταιρείας (βρείτε το link εδώ).

Μετά την τελική αξιολόγηση της επιτροπής και την καταμέτρηση της ψηφοφορίας του κοινού, θα γίνει η επίσημη ανακοίνωση των βραβείων σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 27 Νοεμβρίου στις 18.00, στην 5η Art-Thessaloniki International Contemporary Art Fair.

Το βραβείο περιλαμβάνει χρηματική αμοιβή ύψους 1.500 ευρώ, καθώς και δυο τιμητικές
διακρίσεις ύψους 700 ευρώ/καθεμία. Επιπλέον, οι 10 επιλεγμένοι καλλιτέχνες θα
παρουσιαστούν στις ιστοσελίδες της Art Thessaloniki International Contemporary Art
Fair,
www.art-thessaloniki.gr και της Πολιτιστικής Εταιρείας www.culturalsociety.gr, ενώ η
θεματική έκδοση MATAROA θα φιλοξενήσει ειδικό αφιέρωμα για τον πρώτο βραβευθέντα
στην έντυπη και ηλεκτρονική μορφή
www.mataroa.gr.

MATAROA AWARDS 2021

MATAROA Project-logoΤο project MATAROA είναι μια πλατφόρμα για τους Έλληνες καλλιτέχνες και τον σύγχρονο πολιτισμό στην Ελλάδα. Μια πρωτοβουλία της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος που στόχο έχει την προώθηση της σύγχρονης ελληνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας και πολιτιστικής δραστηριότητας. Το project MATAROA έχει τρεις βασικούς πυλώνες: την έντυπη έκδοση, την ιστοσελίδα και τα ομώνυμα βραβεία νέων καλλιτεχνών.

Η Art Thessaloniki International Contemporary Art Fair έχει καθιερωθεί ως το σημαντικότερο καλλιτεχνικό γεγονός στο νότιο-ανατολικό άκρο της Ευρώπης, που εκτός από την εμπορική της διάσταση, με την παρουσίαση σημαντικών γκαλερί από την Ελλάδα και το εξωτερικό, μεγάλο μέρος της είναι αφιερωμένο στον πολιτισμό με εκθέσεις και projects υψηλού κύρους. Υλοποιείται από τον Παντελή Τσάτση Ιδρυτή και Καλλιτεχνικό της Διευθυντή σε συνεργασία με την ΔΕΘ-HELEXPO.

Ο ετήσιος θεσμός της Art Thessaloniki, έπειτα από έναν χρόνο παύσης επανέρχεται δυναμικά ενισχύοντας την καλλιτεχνική κινητικότητα, με τη συμμετοχή 30 γκαλερί από την Ελλάδα και το εξωτερικό, την έκθεση 600-800 έργων ζωγραφικής, γλυπτικής και εγκαταστάσεων, και τη διενέργεια 15 παράλληλων projects. Σημείο αναφοράς στη φετινή έκθεση είναι το αφιέρωμα για την Ελληνική επανάσταση 1821-2021, με έργα των A. Friedel, P.V. Hess, K.V. Krazeisen, και σπάνιο αρχειακό υλικό από εφημερίδες και επιστολές της περιόδου. Μια πρωτότυπη εγκατάσταση θα παρουσιάσει το Εθνογραφικό Κέντρο Γιώργου Μελίκη, βασισμένη στο έργο του Κ .Π. Καβάφη, με τίτλο “Θυμήσου Σώμα…τα κρεβάτια όπου πλάγιαζες”. Η Λίνα Τόνια, βραβευμένη συνθέτρια, θα διανθίσει τα εγκαίνια της έκθεσης με τον μοναδικό της ήχο παρουσιάζοντας νέες συνθέσεις, ενώ η Performance χοροθεάτρου σε σκηνοθεσία Μαριάνθης Ψωματάκη, θα σμιλεύσει ένα τοπίο συναισθημάτων μέσα από το πάντρεμα του χορού, του θεάτρου, της μουσικής και των εικαστικών. Ευτυχής συγκυρία, το γεγονός πως παράλληλα με την Art Thessaloniki, θα λειτουργεί η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου στα υπόλοιπα περίπτερα της ΔΕΘ-HELEXPO.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΟΡΓAΝΩΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ COVID-19:
https://art-thessaloniki.helexpo.gr/el

MATAROA AWARDS

ΒΡΑΒΕΙΑ MATAROA 2020-21
Πρόσκληση ενδιαφέροντος συμμετοχής στα MATAROA AWARDS.

GAGRINAS

ΒΡΑΒΕΙΑ MATAROA 2019
Τέσσερις νέοι δημιουργοί απέκτησαν τη σφραγίδα MATAROA στα καλλιτεχνικά τους διαβατήρια.

MATAROA LOGO

MATAROA PORTAL
Περιηγηθείτε στην ιστοσελίδα του MATAROA και ανακαλύψτε Έλληνες καλλιτέχνες και το έργο τους.