fbpx

logo

Το ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΩΝ ΠΟΛΙΣ είναι μια τριμηνιαία πολιτιστική έκδοση για την Ιστορία, την Τέχνη, τα Γράμματα και τον Πολιτισμό της καθημερινότητας.

ΤΕΥΧΟΣ

31

Ημερομηνία έκδοσης:
Απρίλιος 2010

Γλώσσα: Ελληνικά
Σχήμα/Διαστάσεις: 21 x 28
Tεύχος: 31
ISSN: 1108-5452
Τιμή: € 10.00

Eξώφυλλο:
Νίκος Σαχίνης
Ιστορία με αντικείμενα 2, 1962,
Μεικτή τεχνική 125×78 εκ.

COVER 31

EDITORIAL
του Νίκου Ευθυμιάδη

Εξωστρέφεια

Συμπληρώνονται εφέτος 15 χρόνια από την ίδρυση της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος. Το εγχείρημα δεν ήταν ούτε απλό, ούτε απαραίτητο ότι θα επετύγχανε. Μια μικρή ομάδα επιχειρηματιών της Θεσσαλονίκης με διαφορετικές προσωπικότητες, αλλά με κοινό και πηγαίο αίσθημα αγάπης για την πόλη, φαίνεται να ήταν ο κύριος συνδετικός κρίκος αυτής της προσπάθειας που έχει ωριμάσει και αποτελεί πλέον μια χρήσιμη συμβολή στα πολιτιστικά της δρώμενα.

Από την σύστασή της η πολιτιστική εταιρεία αυτή ασχολήθηκε κυρίως με την παραγωγή και δημοσίευση επιστημονικών εργασιών με τη σύμπραξη διακεκριμένων επιστημόνων της πόλης. Κορυφαία έκδοση απετέλεσε το πεντάτομο έργο «Ιστορία της Επιχειρηματικότητας στη Θεσσαλονίκη» που παρουσιάστηκε το Δεκέμβριο του 2005 σε πανηγυρική εκδήλωση στο Βασιλικό Θέατρο της Θεσσαλονίκης.

Διαχρονική εκδοτική προσπάθεια της εταιρείας ήταν και παραμένει το τριμηνιαίο πολιτιστικό περιοδικό «Θεσσαλονικέων Πόλις» το οποίο έκλεισε τον Δεκέμβριο του 2009 δέκα χρόνια επιτυχούς έκδοσης με συνολικά τριάντα τεύχη και συνεργασίες από όλους τους χώρους της πνευματικής ζωής της πόλης μας. Εδώ και δύο χρόνια το περιοδικό υιοθέτησε μια δεύτερη εκδοτική περίοδο με νέα μορφή και νέο περιεχόμενο, με έμφαση στον σύγχρονο παραγόμενο πολιτισμό όχι μόνο της Θεσσαλονίκης, αλλά και γενικότερα.

Η «Πολιτιστική Εταιρεία», μετά από δεκαπέντε χρόνια επιτυχούς ενασχόλησης με τις εκδόσεις κύρους, με εκθέσεις πολιτισμού και επιστημονικά συνέδρια, αποφάσισε να έρθει πιο κοντά στα καθημερινά και μελλοντικά μεγάλα θέματα που σχετίζονται με την πόλη, με μια νέα πολιτική εξωστρέφειας, και σκοπό την ενεργέστερη συμμετοχή στους προβληματισμούς των συμπολιτών μας. Στο πνεύμα αυτής της λογικής, ένα από τα πρώτα μας βήματα ήταν η προσπάθεια στενότερης συνεργασίας και συνέργειας των πέντε μεγάλων μουσείων της Θεσσαλονίκης, που είχε ως αποτέλεσμα την «Κίνηση των 5 Μουσείων». Η κίνηση αυτή εξελίχθηκε σε μια δυναμική συνεργασία των πέντε μουσείων με σημαντικά αποτελέσματα για τον πολιτισμό στη Θεσσαλονίκη.

Σίγουρα το πιο δυναμικό δείγμα αυτής της εξωστρέφειας ήταν η μεγάλη εκδήλωση στις 22 Φεβρουάριου 2010 στο Βασιλικό Θέατρο που είχε τον τίτλο «Θεσσαλονίκη, σε ποια πόλη θέλουμε να ζούμε;». Η ενθουσιώδης ανταπόκριση των πολιτών της Θεσσαλονίκης στην εκδήλωση αυτή, που συνεχίστηκε με την αποστολή εκατοντάδων email, επιβεβαίωσε την άποψή μας ότι οι Θεσσαλονικείς έχουν πραγματική ανάγκη για έναν ειλικρινή διάλογο πολιτών, μακριά από τις ιδιοτέλειες και σκοπιμότητες που μέχρι σήμερα αδικούσαν την υγιή και πολιτισμένη ανάπτυξη της πόλης.

Σήμερα η «Πολιτιστική» αισθάνεται πιο χρήσιμη, με παρεμβάσεις για το μέλλον της πόλης που θέλουμε να ζούμε, εμείς και κυρίως τα παιδιά μας.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Εκδότης
Νίκος Ευθυμιάδης

Διευθυντής
Ιορδάνης Καϊσερλίδης

Συντακτική Επιτροπή
Γιώργος Αναστασιάδης,Πελαγία Αστρεινίδου,  Άρις Γεωργίου, Ιορδάνης Καϊσερλίδης  Κώστας Μπλιάτκας, Ηρακλής Παπαϊωάννου, Γρηγόρης Πασχαλίδης, Ματούλα Σκαλτσά, Πάνος Τζώνος

Συνεργάτες
Γιώργος Αναστασιάδης, Ιωάννης Βανίδης, Άρις Γεωργίου, Μίνα Καϊάφα, Ιορδάνης Καϊσερλίδης, Νίκος Καλογήρου, Ευμορφία Καραμπατάκη, Γιώργος Κορδομενίδης, Τάσος Κωτσιόπουλος, Μιχάλης Λαπιδάκης, Κώστας Μπλιάτκας, Λίνα Μυλωνάκη, Νικολέττα Ξούρη, Άρης Παπάζογλου, Ίριδα Τσολάκη.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

EDITORIAL
3   
Εξωστρέφεια
του Νίκου Ευθυμιάδη

4   ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, σε ποια πόλη θέλουμε να ζούμε;
Μια εκδήλωση προβλημαπσμού για τον πολπισμό της καθημερινότητας

ΕΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
14   Χρίστος Τσολάκης
του Κώστα Μπλιάτκα

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΟΓΡΑΦΙΑ
22   Ελληνισπκή και ρωμαϊκή Θεσσαλονίκη: ζητήματα υδραυλικών υποδομών της Μίνας Καϊάφα

37   Απόστολος Παύλος, ο ναός των αλυκαρίων του Άρη Παπάζογλου

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ
48   ΝΕΟ ΔΗΜΑΡΧΙΑΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

51   Σκέψεις για το κτίριο του νέου δημαρχείου της Θεσσαλονίκης
του Α.Μ. Κωτσιόπουλου

54   Το νέο δημαρχείο της Θεσσαλονίκης και η σχέση του με την πόλη – μια κρπική προσέγγιση
του Νίκου Καλογήρου

ΤΕΧΝΕΣ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
60   Το Φεστιβάλ μετά τα «50» – Τι αφήνει το 50ό Φεσπβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
της Λίνας Μυλωνάκη

68   Παράδοση και Παγκοσμιοποίηση – Στο πραγματικό μουσείο των προσομοιώσεων
του Μιχάλη Λαπιδάκη

73   Η ιστορική αναδρομή και η σημασία της αρχιτεκτονικής και της χωροταξικής οργάνωσης των σχολικών μονάδων στην Ελλάδα
της Ίριδας Τσολάκη

ΦΩΤΟΔΟΚΙΜΙΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
79   “Ακμάζουσα” Θεσσαλονίκη
του Άρι Γεωργίου

ΓΡΑΜΜΑΤΑ
84   Πρόδρομος X. Μάρκογλου
του Γιώργου Κορδομενίδη

86   Η μόδα των πειρατών
της Ευμορφίας Καραμπατάκη

88   ΑΠΟΣΤάΓΜΑΤΑ
Aπό τον Γιώργο Αναστασιάδη

90   ΔήΓΜΑΤΑ και ΥΠΟΔείΓΜΑΤΑ
Από τους Άρις Γεωργίου, Νικολέττα Ξούρη

96   ΒΙΒΛΙΟ
Γιώργος Αναστασιάδης, Ιορδάνης Καϊσερλίδης

98   Art Focus