fbpx

logo

Το ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΩΝ ΠΟΛΙΣ είναι μια τριμηνιαία πολιτιστική έκδοση για την Ιστορία, την Τέχνη, τα Γράμματα και τον Πολιτισμό της καθημερινότητας.

ΤΕΥΧΟΣ

26

Ημερομηνία έκδοσης:
Δεκέμβριος 2008

Γλώσσα: Ελληνικά
Σχήμα/Διαστάσεις: 21 x 28
Τεύχος: 26
ISSN: 1108-5452
Τιμή: € 10.00

Εικονογράφηση εξωφύλλου:
Άρις Γεωργίου
Από την ανάπλαση της νέας παραλίας Θεσσαλονίκης

26

EDITORIAL
του Νίκου Ευθυμιάδη

Η μετεγκατάσταση της ΔΕΘ και ο πολιτισμός: μια μοναδική ευκαιρία για τη Θεσσαλονίκη

Είναι γνωστή σε όλους μας η Πρωθυπουργική δέσμευση για τη μεταφορά των εγκαταστάσεων της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης σε νέο χώρο εκτός του, υπό ευρεία έννοια, κέντρου της πόλης. Το θέμα της μετεγκατάστασης της ΔΕΘ συζητείται σ’ αυτήν την πόλη εδώ και πολλά χρόνια, προκαλώντας διάφορες θετικές ή αρνητικές αντιδράσεις, αλλά χωρίς να υλοποιούνται συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.

Έστω και καθυστερημένα, σήμερα φαίνεται να υπάρχει σχεδόν πλήρης ομοφωνία στην πόλη μας για το αυτονόητο. Οι σύγχρονες προϋποθέσεις λειτουργίας των Διεθνών Εκθέσεων παγκοσμίως επέβαλαν προ πολλού αυτήν τη μετεγκατάσταση, τόσο για να διευκολυνθεί η πρόσβαση αλλά και η καλύτερη λειτουργία της ΔΕΘ, όσο και για να αποσυμφορηθεί η κυκλοφορία και να αποφευχθεί η ταλαιπωρία που υφίστανται σήμερα οι πολίτες και οι επισκέπτες της.

Η Θεσσαλονίκη υποφέρει και ασφυκτιά από την υπερβολική και άναρχη δόμηση των τελευταίων 60 ετών (τα αίτια είναι γνωστά), η οποία δυστυχώς έχει αλλοιώσει ανεπιστρεπτί την παραδοσιακή ανθρώπινη εικόνα μιας ιστορικής μητρόπολης με πλούσια πολιτισμική συνείδηση, η οποία υπήρξε κοσμοπολίτικο κέντρο και σταυροδρόμι του διεθνούς εμπορίου. Αυτή η εικόνα, αν δεν επέμβουμε, κινδυνεύει να καταστραφεί ολοσχερώς.

Αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα να αλλάξει ριζικά η χωροταξική και ανθρώπινη εικόνα της Θεσσαλονίκης, και η σωστή και προ-γραμματισμένη αξιοποίηση της έκτασης όπου βρίσκεται σήμερα η ΔΕΘ μπορεί να δημιουργήσει το πιο ζωντανό κύτταρο ανάπλασης της ευρύτερης περιοχής από τη Νέα Παραλία μέχρι το Επταπύργιο και την Παλιά Πόλη.

Μια τέτοια πρωτοβουλία ανάπλασης πρέπει να αποκλείει κάθε σκέψη για επέκταση των Πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων ή για άλλης μορφής οικοπεδοποίηση και να έχει μοναδικό στόχο τις επεμβάσεις που αφορούν στον Πολιτισμό και στο Πράσινο. Ήδη τα υφιστάμενα σήμερα πέντε μεγάλα Μουσεία της Θεσσαλονίκης από τον Λευκό Πύργο μέχρι το Τελλόγλειο και, γιατί όχι, την Ακρόπολη, μαζί με τα δύο μεγάλα Θέατρα και τους χώρους του Γ’ Σ. Στρατού, δίνουν ένα πλουσιότατο πολιτισμικό υπόβαθρο και μπορούν να οριοθετήσουν έναν ενιαίο χώρο περιπάτου και πρασίνου τα οποία τόσο λείπουν από την πόλη μας.

Η πρόσφατη πρωτοβουλία του Δήμου Θεσσαλονίκης για την ανάπλαση του παραλιακού πάρκου ήταν μια πολύ αξιόλογη αρχή. Η ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής της ΔΕΘ αποτελεί τη μεγαλύτερη ίσως πρόκληση πολιτιστικής επέμβασης στην καρδιά της πόλης μας: η ευκαιρία αυτή δεν πρέπει να χαθεί. Είναι ώρα ευθύνης για όλους.

Προσβλέπουμε σε μια νέα πρωτοβουλία του Δήμου, με επείγοντα χαρακτήρα, για την προετοιμασία μιας καλά δομημένης και με μακροπρόθεσμη προοπτική πρότασης.

Η πρωτοβουλία αυτή μπορεί και πρέπει να συζητηθεί και να αποτελέσει τη βάση κοινής απόφασης όλων των φορέων της Θεσσαλονίκης που θα στοχεύει στην υλοποίηση ενός μεσο-μακροπρόθεσμου σχεδίου αξιοποίησης της περιοχής της ΔΕΘ αλλά και της ευρύτερης περιοχής από τον Λευκό Πύργο μέχρι τα Κάστρα.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Εκδότης
Νίκος Ευθυμιάδης

Διευθυντής
Ιορδάνης Καϊσερλίδης

Συντακτική Επιτροπή
Γιώργος Αναστασιάδης, Άρις Γεωργίου, Ιορδάνης Καϊσερλίδης  Κώστας Μπλιάτκας, Ηρακλής Παπαϊωάννου, Γρηγόρης Πασχαλίδης, Ματούλα Σκαλτσά, Πάνος Τζώνος

Συνεργάτες
Γιώργος Αναστασιάδης, Πασχάλης Ανδρούδης, Βενετία Γαζίλα, Κατερίνα Θεοδωράκη, Ιορδάνης Καϊσερλίδης, Ευμορφία Καραμπατάκη, Γιάννης Καρατζόγλου, Γιώργος Κορδομενίδης, Μιχάλης Λαπιδάκης, Κώστας Μπλιάτκας, Λίνα Μυλωνάκη, Λέων Ναρ, Νικολέττα Ξούρη, Ιωάννης Παντής, Άρης Παπάζογλου, Ηρακλής Παπαϊωάννου, Σταυρούλα Σηφάκη, Ξανθίππη Χόιπελ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

EDITORIAL
Η μετεγκατάσταση της ΔΕΘ και ο πολιτισμός: μια μοναδική ευκαιρία για τη Θεσσαλονίκη
του Νίκου Ευθυμιάδη

ΕΚ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΟΡΜΩΜΕΝΟΙ
Γιάννης Βακαρέλης Μια συζήτηση
με τον Κώστα Μπλιάτκα

ΕΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
13   Το όνειρο – περίπατος ενός πολίτη το 2016
της Ξανθίππης Χόιπελ

ΕΚΤΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
19   Τι μπορείς να κάνεις εσύ για τη χώρα σου;
της Βιργινίας Τσουδερού

ΤΕΧΝΕΣ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
24   Περί μουσικής
του Μιχάλη Λαπιδάκη

29   49ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
της Λίνας Μυλωνάκη

36   Γιάννης Στυλιανού
του Ηρακλή Παπαϊωάννου

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
40   Τα ηχοτοπία της Θεσσαλονίκης
του Ιωάννη Παντή

ΜΟΥΣΕΙΑ
44   Πάμε Μουσείο;
της Σταυρούλας Σηφάκη

ΓΡΑΜΜΑΤΑ
46   Πάνος Θασίτης
του Γιώργου Κορδομενίδη

48   Ιn Μemoriam, Πάνος Θασίτης (1923-2008)
του Γιώργου Αναστασιάδη

51   Μνήμη Κυριαζή Χαρατσάρη
του Γιάννη Καρατζόγλου

56   Πάσα ομοιότις
της Ευμορφίας Καραμπατάκη

58   Εικόνες
της Βενετίας Γαζίλα

ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
60   Η αναγκαιότητα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης
της Κατερίνας Θεοδωράκη

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΟΓΡΑΦΙΑ
63   Παλαιολόγειο Κιονόκρανο από την Κρύπτη του Αγίου Δημητρίου Θεσσαλονίκης
του Πασχάλη Ανδρούδη

67   Δύο άγνωστοι τεκέδες
του Αρη Παπάζογλου

75   ΑΠΟΣΤάΓΜΑΤΑ
του Γιώργου Αναστασιάδη

76   ΑΠΟ-ΤΥΠό-ΜΑΤΑ
του Γιώργου Αναστασιάδη

78   ΔήΓΜΑΤΑ και ΥΠΟΔείΓΜΑΤΑ

81   ΒΙΒΛΙΑ
των Γιώργου Αναστασιάδη & Λέων Ναρ