fbpx

logo

ANOIXTH ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Βραβεία MATAROA | Design

Thessaloniki Design Week | Design & Γαστρονομία | 6-11/06/2023

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Η Πολιτιστική Εταιρεία στο πλαίσιο του καινοτόμου project MATAROA, διευρύνει τους θεματικούς ορίζοντες και την υποστήριξη νέων δημιουργών, και θεσμοθετεί σε συνεργασία με το Thessaloniki Design Week (ThessDW2023) νέα βραβεία για το design.

Στο πλαίσιο του ThessDW 2023, που θέτει στο επίκεντρο τη σχέση του design με τη γαστρονομία, και σε συνεργασία με την Πολιτιστική Εταιρεία (www.culturalsociety.gr) στο πλαίσιο των MATAROA AWARDS (www.mataroa.gr) απευθύνεται ανοιχτή πρόσκληση στην παγκόσμια κοινότητα των σχεδιαστών και των δημιουργών, ανεξάρτητα από το επάγγελμα ή την εξειδίκευσή τους, να καταθέσουν τις ιδέες τους. Αυτές μπορεί να αποτελούν είτε εφαρμοσμένα είτε μη εφαρμοσμένα έργα, αλλά θα πρέπει να επικεντρώνονται στις δύο παρακάτω θεματικές ενότητες:

Α. Σχεδιάζοντας το εστιατόριο του μέλλοντος

Το εστιατόριο είναι το σημείο αναφοράς της γαστρονομίας και το κατεξοχήν κέλυφος παρασκευής και παροχής της τροφής στο ευρύ κοινό. Η έννοια του design στο εστιατόριο αφορά σε κάθε ορατή και αθέατη πλευρά του: από την επιλογή των πρώτων υλών και τη σύνθεση του μενού έως το σερβίρισμα του φαγητού και την απόρριψή του σε δεύτερο χρόνο, από την αρχιτεκτονική του κτηρίου και τη διαμόρφωση των εσωτερικών του χώρων μέχρι την επίπλωση, τον φωτισμό, τα σκεύη, τη διακόσμηση του τραπεζιού και του πιάτου, την ενδυμασία και την εκπαίδευση του προσωπικού, από την οπτική ταυτότητα και επικοινωνία της επιχείρησης που λειτουργεί το εστιατόριο μέχρι τον τρόπο που ο πελάτης βιώνει και απολαμβάνει τη γαστρονομική εμπειρία.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

Θανάσης Γεωργίου / Art Director, MATAROA Project
Αναστάσιος Τέλλιος / Kαθηγητής Αρχιτεκτονικής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Ισμήνη Τορνιβούκα / Director of Operations, Tor Hotel Group

Β. Έξυπνα και καινοτόμα food concepts

Η τροφή, είτε ως αφηρημένη έννοια είτε ως απτή ουσία που είναι απαραίτητη για τη συντήρηση και ανάπτυξη κάθε έμβιου οργανισμού, είναι συνυφασμένη διαχρονικά με την ανθρώπινη ύπαρξη και πορεία. Συνδέεται άμεσα με πολιτισμικά στοιχεία, με την ταυτότητα, τη μνήμη, την ιστορία, την κοινωνική δομή. Σχετίζεται άρρηκτα με καίρια ζητήματα, προβλήματα ή προκλήσεις που απασχολούν τις οργανωμένες κοινωνίες, όπως είναι η επισιτιστική κρίση, η αλόγιστη εκμετάλλευση φυσικών πόρων για την παραγωγή και διανομή της τροφής, η απώλεια και σπατάλη τροφίμων σε ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα. Περιέχει συμβολισμούς και μηνύματα, κινητοποιεί τις αισθήσεις, δημιουργεί συναισθήματα.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

Αντώνης Βεζύρογλου / Ιδρυτής & Γενικός Διευθυντής ‘Απ’ τα Περιβόλια του Βεζύρογλου’
Ειρήνη Ρηγοπούλου / Καθηγήτρια Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Πανεπιστημίου Αιγαίου
Σίμος Σαλτιέλ / Creative Director & Photographer, Red Creative

*Επισημαίνεται ότι δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στους τομείς και στα είδη του design, που θα χαρακτηρίζουν τις προτάσεις. Συνεπώς, τα υποβαλλόμενα έργα μπορεί να αφορούν σε σχεδιασμό κτηρίων, εσωτερικών ή εξωτερικών χώρων, υποδομών, χρηστικών αντικειμένων, ταυτότητας, προϊόντων, υπηρεσιών, συστημάτων, εφαρμογών και άλλων λύσεων, σε φυσική ή σε ψηφιακή μορφή.

Οι επιτροπές θα αναδείξουν, ανάμεσα στα κατατεθειμένα portfolio τις πιο αξιόλογες συμμετοχές αποδίδοντας τρία βραβεία αξίας 1.500€, 1.000€ και 500€ σε κάθε θεματική. Επιπλέον, οι βραβευμένοι καλλιτέχνες θα έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν τις προτάσεις στους στο πλαίσιο της διοργάνωσης, κατά την απονομή των βραβείων, αλλά και μέσω της ιστοσελίδας της Πολιτιστικής Εταιρείας  www.culturalsociety.gr, ενώ η θεματική έκδοση MATAROA θα φιλοξενήσει ειδικό αφιέρωμα για τον πρώτο βραβευθέντα στην έντυπη και ηλεκτρονική μορφή www.mataroa.gr.

*Η προθεσμία υποβολής των προτάσεων, λήγει στις 30 Απριλίου 2023.

Περισσότερες πληροφορίες για τη διαδικασία υποβολής, την αξιολόγηση των προτάσεων, τις δυνατότητες παρουσίασης και τους όρου συμμετοχής, μπορεί κανείς να βρει ΕΔΩ.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Το project MATAROA είναι μια πλατφόρμα για τους Έλληνες καλλιτέχνες και τον σύγχρονο πολιτισμό στην Ελλάδα. Μια πρωτοβουλία της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος που στόχο έχει την προώθηση της σύγχρονης ελληνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας και πολιτιστικής δραστηριότητας. Το project MATAROA έχει τρεις βασικούς πυλώνες: την έντυπη έκδοση, την ιστοσελίδα και τα ομώνυμα βραβεία νέων καλλιτεχνών.

Το Thessaloniki Design Week (6-11 Ιουνίου) επιστρέφει φέτος με κεντρική του θεματική τις ποικίλες εκφάνσεις του design που υπηρετούν τη γαστρονομία, με αφορμή την ένταξη της  Θεσσαλονίκης στο Παγκόσμιο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων της UNESCO στο δημιουργικό πεδίο της γαστρονομίας (2021). Με μια σειρά δράσεων, εκδηλώσεων, διαγωνισμών, εκθέσεων, ομιλιών, παρουσιάσεων, ξεναγήσεων, εργαστηρίων και B2B συναντήσεων, το TDW2023 αποτελεί μια γιορτή, όπου η δημιουργικότητα συναντά την παράδοση, το παρόν και το μέλλον του φαγητού, της μαγειρικής, της εστίασης                                                                        και,γενικότερα, ολόκληρου του κύκλου ζωής της τροφής.

ψηφιακη εκδοση

ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΚΔΟΣΗ
Επισκεφθείτε την ψηφιακή βιβλιοθήκη και «ξεφυλλίστε» online την έκδοση του MATAROA.

MATAROA

MATAROA PORTAL
Περιηγηθείτε στην ιστοσελίδα του MATAROA και ανακαλύψτε Έλληνες καλλιτέχνες και το έργο τους.