Περισσότεροι από 100 νέοι και νέες ανταποκρίθηκαν στο δεύτερο κάλεσμα της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος και της Art Thessaloniki – International Contemporary Art Fair για τη συμμετοχή τους τόσο στην έκθεση όσο και στον διαγωνισμό των βραβείων MATAROA.

Η πενταμελής επιτροπή κλήθηκε να επιλέξει ανάμεσα σε έργα 120 νέων καλλιτεχνών, δίνοντάς τους το «εισιτήριο» για την «επιβίβασή» τους στο καράβι του MATAROA, ώστε στη συνέχεια να ανοίξουν οι ίδιοι τα δικά τους πανιά. Η επιλογή ανάμεσα σε έργα με ματιά φρέσκια, διεισδυτική, τολμηρή και ανατρεπτική, με διαφορετικές τεχνικές και θεωρήσεις, ήταν δύσκολη, αλλά συνάμα απαραίτητη. Τα έργα των δέκα καλλιτεχνών που αναδείχτηκαν συμμετείχαν στην 5η διοργάνωση της Art Thessaloniki, η οποία πραγματοποιήθηκε από τις 25 έως τις 28 Νοεμβρίου 2021, στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Οι δέκα καλλιτέχνες διαγωνίστηκαν και για το βραβείο νέων καλλιτεχνών που θεσπίστηκε το 2019 (λόγω πανδημίας η έκθεση και η βράβευση δεν πραγματοποιήθηκαν το 2020) για τη διοργάνωση της International Contemporary Art Fair. Ο Ιωάννης Αναστασίου απέσπασε το 1ο βραβείο, που συνοδευόταν από χρηματικό έπαθλο 1.500 ευρώ, ενώ οι Γιώργος Γεροντίδης και Άλκηστις Μαυροκεφάλου έλαβαν τιμητικές διακρίσεις, οι οποίες συνοδεύονταν αμφότερες από χρηματικό έπαθλο 700 ευρώ.

Η θεματική έκθεση και το αντίστοιχο βραβείο έχουν ως στόχο την καλλιτεχνική προώθηση νέων δημιουργών, ηλικίας μέχρι 33 χρόνων, και την ανάδειξή τους στο καλλιτεχνικό δυναμικό της χώρας. Η δράση αποτελεί έναν από τους τρείς πυλώνες του project MATAROA της Πολιτιστικής Εταιρείας, παράλληλα με την ομώνυμη έντυπη ετήσια έκδοση και τη διαδικτυακή πύλη, που ως κοινό στόχο έχουν την προώθηση, εντός και εκτός των συνόρων, της σύγχρονης ελληνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας και πολιτιστικής δράσης.

Οι καλλιτέχνες επιλέχθηκαν μέσα από διαδικασία ανοιχτής πρόσκλησης/υποβολής portfolio και το έργο τους παρουσιάστηκε σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο έκθεσης στο πλαίσιο της 5ης Art Thessaloniki Fair, στις ιστοσελίδες της Art Thessaloniki International Contemporary Art Fair www.art-thessaloniki.gr και της Πολιτιστικής Εταιρείας www.culturalsociety.gr.