Πολιτιστικό Ημερολόγιο | Νοέμβριος 2023

*|MC:SUBJECT|*
View this email in your browser
Η διαχειριστική ομάδα του Ημερολογίου της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος επιλέγει μεταξύ πολιτιστικών δρώμενων, εικαστικών εκθέσεων, θεατρικών και μουσικών εκδηλώσεων και νέων εκδόσεων, και προτείνει:

[πατήστε τους τίτλους του κάθε άρθρου για να μεταφερθείτε στην εκάστοτε ιστοσελίδα]
ΦΕΣΤΙΒΑΛ / ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
64ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
02-12 Νοεμβρίου 2023
Πολλαπλοί χώροι

Σπουδαίες ταινίες πρώτης προβολής, με βραβεύσεις και τιμητικές διακρίσεις στα σημαντικότερα διεθνή φεστιβάλ. Ταινίες-ορόσημα του παγκόσμιου σινεμά για δεύτερη σερί χρονιά, ως επιστέγασμα μιας πρωτοβουλίας που εγκαινιάστηκε πέρσι και αγαπήθηκε από το κοινό. Νέες ενότητες προβολών με ταινίες που ταξιδεύουν μακριά από τις συμβάσεις και μας ωθούν να επαναδιαπραγματευτούμε τα όριά μας. Συναρπαστικά και ευρηματικά αφιερώματα από την Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης σε αγαπημένους δημιουργούς και δημοφιλή κινηματογραφικά ρεύματα. Ένα πλούσιο πρόγραμμα με εκπαιδευτικές δράσεις και ταινίες για παιδιά και όλη την οικογένεια. Pop-up προβολές σε ειδικά επιλεγμένες ημερομηνίες. Όλα τα παραπάνω συγκροτούν το ανανεωμένο και πλουραλιστικό πρόγραμμα της κινηματογραφικής σεζόν 2023-2024 στις αίθουσες του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

12ο OPEN HOUSE Thessaloniki
25-26 Νοεμβρίου 2023
Πολλαπλοί Χώροι

Το Open House είναι ένας από τους σημαντικότερους διεθνείς θεσμούς για την ανάδειξη και προώθηση της αρχιτεκτονικής. Η ιδέα ξεκίνησε από το Λονδίνο το 1992 και μέχρι σήμερα διαδόθηκε σε πολλές πόλεις ανά την υφήλιο. Η δράση Open House προσκαλεί το ευρύ κοινό να εξερευνήσει και να κατανοήσει την αξία της αρχιτεκτονικής. Κάθε χρόνο για ένα διήμερο, δημόσια και ιδιωτικά κτίρια ανοίγουν τις πύλες τους στο κοινό δωρεάν και η πόλη μετατρέπεται σε ένα μεγάλο μουσείο, με εκθέματα τα ίδια της τα κτίρια και την αρχιτεκτονική της. Στη Θεσσαλονίκη έχει πραγματοποιηθεί ήδη 10 χρονιές σημειώνοντας πάνω από 50.000 επισκέψεις στην τελευταία διοργάνωση!

Κυριακάτικοι Περίπατοι στην Πόλη της Θεσσαλονίκης
08 & 19 Νοεμβρίου 2023
Διοργάνωση: Χ.Α.Ν.Θ. & ΕΛΛΕΤ
 
Είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε ένα ταξίδι στην καρδιά της πόλης μας, αποκαλύπτοντας τα μυστήρια και τα μεγαλεία της; Οι ειδικοί οδηγοί θα σας ταξιδέψουν σε μια αξέχαστη περιπέτεια, μοιράζοντας συναρπαστικές ιστορίες και ιδέες για την ιστορία και τον πολιτισμό της πόλης. Κάντε νέους φίλους που μοιράζονται την αγάπη σας για την εξερεύνηση. Δεν είναι απλώς μια περιοδεία. είναι μια κοινωνική εμπειρία!
Κυριακή 05 Νοεμβρίου
Έκθεση: «50+1 ιστορίες από την Συλλογή Κωστάκη», στο MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης/ Μονή Λαζαριστών
Κυριακή 19 Νοεμβρίου
Συνοικισμός Ουζιέλ
Συνοδεύει η κ. Όλγα Δεληγιάννη, αρχιτέκτονας, Πρόεδρος του Συμβουλίου Βιομηχανικής Κληρονομιάς της ΕΛΛΕΤ
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Το φάντασμα του λαού
Έως 11 Φεβρουαρίου 2024
MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών | MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης

Η κεντρική έκθεση της Photobiennale 2023 «To φάντασμα του λαού» διερευνά τις πολλές διαφορετικές πτυχές του λαϊκισμού μέσα από τη φωτογραφία και το βίντεο. Σε αυτές περιλαμβάνονται ερωτήματα όπως ποιος είναι τελικά ο «λαός», αν όντως υπάρχει (και, αν αυτό συμβαίνει, τότε πώς, πότε και για πόσο καιρό), αν μπορεί να συλληφθεί οπτικά, αν αποτελεί πηγή ελπίδας ή τρόμου, πώς συμπυκνώνεται στα πρόσωπα των επίδοξων ηγετών του και πώς συναθροίζεται και συμπεριφέρεται σε πολιτικές διαμαρτυρίες. Η έκθεση συγκροτείται σε τέσσερις κύριες αλληλένδετες ενότητες. Οι δυο πρώτες παρουσιάζονται στο MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης ενώ οι επόμενες δυο ενότητες παρουσιάζονται στο MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών. 

Γιάννης Γαΐτης – Αναδρομική έκθεση:
100 χρόνια από τη γέννησή του

Έως 10 Μαρτίου 2024
Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης

Μια έκθεση σταθμός στην ιστορία της Δημοτικής Πινακοθήκης Θεσσαλονίκης γίνεται πραγματικότητα φέτος τον Οκτώβριο. Στόχος της να τιμήσει τον πρωτοπόρο Έλληνα εικαστικό Γιάννη Γαΐτη, ο οποίος γεννήθηκε πριν από 100 χρόνια. Φιλοδοξεί δε να προσφέρει στο κοινό της πόλης μια μοναδική εμπειρία γνωριμίας και επαφής με γνωστά και μη έργα του μεγάλου αυτού Έλληνα καλλιτέχνη, αντικείμενα και αρχειακό υλικό. 

Η φωτογραφική οδύσσεια της οικογένειας Dildilian:
από την Ανατολία στη Δύση

Στο πλαίσιο της Thessaloniki Photobiennale 2023
Έως 11 Φεβρουαρίου 2024
Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού 

Η έκθεση αποτυπώνει την οδύσσεια μιας αρμενικής οικογένειας, των Ντιλντιλιάν, πολλά από τα μέλη της οποίας εργάστηκαν αρχικά ως φωτογράφοι στην οθωμανική Τουρκία. Αυτή η ιστορία ξεκινάει στη δεκαετία του 1870, παρακολουθώντας τη ζωή των Ντιλντιλιάν κατά τις τελευταίες δεκαετίες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας αλλά και μετά. Για πάνω από τριάντα χρόνια, εργάστηκαν ως επίσημοι φωτογράφοι του Κολλεγίου Ανατόλια, του αμερικανικού ιεραποστολικού σχολείου όπου φοιτούσαν Αρμένιοι και Έλληνες της περιοχής. Η ρήξη που δημιούργησε η Γενοκτονία των Αρμενίων και η τελική εξορία της οικογένειας από την πατρίδα τους παίζουν κεντρικό ρόλο σε αυτή την ιστορία. Τα επιζώντα μέλη της οικογένειας ξαναέφτιαξαν  τη ζωή τους στις νέες τους πατρίδες, την Ελλάδα, τη Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά δεν ξέχασαν ποτέ τη ζωή που άφησαν πίσω τους. Συνέχισαν να διηγούνται τις ιστορίες τους, να μοιράζοντας τις εικόνες και τα όνειρα της χαμένης αρμενικής πατρίδας τους.

Ghost Cemetery 
Martin Barzilai
Στο πλαίσιο της Thessaloniki Photobiennale 2023 
Έως 10 Δεκεμβρίου 2023 
Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης
 
Έξω από τα ανατολικά τείχη της παλιάς Θεσσαλονίκης, στην θέση του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, λειτουργούσε το αρχαίο εβραϊκό νεκροταφείο με τάφους ηλικίας πολλών εκατοντάδων ετών. Στην εβραϊκή θρησκεία η εκταφή των νεκρών απαγορεύεται και ο τάφος θεωρείται χώρος ιερός. Η ολοκληρωτική καταστροφή του νεκροταφείου ξεκίνησε στις 6 Δεκεμβρίου 1942. Μέσω της φωτογραφικής έκθεσης του Μάρτιν Μπαρτζιλάι, ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να αναγνωρίσει μέρη που γνωρίζει ήδη και να τα δει με διαφορετική οπτική. Ο φωτογράφος δίνει έμφαση στα απομεινάρια των κατεστραμμένων ταφόπλακων, οι οποίες τοποθετήθηκαν σε διάφορα σημεία της πόλης και χρησιμοποιήθηκαν ως οικοδομικό υλικό σε μνημεία, κτίρια και πεζοδρόμια. Διαβάζοντας τα κείμενα που συνοδεύουν τις φωτογραφίες ο επισκέπτης θα είναι σε θέση να κατανοήσει το συγκρουσιακό ιστορικό γεγονός της καταστροφής της παλαιάς εβραϊκής νεκρόπολης.
Φύση: Κραυγές και Ψίθυροι ΙΙ
Έως 10 Δεκεμβρίου 2023
Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ.

Η έκθεση με τίτλο «Φύση: Κραυγές και Ψίθυροι ΙΙ», παρουσιάζεται στο πλαίσιο του 58ου Φεστιβάλ Δημητρίων. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία μέσα από τα έργα της έκθεσης να αποτιμήσει την κλιματική αλλαγή και τις συνέπειές της, λόγω των αλόγιστων ανθρώπινων παρεμβάσεων. Η παράλογη βία, οι πόλεμοι, η ατμοσφαιρική μόλυνση προκαλούν καταστροφές, εμπρησμούς, σημαντικές αλλαγές στο οικοσύστημα, επιδρώντας δραματικά στο ζωικό βασίλειο, αλλά και στη φύση: ξηρασίες, πλημμύρες, ασθένειες, ιούς, μικρόβια που επιβαρύνουν τη σωματική αλλά και την ψυχική υγεία του ανθρώπου.

Πώς μάθαιναν οι Έλληνες γράμματα από την Άλωση
μέχρι την Επανάσταση (1453-1821)

Έως 31 Ιανουαρίου 2024
Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης Θεσσαλονίκης

Πώς μάθαιναν οι Έλληνες γράμματα μετά την πτώση της βυζαντινής αυτοκρατορίας; Πώς διατηρήθηκε, όχι μόνον η γλώσσα, αλλά και η ελληνική παιδεία, μέσα στους τέσσερις αιώνες οθωμανικής κυριαρχίας; Τι γνωρίζουμε για τους χιλιάδες ανώνυμους ιερωμένους και δάσκαλους και για τους μαθητές τους που μάθαιναν τα «κολλυβογράμματα»; Τι είναι άραγε τα «μαθηματάρια»; Σε ποιες περιοχές άνθησαν μεγάλα πνευματικά κέντρα όπου έδρασαν σπουδαίες μορφές της εκπαίδευσης; Και πώς, τελικά, η παιδεία έθρεψε την ιδέα του αγώνα για την ελευθερία; Επιλεγμένα εκθέματα και σύγχρονες διαδραστικές εφαρμογές θα αποπειραθούν να δώσουν απαντήσεις σε αυτή την ουσιαστική, αλλά ελάχιστα γνωστή όψη της ελληνικής παιδείας πριν την Επανάσταση του 1821. 

Tυφλή απαγόρευση 
Αλέξανδρος και Δημήτρης Καπετάνου
 02-30 Νοεμβρίου 2023
Λόλα Νικολάου Gallery

Μια φράση που εμπεριέχει την ακουστική αχρωμία της και την ανεικονική χρωματικότητά της. Ένα σύμπλεγμα όρων και σκέψεων με αντιφατικά αισθήματα για το ορατό, την απομάκρυνση, την προστασία, τον εγκλωβισμό, τη ματαίωση, τα όρια. Η έννοια των ορίων εξετάζεται διαλεκτικά στο διττό εικαστικό έργο της έκθεσης. Μέσα από εμμονικές και ατέρμονες επαναλήψεις χειροναξίας, άλλοτε με τη μορφή κόμπων ύφανσης και άλλοτε με το σύμβολο της κουκίδας, εξετάζεται η χρήση του σημείου, η τυχαιότητα και μη που αυτό φέρει και η ενεργοποίηση της αφής στα εικαστικά τοπία της έκθεσης. Τα συνεργατικά έργα της έκθεσης επιχειρούν να λειτουργήσουν παρεμβατικά, δρώντας με ευχέρεια ανάμεσα στο καλλιτεχνικό και το κοινωνικό πεδίο. Αναζητώντας νέες δημιουργικές διεξόδους διαμορφώνουν installation, παίζουν με την υλικότητα και τις επιφάνειες, αγγίζοντας τα «όρια» της σημειολογίας.

Από τον αϊνά στην πλώρη:
ιστιοφόρα του 18ου και 19ου αιώνα

Έως 31 Δεκεμβρίου 2023
Λαογραφικό & Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης

Η έκθεση με τίτλο: «από τον αϊνά στην πλώρη: ιστιοφόρα του 18ου και 19ου αιώνα» υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Ανάδειξη της ναυτικής πολιτιστικής κληρονομιάς με την ανάπτυξη ολοκληρωμένης πλατφόρμας 3D ψηφιακών αναπαραστάσεων ιστορικών ιστιοφόρων. Η κεντρική ιδέα του ερευνητικού προγράμματος είναι η δημιουργία τρισδιάστατων ψηφιακών αναπαραστάσεων με την χρήση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας, από πλοία παλαιότερων εποχών, για τα οποία υπάρχουν επαρκή πρωτότυπα υλικά για την αναπαράστασή τους (σχέδια, φωτογραφίες, τεχνικές περιγραφές, τρισδιάστατα φυσικά ομοιώματα υπό κλίμακα, κλπ.) τόσο ως προς την μορφή όσο και ως προς την κατασκευή τους. Η πρόταση αναδεικνύει και αποτυπώνει την ξυλοναυπηγική παράδοση των Ελλήνων, ενός από τα μεγαλύτερα κεφάλαια του Ελληνικού τεχνικού πολιτισμού, το οποίο δεν είναι ακόμα επαρκώς τεκμηριωμένο.

ΘΕΑΤΡΟ
Εχθροί, μια ερωτική ιστορία
του Ισαάκ Μπάσεβις Σίνγκερ
Έως 26 Νοεμβρίου 2023
Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών

Το έργο του Νομπελίστα συγγραφέα, Ισαάκ Μπάσεβις, ένα κορυφαίο κείμενο της παγκόσμιας λογοτεχνίας που αποτελεί έναν ύμνο στη γυναίκα σε θεατρική διασκευή του Ρόι Χεν και μετάφραση του Λεωνίδα Καρατζά, από τον διακεκριμένο σκηνοθέτη Στάθη Λιβαθινό, επιστρέφει στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών για να μας μεταφέρει στη Νέα Υόρκη, λίγα χρόνια μετά τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Ισαάκ Μπάσεβις Σίνγκερ έγραψε το μυθιστόρημα «Εχθροί, μια ερωτική ιστορία» το 1966 στα Γίντις. Μέσα από τον σκοτεινό κόσμο των ηρώων του αναδύονται ο ερωτισμός, το μαύρο χιούμορ και η βαθιά υπαρξιακή ειρωνεία, έτσι όπως το γέλιο συνοδεύει τη δυστυχία, όταν η συνείδηση παύει να επαναπαύεται σε καθησυχαστικές αφηγήσεις. Στη θεατρική διασκευή του μυθιστορήματος από τον Roy Chen,  ο χαρακτήρας του Χέρμαν καλείται να επιβιώσει και να ισορροπήσει μεταξύ ενοχής και απόλαυσης, μη μπορώντας να πάρει μια απόφαση για τη ζωή του.

Έκτο πάτωμα
του Αλφρέντ Ζερί
03-05 Νοεμβρίου 2023
Θέατρο Αριστοτέλειον

Τριάντα δύο χρόνια μετά την θρυλική πλέον παρουσίασή του στο θέατρο «Περοκέ» (1991-92) ο Γιώργος Βάλαρης σκηνοθετεί και αναβιώνει τη μουσική παράσταση «Το έκτο πάτωμα»με ένα επιτελείο σπουδαίων καλλιτεχνών. Με άξονα την κωμωδία που χαρακτηρίζει την επιτυχημένη διασκευή της Άννας Παναγιωτοπούλου στο δημοφιλές έργο του Αλφρέντ Ζερί- που έχει μεταφραστεί και παιχτεί με τεράστια επιτυχία σχεδόν σε όλο τον κόσμο από το 1938 ως σήμερα- ο Σταμάτης Κραουνάκης και η Λίνα Νικολακοπούλου δημιούργησαν ίσως τα πιο γνωστά και αγαπημένα τραγούδια που ακούστηκαν ποτέ τις τελευταίες δεκαετίες σε θεατρική παράσταση. Η υπόθεση του έργου διαχρονική και ιδιαίτερα επίκαιρη σήμερα. Την δεκαετία του ’30 οι ένοικοι μιας πολυκατοικίας στο Παρίσι, ζουν χτυπημένοι από την κρίση της εποχής. Η καθημερινότητα των ενοίκων του έκτου Πατώματος, ξεδιπλώνεται μέσα από τους έρωτες, τις συγκρούσεις, τους ατελείωτους καυγάδες, τα συνεχή περιστατικά, αλλά και τα όνειρα που κάνει ο καθένας για την ζωή του.

Κωσταλέξι
του Κωνσταντίνου Μωραΐτη
10-12 Νοεμβρίου 2023
Θέατρο Αμαλία

Με νέα σκηνοθετική ματιά και νέο υλικό που εμπλουτίζει τη δραματουργία της παράστασης, η Άλκηστις Νικολαΐδη, η Ζωγραφιά Μεντεσίδου και ο Κωνσταντίνος Μωραΐτης παρουσιάζουν την πραγματική ιστορία μιας γυναίκας που οι ίδιοι οι γονείς της κράτησαν σε εγκλεισμό για σχεδόν τρεις δεκαετίες σε ένα χωριό της Στερεάς Ελλάδας. Μια ιστορία που συγκλόνισε το πανελλήνιο και αποτέλεσε την έμπνευση, 45 χρόνια μετά, για μία παράσταση που συζητήθηκε όσο λίγες. Το 1978 μετά από ανώνυμη τηλεφωνική καταγγελία η αστυνομία θα εισβάλει στο σπίτι της οικογένειας Καρυώτη και η ιστορία του μικρού χωριού θα αλλάξει για πάντα. 

Humanitarium
της Στέλλας Παπαδημητρίου & του Θάνου Νίκα
03-19 Νοεμβρίου 2023
Θέατρο Τ

Με ποια κριτήρια επιλέγουμε αντιπροσώπους το 2023; Πώς επηρεάζει την ψήφο μας το δημόσιο προφίλ ενός προσώπου στα social media; Ποια η αξία της συνεχούς αξιολόγησης σε μια κοινωνία που επικρατεί ο κανιβαλισμός και η cancel culture; Το Hum@nitarium ξεκίνησε ως ιδέα του σκηνοθέτη Θάνου Νίκα και πάνω σε αυτή η Στέλλα Παπαδημητρίου έγραψε ένα σύγχρονο νεοελληνικό έργο. Είναι μια νέα δραματουργία που πειραματίζεται με την εμπλοκή του θεατή στην παράσταση, αφού ο ίδιος καλείται να πάρει θέση, να ψηφίσει κατά τη διάρκεια της και να επηρεάσει την έκβασή της, μέσω της εφαρμογής που κατεβάζει στο κινητό του. Στην παράσταση, ο αλγόριθμος επιλέγει τρεις ανθρώπους μέσα από τη λειτουργία τους στα social media. Οι ίδιοι παρουσιάζονται στην ετήσια διοργάνωση της κοινότητας έτσι ώστε η κοινότητα να τους γνωρίσει καλύτερα. Συστήνονται με ένα ψευδώνυμο της επιλογής τους για να ενισχύσουν, σύντομα και περιεκτικά, την υπάρχουσα ταυτότητά τους. Το Hum@nitarium είναι το αξιακό σύστημα που θα τους δώσει την απόλυτη αναγνώριση ή την οριστική τους διαγραφή.

ΧΟΡΟΣ
Ballets Jazz Montreal "Dance me"
Music by Leonard Cohen

07 & 08 Νοεμβρίου 2023
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Η ομάδα χορού Ballets Jazz Montréal παρουσιάζει την παράσταση Dance Me που εμπνέεται από το πλούσιο και βαθυστόχαστο έργο του ποιητή, συγγραφέα και τραγουδοποιού Λέοναρντ Κοέν. Ιδιαίτερα αγαπητός στην Ελλάδα, ο καλλιτέχνης με καταγωγή από το Μόντρεαλ, είχε εγκρίνει όσο ζούσε αυτόν τον μοναδικό φόρο τιμής στο έργο του, που αναφέρεται στους μεγάλους κύκλους της ύπαρξης, όπως αυτοί περιγράφονται στη μουσική και στα ποιήματά του. Τη χορογραφία συνυπογράφουν τρεις διεθνείς προσωπικότητες, ο Αντώνης Φωνιαδάκης, η Annabelle Lopez Ochoa και ο Ihsan Rustem, οι οποίοι δημιουργούν ένα σύμπαν στέρεο και βαθύ, όπως ακριβώς και το έργο του διάσημου καναδού ποιητή. Την παράσταση απογειώνουν με τη δυναμική τους παρουσία 14 ερμηνευτές της ομάδας, χάρη στην τολμηρή δραματουργία του Eric Jean.

Μαγεία του Χορού—Great Pas de Deux
25 Νοεμβρίου 2023
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

 
Ο Πρώτος Βασικός Χορευτής του διάσημου Θεάτρου Σκάλα του Μιλάνου, o Nicola del Freo και η παρτενέρ του, η σολίστ  Maria Celeste Losa, καθώς και οι Πρώτοι χορευτές, σολίστ και χορευτές του Balletto di Siena ερμηνεύουν  τα χορευτικά ντουέτα από αξεπέραστες χορογραφίες από τη  Λίμνη των Κύκνων, την Ωραία Κοιμωμένη, τον Ρωμαίο και Ιουλιέτα, τον Δον Κιχώτη, τον Κουρσάρο και τον Καρυοθραύστη, τα οποία αποτελούν τους σημαντικότερους χορούς στην ιστορία του μπαλέτου και είναι πάντα ο βασικός τρόπος για να δείξουν οι χορευτές την τεχνική τους και το ερμηνευτικό τους ταλέντο. «Το pas de deux είναι ένας διάλογος αγάπης», έλεγε ο  Ρούντολφ Νουρέγιεφ  προσπαθώντας να τονίσει την σημασία που έχει σε μία χορογραφία το κομμάτι στο οποίο ένας χορευτής και μία μπαλαρίνα ερμηνεύουν ένα ντουέτο. 
ΜΟΥΣΙΚΗ
Αφιέρωμα στον Ennio Morricone στο Radio City
04 Νοεμβρίου 2023
Θέατρο Ράδιο Σίτυ
 
Μια βραδιά αφιερωμένη στον Ennio Morricone, με όλες τις μεγάλες επιτυχίες του κορυφαίου συνθέτη για το σινεμά και, τις πασίγνωστες μελωδίες του, θα παρουσιάσουν στο Radio City Theater, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Φίλων Μουσικής Ennio Morricone Ελλάδος. Μια ξεχωριστή βραδιά, αφιερωμένη στον κορυφαίο συνθέτη του κινηματογράφου και του αξέχαστου έργου του, με μια σειρά εκδηλώσεων που περιλαμβάνει προβολή ντοκιμαντέρ και ταινία μικρού μήκους, έκθεση κόμικς, συναυλία και δωρεάν το cocktail “Εnnio”, από τα ιταλικά απεριτίφ Luxardo.
Αλέκος Σακελλάριος Και Πονηριά στο Μάτι
06 Νοεμβρίου 2023
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης διοργανώνει την μουσική Βραδιά: Αλέκος Σακελλάριος Και Πονηριά στο Μάτι, και φιλοξενεί την εκδήλωση στην Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης -κτίριο Μ2 μέσα από ένα πρόγραμμα αποτελούμενο από 25 τραγούδια σε στίχους του Αλέκου Σακελλάριου και μουσικές των Γ. Μουζάκη, Μ. Σουγιούλ, Κώστα Γιαννίδη, Ν. Γούναρη, Στ. Ξαρχάκου, Κ. Καπνίση κ.ά.

Abu Hassan
Όπερα από το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης
13 Νοεμβρίου 2023
Βασιλικό Θέατρο

Η μονόπρακτη κωμική οριεντάλ όπερα του Weber, “Abu Hassan” (Αμπού Χασσάν) αναβιώνει για μία και μοναδική παράσταση, σε μία παραγωγή που αποτελεί σύμπραξη της Σχολής Μελοδραματικής, της Συμφωνικής Ορχήστρας και της Χορωδίας του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης σε μουσική διεύθυνση του μαέστρου, Βλαδίμηρου Συμεωνίδη, σκηνοθεσία του καθηγητή Μελοδραματικής, Άκη Λαλούση και διδασκαλία Χορωδίας, Ελεωνόρας Καλαϊτζίδου. Μια όπερα ξεκαρδιστικά μοναδική, οξυδερκής και ανεπανάληπτη, ζωντανεύει στη σκηνή του Βασιλικού Θεάτρου. Εμπνευσμένη από τη διάσημη συλλογή παραμυθιών «Χίλιες και Μία Νύχτες», η ιστορία του Abu Hassan μας ταξιδεύει στην Ανατολή, όπου ο πρωταγωνιστής μας και η πιστή του γυναίκα, Fatime, βουτηγμένοι στα χρέη απέναντι στον δανειστή και τοκογλύφο, Omar, σκαρφίζονται ένα τέχνασμα: θα προσποιηθούν ότι πέθαναν ο καθένας με την σειρά του, ώστε να μπορέσουν να αποσπάσουν χρήματα από τον Χαλίφη για τις κηδείες τους και έτσι να ξεχρεώσουν! 

Odessa Classics 2023 
Συναυλία της Κ.Ο.Θ. 
15 Νοεμβρίου 2023
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης συμμετέχει στο Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής “Odessa Classics” και παρουσιάζει μία συναυλία στην Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης Μ2 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, τον Νοέμβριο 2023. Η ΚΟΘ συμπράττει με τον παγκοσμίου βεληνεκούς βιολονίστα Daniel Hope και τον διάσημο μαέστρο Daniel Geiss, μαζί με τον πιανίστα και διευθυντή του φεστιβάλ Alexey Botvinov και την τραγουδίστρια Μαρίνα Σάττι.

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης ολοκληρώνοντας τις αφιερωματικές συναυλίες με τίτλο: Στον κόσμο του Σεργκέι Ραχμάνινοφ, επιστρέφει στην Αίθουσα Τελετών ΑΠΘ, με τρία διάσημα έργα του Ρώσου δημιουργού. Το Vocalise είναι ένα ξεχωριστό τραγούδι, γεμάτο υπέροχες μελωδίες και άκρατο συναισθηματικό πλούτο. Με την ίδια υποβλητική ομορφιά ακολουθούν 24 σύντομες και συνεχόμενες παραλλαγές για πιάνο πάνω στο θέμα του Καπρίτσιου αρ. 24 για βιολί του Νικολό Παγκανίνι και το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με το συμφωνικό αριστούργημα του Ραχμάνινοφ, τη Δεύτερη Συμφωνία του, που καθηλώνει με τη διαρκή εναλλαγή πάθους και γαλήνης και τις ουράνιες μελωδίες της, καθώς το μυστήριο συναντά τη μελαγχολία μέσα σε μία ρομαντική ατμόσφαιρα και αφού εξερευνήσει συγκλονιστικές διαδρομές καταλήγει στην πολυπόθητη λύτρωση.

Με επίσημο ένδυμα: Αλκίνοος Ιωαννίδης
28 Νοεμβρίου 2023
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
 
Ηθοποιός, τραγουδιστής, τραγουδοποιός, ενορχηστρωτής, παραγωγός, αγαπημένος συνάδελφος όλης της ελληνικής μουσικής σκηνής όπως φαίνεται από τις πολλές συνεργασίες του, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης από το 1993 που εμφανίζεται στα καλλιτεχνικό στερέωμα έχει διανύσει μια λαμπρή αλλά και τόσο δημιουργική πορεία. Φέτος συμπληρώνοντας τριάντα χρόνια στον χώρο, έρχεται να φορέσει το Επίσημο Ένδυμα του Κέντρου Πολιτισμού, σε μια βραδιά, μουσικό μωσαϊκό, όπου θα ακουστούνε εκτός από τα γνωστά και αγαπημένα τραγούδια, ανέκδοτες μελωδίες, αλλά και θεατρική του μουσική που έχει ντύσει σημαντικές παραστάσεις. Τις μελωδίες του θα ερμηνεύσει η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης. Μαζί του θα μοιραστεί τη σκηνή το Γυναικείο Φωνητικό Σύνολο Voci Contra Tempo.
ΒΙΒΛΙΟ
Παλιές και νέες χώρες
Ζουργός Ισίδωρος
Εκδόσεις Πατάκη

 
Στην οθωμανική Θεσσαλονίκη του 1885, ένα άνοστο αστείο, λίγα βλέμματα και κάποια παλιά μυστικά στέκονται αρκετά για να ξεκινήσει μια ερωτική σχέση ανάμεσα σ’ έναν αφελή και ονειροπόλο άνδρα και μια δυναμική γυναίκα. Στην Αθήνα βασιλεύει ο Γεώργιος Α΄, στην Ερμούπολη το εμπόριο και στη Θεσσαλονίκη η ομίχλη. Οι δυο τους θα ταξιδέψουν στην παλιά Ελλάδα και θα επιστρέψουν στη συνέχεια στους τόπους αυτούς, που χρόνια αργότερα, μέσα από το ζεστό αίμα των πολέμων, θα ονομαστούν Νέες Χώρες. Το "Παλιές και νέες χώρες" είναι ένα μυθιστόρημα για τις γυναίκες που ασφυκτιούν από το κοινωνικό περιλαίμιο, για τους αμήχανους άνδρες και τις άφωνες υπηρέτριες στα χρόνια της μπελ επόκ, της εποχής που ονομάστηκε χαρισάμενη από τους έχοντες πλούτο και δύναμη. Είναι, επίσης, ένα μυθιστόρημα για τους παράκτιους φάρους που φωτίζουν τα σκοτάδια, για την ιερουργία του νερού και της θάλασσας, για τον Ιούλιο Βερν και τα βιβλία του, που εικονοποιούν τις αποκοτιές της φαντασίας, για το ερωτικό ανθρώπινο βλέμμα αλλά και την εξουσιαστική ματιά, για όσα, τέλος, παλιά θριαμβεύουν και για όσα νέα δεν έχουν ακόμη αρθρώσει το όνομά τους.
Πιτσιμπούργκο
Σώτη Τριανταφύλλου
Εκδόσεις Πατάκη

 
Αυτό το σύντομο βιβλίο "γραμμένο σε μορφή επιστολών" είναι η ιστορία του Δημοσθένη και της Ελέγκως, ενός νιόπαντρου ζευγαριού από τη Χίο. Ο Δημοσθένης έχει μεταναστεύσει στο Πίτσμπουργκ της Πενσυλβάνια, ενώ η νεαρή γυναίκα του περιμένει στο νησί το πολυπόθητο εισιτήριο του πλοίου για να τον συναντήσει στην Αμερική. Μέσα από την αλληλογραφία του Δημοσθένη και της Ελέγκως -που χρονολογείται από τις μέρες του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου- καταγράφονται θραύσματα της μεταναστευτικής εμπειρίας στα τοπία του χάλυβα και του κάρβουνου, καθώς και της ιστορίας της Χίου. Το «Πιτσιμπούργκο» είναι ένα κατεστραμμένο όνειρο· μια χαμένη λεπτομέρεια της μεγάλης περιπέτειας της μετανάστευσης.
 
ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
Disney 100: the concert!
05 Νοεμβρίου 2023
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Η Disney γιορτάζει τα 100 χρόνια της και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, φιλοξενεί την συναυλία Disney 100: the concert, στην οποία θα απολαύσουμε αποσπάσματα από αγαπημένες ταινίες της Disney σε γιγαντοοθόνη ενώ θα ακούσουμε τα μεγαλύτερα αστέρια του West End ζωντανά επί σκηνής. Συνοδεύει ορχήστρα με 56 μέλη και όλοι μαζί θα ζήσουμε μια μοναδική οπτικοακουστική εμπειρία.

Eco Zoo Νόησις: Θεματικό Πάρκο με Ρομποτικά Ζώα
Έως 04 Φεβρουαρίου 2024
ΝΟΗΣΙΣ
 
Το Eco Zoo είναι το πρώτο και μοναδικό πάρκο ζώων στον κόσμο το οποίο όμως δεν έχει καμία σχέση με την αιχμαλωσία ζωντανών πλασμάτων, δεν απαιτεί τη σπατάλη ενέργειας, τροφών, φαρμάκων, δεν χρειάζεται ούτε καν νερό για την καθαριότητά τους και συνολικά λειτουργεί χωρίς την εξάντληση ανθρώπινων πόρων για τη φροντίδα τους. Το Eco Zoo είναι κομμάτι του νέου τύπου δράσεων, που συνδυάζουν την ψυχαγωγία και την εκπαίδευση με έναν μοναδικό τρόπο. Ένας ολόκληρος ρεαλιστικός και ταυτόχρονα παραμυθένιος κόσμος παρουσιάζεται σε διαφορετικές ενότητες, συνδυάζοντας την ψυχαγωγία και την εκπαίδευση με μοναδικό τρόπο.Μια επίσκεψη που θα σας χαρίσει εικόνες από όλες τις ηπείρους με ρομποτικά ζώα ενώ τα αληθινά ζουν ευτυχισμένα στο φυσικό τους περιβάλλον. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να γνωρίσουμε, όχι μόνο ζώα που ζουν μακριά, αλλά και ζώα που δεν υπάρχουν πια! Μαμούθ, δεινόσαυροι και -για πρώτη φορά στην Ελλάδα- θα δούμε γιγάντιους θαλάσσιους δεινόσαυρους από το μακρινό παρελθόν!
Ο Γκάρης, το Μιούζικαλ
Έως 17 Δεκεμβρίου 2023
Βασιλικό Θέατρο

Γκάρης, το μιούζικαλ είναι η ιστορία ενός γαϊδάρου, που με την ανέλπιστη ικανότητά του να πετάει παρασύρει τα παιδιά σε συναρπαστικές περιπέτειες και ανατρέπει την αναμενόμενη απάντηση του λαϊκού παιχνιδιού (αλλά και του ρητορικού ερωτήματος), «πετάει ο γάιδαρος;». Ο Γκάρης θα μεταφέρει τα παιδιά στον κόσμο της φαντασίας, κάνοντάς τα να αγαπήσουν έναν «δικό μας» σούπερ ήρωα: το ταλαιπωρημένο ανά τους αιώνες γαϊδουράκι της ελληνικής υπαίθρου. Κι είναι αυτό, το παρεξηγημένο στη λαϊκή μας παράδοση αλλά και στη γλώσσα μας, ζώο, που καταφέρνει να κάνει την υπέρβαση: να μας «πετάξει» σε έναν τόπο όπου οι έννοιες της δικαιοσύνης, της συντροφικότητας, της ενσυναίσθησης και της αλληλεγγύης επανακτούν τη θέση και την αξία τους.

Κουκλοθέατρο «Τα 3 Γουρουνάκια»
05-26 Νοεμβρίου 2023
ΧΑΝΘ

«Τα 3 Γουρουνάκια» με τη συγκεκριμένη κουκλοθεατρική, διασκευή απευθύνεται σε προνηπιακές και νηπιακές κυρίως ηλικίες όπως και για πρώτες τάξεις του δημοτικού. Οι πρωταγωνιστές έχουν τρεις διαφορετικές προσωπικότητες και μέσα από την αγαπημένη παιδική ιστορία μας δίνουν και τα τρία, μαθήματα ζωής για να παραδειγματιστούμε από τον τρόπο ζωής τους. Το έργο είναι διαδραστικό κι έτσι μέσω αυτής της διασκεδαστικής και παράλληλα εκπαιδευτικής δραστηριότητας, τα παιδιά θα έρθουν πιο κοντά στην τέχνη του κουκλοθεάτρου. Θα εξωτερικεύσουν συναισθήματα φόβου, χαράς, λύπης, έκπληξης, ενθουσιασμού. Έτσι το κουκλοθέατρο γίνεται ένας χώρος επικοινωνίας. (π.χ. τα παιδιά θα επιλέξουν ποιο γουρουνάκι θέλουν να είναι και να εκφράσουν με τα συναισθήματα τους ή να περιγράψουν τη δική τους εξέλιξη στην ιστορία παρουσία της κούκλας που θα μοιράζεται μαζί τους τις σκέψεις τους).

Εργαστήρια Φιλαναγνωσίας για Παιδιά
Έως 24 Απριλίου 2024
Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα

Στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών του δράσεων, το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα συνεχίζει την επιτυχημένη λειτουργία των εργαστηρίων φιλαναγνωσίας και δημιουργικής γραφής για παιδιά ηλικίας 5-10 ετών. Κάθε Τετάρτη απόγευμα, το Μουσείο θα υποδέχεται τους μικρούς βιβλιόφιλους με ένα διαφορετικό βιβλίο παιδικής λογοτεχνίας που θα οδηγεί τα παιδιά στον κόσμο της φαντασίας, της κριτικής σκέψης και της δημιουργικότητας! Η δημιουργική γραφή προσφέρει ένα ξεχωριστό ταξίδι στον κόσμο της λογοτεχνίας, καλλιεργεί τη συναισθηματική νοημοσύνη και τις δεξιότητες επικοινωνίας, εμπλουτίζει και βελτιώνει τον προφορικό και γραπτό λόγο, προωθεί τις θετικές αξίες της ζωής, ενισχύει τη δημιουργική έκφραση και την προσωπική εξέλιξη. Μέσα από ένα επιστημονικά δομημένο και πρωτότυπο πρόγραμμα δράσεων, κατάλληλο για την ηλικία, την ιδιοσυγκρασία και τις ανάγκες των παιδιών, θα ανακαλύψουμε τα μυστικά μηνύματα που κρύβουν τα βιβλία, θα βουτήξουμε στα χρώματα της Τέχνης, στη μαγεία του θεάτρου και του κινηματογράφου, θα πειραματιστούμε με ψηφιακά παιχνίδια γραφής και σκίτσου, θα γνωρίσουμε από κοντά συγγραφείς και εικονογράφους! Και όλα αυτά μέσα στις αίθουσες του Μουσείου, συνομιλώντας και παίζοντας με τα εκθέματα.

Εικαστικά Εργαστήρια για Παιδιά
Έως 04 Φεβρουαρίου 2024
Τελλόγλειο Ίδρυμα Α.Π.Θ.

Το Τελλόγλειο Ίδρυμα διοργανώνει το νέο κύκλο εικαστικών εργαστηρίων δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά που θα αποτελείται από φθινοπωρινές και χειμερινές συναντήσεις. Τα εργαστήρια διαμορφώνονται σε 3 ηλικιακές ομάδες:4-6 ετών, 7-9 ετών, και 10-13 ετών. Στόχος των εικαστικών εργαστηρίων δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά είναι να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με την ιστορία της τέχνης και με την εικαστική παραγωγή, μαθαίνοντας να χειρίζονται διαφορετικά υλικά μέσα και τεχνικές, έχοντας ένα κοινό θεματικό κορμό που εμπνέεται από ορόσημα της ιστορίας της τέχνης, σημαντικά έργα και θαυμαστούς δημιουργούς. Τα παιδιά αντλούν ιδέες από μια αστείρευτη πηγή γνώσεων και φαντασίας και χτίζουν τις δικές τους εικαστικές εμπειρίες μέσα στον μουσειακό χώρο, έχοντας ως πηγή έμπνευσης τις εκθέσεις που φιλοξενούνται στο μουσείο.

Facebook
Website
Copyright © 2023
Cultural Society
All rights reserved.


info@peebe.gr

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe.

‘Εκθεση & Βραβεία MATAROA | Εικαστικές Τέχνες

Η Πολιτιστική Εταιρεία και η 7η Art Thessaloniki – International Contemporary Art Fair, με στόχο την καλλιτεχνική προώθηση νέων δημιουργών και την ανάδειξή τους στο καλλιτεχνικό δυναμικό της χώρας, διοργανώνουν την τρίτη θεματική έκθεση και αντίστοιχο βραβείο νέων καλλιτεχνών με τίτλο ‘MATAROA’.

Παρουσίαση του λευκώματος «Αιώνια Θεσσαλονίκη»

Η Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος και ο Εκδοτικός Οίκος University Studio Press σας προσκαλούν στην εκδήλωση του φωτογραφικού λευκώματος με τίτλο Αιώνια Θεσσαλονίκη / Eternal Thessaloniki.

“Το σκοτεινό νήμα της βίας”

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο που προβλήθηκε στο πλαίσιο της εκδήλωσης “Το σκοτεινό νήμα της βίας”, μια διοργάνωση της Πολιτιστικής Εταιρείας.