fbpx

logo

Το ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΩΝ ΠΟΛΙΣ είναι μια τριμηνιαία πολιτιστική έκδοση για την Ιστορία, την Τέχνη, τα Γράμματα και τον Πολιτισμό της καθημερινότητας.

ΤΕΥΧΟΣ

24

Ημερομηνία έκδοσης:
Μάιος 2008

Γλώσσα: Ελληνικά
Σχήμα/Διαστάσεις: 21 x 28
Τεύχος: 24
ISSN: 1108-5452
Τιμή: € 10.00

24

EDITORIAL
του Νίκου Ευθυμιάδη

Το Χθες, το Σήμερα και το Αύριο

Από το τεύχος αυτό το « Θεσσαλονικέων Πόλις» μπαίνει σε μια καινούρια εποχή. Και η λογική που διατρέχει αυτή την νέα εκδοτική περίοδο βασίζεται στο ότι η Θεσσαλονίκη -όπως και οποιαδήποτε άλλη πόλη- δεν είναι κάτι το στατικό αλλά μεταμορφώνεται με την πάροδο του χρόνου και αναπόφευκτα αποκτά καινούρια χαρακτηριστικά άσχετο αν διατηρούνται τα, στερεότυπα πια, σημεία αναφοράς της.

Σε ένα παγκοσμιοποιημένο σκηνικό η επιβίωση των ατόμων και των πόλεων εξαρτάται από την διαρκή προσαρμοστικότητα όπου προσαρμοστικότητα σημαίνει κατ’ αρχήν εκσυγχρονισμός.

Και δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια στο γεγονός ότι και η πόλη μας, η Θεσσαλονίκη, εκσυγχρονίζεται αναγκαστικά αποκτώντας όχι μόνο νέα σημεία αναφοράς αλλά και νέες δομές στη λειτουργία της.

Δεν είναι πλέον μόνο ο Λευκός Πύργος, τα Κάστρα, η Ροτόντα ή η Καμάρα. Είναι η Μονή Λαζαριστών, είναι το Βυζαντινό Μουσείο, είναι το Τελλόγλειο, είναι το Μέγαρο Μουσικής. Για να αναφέρουμε τους υπό στενή έννοια χώρους πολιτισμού.

Αλλά, πέρα από αυτά, είναι τα νέα μεγάλα εμπορικά κέντρα ανατολικά και δυτικά, είναι το μεταμορφωμένο αεροδρόμιο, είναι τα νέα οικιστικά σύνολα Ανατολικά και Δυτικά, σε λίγο θα είναι το μετρό κ.ο.κ.

Αναγκαστικά λοιπόν και το περιοδικό αυτό που από τη γέννησή του είναι ταγμένο να προβάλλει κατά κύριο λόγο τη πνευματική παραγωγή που γεννιέται σε αυτή την πόλη, θα πρέπει να μην περιορίζεται πλέον μόνο στο παρελθόν και στην ιστορία αλλά να προβάλλει και θέματα που αφορούν το σήμερα αλλά και το αύριο της Θεσσαλονίκης.

Διότι, χωρίς να παρακάμπτουμε κατά καιρούς νέες αρχαιολογικές ανακαλύψεις, δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια σε μείζονα γεγονότα που σημαδεύουν την πορεία της πολιτιστικής μας ζωής όπως η έκθεση SUITE 347 του Picasso στο Τελλόγλειο, η εντυπωσιακή πράγματι ομιλία του διευθυντού του ΜΟΜΑ Glenn Lowry, ή η παρουσία του διεθνώς καταξιωμένου μαέστρου Zubin Mehta στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης κ.λ.π.

Με όλα αυτά κατά νου επιχειρούμε μία νέα προσπάθεια με το περιοδικό μας. Με τη νέα του μορφή θα περιλαμβάνει, πέρα από τη σταθερή αναφορά στην ιστορία της Θεσσαλονίκης, θέματα πολιτισμού και επιστημών που συνδέονται με αυτή την πόλη είτε άμεσα είτε έμμεσα και αποτυπώνουν την “τρέχουσα ιστορία” της.Έτσι, στο παρόν τεύχος υπάρχει μια ρομαντική περιήγηση στην Άνω Πόλη, μια καλύτερη γνωριμία με τον Χορτιάτη και στη συνέχεια ο αναγνώστης θα βρει θέματα κινηματογράφου, θεάτρου, φωτογραφίας, ψυχιατρικής κ.τ.λ.

Πιστεύουμε ότι και με τη νέα του μορφή το περιοδικό αυτό θα το αγκαλιάσουν όσοι αγαπούν αυτή την πόλη.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Εκδότης
Νίκος Ευθυμιάδης

Διευθυντής
Ιορδάνης Καϊσερλίδης

Συντακτική Επιτροπή
Γιώργος Αναστασιάδης, Άρις Γεωργίου, Ιορδάνης Καϊσερλίδης  Κώστας Μπλιάτκας, Ηρακλής Παπαϊωάννου, Γρηγόρης Πασχαλίδης, Ματούλα Σκαλτσά, Πάνος Τζώνος

Συνεργάτες
Κώστας Μπλιάτκας, Γιώργος Αναστασιάδης, Μανόλης Μανωλεδάκης, Γρηγόρης Πασχαλίδης, Ιφιγένεια Ταξοπούλου, Ηρακλής Παπαϊωάννου, Άρις Γεωργίου, Γρηγόρης Αμπατζόγλου, Σάκης Σερέφας

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

03   Το Χθες, το Σήμερα και το Αύριο
του  Νίκου Ευθυμιάδη

ΕΚ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΟΡΜΩΜΕΝΟΙ
04 
 Αυτός ο Απρόβλεπτος και Ανεξάντλητος Σαββόπουλος
του Κώστα Μπλιάτκα

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΟΓΡΑΦΙΑ
10   “Πέρασμα” στην Άνω Πόλη
του Γιώργου Αναστασιάδη

22   Το Αρχαίο Φρούριο στην Κορυφή του Χορτιάτη
του Μανόλη Μανωλεδάκη

ΤΕΧΝΕΣ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
32   
Ο Ρεπόρτερ των 5 Ηπείρων
του Γρηγόρη Πασχαλίδη

38   Συγκυρία και Θεσμοί
της Ιφιγένειας Ταξοπούλου

44   Το Πορτραίτο της Ιστορίας μέσα από φωτογραφίες
του Ηρακλή Παπαϊωάννου

48   Γιάννης Βανίδης, Λογοτέχνες της Θεσσαλονίκης
του Άρι Γεωργίου

ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
52  Αρχαίο Δράμα, Αρχαία Ελλάδα και Ψυχανάλυση
του Γρηγόρη Αμπατζόγλου

ΓΡΑΜΜΑΤΑ
56
   Λύκος με Κάπαρη
του Σάκη Σερέφα

59   ΑΠΟΣΤάΓΜΑΤΑ
του Γιώργου Αναστασιάδη

61   ΔήΓΜΑΤΑ και ΥΠΟΔείΓΜΑΤΑ
του Ιορδάνη Καϊσερλίδη

62 ΒΙΒΛΙΑ
των Γιώργου Αναστασιάδη & Ιορδάνη Καϊσερλίδη

64 ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ
του Σωκράτη Ιορδανίδη