fbpx

logo

Το ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΩΝ ΠΟΛΙΣ είναι μια τριμηνιαία πολιτιστική έκδοση για την Ιστορία, την Τέχνη, τα Γράμματα και τον Πολιτισμό της καθημερινότητας.

ΤΕΥΧΟΣ

50

Ημερομηνία έκδοσης:
Δεκέμβριος 2014

Γλώσσα: Ελληνικά
Σελίδες: 112
Σχήμα/Διαστάσεις: 21×48
Τεύχος: 50
ISSN: 1108-5452
Τιμή: € 8.00

Έργο εξωφύλλου
Θάλεια Γκατζούλη, «Inwardness» Slide projection, 2014

50 COVER

EDITORIAL
του Γιώργου Σκαμπαρδώνη
Δημοσιογράφου – συγγραφέα

Η έφηβη Θεσσαλονικέων Πόλις-ρωγμή στο μέλλον

Δεκαπέντε συναπτά χρόνια για ένα περιοδικό σημαίνουν ήδη μακροημέρευση.

Αλλά εξυπακούουν και το ότι η διαρκής αναζήτηση, η αγωνία για σταθερή βελτίωση της ποιότητας, η σοβαρή και όλο και πιο ουσιώδης συνομιλία με τους αναγνώστες, έχουν βρει ανταπόκριση. Το Θεσσαλονικέων Πόλις κλείνει —χωρίς να το συνειδητοποιήσουμε σχεδόν— τρεις πενταετίες, μεγαλώνοντας διακριτικά και θαυμαστά, σαν τα παιδιά. Με αυτή την έννοια, βρίσκεται στην πιο γλυκιά εφηβεία του. Αυτό σημαίνει ταυτόχρονα πως παρουσιάζει όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τους Θεσσαλονικείς (και όχι μόνον), πιο πλατιά αποδοχή, αλλά αποτελεί και βαθύτερη πρόκληση κι ευθύνη γι’ αυτούς που το ποιούν, που το εκδίδουν, το συντάσσουν και το διαβάζουν. Το άγχος δεν σταματάει ποτέ, αλλά αντιρροπείται απ’ τον ενθουσιασμό και τον ασίγαστο έρωτα γι’ αυτήν τη μοναδική πόλη. Η εργασία για κάθε νέο τεύχος είναι καύση καρδίας και πάθος αναζήτησης.

Απόλαυση των εμποδίων. Οραματισμός για παλλόμενες σελίδες, ανάλογες της μαγείας του παλίμψηστου της Θεσσαλονίκης, και των αέναών της μεταλλάξεων. Ιχνηλασία της μικρο- ιστορίας και της Ιστορίας, αλλά και φροντίδα αποτύπωσης των νεότερων χρόνων και του σήμερα. Καταγραφή του σύγχρονου παλμού, ανάδειξη των νέων δημιουργών, των καινούργιων δρόμων της Σκέψης και της Τέχνης. Αυτή η σταθερή, απροκατάληπτη και ατελεύτητη συνομιλία του παλαιότερου και του μελλοντικού είναι ο άξονας του περιοδικού. Μια κυμαινόμενη, δυναμική, εξελισσόμενη ολότητα, ανοιχτή προς το επέκεινα, που βοηθά στην ιστορική αυτοσυνείδηση αλλά και διανοίγει μονοπάτια προς το αντιπέραν. Προς το επερχόμενο. Χωρίς εμμονές, αλλά με ευρυχωρία, συγκατάβαση, μειλιχιότητα και τόλμη.

Το Θεσσαλονικέων Πόλις είναι ένα περιοδικό, αλλά όχι μόνον. Είναι και ένα μαγνητικό πεδίο συναντήσεων, ανταλλαγής ιδεών, αλληλο-έμπνευσης και διαρκούς σύσκεψης. Αυτό το προνόμιο θα διευρυνθεί με τη δημιουργία ιστοσελίδας, μέσω της οποίας ο καθείς θα μπορεί να έχει εύκολη πρόσβαση και να λαμβάνει μέρος στη συζήτηση, στην αναζήτηση, να προσφέρει τις δικές του ιδέες, τις δικές του συλλήψεις, αντιρρήσεις και προτάσεις. Που σημαίνει γονιμότητα, φρεσκάδα μέσα στη σοβαρότητα, ίσως και πολύ, άγνωστο υλικό που θα είχαν κάποιοι αναγνώστες να προσφέρουν, ως πληροφορία και ως γνώση, απαρχή νέων συζητήσεων και ανταλλαγών. Ανοίγει ο κύκλος με τη διάδραση, τη συμμετοχή, απ’ τις οποίες πάντα προκύπτει μια νέα έλλαμψη, συμβολή στη διαρκή ανανέωση, στον ερεθισμό του ενδιαφέροντος και σε νέες διατυπώσεις και πολλαπλές συνέργειες.

Μέσα στο διαρκές άνοιγμα του διαβήτη, όλα μαζί θα αποτελούν συνομιλούντες, ενεργούς πυρήνες μιας βαθύτερης αυτο-συναίσθησης της πόλης και όσων ενδιαφέρονται γι’ αυτήν, όχι μόνο ως δι-ιστορικής αλλά και ζώσας πολιτείας που συνειδητοποιεί το πριν και σκέφτεται και εργάζεται για ένα μοντέρνο, σύγχρονο και δυναμικό αύριο. Για μια Θεσσαλονίκη που ξεπερνάει την επιδεικτική μεμψιμορία και τον ετεροκαθορισμό, που ελέγχει τον εαυτό της, πρωτοποριακή, ελευθέρια, ισχυρή και λάμπουσα.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Εκδότης
Σταύρος Ανδρεάδης

Γενικός Διευθυντής
Κώστας Δ. Μπλιάτκας

Εκδοτική Επιτροπή 
Γιώργος Αναστασιάδης, Σοφία Καρακώστα, Κώστας Δ. Μπλιάτκας, Γρηγόρης Πασχαλίδης, Παντελής Σαββίδης, Γιώργος Σκαμπαρδώνης, Ελευθερία Στόικου

Συνεργάτες τεύχους 
Γιώργος Αναστασιάδης, Γιάννης Βανίδης, Γιάννης Γκροσδάνης, Χρίστος Ζαφείρης, Μαρία Καβάλα, Γιώργος Κορδομενίδης, Κώστας Μπλιάτκας, Λίνα Μυλωνάκη, Γιάννης Παντελίδης, Ηρακλής Παπαϊωάννου, Παντελής Σαββίδης, Γιώργος Σκαμπαρδώνης, Ελευθερία Στόικου, Γεωργία Συλλαίου, Θωμάς Ταμβάκος, Μικέλε Τροϊάνι, Συραγώ Τσιάρα, Φανή – Μαρία Τσιγκάκου, Γιάννα Τσόκου, Tim Vyner, Ευάγγελος Χεκίμογλου

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

EDITORIAL
5 Η έφηβη Θεσσαλονικέων Πόλις – ρωγμή στο μέλλον
του Γιώργου Σκαμπαρδώνη

6 Λύτρωση με φως και χρόνο
Επιμέλεια: Κώστας Μπλιάτκας
Κείμενα: Γιώργος Αναστασιάδης, Αρις Γεωργίου, Γιάννης Επαμεινώνδας,Χρίστος Ζαφείρης, Γιάννης Καρατζόγλου, Σίμος Μπενσασσών,Κώστας Μπλιάτκας, Σοφία Νικολαΐδου, Μανόλης Ξεξάκης,Ηρακλής Παπαϊωάννου, Γιώργος Σκαμπαρδώνης, Ντίνος Χριστιανόπουλος

ΕΝ   ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
20 Πάρε το λεωφορείο «10» Πρώτη στάση – «Γήπεδο 20 Χαριλάου»
του Γιώργου Σκαμπαρδώνη

26 Ο χαμένος “παράδεισος” των φοιτητικών χρόνων 26 (1962-1967)
του Γιώργου Αναστασιάδη

34 Το τέλος του πανεπιστημίου;
του Παντελή Σαββίδη

38 100 χρόνια ελληνικού σινεμά στη Θεσσαλονίκη: Φλας-μπακ σε μια ξεχωριστή σχέση
της Λίνας Μυλωνάκη

46 Σχεδόν εβδομήκοντα ετών…
του Κώστα Μπλιάτκα

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΟΓΡΑΦΙΑ
56 Ένα “μαύρο” φωτογραφικό ημερολόγιο…
της Μαρίας Καβάλα

62 Οι αυταπάτες της γεροντοκόρης
του Ευάγγελου Χεκίμογλου

72 Οι «Δείκτες Μνήμης» ζωντανεύουν  την ξεχασμένη τοπική ιστορία του Χρίστου Ζαφείρη

74 «Μεντιτερανέ Παλάς»: Ήταν κάποτε ένα ξενοδοχείο…
του Γιάννη Γκροσδάνη

ΤΕΧΝΕΣ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
80 Ξένοι ζωγράφοι- περιηγητές στη Θεσσαλονίκη
της Φανής-ΜαρίαςΤσιγκάκου

86 Ο Άνθρωπος ανεμιστήρας ή πώς να ντύσετε έναν ελέφαντα – Η Ομάδα ΕΝ ΔΥΝΑΜΕΙ
της Γιάννας Τσόκου. Επιμέλεια Ελευθερία Στόικου

90  Μουσικές προσωπικότητες της Θεσσαλονίκης Νικόλαος Αστρινίδης (1921-2010)
του Θωμά Ταμβάκου

96Tim Vyner
της Συραγώς Τσιάρα

98 Ένας χρόνος στο Άγιον Όρος
του Tim Vyner

103 ΕΝΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΛΕΩΣ
σε επιμέλεια του Ηρακλή Παπαϊωάννου

ΓΡΑΜΜΑΤΑ
104 Κείμενα από το συρτάρι: Τα καλά τα ρούχα
της Γεωργίας Συλλαίου

106 Τάσος Αποστολίδης
του Γιώργου Κορδομενίδη

108 ΒΙΒΛΙΑ
του Γιώργου Αναστασιάδη