fbpx

logo

Το ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΩΝ ΠΟΛΙΣ είναι μια τριμηνιαία πολιτιστική έκδοση για την Ιστορία, την Τέχνη, τα Γράμματα και τον Πολιτισμό της καθημερινότητας.

ΤΕΥΧΟΣ

08

Ημερομηνία έκδοσης:
Ιούνιος 2002

Γλώσσα: Ελληνικά
Σχήμα/Διαστάσεις: 21 x 28
Τεύχος: 8
ISSN: 1108-5452
Τιμή: € 6.00

Εξώφυλλο: Γυναίκα της Ρούμελης. Από τον τόμο Η Οικονομική δομή των Βαλκανικών χωρών, 15ος – 19ος αιώνας, εκδόσεις Μέλισσα.

8

EDITORIAL

Με την έκδοση του παρόντος, όγδοου κατά σειρά τόμου, η ταυτότητα της «Θεσσαλονικέων Πόλεως» τείνει να αποκρυσταλλωθεί. Στους οκτώ τόμους (που εκδόθηκαν, με την προαναγγελθείσα τάξη, σε χρονικό διάστημα τριάντα μηνών) δημοσιεύθηκαν 90 πρωτότυπες επιστημονικές μελέτες, γραμμένες από 75 ερευνητές. Όλες τους είχαν ως αντικείμενο τη Θεσσαλονίκη και τον περιβάλλοντα χώρο. Δημοσιεύθηκαν επίσης 32 βιβλιοπαρουσιάσεις και 30 ακόμη ενδιαφέροντα κείμενα, γραμμένα από ειδικούς, για δραστηριότητες και γεγονότα που αφορούν την πόλη.

Ποσοστό 38% των μελετών αναφέρεται στη σύγχρονη περίοδο, 30% στην οθωμανική, 11% στη βυζαντινή και 21% στην αρχαιότητα.

Οι ιστορικοί αποτελούν μόνο το 12% των συγγραφέων. Τη μερίδα του λέοντος κατέχουν οι αρχαιολόγοι με 25%, και έπονται αρχιτέκτονες και πολιτικοί μηχανικοί με 19%. Ακολουθούν οι φιλόλογοι με 15%, νομικοί και οικονομολόγοι με 13%, οι λοιπές θετικές επιστήμες με 9%, ενώ μικρότερη είναι η συμμετοχή των ιστορικών τέχνης και των θεολόγων.

Οι αρχαιολόγοι έχουν ασχοληθεί στις μελέτες τους με την αρχαιότητα και τη βυζαντινή περίοδο. Αντίθετα, οι άλλες ειδικότητες έχουν επικεντρώσει στη σύγχρονη εποχή και δευτερευόντως στην οθωμανική.

Τα συνοπτικά αυτά στοιχεία δείχνουν ότι η “Θεσσαλονικέων Πόλις” είναι έκδοση δι-επιστημονική και ανοιχτή σε όλους, ιδιαίτερα σε όσους δεν έχουν ακόμη συνεργαστεί μαζί της.

Ο παρών όγδοος τόμος περιλαμβάνει αφιέρωμα στις Γυναίκες της Θεσσαλονίκης, καλύπτοντας τη διαχρονία, με έμφαση στην περίοδο από τον 18° αιώνα μέχρι και το μεσοπόλεμο. Απέχουμε ακόμη πολύ από το γράψουμε την ιστορία αυτής της πόλης από την πλευρά των γυναικών της, σίγουρα όμως το αφιέρωμα που ακολουθεί είναι ένα σταθερό βήμα.

Ο τόμος περιλαμβάνει, ακόμη, νέες έρευνες, ξεκινώντας από τις αρχαιολογικές μαρτυρίες της Τούμπας, περνώντας σ’ έναν άγνωστο Θεσσαλονικιό που πλούτισε στη Σερβία, και έπειτα: ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη του 1874 και μια απόπειρα κοινωνικής περιγραφής των θυμάτων του ολοκαυτώματος. Τέλος, παρουσιάζουμε μία ευχάριστη συλλογή οπτικών τεκμηρίων.

Σε όσους προτιμούν τα σύγχρονα, συνιστούμε το τμήμα του τόμου, που έχει τίτλο “Το Παρόν Ως Ιστορία”. Περιέχει μία αυστηρή επιλογή ειδήσεων με μεγάλο ενδιαφέρον, σχετικά με τον σύγχρονο περίγυρο της Θεσσαλονίκης, τη βαλκανική ενδοχώρα της.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Εκδότης
Ευάγγελος Χεκίμογλου

Εκδοτική Επιτροπή
Πολυξένη Αδάμ – Βελένη, Γιώργος Αναστασιάδης, Ευαγγελία Βαρελλα, Ευτέρπη Μαρκη, Χαράλαμπος Παπαστάθης

Συνεργάτες
Άγγελος Βάσσος, Σιδηρούλα Ζιώγου-Καραστεργίου, Αθανάσιος Καραθανάσης, Γιάννης Καρατζόγλου, Ευθύμιος Κίτσης, Χρήστος Μπιρμπίλης, Ιωάννης Παπαδριανός, Θεοφανώ Παπαζήση, Κώστας Σουέρεφ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

9 Τούμπα Θεσσαλονίκης: Ταφική Αρχαιολογία
Κώστας Σουέρεφ

27 Ο Μεγάλος Ευεργέτης Θεόδωρος Αποστόλου από τη Θεσσαλονίκη
Ιωάννης Παπαδριανός

31 Θεσσαλονίκεια Σημειώματα, 1874-1876
Αθανάσιος Ε. Καραθανάσης

43 Η Στατιστική των Κεκοιμημένων
Στοιχεία για τον Αφανισμό των Εβραίων της Θεσσαλονίκης
Γιάννης Καρατζόγλου

71 Παλιά Θεσσαλονίκη: Το Πρόσωπο της πόλης
Ευθύμιος Κίτσης

97 Ο Χρυσός στα Νεκροταφεία των Αρχαίων Μακεδόνων
Μπετίνα Τσιγαρίδα

103 Η Τατανα και οι Άλλες
Η γυναικεία παρουσία στα τέλη του 18ου αιώνα
Ευάγγελος Χεκίμογλου

119 Οι Γυναίκες των Γραμμάτων και του Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη
19ος Αιώνας-Μεσοπόλεμος, Ονομάτων Επίσκεψις
Σιδηρούλα Ζιώγου-Καραστεργίου

177 Πρόσφυγες, Σεξουαλική Κακοποίηση Γυναικών και Κοριτσιών και Κέντρα Αποκατάστασης
Θεοφανώ Παπαζήση